ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικό επεισόδιο και με το Λίβανο από τον Ζοσπέν

Μπαρακ,Ζοσπέν και Λεβί σε επιθεώρηση αγήματος

Associated Press

Μπαρακ,Ζοσπέν και Λεβί σε επιθεώρηση αγήματος
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Εκτός από την ισραηλινή κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει την οργή και της λιβανικής κυβέρνησης, τελικά, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος συνεχίζει την τετραήμερη περιοδεία του στην περιοχή μεταβαίνοντας στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Την ίδια στιγμή, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν, και χθες, επιδρομές σε πιθανές θέσεις της «Χεζμπολάχ», σε περιοχές νότια της Τύρου, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από τα λιβανο-ισραηλινά σύνορα.

«Επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις απόψεις του Λιονέλ Ζοσπέν, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σελίμ Χος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, την Πέμπτη, σύμφωνα με τις οποίες «είναι καταδικαστέες οι τρομοκρατικές επιθέσεις της "Χεζμπολάχ" κατά ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων». Οπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Χεϊκμάτ Αμπού Ζέιντ, στο πρωθυπουργικό γραφείο κλήθηκε ο Γάλλος πρεσβευτής στο Λίβανο προκειμένου να του διαβιβαστεί η «βαθιά δυσαρέσκεια της λιβανικής ηγεσίας για τις απαράδεκτες δηλώσεις του πρωθυπουργού μιας χώρας που συνδέεται με πολλά χρόνια συνεργασίας και φιλίας με το Λίβανο για τη λιβανική αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής, η οποία δε σχολιάστηκε καθόλου από τον Λιονέλ Ζοσπέν».

Προσπάθειες να ανασκευάσει τις δηλώσεις του έκανε, από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός. Ο Ζοσπέν υπογράμμισε τα παραδοσιακά φιλικά αισθήματα φιλίας της Γαλλίας με την πρώην αποικία της, το Λίβανο, και επανέλαβε ότι το Παρίσι παραμένει προσηλωμένο στην αρχή της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του Λιβάνου. Ο Ζοσπέν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπάρακ και τον υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, αν και το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε, ανάμεσα στις δύο χώρες, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Γάλλου πρωθυπουργού στο Ισραήλ, εξαιτίας της έλλειψης από το πρόγραμμά του μιας επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ.

Σχετικά πιο καλό ήταν το κλίμα στη σύντομη συνάντηση που είχε, χθες το βράδυ, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στην πόλη της Γάζας. Ο Ζοσπέν, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, επανέλαβε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και στηρίζει με θέρμη την ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία».

Επέτειος - διαδήλωση

Χιλιάδες υποστηρικτές και μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χαμάς», πραγματοποίησαν, χθες, διαδήλωση μνήμης για τους 29 Παλαιστινίους που έχασαν τη ζωή τους από το όπλο του Εβραίου εποίκου και μέλους του εξτρεμιστικού, εκτός νόμου, κινήματος «Καχ», Μπαρούχ Γκολντστάιν, πριν από 6 χρόνια, στον Τάφο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα. Η συγκέντρωση, γρήγορα, μετατράπηκε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας», χωρίς, όμως, να υπάρξουν επεισόδια ή ένταση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνεται η δίωξη σε βάρος του HADEP

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να «σύρει εκτός πολιτικής αρένας» το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) κατήγγειλε, χτες, ο πρόεδρός του, Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ, ο οποίος, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 χρόνων και 9 μηνών για «υποστήριξη και υπόθαλψη» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην τουρκική πρωτεύουσα, ο καταδικασθείς Ντεμίρ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του κόμματος και των οπαδών του για την τακτική της τουρκικής Δικαιοσύνης, αλλά και για την αναλγησία της τουρκικής ηγεσίας μπροστά στις σχετικές εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι εξελίξεις αυτές δεν επιφυλάσσουν ηρεμία για το εσωτερικό της χώρας, καθώς πρόκειται για «απαράδεκτη επέμβαση, αντίθετη προς τη λαϊκή βούληση».

Εκτός από τον Ντεμίρ, σε φυλάκιση 3 ετών και 9 μηνών καταδικάστηκε και ο προκάτοχός του Μουράτ Μποζλάκ, όπως και άλλα 16 στελέχη του HADEP, ανάμεσα στα οποία και ο δήμαρχος της πόλης Αγκρι. Τόσο ο δήμαρχος του Αγκρι όσο και οι ομόλογοί του, επίσης στελέχη του HADEP, των πόλεων Ντιγιαρμπακίρ, Σιίρτ και Μπινγκιόλ, απαλλάχτηκαν, χτες, και επισήμως των καθηκόντων τους μετά από την απαγγελία κατηγοριών περί «υπόθαλψης και υποστήριξης» του ΡΚΚ. Την ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουντετίν Ταντάν, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε όλη την ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, όπου βρίσκονται οι πόλεις που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κουρδικού πληθυσμού και οι οποίες είχαν αναδείξει, τον περασμένο Απρίλη, στις τοπικές εκλογές, δημάρχους προσκείμενους στο HADEP.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Βόμβα σε βρετανικό στρατόπεδο

ΛΟΝΤΟΤΕΡΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την πολύπαθη «ειρηνευτική διαδικασία», που αναθεωρήθηκε, μεταλλάχτηκε και τελικά πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, από το χέρι του ίδιου του Βρετανού υπουργού Αρμόδιου για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Μάντελσον, με την αντιδημοκρατική απόφασή του να καταργήσει τους νεοσύστατους θεσμούς και η εξουσία να περάσει και πάλι στα χέρια των Βρετανών.

Ολοι γνωρίζουν ότι η ειρήνευση της Βόρειας Ιρλανδίας εισήλθε στην πιο βαθιά κρίση από την ημέρα της υπογραφής της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής». Χτες ήρθε και το πρώτο «ταρακούνημα» μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, με την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής μέσα στο στρατόπεδο Σάκλετον κοντά στο Λόντοντέρι, πόλη όπου πριν από 32 χρόνια με τα γεγονότα της «Αιματηρής Κυριακής» ξεκίνησε η περίοδος των «ταραχών». Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «IRA της Συνέχειας», μικρή καθολική οργάνωση που αποσχίστηκε από τον IRA, με τηλεφώνημα αγνώστου στο BBC.

Ισως ήταν ένα χτύπημα που ενδόμυχα όλοι ανέμεναν. Εξάλλου θα ήταν μάλλον απίθανο να μην υπάρξει κάποια ενέργεια εκ μέρους των πλείστων ενόπλων ομάδων που δρουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Για το λόγο αυτό από το Μπέλφαστ, ο Τζέρι Ανταμς, πρόεδρος του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του IRA, προσπάθησε να εξορκίσει την επιστροφή στη βία και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Απευθύνω έκκληση σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής... να κάνουν πορείες, να ασκήσουν πιέσεις, να γράψουν, να ζητήσουν την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας στο πλαίσιο της συμφωνίας την οποία ψηφίσαμε». Μία έκκληση που απέβλεπε στο να πιεστεί η Βρετανία να αποκαταστήσει την κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία, τη λειτουργία της οποίας ανέστειλε πριν από δυο βδομάδες, για να μη συμβούν τα χειρότερα.

ΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Διπλωματική ψυχρότητα

ΜΟΣΧΑ.-

Το επεισόδιο στο προξενείο της Ρωσίας στην πόλη Πόζναν της Πολωνίας στις 23 Φλεβάρη οδήγησε στο σοβαρό πάγωμα των ρωσοπολωνικών σχέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβανόφ, δήλωσε χτες Παρασκευή, ότι αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για τις 3 Μάρτη επίσκεψή του στην Πολωνία. Παράλληλα, η Μόσχα ανακάλεσε «για διαβουλεύσεις» τον πρεσβευτή της από τη Βαρσοβία, μετά την επίθεση που δέχτηκε το ρωσικό προξενείο στο Πόζναν από διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στην Τσετσενία. Οι διαδηλωτές έσκισαν τη ρωσική σημαία, αντικαθιστώντας τη με τσετσενικές και ζωγράφισαν έναν αγκυλωτό σταυρό στους τοίχους του κτιρίου.

Ο Ιβανόφ δήλωσε ότι θεωρεί «μη σκόπιμη» την επίσκεψή του στη Βαρσοβία και ότι οι παραπέρα σχέσεις της Ρωσίας και της Πολωνίας θα εξαρτηθούν από την απάντηση της πολωνικής πλευράς στη διαμαρτυρία της Μόσχας για τα γεγονότα στο Πόζναν. «Η πολωνική ηγεσία είναι υπεύθυνη για ό,τι συνέβη. Ασφαλώς αυτό δεν μπορεί παρά να έχει επίπτωση στις διμερείς σχέσεις μας, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών επαφών», τόνισε ο Ιβανόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλβάρο Χιλ Ρόμπλες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Θάτσερ και το Εσελον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής κατασκοπίας, διά μέσου του παγκόσμιου αμερικανικού δικτύου Εσελον, εκμεταλλευόταν η πρώην «σιδηρά κυρία» της βρετανικής πολιτικής ζωής και πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, προκειμένου να κατασκοπεύει υπουργούς της!

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS. Στην εβδομαδιαία εκπομπή έρευνας «60 Λεπτά», η οποία πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή, το CBS επιβεβαιώνει ότι η Θάτσερ κατασκόπευε δυο υπουργούς, τους οποίους δε θεωρούσε «δικούς της» ανθρώπους. Στην παρουσίαση της εκπομπής αυτής, στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ, το CBS επικαλείται ως πηγή του κάποιον Μάικ Φροστ, τον οποίο περιγράφει ως πρώην πράκτορα των καναδικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος εργαζόταν για το Echelon και ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η Θάτσερ είχε πρόσβαση σ' αυτό το δίκτυο κατασκοπίας, το οποίο διευθύνεται από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). Ο Φροστ δήλωσε ότι ο «αρχηγός» του είχε πάει στο Λονδίνο για να «υποκλέψει τις επικοινωνίες των δυο αυτών υπουργών», των οποίων τα ονόματα δεν αποκαλύπτονται. Το αμερικανικό δίκτυο Echelon είναι ένα ευρύ άκρως απόρρητο σύστημα παρακολούθησης και υποκλοπών πολιτικών και στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών, το οποίο λειτουργεί σε παγκόσμια κλίμακα για λογαριασμό των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ