ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην τηρηθεί καμία «συμβατική υποχρέωση»

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε χτες και ενημέρωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφτηκε χτες, στον Περισσό, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να την ενημερώσει για ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δική μας αφετηρία ξεκινάει από το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα, οι περιφερειακοί οργανισμοί, έχουν ως στόχο τους τον έλεγχο των πρώτων υλών, των πηγών και των δρόμων της ενέργειας. Στοχεύουν στον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους χωρών, που είτε δεν ανήκουν οργανικά στο δικό τους σκληρό πυρήνα είτε έχουν κάποιες αντιστάσεις, καθεμιά από αυτές τις χώρες για τους δικούς της λόγους.

Επομένως, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε, για το τι γίνεται σήμερα με το Ιράν, ανησυχούμε πάρα πολύ για την κλιμάκωση των παρεμβάσεων και των εκβιασμών. Και ακριβώς είμαστε εκείνοι - και νομίζουμε ότι δεν είμαστε και οι μοναδικοί - που θέλουμε να αποτραπεί οποιαδήποτε στρατιωτική εξέλιξη, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και σοβαρές συνέπειες και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Με αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες συμβατικές ή άλλες υποχρεώσεις υπάρχουν για την Ελλάδα και έχουν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις διαδοχικά, αυτές οι υποχρεώσεις δεν πρέπει να τηρηθούν, όταν οδηγούν στην ανάφλεξη νέων εστιών πολέμου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών για τις συναντήσεις που είχε κατά την επίσκεψή της στην Κίνα και τις απόψεις των Κινέζων αξιωματούχων, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Νομίζω ότι η υπουργός Εξωτερικών είναι πολύ καλά ενημερωμένη για τις απόψεις της Κίνας και όλοι γνωρίζουμε ότι η Κίνα μαζί με τη Ρωσία αρνούνται τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος. Πιστεύουμε ότι οι δύο αυτές χώρες θα παραμείνουν και θα μπουν εμπόδιο - αυτό είναι και το αίτημά μας, να μπουν εμπόδιο - σε οποιαδήποτε όξυνση και κλιμάκωση σε βάρος του Ιράν».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Η υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή της επισήμανε την ανάγκη συνεχούς και ουσιαστικής ενημέρωσης προς όλα τα κόμματα της Βουλής, ώστε - ασχέτως των απόψεων που κατατίθενται από τα κόμματα - να έχουν την πλήρη εικόνα και τα δεδομένα για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ερωτηθείσα για το αν πιστεύει πως θα υπάρξει ως ένα βαθμό συναίνεση και για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα στις εξελίξεις στο Ιράν, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε πως αυτό εξαρτάται από τα κόμματα, επικαλέστηκε τη βούληση του ελληνικού λαού να υπάρξει ειρηνική και διπλωματική λύση, η οποία, όπως είπε, «μας ενώνει όλους» και κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε στο μέσο της διπλωματικής προσπάθειας, η οποία θα είναι μακρά και εύχομαι και ελπίζω να έχει τα αποτελέσματα τα οποία όλοι προσδοκούμε».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην πρώτη γραμμή των «προθύμων»

Θ. Ρουσόπουλος: Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της μη εξάπλωσης των πυρηνικών...

Στην πρώτη γραμμή της συμμαχίας των προθύμων, που συγκροτούν οι ΗΠΑ για το νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράν, βρίσκεται η κυβέρνηση Καραμανλή, φροντίζοντας μάλιστα να το επιβεβαιώνει καθημερινά με λόγια και έργα.

Πίσω από τις άνευ πρακτικού αντικρίσματος διακηρύξεις περί «διπλωματικής λύσης» στην κρίση του Ιράν, φαίνεται καθαρά η βούληση της κυβέρνησης αφ' ενός να στηρίξει την πρόταση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων και τη χρήση βίας σε βάρος του Ιράν στο όνομα... «της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων» και αφ' ετέρου να προσφέρει πάσης φύσεως διευκολύνσεις (εναέριος χώρος, Σούδα κ.ά.) όταν ξεκινήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο κάλυψε πλήρως χτες τον υπουργό Αμυνας, που έσπευσε να προσφέρει τη Σούδα, πριν καν τη ζητήσουν οι ΗΠΑ, αλλά και ξεκαθάρισε ότι η «κόκκινη κλωστή» που καθορίζει τη στάση της κυβέρνησης δεν είναι η αποτροπή του πολέμου, αλλά ο υποκριτικός και προσχηματικός «στόχος» της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. «Η Ελλάδα είναι και από εκείνες τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της άποψης ότι θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ να μην υπάρχει εξάπλωση των πυρηνικών», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν κλήθηκε να προσδιορίσει τη στάση της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφήνοντας έτσι να φανεί σαφώς ότι η κυβέρνηση θα «συρθεί» πίσω από τις ΗΠΑ, υιοθετώντας ατόφια τη σαθρή επιχειρηματολογία περί πυρηνικής απειλής. Από την άλλη ο εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον Β. Μεϊμαράκη όσον αφορά τις διευκολύνσεις σε ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράν, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του ότι «κάθε χώρα έχει συμβατικές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρεί». Επιχειρώντας να μετριάσει την πρόσδεση στο άρμα του πολέμου, συμπλήρωσε ότι «τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από κανέναν», αφήνοντας ορθάνοιχτο όμως το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί πρόθυμα σε αυτές η κυβέρνηση, όταν «το θέμα τεθεί».

Πιο «συγκρατημένη» εμφανίστηκε η Ντ. Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο να αφήσει το παραμικρό περιθώριο παρερμηνειών σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης μετά τη φάση της διπλωματίας. «Ας μην προεξοφλούμε κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και πρόσθεσε: «Στη φάση αυτή η απόφαση όλων είναι να υπάρξει μια διπλωματική προσπάθεια. Είμαστε στη μέση αυτής της προσπάθειας. Οπως ξέρετε, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός, αλλά η διεθνής κοινότητα θα κάνει ό,τι μπορεί, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά εργαλεία τα οποία έχει στα χέρια της».

Μόνο την πετρελαϊκή κρίση «βλέπει» ο Καραμανλής

Εντύπωση προκάλεσε η «άχρωμη» αναφορά που έκανε ο Κ. Καραμανλής στην «υπόθεση του Ιράν». Μιλώντας χτες το βράδυ σε συνέλευση των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ), ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για τον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και προτίμησε να αναφερθεί στις επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

«Η συγκυρία, τη στιγμή αυτή, φορτίζεται ανησυχητικά, εξαιτίας της υπόθεσης του Ιράν, αλλά και κυρίως μάλιστα από την έξαρση της πετρελαϊκής κρίσης», ήταν η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος περιορίστηκε στη συνέχεια στην περιγραφή των επιπτώσεων της πετρελαϊκής κρίσης στις ευρωπαϊκές και αναπτυσσόμενες οικονομίες (πιέσεις στο ρυθμό ανάπτυξης, στην εκτέλεση των προϋπολογισμών, την ανταγωνιστικότητα, τον πληθωρισμό). Αν και παραδέχτηκε ότι η χώρα μας «έχει πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο», ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δε θα επηρεαστούν οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση, όπως είπε, δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ παρακολουθεί το διεθνές περιβάλλον και τις προοπτικές που «διαγράφονται στον κόσμο, την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ