ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΚΑΠΝΩΝ
Δεν έχει προηγούμενο η ασυδοσία των καπνεμπόρων

Αναμένεται παράταση της εμπορικής περιόδου

Δεν έχει προηγούμενο η ασυδοσία των καπνεμπόρων σε βάρος των καπνοπαραγωγών, με την κυβέρνηση απλώς να τους παρακολουθεί χωρίς να επιβάλλει καμία κύρωση. Εκτός, όμως, από τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι καπνέμποροι, είναι και τα καψώνια που κάνουν σε βάρος των παραγωγών αρνούμενοι να παραλάβουν τα καπνά. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν καταθέτουν εγγυητικές επιστολές (όπως οφείλουν) ούτε βγάζουν τα λεγόμενα προγράμματα, με βάση τα οποία γίνονται οι παραδόσεις καπνών. Αύριο, λήγει η προθεσμία της ΕΕ για την παράδοση των καπνών σε «Βιρτζίνια» και «Μπέρλεϊ» και χιλιάδες τόνοι παραμένουν ακόμα απούλητοι. Με μεγάλη καθυστέρηση γίνονται και οι αγοραπωλησίες στις υπόλοιπες ποικιλίες, οι οποίες πρέπει να έχουν πουληθεί μέχρι τέλος Απρίλη.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρέλθουν αυτές οι προθεσμίες, η ΕΕ κόβει τις επιδοτήσεις των παραγωγών. Κι εδώ πατούν εκβιαστικά οι καπνέμποροι. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους αφήνει να «αλωνίζουν» και το μόνο που έκανε μπρος στην κατάσταση αυτή είναι να ζητήσει από την ΕΕ παράταση της εμπορικής περιόδου κατά ένα μήνα, επικαλούμενη βροχοπτώσεις... Το θέμα της παράτασης είναι να συζητηθεί στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη 20 του Απρίλη. Οπως αναφέρουν σχετικά πληροφορίες εκ Βρυξελλών, η εισήγηση της Κομισιόν αναμένεται να είναι θετική.

Ομως, ακόμα και έτσι να γίνει, το πρόβλημα που προκύπτει από την εκβιαστική πρακτική των καπνεμπόρων δε λύνεται. Γιατί μπορούν πάλι, κάλλιστα, να μην παραλάβουν όλα τα καπνά και οι καπνοπαραγωγοί να τρέχουν στα δικαστήρια να βρουν το δίκιο τους, για αθέτηση των συμβάσεων. Από την άλλη, η επιμήκυνση της εμπορικής περιόδου κατά ένα μήνα, βολεύει τους καπνεμπόρους, αφού μπορούν να τα φέρουν καλύτερα βόλτα με τις εγγυητικές επιστολές, δεσμεύοντας λιγότερα λεφτά, για να βγάλουν τα προγράμματα.

Το ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν κάπως έτσι φάνηκε από το ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου για τη σοδειά του 2005. Οι καπνέμποροι - «τσιράκια» των πολυεθνικών, ενόψει της διαμόρφωσης κλίματος που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, άρχισαν τα κόλπα σε βάρος των παραγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν οι νομαρχίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 31 του Μάρτη είχαν πουληθεί 3.752 τόνοι «Μπέρλεϊ» σε σύνολο ποσόστωσης 8.802 τόνων, δηλαδή το 36,7% και 16.840 τόνοι «Βιρτζίνια» σε σύνολο ποσόστωσης 45.864 τόνοι, δηλαδή το 42,6%. Δεν είχε πουληθεί ούτε κιλό από Ελασσόνα, «Κ.Κ.Κλασικά» και «Μυρωδάτα», ενώ πίσω ήταν και οι αγοραπωλησίες στα Κατερίνης. Οσον αφορά στα «Μπέρλεϊ» και «Βιρτζίνια» αξίζει για παράδειγμα να αναφερθεί ότι την ίδια ακριβώς περίοδο το 2003 είχε πουληθεί αντίστοιχα το 90,5% και το 74%.

Παράλληλα και στα καπνά που τελικά πουλιούνται οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Μέχρι 31/3 η μέση πανελλαδική τιμή στα «Βιρτζίνια» ήταν 30 λεπτά το κιλό, όταν το 2003 ήταν 1 ευρώ. Στα «Μπέρλεϊ» 20 λεπτά, όταν το 2003 ήταν 54 λεπτά. Ομως, ακόμα και στον «Μπασμά» και τα Κατερίνης η μέση τιμή είναι μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Πέρσι, τέλος Μάρτη η μέση τιμή ήταν 1,72 ευρώ και φέτος 1,59 ευρώ στον «Μπασμά», ενώ στα Κατερίνης 2,39 ευρώ και τώρα 2,35 ευρώ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι προθεσμίες για μισθωτούς - συνταξιούχους

Στις αρχές Μάη αρχίζουν να εκπνέουν οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τους υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 1, η προθεσμία ορίστηκε η 3η του Μάη. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της Εφορίας, η περίοδος υποβολής των δηλώσεων - ανάλογα με τον ΑΦΜ - φτάνει μέχρι και τις 31 του Μάη.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, «προστατευόμενα μέλη» αναγνωρίζονται και τα άνεργα παιδιά της οικογένειας για δυο επιπλέον χρόνια πάνω από τα ισχύοντα όρια. Ετσι, προστατευόμενα μέλη αναγνωρίζονται τα άνεργα παιδιά μέχρι 20 χρονών που δε σπουδάζουν και μέχρι 27 χρονών για τα άνεργα παιδιά που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές και εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Για την αναγνώριση της εν λόγω φοροελάφρυνσης απαιτείται βεβαίωση και απόφαση του ΟΑΕΔ, η οποία υποβάλλεται στην Εφορία μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά.

ΕΦΕΤ
Πρόστιμα σε 7 επιχειρήσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 91.500 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε 7 επιχειρήσεις εστίασης και εμπορίας τροφίμων για παραβάσεις της νομοθεσίας ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο:

  • 10.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ ΞΥΝΟΣ ΑΕ στο Ν. Ψυχικό (ιδιοκτησίας Champion Μαρινόπουλος), καθώς βρέθηκαν μύγες στο κρεοπωλείο, ενώ διέθετε και συσκευασμένο τυρί χωρίς άδεια λειτουργίας εργαστηρίου για την προετοιμασία και συσκευασία τυριών.
  • 21.000 ευρώ στο Εστιατόριο Μάνδρα στου Ψυρρή (ανήκει στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ψυρρή), γιατί λειτουργούσε χωρίς άδεια και παρουσίαζε σοβαρές αποκλίσεις από τους κανόνες υγιεινής.
  • 3.000 ευρώ στο EUROMEDICA (Κλινική Παναγιά ΑΕ στην Κρήνη Θεσσαλονίκης) για συστηματική παραβίαση των κανόνων υγιεινής στην εγκατάσταση παροχής διατροφής σε ασθενείς και γιατρούς.
  • 21.000 ευρώ στην επιχείρηση Παπαδοπούλου Πλάτωνος Υιοί & Σία ΟΕ (αποθήκη τροφίμων και ποτών χονδρικού εμπορίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης), επειδή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μη ασφαλή τρόφιμα συνολικού βάρους 5,33 τόνων, ενώ δεν είχε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
  • 5.000 ευρώ στο καφέ μπαρ Extrablatt, Σαββίδης Δημήτριος, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες μη ασφαλών τροφίμων.
  • 3.000 ευρώ στην Παπαδοπούλου Ελένη «Λένα», πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής με πρατήριο άρτου στη Θεσσαλονίκη, επειδή το κατάστημα χαρακτηρίστηκε «ακάθαρτο».
  • 1.500 ευρώ στο εργαστήριο ταχινοποιίας Ντάφη, στη Λάρισα, για παράβαση κανόνων υγιεινής.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Στη «μάχη» οι δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ

Οι επερχόμενες εκλογές στα Επιμελητήρια έχουν χαρακτήρα γενικής πολιτικής μάχης και ανάλογα θα τις αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ με τους συνεργαζόμενους. Σε σύσκεψη της παράταξης, που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης η ΔΗΚΕΒΕ της Αθήνας, εκτιμήθηκε ότι οι προοπτικές ενίσχυσης της παράταξης στις αρχαιρεσίες του Ιούνη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, στο Επαγγελματικό και στο Εμποροβιομηχανικό, είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά. Πρώτον, επειδή τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Δεύτερον, η απόσταση ανάμεσα στις ηγεσίες των Επιμελητηρίων και στη βάση είναι τεράστια. Τρίτον, είναι γνωστή στους ΕΒΕ η αγωνιστική συνέπεια της ΔΗΚΕΒΕ και η δυναμική των θέσεών της για διέξοδο.

Η συζήτηση, τόσο εισηγητικά, όσο και μέσα από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, επικεντρώθηκε στα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διεξαγωγή της μάχης των εκλογών. Κανένας τρόπος δουλιάς δεν υποτιμάται. Το δυναμικό της ΔΗΚΕΒΕ, οι συνεργαζόμενοι και οι φίλοι της παράταξης καλούνται το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθούν σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο ταυτόχρονα. Με συσκέψεις, ανά κλάδο και γειτονιά, με την προσέγγιση κάθε συναδέλφου τους, οι ΔΗΚΕΒίτες θα επιδιώξουν αύξηση της εκλογικής τους δύναμης και ενεργοποίηση των μικρών ΕΒΕ. Βασική θέση της παράταξης είναι ότι τα Επιμελητήρια πρέπει να αλλάξουν ρόλο και αποστολή. Να μετατραπούν από «ιμάντα» για το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής στους ΕΒΕ, σε όργανα στην υπηρεσία των αυτοαπασχολούμενων.

«Δεν αρκεί η διαμαρτυρία» επισημάνθηκε στη σύσκεψη. Η «ελεύθερη αγορά» έχει δείξει τι ακριβώς πρεσβεύει και τις συνέπειές της για τους μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά και συντονισμένα με τους φυσικούς συμμάχους τους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους, απέναντι στα μονοπώλια. Τμήμα αυτής της προσπάθειας είναι και η όσο δυνατόν πιο πλατιά κάθοδος της ΔΗΚΕΒΕ στις εκλογές των τριών Επιμελητηρίων με τα 250.000 μέλη!

Ανακαλούνται για έλεγχο SUZUKI Swift

Ανακαλούνται για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση των πλευρικών αερόσακων 887 SUZUKI Swift 1.3. Πρόκειται για οχήματα του συγκεκριμένου τύπου με αριθμούς πλαισίου TSMMZA1S00163570 έως TSMMZA11S00192021 (3D) και από TSMMZC11S00163541 έως TSMMZC11S00192008.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 9988168.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ