ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Νέα» ισραηλινά μέτρα κλιμάκωσης της κρίσης...

Από συλλήψεις Παλαιστινίων στη Χεβρώνα χτες

Associated Press

Από συλλήψεις Παλαιστινίων στη Χεβρώνα χτες
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Η αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας θα προέλθει από τον τερματισμό της κατοχής και την επανάκτηση όλων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», σημείωσε χτες ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγια, αρνούμενος να ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ να «καταδικάσει» την προχτεσινή βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ. Εντούτοις, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, παραβλέποντας τις αιτίες της κρίσης και αδράχνοντας κάθε αφορμή ανήγγειλε τη λήψη μέτρων που θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση.

Ετσι, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου επιρρίφθηκε εξ ολοκλήρου η ευθύνη της προχτεσινής βομβιστικής επίθεσης στην παλαιστινιακή κυβέρνηση της «Χαμάς», με την αναφορά ότι «δε θα ληφθεί στρατιωτική δράση» κατά της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, τα «υπόλοιπα» μέτρα της ισραηλινής κυβέρνησης προβλέπουν:

  • Να δοθεί στο στρατό εντολή για νέους «επιλεκτικούς φόνους» όσων «εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της «Χαμάς» και μελών της κυβέρνησης
  • Να ανακληθούν οι ισραηλινές άδειες κατοικίας και αστυνομικής ταυτότητας όσων Παλαιστινίων διαμένουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει και τρεις Παλαιστίνιους βουλευτές της «Χαμάς» που κατοικούν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απ' τους οποίους το Ισραήλ απαιτεί για να ανανεώσει τις άδειες «να παραιτηθούν απ' την παλαιστινιακή Βουλή και τη "Χαμάς"»!
  • Κλιμάκωση των κατασταλτικών μέτρων (π.χ., συλλήψεις...) κατά όσων Παλαιστινίων μεταναστών εργάζονται «παράνομα» στο Ισραήλ και όσων Ισραηλινών αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους
  • Ισραηλινός στρατός και αστυνομία παραμένουν σε κατάσταση «διαρκούς συναγερμού» και ενισχύουν τις δυνάμεις τους (επομένως, εντείνουν τον αποκλεισμό...) γύρω απ' την Ιερουσαλήμ και κατά μήκος «της πράσινης γραμμής» στη Δυτική Οχθη.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών, Ρόνι Μπαρ-Ομ, απαίτησε να αντιμετωπιστεί η Παλαιστινιακή Αρχή σαν «τρομοκρατικό κράτος... γιατί έγινε Αρχή της "Χαμάς"» και ...«δεν είναι δυνατόν να κρύβεται πίσω απ' την Ισλαμική Τζιχάντ»...

Πριν την αναγγελία των «νέων μέτρων» της κυβέρνησης Ολμέρτ, ο ισραηλινός στρατός είχε πυκνώσει στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης μέτρα τρομοκράτησης του παλαιστινιακού πληθυσμού, όπως, καταλήψεις σπιτιών, συλλήψεις Παλαιστίνιων ενόπλων και αμάχων, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν δύο έφηβοι. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο Σαμίχ Χαμάντ, πατέρας του 21χρονου Σαμίρ που πραγματοποίησε την προχτεσινή επίθεση στο Τελ Αβίβ...

ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ιαπωνία

Το ίδιο 24ωρο, στην ανοιχτή συζήτηση που ξεκίνησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ισραηλινός πρέσβης, Νταν Γκίλερμαν, υπεραμύνθηκε των επιδρομών εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά «των Ιράν, Συρίας και παλαιστινιακής κυβέρνησης», ισχυριζόμενος πως οι ηγεσίες τους «πυροδοτούν τρομοκρατικές ενέργειες»... που «ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αφού καταδίκασε την προχτεσινή βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους «να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους» λέγοντας πως στόχος της Ουάσιγκτον ...«είναι η συνύπαρξη δύο κρατών δίπλα δίπλα»...

Παράλληλα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως σταματά την «οικονομική συνδρομή» προς την Παλαιστινιακή Αρχή μέχρις ότου η «Χαμάς» «δώσει δείγματα ότι έχει δεσμευτεί για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανακοίνωσε πως ζήτησε στις 9 του Μάη σύγκληση του λεγόμενου κουαρτέτου για το Μεσανατολικό (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία) με στόχο την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη»...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πολιτική «ίσων αποστάσεων»...

Πολιτική «ίσων αποστάσεων» επιχειρεί να πλασάρει η ΕΕ, μετά τη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ, καταδικάζοντας τη βία από όποια πλευρά και αν προέρχεται.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λάιτενμπεργκερ, χτες στις Βρυξέλλες, «η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση στο Τελ Αβίβ», ενώ καλεί και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν ειρήνη...

Την επίθεση στο Τελ Αβίβ καταδίκασε και ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, αλλά και η Αυστριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλώντας τα δύο μέρη να εργαστούν για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Αξίζει ωστόσο να θυμίσουμε ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, στο Λουξεμβούργο, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν τη διακοπή της αποζημίωσης προς τον παλαιστινιακό λαό, προχωρώντας παραπέρα στον οικονομικό του στραγγαλισμό, τιμωρώντας τον ουσιαστικά για την επιλογή που έκανε στις πρόσφατες εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αμετάκλητη η εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων «S-300»

Η απόφαση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της τελευταίας, ιδιαίτερα μετά την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, αλλά και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια επέμβασης ΗΠΑ κι ΕΕ στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Λευκορωσίας, βρίσκεται στο στόχαστρο διάφορων ξένων ΜΜΕ. Ετσι π.χ. το αγγλικό περιοδικό «Jane's Intelligence Digest» έγραψε την περασμένη Παρασκευή πως καλά πληροφορημένες πηγές του αναφέρουν πως πίσω από τη συμφωνία Ρωσίας - Λευκορωσίας για την τοποθέτηση στο έδαφος της τελευταίας των πυραυλικών συστημάτων «S-300», βρίσκεται το Ιράν, αξιωματούχοι του οποίου επισκέφτηκαν ανεπίσημα τη Λευκορωσία τον περασμένο Γενάρη.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Β. Σεντόφ, διέψευσε την παραπάνω είδηση και πρόσθεσε πως τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα, που θα τοποθετηθούν στη Λευκορωσία, δε θα εξαχθούν σε τρίτες χώρες. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του λευκορωσικού υπουργείου Αμυνας χαρακτήρισε το δημοσίευμα «τρέχουσα βλακεία».

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια σύνδεσης της Λευκορωσίας με τις χώρες που οι ΗΠΑ αποκαλούν «άξονα του κακού», όπως και προσπάθεια να της αποδοθεί ευθύνη για τις πωλήσεις όπλων στη Συρία, στο Ιράν, στο Σουδάν, ακόμη και στη... «διεθνή τρομοκρατία».

Τέλος, πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, επανεκλέχτηκε από την Ανω Βουλή της χώρας (με 103 ψήφους υπέρ, στους 105) και μετά από πρόταση του Προέδρου Αλ. Λουκασένκο, ο Σεργκέι Σιντόρσκι, που είναι πρωθυπουργός της χώρας από το 2003. Ο Σιντόρσκι βρίσκεται από χτες σε επίσημη επίσκεψη στην Κούβα.


Ι. Π.

ΗΠΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ο Μπους «νοιάζεται» για έναν «ανεξάρτητο» Λίβανο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την ολοκλήρωση της έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι ζήτησε χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους κατά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Φαούντ Σανιόρα. Ο Μπους πρόσθεσε πως θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση Σανιόρα και «τη διεθνή κοινότητα» για να «αποδοθεί δικαιοσύνη» και πως η Ουάσιγκτον παρέχει «ισχυρή υποστήριξη ...σε Λίβανο κυρίαρχο, ανεξάρτητο και ελεύθερο». Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την περίπτωση του Λιβάνου σαν ...«καλό παράδειγμα» για το «τι μπορεί να επιτευχθεί στη Μέση Ανατολή», όσον αφορά στην «ειρηνική συνύπαρξη λαών με διαφορετικές θρησκείες»...

Στη διάρκεια πρότερης συνάντησης του Σανιόρα με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η τελευταία επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον «στο στόχο του Σανιόρα για πλήρως αυτοκυρίαρχο, δημοκρατικό Λίβανο». Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός απ' την πλευρά του είπε πως στη διάρκεια των επαφών που θα έχει κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ με Αμερικανούς αξιωματούχους «θα σημειώσει τη σημασία της αμερικανικής βοήθειας στη στήριξη της ανεξαρτησίας και της αυτοκυριαρχίας του Λιβάνου» και στην ενίσχυση της δυνατότητας «ανάκτησης των κατεχόμενων (σ.σ. απ' το Ισραήλ) εδαφών του Λιβάνου».

Πάντως, πριν ο Σανιόρα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ τον προειδοποίησαν να μην προβεί σε «δεσμευτικές συμφωνίες» με τους Αμερικανούς που αφορούν στον «αφοπλισμό» των ένοπλων ομάδων της οργάνωσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ