ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Μουσικές προσκλήσεις

Ολοκληρώνονται στις 15/4 οι παραστάσεις της ομάδας «Σπείρα Σπείρα» και του Σταμάτη Κραουνάκη, στην «Αθηναΐδα», με το «Μπιμπερό». Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο (10 μ.μ.) και Κυριακή (9 μ.μ.). Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα, η Μελίνα Τανάγρη παρουσιάζει «Τα λόγια της Αγάπης», ένα ρεσιτάλ τραγουδιού με την υπογραφή του Στ. Κραουνάκη. Μαζί της οι Γιάννης Χριστοδουλόπουλος (πιάνο) και Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

  • Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση, που περιγράφει τις τέσσερις «εποχές» του έρωτα, παρουσιάζει η Κρινιώ Νικολάου και σήμερα, στην «X-Εδρα» (Ελευθερίου Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9849101).
  • Αύριο (10 μ.μ.), στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι), εμφανίζεται το ροκ συγκρότημα «Αλκυονίδες Μέρες».
  • Στο πλαίσιο των ανοιξιάτικων δραστηριοτήτων του, το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων διοργανώνει αύριο (12 μ.) εκδήλωση με Σκυριανά τραγούδια της Ανοιξης. Η Αλίκη Λάμπρου θα μιλήσει για τα έθιμα των ημερών. Παίζουν: Βιολί: Ν. Σκαφίδας, Λαούτο: Β. Καραϊσκάκης. Τραγουδούν: Μυρσίνη Δημητρίου - Φτούλη, Αλίκη Λάμπρου, Καλή Σκαφίδα, Φανή Μαυρίκου.
  • Ο Σύλλογος «Εύγερος» Κεφαλονιάς πραγματοποιεί συναυλία, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο θέατρο «Περοκέ», με τη συμμετοχή της Ανδρικής και Μεικτής Χορωδίας - Μαντολινάτας του συλλόγου. Διευθύνει ο Παναγιώτης Μπαρμπάτης.
  • Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη, τη Δευτέρα (8 μ.μ.), στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών (Β. Γεωργίου Β' 17-19 και Ρηγίλλης), το «Τρίο Αθηνών» (Χ. Χατζηγεωργίου, Ντ. Χατζηγεωργίου, Β. Στυλιανού) πραγματοποιεί συναυλία με έργα του συνθέτη. Είσοδος ελεύθερη. Καλλιτεχνική επιμέλεια - οργάνωση: Χρ. Κολοβός.
Πολύμορφες εκθέσεις
Εργο του Αγγελου Παναγιωτίδη
Εργο του Αγγελου Παναγιωτίδη
  • Στην εικαστική «Λέσχη» (Μυκάλης 26, Κεραμεικός), φιλοξενείται (έως 19/4) έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας του Δημήτρη Κλη με τίτλο «κληκ!».
  • «Ταξιδεύοντας» τιτλοφορείται η έκθεση έργων του Χέρμαν Μπλάουτ (έως 29/4) στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Πρόκειται για πρόσφατα έργα που φιλοτεχνήθηκαν στη διάρκεια ταξιδιών του καλλιτέχνη σε διάφορες χώρες.
  • Συνεχίζεται στην «Αμυμώνη» (Τοσίτσα 16, Ιωάννινα), η έκθεση γλυπτικής του Αγγελου Παναγιωτίδη.
  • Μια διπλή εικαστική έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Πρόκειται για έκθεση των: Παναγιώτη Αλεξίου (κάτω χώρος) και Χριστίνας Παπαγεωργίου (μεσαίος χώρος). Οι πίνακες του Π. Αλεξίου «μιλούν» για τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας. Η Χρ. Παπαγεωργίου παρουσιάζει ένα έργο εγκατάσταση.
  • Συνεχίζεται στην «γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4), η έκθεση του Στάθη Κουκόπουλου. Πρόκειται για τη δεύτερη ατομική του έκθεση, για την οποία ο Δημήτρης Παυλόπουλος γράφει: «ο Κουκόπουλος γνωρίζει να χειρίζεται τα υλικά και τα μέσα της τέχνης του. Ξέρει, με την προσήλωσή του στην ακρίβεια της απεικόνισης, να επικεντρώνεται στο ουσιώδες, στο αληθινό, κάτι που δεν το θεωρούμε αυτονόητο...».
  • Ο νέος ζωγράφος Τάσος Κωνσταντινόπουλος εκθέτει (έως 30/4) την πρόσφατη δουλιά του (ζωγραφική και γλυπτική) στο καφέ «Αψέντι», (Αμύντα 4, πλατεία Προσκόπων).
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Συζήτηση για θέματα Πολιτικής Οικονομίας στην ΕΣΣΔ στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης» -Συλλογικό
  • «Ενενήντα τρία» -Β. Ουγκώ
  • «Μακρόνησος. Ιστορικός τόπος» (τόμος γ') - Συλλογικό
  • «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» - Μ. Ιλιν - Ε. Σεγκάλ
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Ο μοναδικός Κώστας Βάρναλης» είναι το θέμα της ομιλίας της Αγγελικής Αρμύρα, τη Δευτέρα (8.15 μ.μ.), στο εργαστήρι του γλύπτη Μιχάλη Κάσση (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο). Ποιήματα θα απαγγείλει ο Μ. Κάσσης. Είσοδος ελεύθερη.

Τα βιβλία του διεθνώς αναγνωρισμένου σολίστ της τούμπας, Γιάννη Ζουγανέλη, «Με δυο απλές γραμμές» και «Οι τόποι είναι ήχοι» (εκδόσεις Γαβριηλίδης) θα παρουσιάσει τη Δευτέρα (8.30μμ) στο Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10), η Πνευματική Εστία Νίκαιας. Θα μιλήσουν οι: Κώστας Σοφιανός, Γιώργος Παπαδάκης, Γιάννης Πατίλης. Διαβάζει η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η Αγνή Στρουμπούλη, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια παραστάσεων με ελληνικά λαϊκά παραμύθια, αφηγείται (7,8,9,14,15,16/4) στο «Μεταξουργείο» παραμύθια. Αντλεί από το πλούσιο ρεπερτόριό της, που ξεκίνησε με «Παπούτσια από χαρτί», πορεύτηκε με «της αγάπης το γινάτι», γέλασε με τις «ανεξιχνίαστες γριές», κυνήγησε «κάτι κατεργάρηδες ποντικούς», δεν τρόμαξε με τους «αρειμάνιους δράκους», κατάπιε «της ελιάς το δάκρυ», έκατσε κάτω από κιτριά με «γδυμνοπουκαμισάκι», κι άλλα πολλά «...για ένα κόκκινο τσεμπέρι».

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Το «Τρίφωνο», το εξαιρετικό σχήμα που απαρτίζουν οι Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης και Δημήτρης Υφαντής, εμφανίζεται τη Δευτέρα, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203661). Ερμηνεύει καινούρια και παλιά τραγούδια με έναν ξεχωριστό τρόπο έκφρασης, όπου η φωνή γίνεται μουσικό όργανο πάνω στη βασική μελωδία. Συμμετέχουν: Σάκης Βαργεμτζίδης (πιάνο), Φώτη Μυλωνά (μπάσο, φλάουτο), Θοδωρής Παπαστάθης (τύμπανα) και Γιάννης Παπαγιαννούλης (κρουστά).

ένα ΒΙΒΛΙΟ

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δόξα για έναν τόπο από το να είναι η πατρίδα του Ομήρου. Γι' αυτό από την αρχαιότητα πολλές πόλεις τον διεκδικούσαν. Η Χίος τον θεωρεί δικό της τέκνο και τον τίμησε με υπέρτατες τιμές από τα αρχαία χρόνια». Με αυτήν την προλογική επισήμανση αρχίζει η ιστορική - αρχαιολογική -φιλολογική μελέτη της δρ. της Αρχαίας Ιστορίας, Αθηνάς Κ. Ζαχάρου - Λουτάρη ««ΟΜΗΡΟΣ - Χίος αοιδός (Η Χίος διεκδικεί και τιμά τον Ομηρο ανά τους αιώνες)», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «άλφα πι» (Ροδοκανάκη 18, Χίος, 22710-41287). Πρόκειται για την πρώτη, πλούσια εικονογραφημένη, πολύπλευρα εμπεριστατωμένη, με πληθώρα αρχαιολογικών, φιλολογικών, ιστορικών, ελληνικών και ξένων βιβλιογραφικών «πηγών» και άλλων τεκμηρίων μελέτη για την ιστορική, πολιτισμική και πολιτιστική πορεία της Χίου από τα προϊστορικά έως τα σύγχρονα χρόνια. Μελέτη «καρπός» μακρόχρονων ερευνών και «απόσταγμα» πολλών άλλων ιστορικών, αρχαιολογικών, φιλολογικών μελετών της Α. Ζαχάρου, για επιμέρους θέματα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Η συγγραφέας, εκτός από την ιστορική αναδρομή, εξετάζει όλες τις πτυχές της ατομικής και κοινωνικής ζωής και δραστηριότητας που αποτυπώνουν τους μακραίωνους «δεσμούς» του αρχαίου αοιδού με τη Χίο (λ.χ. παιδεία, ήθη, έθιμα, μύθοι, θρύλοι, δημοτική ποίηση, λαϊκή τέχνη κλπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ