ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΡΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Στην πεπατημένη των περικοπών και των εκχωρήσεων

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι πολυάριθμες εξετάσεις και διαδικασίες θα γίνονται δημόσια και δωρεάν από το κράτος

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Με πρόσχημα τους ανάπηρους-μαϊμού που είναι κατασκεύασμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και την ταλαιπωρία για τις επανεξετάσεις των αναπήρων -που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις για να κρατούν τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους σε ομηρία - η κυβέρνηση προωθεί με προσχέδιο νόμου, που δόθηκε στις αναπηρικές οργανώσεις, τη λεγόμενη Κάρτα Λειτουργικότητας.

Πρόκειται για κίνηση ανάλογη της Κάρτας Αναπηρίας που προώθησε στα χαρτιά το ΠΑΣΟΚ με το Ν. 2430/96 και που εφαρμόστηκε πιλοτικά μόνο στη Λάρισα, αφού φαγώθηκαν βέβαια αρκετά κονδύλια. Απ' το ίδιο το προσχέδιο γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε παραπέρα περικοπές των δαπανών για τους ανάπηρους, στη χειραγώγηση των αναπήρων και των οικογενειών τους, αφού όλοι πλέον θα νιώθουν όμηροι των επιτροπών, αλλά και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την όποια Κοινωνική Πρόνοια σε «αλληλεγγύη» για τους πιο εξαθλιωμένους.

Ξεκάθαρη είναι και η ιδιωτικοποίηση της όλης διαδικασίας, αφού το προσχέδιο νόμου προβλέπει την επανεξέταση περίπου 300.000 αναπήρων που παίρνουν επιδόματα ή αναπηρικές συντάξεις, από τις λεγόμενες πιστοποιημένες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, στις οποίες η κυβέρνηση θα στείλει άφθονη πελατεία. Οι γιατροί «αξιολογητές αναπηρίας», τα «Κέντρα Αξιολόγησης της Αναπηρίας» που ιδρύονται σε κάθε νομό, αλλά και τα «Κέντρα Διερεύνησης Λειτουργικότητας», ακόμα και το «Κέντρο Εκπαίδευσης αξιολογητών αναπηρίας και διερευνητών λειτουργικότητας», μπορούν να είναι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες γιατροί ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα υπογράφουν με το υπουργείο Υγείας «προγραμματικές συμβάσεις». Πουθενά στο προσχέδιο δεν αναφέρεται ότι οι πολυάριθμες εξετάσεις που απαιτούνται, αλλά και όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες θα γίνονται δημόσια και δωρεάν από το κράτος.

Με το προσχέδιο, που αποτελεί αντιγραφή του Συστήματος Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, καταργείται η αξιολόγηση με βάση τη βαρύτητα της νόσου και υιοθετείται η λεγόμενη λειτουργικότητα του ατόμου στην κοινωνία με κριτήρια, όπως, η εργασία, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, αλλά και οι διαπροσωπικές σχέσεις! Η αναπηρία χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: Ελαφρά, μέτρια, σοβαρή και πλήρης αναπηρία. Δημιουργούνται δυο κάρτες, η ισόβια και η μακράς διαρκείας, στην οποία προβλέπεται επανεξέταση μετά από 3-5 χρόνια.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο νόμου ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), τόνισε: «Η λεγόμενη Κάρτα Λειτουργικότητας ή Αναπηρίας προωθείται στα πλαίσια των περικοπών, της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και Πρόνοιας, της πολιτικής της δήθεν αλληλεγγύης για τους πιο εξαθλιωμένους. Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 13 του Απρίλη και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ».

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ταξικά τα αίτια της εμπορευματοποίησης

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέκου Τομαρά, μέλους του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ορκωμοσία των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Την κρίσιμη αποστολή των λειτουργών της Υγείας στην πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, την αναγκαιότητα της καθημερινής πάλης για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που προωθούνται, υπογράμμισε ο Αλέκος Τομαράς παιδίατρος, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την ορκωμοσία των απόφοιτων της σχολής.

Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας, ο Αλέκος Τομαράς υπογράμμισε ότι ο χώρος της Υγείας μαστίζεται από τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε κτιριακή, τεχνολογική υποδομή και σε προσωπικό, ενώ είναι μετέωρα τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι φταίει γι' αυτή την κατάσταση;», τόνισε και συνέχισε: «Τα κόμματα της άρχουσας τάξης λένε ότι τα αίτια είναι διαχειριστικά, οικονομικά. Το ΚΚΕ με καθαρότητα εκτιμά ότι τα αίτια είναι πολιτικά - ταξικά, ότι ευθύνονται οι ακολουθούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει και ο Συνασπισμός, αφού οι πολιτικές αυτές είναι επιβεβλημένες και συναποφασισμένες από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Συμφωνία της Λισαβόνας που και τα τρία κόμματα ψήφισαν. Είναι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και στο δημόσιο τομέα, είναι η ραγδαία εισβολή του κερδοσκοπικού κεφαλαίου στις υπηρεσίες Υγείας, είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και η μετακύλησή τους στο λαό, οι προωθούμενες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα». Ο μόνος ωφελημένος από τις συμπράξεις, επισήμανε, θα είναι το κεφάλαιο και ο σίγουρα ζημιωμένος ο ελληνικός λαός.

Ο Αλ. Τομαράς υπογράμμισε ότι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού είναι η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους τους κατοίκους της χώρας, με απαγόρευση της κερδοσκοπικής δράσης, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες και κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο κοσμήτορας Νίκος Κατσίρης και ο καθηγητής Δημοσθένης Αγραφιώτης και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Τόλιος.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ»
Επαγγελματική εξασφάλιση με πλήρη απασχόληση

Σήμερα η Συνέλευση και αύριο οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων

«Ο δημόσιος τομέας Υγείας, ιδιαίτερα στην οδοντιατρική περίθαλψη, είναι σχεδόν ανύπαρκτος και με ελάχιστες παροχές. Η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα».

Τα παραπάνω τονίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οδοντιάτρων» με αφορμή την εκλογοαπολογιστική συνέλευση - που γίνεται σήμερα - και τις εκλογές - που γίνονται αύριο - για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων (ΕΟΟ). Η συνέλευση και οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία της ΕΟΟ, Θεμιστοκλέους 38.

«Στον κρίσιμο τομέα της Υγείας - Πρόνοιας και Ασφάλισης με μια σειρά μέτρων και με μοχλό τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υλοποιείται η πλήρης εμπορευματοποίηση. Ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων», υπογραμμίζει η «Πανεπιστημονική» και σημειώνει: «Η επικείμενη "αναμόρφωση" του ασφαλιστικού συστήματος και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προοιωνίζεται ακόμα μεγαλύτερη αφαίρεση δικαιωμάτων, ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των παροχών με τη δυνατότητα αγοράς τους. Το ΠΔ 84/2001, που θεσμοθέτησε την παραπέρα ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας, ιδιαίτερα στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, αλλάζει διατηρώντας την ίδια κατεύθυνση. Το ΤΣΑΥ με τα μειωμένα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τους ασφαλισμένους των "δύο ταχυτήτων" στηρίζει την "ανάπτυξή" του στο τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο και στις μετοχές, ενώ η πλειοψηφία του καθορίζεται από την κάθε φορά ηγεσία του υπουργείου».

«Ολο και πιο καθαρά φαίνεται ότι ως εργαζόμενοι επιστήμονες δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής δράσης, τονίζει σε άλλο σημείο η "Πανεπιστημονική". Η επαγγελματική μας εξασφάλιση, συνεχίζει, και η επιστημονική μας εξέλιξη μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, με εργασιακές σχέσεις της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με καλές αμοιβές. Αυτό θέτουμε ως στόχο συσπείρωσης και πάλης, ως βάση συμμαχίας και συντονισμού με τους άλλους εργαζόμενους. Αυτό μας διαφοροποιεί από τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ στα συνδικαλιστικά όργανα, τόσο στο ΔΣ της ΕΟΟ, όσο και στους συλλόγους».

Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους οδοντιάτρους να παλέψουν για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη ανάπτυξη δομών για τη στοματική υγεία και τη δυνατότητα να ενταχθούν σ' αυτό οι αυτοαπασχολούμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ