ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Τσένεϊ βγαίνει στη... γύρα

Θα περιοδεύσει σε Λιθουανία, Καζακστάν και Κροατία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ πρωτοστατεί στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για την προώθηση ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων σε Βαλτική, Κεντρική Ασία και Βαλκάνια ξεκινώντας περιοδεία «αστραπή» την ερχόμενη βδομάδα σε Λιθουανία, Καζακστάν και Κροατία.

Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, ο Τσένεϊ θα φθάσει στις 4 Μάη προγραμματίζοντας συναντήσεις όχι μόνον με τους Λιθουανούς, αλλά και με ηγέτες χωρών της περιοχής συμμετέχοντας σε συνάντηση κορυφής της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, στο Βίλνιους ο Τσένεϊ θα «επισημάνει τη σημασία του δημοκρατικού μετασχηματισμού (στην περιοχή) και της προόδου στην ατζέντα περί ελευθερίας» (της κυβέρνησης Μπους).

Ακολούθως θα μεταβεί στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, για συνάντηση με τον πρόεδρο Ναζαρμπάγεφ για συζήτηση περί των ευρύτερων εξελίξεων (πετρέλαια, πόλεμοι σε Αφγανιστάν και Ιράκ κλπ) στη στρατηγική περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Η Αστάνα φαίνεται ιδιαίτερα αγαπημένος προορισμός Αμερικανών αξιωματούχων αν σκεφθεί κανείς ότι μέσα στο τελευταίο διάστημα έχουν μεταβεί η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο υπουργός Ενέργειας Σάμιουελ Μπόντμαν, ο υπουργός Γεωργίας Μάικ Γιόχανς, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και πολυάριθμες αντιπροσωπείες μελών του Κογκρέσου...

Η περιοδεία Τσένεϊ τερματίζεται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας με σκοπό μία «ενημερωτική» συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών της λεγόμενης Χάρτας της Αδριατικής (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) ενόψει βεβαίως των κρίσιμων εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή. Ηδη τα μέτρα «ασφαλείας» στο Ντουμπρόβνικ προβλέπονται δρακόντεια και συμπεριλαμβάνουν τη «συνεργασία» της ΝΑΤΟικής βάσης στη Νάπολη, περιπολίες του αεροπλανοφόρου «Εντερπράιζ» και πλήρη δραστηριοποίηση του κροατικού πολεμικού ναυτικού, της αεροπορίας, της αστυνομίας και του στρατού...

ΝΙΓΗΡΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης

Οι Πρόεδροι Κίνας - Νιγηρίας

Associated Press

Οι Πρόεδροι Κίνας - Νιγηρίας
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Πλήθος συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, εκτιμώμενης αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψε χτες στη Νιγηρία ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάο. Πολλές απ' τις συμφωνίες δεν εστιάστηκαν μόνο στην εκμετάλλευση και πρόσβαση κινεζικών κρατικών εταιριών στα πλούσια αποθέματα πετρελαίου της Νιγηρίας. Καλύπτουν τη δημιουργία υποδομής σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, γρήγορα σιδηροδρομικά δίκτυα που θα ενώνουν την πρωτεύουσα Αμπούτζα με το Λάγος, παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλη τη Νιγηρία από δύο κινεζικές εταιρίες, κονδύλια για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών και της ελονοσίας στη Νιγηρία, μνημόνια διμερούς συνεργασίας στους τομείς της πληροφορικής αλλά και διευκόλυνσης των κινεζικών εξαγωγών...

Ο Κινέζος Πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Νιγηριανού Προέδρου, Ολουσενγκούν Ομπασάντζο, για την «εξασφάλιση της σταθερότητας στη Νιγηρία και στην ευρύτερη περιοχή». Σημείωσε πως το Πεκίνο επιδιώκει «στρατηγική συνεργασία με την Αφρική για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών». Ο Νιγηριανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του για την «καταπληκτική και γενναιόδωρη βοήθεια» του Πεκίνου.

Ωστόσο, η εμβάθυνση της σινο-νιγηριανής συνεργασίας προκάλεσε την αντίδραση των ανταρτών του «Κινήματος Χειραφέτησης του Δέλτα του Νίγηρα», που ανακοίνωσαν πως θα αυξήσουν τις επιθέσεις τους κατά «όλων των ξένων» -συμπεριλαμβανομένων και των κινεζικών - πετρελαϊκών εταιριών.

ΤΣΕΧΙΑ
Αντιδράσεις για τον άγριο ξυλοδαρμό του κομμουνιστή βουλευτή

ΠΡΑΓΑ.--

Τον πρόσφατο άγριο ξυλοδαρμό του αντιπροέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Μοραβίας Βοημίας (Τσεχίας) και βουλευτή Γίρζι Ντολέις καταδίκασε ως πράξη «βάναυση και άνευ προηγουμένου» την Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας και κατήγγειλε την εισαγωγή «παρόμοιων φασιστικών πράξεων» στην πολιτική ζωή της χώρας. Επίσης, την επίθεση καταδίκασαν μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, Βόιτεχ Φίλιπ, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Γίρζι Παρούμπεκ και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Λουμπομίρ Ζαοράλεκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Γίρζι Ντολέις ανέφερε πως οι δράστες τον χτύπησαν και τον κλότσησαν άγρια καθώς φώναζαν πως τον έδερναν εξαιτίας των κομμουνιστικών του πεποιθήσεων.

«Ηταν μια σκόπιμη επίθεση. Οι δράστες μιλούσαν για τους κομμουνιστές με λέξεις που δε θέλω να επαναλάβω», τόνισε ο Γ. Ντολέις. «Δε μου έκλεψαν τίποτα, δεν ήταν ληστεία, ήταν μια επίθεση εναντίον μου επειδή με αναγνώρισαν ως κομμουνιστή πολιτικό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε πως «πιστεύω πως είναι μια συνέπεια της απόλυτα αλόγιστης αντικομμουνιστικής συκοφαντικής εκστρατείας», ενώ ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια ενάντια σε έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο των πολιτών.

Η προαναφερόμενη άγρια επίθεση ενάντια στον κομμουνιστή βουλευτή είναι μέρος της γενικότερης αντικομμουνιστικής εκστρατείας που έχει ξετυλιχτεί το τελευταίο διάστημα συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Τσεχία. Πρόσφατα στην Τσεχία επιχειρήθηκε να απαγορευτεί η λέξη «κομμουνιστικό» τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή, ενώ η προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να απαγορεύσει την Κομμουνιστική Ενωση Νέων Τσεχίας αν δεν αλλάξει το Πρόγραμμα και το Καταστατικό της είναι γνωστή. Επίσης μια αντικομμουνιστική προπαγάνδα επιχειρείται και από τη λεγόμενη ανθρωπιστική οργάνωση «Ανθρωποι σε Ανάγκη» μέσω του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Η ενθάρρυνση της πολιτικής βίας από το ίδιο το κράτος φαίνεται ξεκάθαρα, αφού το υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει την αντικομμουνιστική καμπάνια όπου τυπώνονται μπλουζάκια με το σύνθημα «Σκοτώστε έναν κομμουνιστή για να ενισχυθεί η ειρήνη»...

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Απερρίφθη το σχέδιο συνταγματικών αλλαγών

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Ούτε τα «καρότα» ούτε τα «μαστίγια» των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν κατάφεραν να πείσουν τα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να ψηφίσουν το σχέδιο συνταγματικών αλλαγών με στόχο τη συγκρότηση μίας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης με έναν Πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους και ένα κοινοβουλευτικό σώμα... Κατά την προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή δε συγκεντρώθηκαν τα 2/3 των ψήφων (ήτοι 28 σε σύνολο 42) ενώ ως χτες παράμενε ασαφές εάν το σχέδιο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που συντάχθηκε μετά από 10 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων Βόσνιων μουσουλμάνων, Σερβοβόσνιων και Κροατών της Βοσνίας, θα αποσυρθεί ή θα τροποποιηθεί και θα ξανατεθεί σε ψηφοφορία.

Το βέβαιο είναι πως η απόρριψή του προκάλεσε τη «βαθιά απογοήτευση» του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κρίστιαν Σβαρτζ-Σίλινγκ, τον εκνευρισμό των πρέσβεων Βρετανίας και ΗΠΑ που μίλησαν «για εξέλιξη που στέλνει αρνητικό μήνυμα σε ΕΕ, ΗΠΑ και τον κόσμο γενικότερα...» και θα «καθυστερήσει την ομαλότητα» της χώρας και την «ένταξή της στην ΕΕ».

ΤΣΑΝΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προς αγορά εξοπλισμών και με πετροδολάρια...

ΝΤΖΑΜΕΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε κατ' αρχήν συμφωνία οδήγησε χτες η παρέμβαση της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ.Ου. Μπους στη «διένεξη» ανάμεσα στην Παγκόσμια Τράπεζα και την κυβέρνηση του Προέδρου του Τσαντ Ιντρί Ντεμπί με αιχμή τον «παγωμένο» λογαριασμό δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από την καταβολή πετρελαϊκών δικαιωμάτων από το κονσόρτσιουμ των πετρελαϊκών εταιριών που εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια και τον πετρελαιοαγωγό Τσαντ - Καμερούν.

Η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει πως η Παγκόσμια Τράπεζα θα ξαναρχίσει την καταβολή εκατομμυρίων δολαρίων από «αναπτυξιακά» δάνεια και θα ξεκλειδώσει τον ειδικό λογαριασμό της «Σίτιμπανκ» στο Λονδίνο και τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια των πετρελαϊκών δικαιωμάτων μέσα σε ένα τρίμηνο αφότου η Βουλή του Τσαντ εγκρίνει ειδικό νόμο. Ο νόμος αυτός θα προβλέπει το 70% των χρημάτων από τα πετρελαϊκά δικαιώματα να πηγαίνει για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων «για την εξάλειψη της φτώχειας». Το Τσαντ καλείται να αυξήσει κατά ...3% τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία και υποδομές. Σε αντάλλαγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα θα επιτρέπει στο Τσαντ να χρησιμοποιήσει το 30% (αντί του αρχικώς προβλεπόμενου 15%) των χρημάτων από τα κονδύλια των πετρελαϊκών δικαιωμάτων στον «γενικό προϋπολογισμό», δηλαδή και για την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ