ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Διαδηλώσεις αλλά και ευρωπαϊκή υποκρισία

Από την προχτεσινή διαδήλωση

Associated Press

Από την προχτεσινή διαδήλωση
ΒΙΕΝΝΗ.-

Χιλιάδες Αυστριακοί έδωσαν πάλι «παρών» στη διαδήλωση που έγινε στο κέντρο της Βιέννης, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας και κυρίως για τη συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του Γεργκ Χάιντερ.

Με σφυρίχτρες και τύμπανα πάνω από 12.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας και διαδήλωσαν απολύτως ειρηνικά, στον απόηχο της ογκώδους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή πολιτών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάλεσαν για άλλη μια φορά τους Αυστριακούς να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα διοργανώνονται κάθε Πέμπτη, μέχρι να υποχρεωθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αφότου σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της Βιέννης, στις 4 του Φλεβάρη.

Εκτός συνόρων τώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες, από κοινού και συντονισμένες, εκ μέρους της τριάδας ΕΕ - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ να απομονώσουν διπλωματικά και όχι μόνο, την Αυστρία εξαιτίας της συμμετοχής των ακροδεξιών στην κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα και καγκελάριο τον Βόλφανγκ Σίσελ.

Ως νέο «ηχηρό ράπισμα» κατά της Αυστρίας θεωρείται εξάλλου από παρατηρητές, η ανάκληση της πρόσκλησης προς την αυστριακή διπλωματική εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες - δηλαδή του πρεσβευτή Γκρεγκόρ Βόσνακ - για την αυριανή πανηγυρική έναρξη των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2000 που φέτος είναι οι Βρυξέλλες. Σε μια πρωτοφανή στα χρονικά κίνηση, οι διοργανωτές - με την επίσημη ανάκληση της πρόσκλησης - ουσιαστικά αποπέμπουν την Αυστρία από τα αυριανά εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κλιμάκωση από τις υπόλοιπες 14 χώρες - μέλη της ΕΕ, τόσο των μέτρων όσο και των κυρώσεων είναι βαθμιαία, ενώ τα πρώτα σύννεφα στη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων εμφανίστηκαν προχτές. Από τη μία, η «σκληρή» και υποκριτική πολιτική απομόνωσης, από την άλλη, οι φραστικές κορόνες του Χάιντερ κατά του Ευρώ, προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση - σύμφωνα με τις πληροφορίες - στους εταίρους του Λαϊκού Κόμματος. Ως «λανθασμένους, αντιφατικούς μέχρι επικίνδυνους», κατήγγειλε τους χαρακτηρισμούς του Χάιντερ για το Ευρώ, ο ευρωβουλευτής του συγκυβερνώντος με τους Ελευθέρους, Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκστρατεία ενημέρωσης για την καθιέρωση του Ευρώ, Οτμαρ Καράς, ο οποίος παραπέμποντας στις σχετικές παραγράφους υπέρ του Ευρώ, στο προσυπογραμμένο από το Χάιντερ προοίμιο του κυβερνητικού προγράμματος, κάλεσε τον αρχηγό των Ελευθέρων να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα.

Ακολουθώντας τη γνωστή από παλιά πάγια τακτική του και παραβιάζοντας ουσιαστικά το προοίμιο - διακήρυξη που είχε συνυπογράψει ο ίδιος πριν την ορκωμοσία του διαβόητου δεξιού - ακροδεξιού σχήματος στις 4 του Φλεβάρη, ο Χάιντερ σε χτεσινή συνέντευξή του στο ελβετικό περιοδικό «Facts» απείλησε ανοιχτά με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, κατά τους ισχυρισμούς του, παραβιάζει τις κοινοτικές συνθήκες με τη στάση της - δηλαδή τις κυρώσεις απέναντι στην Αυστρία.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Επανεξετάζεται το θέμα της «χαλάρωσης» του εμπάργκο;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τη στάση της απέναντι στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Ιράκ δημοσιοποίησε, χτες, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερου στελέχους του Λευκού Οίκου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, μετά και από τις εντονότατες πιέσεις που δέχεται από ορισμένους βουλευτές του Κογκρέσου, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί το περιεχόμενο του μέτρου απαγόρευσης που αφορά στις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων προς το Ιράκ. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να επιτρέψει την εξαγωγή προς το Ιράκ υλικών και προϊόντων τα οποία είτε θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τις συνθήκες της καθημερινότητας του ιρακινού λαού είτε θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου η Βαγδάτη να ανταποκριθεί στο όριο εξαγωγής πετρελαίου αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά εξάμηνο, που της έχει τεθεί από το Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων».

Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προϊόντων η εξαγωγή χλωρίου, στο Ιράκ, προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα πόσιμου νερού και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα υγιεινής που έχει δημιουργηθεί. Επίσης, υπογραμμίζεται, ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να θέσουν ως απαραίτητο όρο εξαγωγής ανταλλακτικών ή προϊόντων που σχετίζονται με την πετρελαϊκή παραγωγή, την πραγματοποίηση ελέγχων από υπαλλήλους του ΟΗΕ προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η Βαγδάτη, όντως, τα αξιοποίησε στους συγκεκριμένους επιτρεπόμενους τομείς.

Αν και το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» έκανε αίσθηση, ιδιαίτερα μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΗΕ, όπως του επικεφαλής του ανθρωπιστικού Προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων», Χανς φον Σπόνεκ, επισήμως δεν έγινε κανένα σχόλιο ή διάψευση από τον Λευκό Οίκο, αλλά ούτε και από την έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Δεκάδες ανθρώπινα θύματα από εκρήξεις

ΙΛΙΓΚΑΝ.-

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν χτες από δύο ταυτόχρονες εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών σε λεωφορεία, στα δύο άκρα των Φιλιππίνων.

Στην πρώτη έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο το οποίο μεταφερόταν από οχηματαγωγό πλοίο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο μεταξύ δυο νήσων στις νότιες Φιλιππίνες, έγινε μόλις 20 μέτρα πριν την προσάραξη του πλοίου στο λιμάνι Οζάμις, στις Νότιες Φιλιππίνες, όπως ανακοινώθηκε χτες από επίσημες πηγές. Από την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά η οποία τύλιξε το οχηματαγωγό με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι, ενώ ακόμη 50 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής με βαριά εγκαύματα. Ο αξιωματικός Ραφαέλ Μπουλνέο, υπεύθυνος της Ακτοφυλακής, δήλωσε ότι οχηματαγωγό πλοίο μετέφερε το λεωφορείο από το λιμάνι της πόλης Κολαμπούγκαν στην επαρχία Λανάο ντελ Σουρ, στην πόλη Οζάμις.

Σχεδόν ταυτόχρονα ακόμη μία έκρηξη, ενός επίσης αυτοσχέδιου μηχανισμού, σημειώθηκε σε ένα λεωφορείο στην πόλη Ριζάλ, στην επαρχία Ζαμποάνγκα ντελ Νόρτε, στα βόρεια της χώρας. Από την έκρηξη δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς αλλά μόνο για 4 τραυματίες. Πάντως και για τις δύο αυτές εκρήξεις ο Στρατός των Φιλιππίνων υποπτεύεται ότι δράστες των βομβιστικών επιθέσεων είναι αυτονομιστές μουσουλμάνοι αντάρτες του «Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο». Ωστόσο, η οργάνωση αυτή διέψευσε ότι φέρει ευθύνη για τις επιθέσεις.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα ένταση για το Κασμίρ

ΤΖΑΜΟΥ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Ενα ακόμη αδιευκρίνιστο - προς το παρόν - επεισόδιο στην «αμφιλεγόμενη διαχωριστική γραμμή» στο Κασμίρ... Το Πακιστάν, για άλλη μία φορά, κατήγγειλε χτες ότι Ινδοί στρατιώτες διείσδυσαν στον πακιστανικό τομέα του Κασμίρ και σκότωσαν 12 άτομα, ενώ από την άλλη πλευρά η Ινδία αρνείται κατηγορηματικά την παραβίαση της διαχωριστικής γραμμής.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού ανέφερε ότι Ινδοί στρατιώτες πέρασαν από την ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ Ζώνη Ελέγχου γύρω στα μεσάνυχτα και διείσδυσαν υπό την κάλυψη σφοδρών πυρών από βαρέα όπλα, τα οποία προέρχονται από την ινδική πλευρά και σκότωσαν 12 άτομα, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά, στο χωριό Τζαντρούντ, 300 χιλιόμετρα νότια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Μουζαφαραμπάντ.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδία επιμένει ότι «δεν υπήρξε παραβίαση της γραμμής από την πλευρά μας», όπως δήλωσε ο ταξίαρχος Ραντίρ Σιν, του 16ου Σώματος του ινδικού στρατού στο Τζαμού, χειμερινή πρωτεύουσα του κράτους του Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας. Ωστόσο, τόνισε ότι «σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώνεται από προχτές τη νύχτα στην περιοχή Μεντάρ, όπου τα πακιστανικά στρατεύματα εκτόξευσαν περισσότερα από 600 βλήματα όλμων και πάνω από 30.000 βλήματα ελαφρών όπλων», όπου το Μεντάρ βρίσκεται σε απόσταση 210 χιλιομέτρων από το Τζαμού. Και συνέχισε ότι «είναι πιθανόν ότι το Πακιστάν προσπαθεί να αυξήσει την ένταση. Εμείς πυροβολήσαμε μόνον κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και όχι εναντίον μη στρατιωτικών στόχων».

Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν παραμένει, έπειτα από τις συγκρούσεις στο βόρειο Κασμίρ τον περασμένο Ιούλιο, λίγο πριν από την προγραμματισμένη για τον Μάρτιο επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ