ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίμηνο αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕΔΥΕ

Στις 14 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Ιράν, αλλά και τα διαρκώς οξυνόμενα από τους ιμπεριαλιστές μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στα Βαλκάνια, καθιστούν ακόμα περισσότερο αναγκαία την επιτυχία στο δίμηνο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στα πλαίσια αυτά, το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνουν οι παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις:

  • Παρασκευή 5 Μάη: Εκδήλωση για τις Βάσεις - Πτήσεις της CIA στην Ευρώπη - στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας», στις 6.00 μ.μ. - 9.30 μ.μ. και θα πάρουν μέρος και ξένοι ομιλητές από Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία και Κούβα.
  • Κυριακή 7 Μάη: Η ΕΕΔΥΕ συνδιοργανώνει μαζί με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, την ΕΕΔΔΑ, το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Θα γίνει στις 11 π.μ., στο χώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας του Δήμου Νίκαιας. Στην εκδήλωση θα πάρει μέρος και η κόρη του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα Γκεβάρα, προσκεκλημένη του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.
  • Κυριακή 14 Μάη: Η καθιερωμένη ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ αφιερωμένη στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματιστεί στην πλατεία Συντάγματος στις 7.30 μ.μ.

Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης θα πραγματοποιήσουν δεκάδες πολύμορφες εκδηλώσεις στις γειτονιές της Αθήνας και όλου του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Ανάλογες εκδηλώσεις θα ξεδιπλωθούν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας από τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η δίμηνη (Απρίλης - Μάης) λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ, προκειμένου να υποστηριχτούν οικονομικά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στις 7 Μάη Κερασίτσα - Τρίπολη

Την Κυριακή 7 Μάη πραγματοποιείται η καθιερωμένη πορεία ειρήνης από την Κερασίτσα, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην Τρίπολη, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι: «Με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Η ΕΕΔΥΕ για να διευκολυνθούν οι φίλοι της ειρήνης δρομολογεί στις 7 Μάη πούλμαν για την Κερασίτσα στις 7.30 το πρωί, με αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3844.853, 210.8234.296 και 210.4626.345.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πιέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή στους πολέμους

Πιέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας στις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ θα ασκήσει ο γγ της «συμμαχίας», ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, εκμεταλλευόμενος την «προθυμία» που επιδεικνύει η κυβέρνηση Καραμανλή να ανταποκριθεί στις «συμβατικές υποχρεώσεις της» έναντι των «συμμάχων», θα επιχειρήσει να αποσπάσει δεσμεύσεις για ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μεγαλύτερη συνεισφορά στο Ιράκ, αλλά και σε άλλες «επιχειρήσεις» του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προετοιμάζονται.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επικαλείται ότι έχει προσφέρει πολλά και δεν αντέχει για περισσότερα. Ωστόσο, οι «άμυνές» της είναι πολύ ευάλωτες, όπως φάνηκε από την «υποδοχή» της Κ. Ράις και την προσφορά της Σούδας από τον Β. Μεϊμαράκη.

Ειδικά για το αίτημα του ΝΑΤΟ περί αύξησης των «μάχιμων» στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε χτες ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα: «Εχουμε πλήρως ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αύξηση. Είμαστε στα όρια, τα οικονομικά, στις υποχρεώσεις μας στη συμμετοχή μας στους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε στον «9,84». Συμφώνησε, βέβαια, ότι «πρέπει να συμμετέχουμε γιατί το κύρος(!) της χώρας το επιβάλλει, το απαιτεί, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε κιόλας μέχρι των ορίων εκείνων που μπορούμε λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που περνάμε. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα αύξησης της δύναμής μας στο Αφγανιστάν. Εχει γίνει κατανοητό γιατί έχει διατυπωθεί σαφώς και από εμένα σε όλους τους ομολόγους μου της ΕΕ».

Ο ντε Χουπ Σέφερ θα φτάσει στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη και την επόμενη μέρα (Παρασκευή, 5 του Μάη) θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών με συμμετοχή πανεπιστημιακών και φοιτητών και θα συναντηθεί με «επιλεγμένους» δημοσιογράφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γγ του ΝΑΤΟ φρόντισε από τη Σόφια, όπου γίνεται η σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, να προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να προετοιμάσουν την «κοινή γνώμη» για τον κίνδυνο αύξησης των απωλειών των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις επεκτείνονται στη νότια περιοχή της χώρας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν παίρνονται στα σοβαρά οι δηλώσεις Γκιουλ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε πως ο ίδιος δεν παίρνει τοις μετρητοίς τα όσα δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με την κ. Ράις, εξέφρασε ευχαριστίες για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «έχουμε συνηθίσει από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο ότι η κ. Ράις άφησε να νοηθεί ότι το Κυπριακό και το Αιγαίο αντιμετωπίζονται ως πακέτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «εμείς δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση, αλλά ούτε η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ποτέ δεχτεί να γίνει πακέτο μεταξύ των ζητημάτων που αφορούν το Αιγαίο και το Κυπριακό».

Επίσης, αναφερόμενος στην απογραφή πληθυσμού στα Κατεχόμενα, η οποία θα γίνει την Κυριακή από το παράνομο καθεστώς, δήλωσε πως δεν έχει αξία από πολιτικής πλευράς για την κυπριακή κυβέρνηση. «Απογραφή του πληθυσμού στα Κατεχόμενα είναι κάτι που εμείς θα θέλαμε να γίνει με την παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, για να υπάρξουν αντικειμενικά και πραγματικά στοιχεία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συναντήσεις Χριστόφια με Επιτρόπους

Συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάργκο Βάλστρομ, είχε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα βήματα που πραγματοποιούνται.

Οπως δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας, για τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, έγινε σε «θερμό κλίμα και εγκάρδια ατμόσφαιρα», ενώ η Μ. Βάλστρομ ζήτησε πληροφορίες για τη δυνατότητα «να υπερκεραστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό».

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ και για τη συνάντησή του με τον Ο. Ρεν, ενώ, όπως δήλωσε, συμφώνησαν ότι «το καλοκαίρι του 2006 είναι μια περίοδος που μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες νοουμένου ότι θα έχουμε ένα θερμό φθινόπωρο ίσως ένεκα της εξέτασης που θα δώσει η Τουρκία έναντι της ΕΕ, ενώ μετά θα ακολουθήσουν οι εκλογές στην Τουρκία και την Κύπρο»...

Το χούι δεν αλλάζει

Εχει πλάκα να ποντάρεις στη λήθη. Ομως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεπεράσει και αυτό ακόμη το όριο. Προκαλούν με το θράσος που επιδεικνύουν προκειμένου δήθεν να εμφανίσουν στάση ανυπακοής στις ΗΠΑ και στις επιδιώξεις τους και να διαφοροποιηθούν από την πολιτική «υπακοής» που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, λοιπόν, εμφανίστηκε χτες από τη Θεσσαλονίκη να δηλώνει ότι «η Σούδα διατίθεται μόνο στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας για στήριξη των λειτουργιών του ΝΑΤΟ και μόνον εκεί». Και να προειδοποιεί την κυβέρνηση πως «δεν πρέπει να διαθέσει τη βάση της Σούδας για καμία περίπτωση πολέμου». Βέβαια, φροντίζει να αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραχώρησης της βάσης της Σούδας, στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν, δηλώνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει με μια νέα συμφωνία».

Δηλαδή, ήξεις αφήξεις, μα πάρ' τα όλα αν βήξεις.

Αλλωστε, μόλις τρία χρόνια πριν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέδειξε τα «φιλειρηνικά της» αισθήματα, παραδίδοντας τη βάση της Σούδας στις ΗΠΑ για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Βέβαια, τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να θολώσει τα νερά, όμως ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να κρύψει την ταύτιση με τις επιλογές των Ευρωατλαντικών συμμάχων. Μάλιστα, προτείνει και συμφωνίες διεξόδου. Ετσι, λοιπόν, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως όσες προβιές κι αν φορέσει το ΠΑΣΟΚ, το χούι - να υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό - δεν αλλάζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ