ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Με διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Αργά χτες θα άρχιζε, κεκλεισμένων των θυρών, η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η διαδικασία προβλεπόταν τεταμένη, καθώς στην πρώτη διερευνητική συνάντηση των διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, στο Παρίσι, διαπιστώθηκε η διαφωνία των συμμετεχόντων.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Παρίσι, όλοι συμφώνησαν, μόνο, ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «δεν είναι συμβατό με τις διεθνείς αξιώσεις». ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία και Γερμανία δεν κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία για την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός ψηφίσματος που θα εμπεριέχει αναφορά στο άρθρο 7 του Καταστατικού του ΟΗΕ, που προβλέπει άμεση εφαρμογή κυρώσεων ή ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράν.

Εμφανής ήταν η αλλαγή στάσης του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς. Πριν από τη συνάντηση, ο Μπερνς δήλωνε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Εκ των υστέρων, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ούτως ή άλλως η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων θα συζητηθεί μετά από μήνες».

Μετά από αυτό, εκβιαστική προδιαγράφεται η στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωνε, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, ότι «η Ουάσιγκτον, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, θα το πράξει η ίδια», συμπληρώνοντας κυνικά ότι θα ασκηθούν πιέσεις σε χώρες προκειμένου να συμβαδίσουν με τις αμερικανικές επιλογές, τακτική που, προς στιγμήν τουλάχιστον, δε φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αφού ούτε Βρετανία - Γαλλία μοιάζουν διατεθειμένες για οποιαδήποτε ενέργεια εκτός Συμβουλίου.

Προκλητικός ο Μπόλτον

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, πάντως, κατάφερε να προκαλέσει την οργή και των συμπατριωτών του, Δημοκρατικών Γερουσιαστών. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα του «Νιου Γιόρκερ», όπου αναφέρεται ότι ένοπλες ομάδες των αμερικανικών μυστικών δυνάμεων δρουν, ήδη, στο Ιράν, γεγονός που, όπως τόνιζαν οι Γερουσιαστές, δείχνει ότι «υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις», ο Μπόλτον μίλησε για «μυθεύματα» και αρνήθηκε ακόμη και να κοιτάξει το δημοσίευμα.

Το θέμα του Ιράν αναμενόταν να κυριαρχήσει και στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζανί, επισκεπτόμενος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ότι είναι «ευπρόσδεκτη» κάθε διαμεσολάβηση των αραβικών χωρών, διαβεβαιώνοντάς τες ότι το Ιράν «είναι έτοιμο για διπλωματία και δεν αποτελεί απειλή». Επίσης, ο ιρανικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά δηλώσεις διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με τις οποίες στόχος του θα είναι το Ισραήλ, αν δεχτεί το Ιράν αμερικανική επίθεση.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες καθυστερήσεις στο σχηματισμό «κυβέρνησης»

Κατοχικοί στρατιώτες έχουν εισβάλει σε σπίτι Ιρακινών

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες έχουν εισβάλει σε σπίτι Ιρακινών
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την τρίτη του συνεδρίαση μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη πραγματοποίησε, χτες, το Ιρακινό Κοινοβούλιο. Το σώμα αποφάσισε, και πάλι, να αναβάλει τη σύσταση επιτροπής που θα επανεξετάσει το κείμενο του Συντάγματος, όπως είχε συμφωνηθεί πριν τις εκλογές, παραπέμποντας το θέμα μετά το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, όμως, σιίτης Νούρι αλ Μαλίκι φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβέρνησης. Προβληματισμός επικρατεί για το ποιος θα αναλάβει τα κρίσιμα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας, δηλαδή τα υπουργεία εκείνα που διαθέτουν πολλά σώματα ασφαλείας, στα οποία, τους τελευταίους μήνες, έχει αποδοθεί η κατηγορία ότι λειτουργούν σαν «τάγματα θανάτου» κυρίως κατά σουνιτών, πυροδοτώντας περαιτέρω έξαρση της ενδοκοινοτικής βίας.

Κατά τα άλλα, στόχος καμικάζι αυτοκτονίας έγινε, το πρωί, κέντρο στρατολόγησης αστυνομικών στη Φαλούτζα. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άτομα, κυρίως νεοσύλλεκτοι και αστυνομικοί, και τραυματίστηκαν άλλοι 30. Ακολούθησε κύμα ελέγχων των κατοχικών δυνάμεων στα σπίτια της πόλης. Επίσης, στη Βαγδάτη, σε 4 διαφορετικές τοποθεσίες εντοπίστηκαν οι σοροί 36 νεαρών ανδρών, που έφεραν σημάδια βασανισμού και είχαν εκτελεστεί. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για σουνίτες. Ταυτόχρονα, άγνωστοι εκτέλεσαν στη συνοικία Ντούρα 4 σιίτες φοιτητές.

Τα βρετανικά κατοχικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι κοντά στη Νασιρίγια σκοτώθηκε 1 Αμερικανός πολίτης και τραυματίστηκαν άλλοι 2, χωρίς να διευκρινίζεται η ιδιότητά τους. Είθισται όταν υπάρχει η συγκεκριμένη αναφορά να πρόκειται για μισθοφόρους ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας. Ο ιρακινός στρατός, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 72ωρο «σκότωσε 28 τρομοκράτες και συνέλαβε 176». Τέλος, στις κουρδικές περιοχές οι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει εκστρατεία κατά της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου και παρέμβαση στο έργο τους ακόμη και με φυλακίσεις συναδέλφων τους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κατηγορώ» της «Χαμάς» προς ΗΠΑ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δριμύτατη επίθεση κατά της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις και απειλές, τη μεταφορά οικονομικών πόρων από τις αραβικές ηγεσίες και τον Αραβικό Σύνδεσμο προς τα παλαιστινιακά εδάφη, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη επιλυθεί το φλέγον ζήτημα της καταβολής των μισθών των περισσοτέρων από 165.000 δημοσίων υπαλλήλων, που παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη.

Τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν ως στόχο και τα βέλη που εξαπέλυσε, από τη Δαμασκό όπου εδρεύει, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, ο οποίος κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι «αφήνουν τον παλαιστινιακό λαό αποκλεισμένο και πεινασμένο», δημιουργώντας συνθήκες ενός «πραγματικού Ολοκαυτώματος». Ο Μασχάαλ επανέλαβε ότι η «Χαμάς» δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος, απευθύνοντας έκκληση προς τη «διεθνή κοινότητα» να φροντίσει έτσι ώστε διά μέσου της Παγκόσμιας Τράπεζας, τουλάχιστον, τα χρήματα της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων να καταβληθούν. Ο Σιράκ τόνισε ότι η τιμωρία συλλήβδην του παλαιστινιακού λαού και η καταδίκη του σε πείνα δε βοηθά στην πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση της «Χαμάς».

Η δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση έχει εντείνει περαιτέρω και τα ήδη οξυμένα πνεύματα μεταξύ των οργανώσεων «Φατάχ» και «Χαμάς». Χτες, αξιωματούχος της δεύτερης, από τη Δαμασκό, ο Μουχάμαντ Ναζάλ, δήλωνε ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί αυτή η διαρχία στην εξουσία των παλαιστινιακών εδαφών» συμπληρώνοντας ότι η «Χαμάς» σκέφτεται τρόπους απομάκρυνσης του Μαχμούντ Αμπάς από την Προεδρία.

Η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη «Φατάχ», ενώ συνεργάτες του Αμπάς κατηγορούσαν τη «Χαμάς» ότι εντός των παλαιστινιακών εδαφών μιλά για ενότητα, ενώ εκτός απεργάζεται ύπουλα σχέδια. Η ένταση μεταξύ των δύο οργανώσεων είναι τέτοια, που τα ένοπλα τμήματά τους μαζί με τα παρακλάδια τους βρίσκονται σε διαρκή στρατιωτικά γυμνάσια, και ορισμένοι αναλυτές δεν απέκλειαν κανένα ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ γιόρταζε, χτες, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας την 58η επέτειο ίδρυσής του. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν τεθεί σε πολεμικό συναγερμό για το φόβο επιθέσεων, ενώ η Δυτική Οχθη παρέμενε σε αυστηρότατο αποκλεισμό, όπως ισχύει από τις 11 Μάρτη.

ΝΗΣΙΑ ΤΟΝΓΚΑ
Συναγερμός για τσουνάμι, μετά το σεισμό...

ΝΟΥΚΟΥΑΛΟΦΑ.--

Σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το απόγευμα στο νησιωτικό κρατίδιο Τόνγκα του νότιου Ειρηνικού, ξυπνώντας αρχικά τους φόβους για φονικό τσουνάμι όπως εκείνο της 26ης Δεκέμβρη του 2004 που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι πρώτες πληροφορίες έφεραν το επίκεντρο στην περιοχή Νεϊάφου 155 χλμ. νοτίως του νησιού, με υποθαλάσσιο εστιακό βάθος 16 χλμ. Δεν αναφέρθηκαν άμεσα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, ούτε τραυματισμοί στην πρωτεύουσα των νησιών, Νουκουαλόφα και στο νησάκι Νεϊάφου. Η δε προσωρινή διακοπή στην ηλεκτροδότηση των νησιών επανήλθε μόλις δύο ώρες μετά το σεισμό...

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του σεισμού, οι αρχές χωρών της περιοχής, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πιθανό τσουνάμι με πρώτο πιθανότερο «στόχο» τα νησιά Φίτζι που είναι και ο κοντινότερος «γείτονας» των νησιών Τόνγκα. Μετά το πρώτο κρίσιμο δίωρο, το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ήραν τις προειδοποιήσεις για παλιρροϊκό κύμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ