ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΔΗΣΥ
Στην απεργία με τη γραμμή της σύγκρουσης

Κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων προς όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο για την απεργιακή κινητοποίηση στις 10 του Μάη. Στις 10 π.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ απευθύνει η ΤΑΔΗΣΥ

Eurokinissi

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ απευθύνει η ΤΑΔΗΣΥ
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 10 του Μάη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί στην πλατεία Ομόνοιας, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες. Την ίδια ημέρα απεργούν και οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

Η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, των κομμάτων της ευρωένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και ένταση, σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΤΑΔΗΣΥ. Αρωγοί σε αυτή την επίθεση είναι οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για «αύξηση» του μεροκάματου 0,77 του ευρώ μεικτά, επιδρά αρνητικά και στο πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο. Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ προσάρμοσε, και πάλι, το πλαίσιό της στην κυβερνητική αντεργατική πολιτική. Ενώ η απόφαση της να κηρύξει απεργία έγινε κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να βαδίσουν στην απεργία με τη γραμμή της σύγκρουσης με τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των όποιων άλλων φορέων του. «Να γυρίσουμε την πλάτη στην μπλε και πράσινη πολιτική υποκρισία. Να καταδικάσουμε τη γραμμή των πλειοψηφιών στις διοικήσεις στην ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ». Να δώσουμε στην απεργία «αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά ενάντια στον πόλεμο στο Ιράν που τώρα σχεδιάζουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές». Να της δώσουν προοπτική κλιμάκωσης, διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα: κατώτερο βασικό μισθό 1.300 ευρώ και κατώτατη σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Οχι στην άρση της μονιμότητας. Αμεση κατάργηση του Υπαλληλικού Κώδικα. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες (στα 55 και στα 50 αντίστοιχα για ΒΑΕ).

Απεργία σήμερα στα ΕΛΤΑ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίησή τους και διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι ταξικές δυνάμεις, η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ», καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 12 το μεσημέρι.

Με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το κεφάλαιο επιταχύνουν και εντείνουν την αντεργατική τους επίθεση. Στα ΕΛΤΑ η επίθεση αυτή εκφράζεται μέσα από την υλοποίηση νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ μέσα από τη συνεργασία τους με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ). Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η «Δημοκρατική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη της απεργίας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να μην ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΛΤΑ, καμιά ανταλλαγή του 10% των μετοχών των ΕΛΤΑ με το ΤΤ και άλλα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΡΕΒΑ»
Οργανώνουν την πάλη τους

Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της γαλλικών συμφερόντων επιχείρησης «ΑΡΕΒΑ» στο Κρυονέρι, στους οποίους η εργοδοσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μέχρι το Σεπτέμβρη του 2006 θα κλείσει τη μονάδα Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Κατασκευών και τον τομέα εγκατάστασης και θα πετάξει στο δρόμο 100 άτομα. Την περασμένη Δευτέρα έδωσαν αποφασιστικό «παρών» στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ (φωτ.), ενώ σήμερα προχωρούν σε Γενική Συνέλευση, στις 12 μ., στο εργοστάσιο. Αύριο το πρωί στις 10 π.μ. θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση έξω απ' τα γραφεία του Εμπορικού Ακολούθου της γαλλικής πρεσβείας (Μιχαλακοπούλου 2).

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΑΡΓΑ: Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στην Πάργα, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του 45χρονου Σωτήρη Θέμου, ο οποίος έπεσε από το 2ο όροφο ανεγειρόμενης οικοδομής, από ύψος 7,5 μέτρων, μετά το «σπάσιμο» της σκαλωσιάς. Υπέστη πολλαπλά κατάγματα στο πόδι και στο χέρι και τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι.

ΚΕΡΑΝΗΣ: Συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα 9 μηνών, το δώρο του Πάσχα και να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου. Χτες το πρωί, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών και συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Μέργο, ο οποίος δεν έδωσε καμία απάντηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: Εκδικάστηκαν χτες στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, με στόχο να σταματήσει η κατάληψη του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη από εργαζόμενους. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στάσεις εργασίας από χτες μέχρι και αύριο πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Βιολογικό Καθαρισμό Θεσσαλονίκης, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Η Διοίκηση του σωματείου με τη στήριξη της πλειοψηφίας του ΕΚΘ, εξακολουθούν να στηρίζουν την παραμονή των εργολάβων στη λειτουργία του έργου, και επιχειρούν να περιορίσουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην ανανέωση των συμβάσεων εργασίας που λήγουν στις 6 Μάη.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Το δρόμο για την ένταξη του ταμείου κύριας ασφάλισης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στο ΙΚΑ ανοίγει η απόφαση για ένταξη του Επικουρικού Ταμείου τους στο ΕΤΑΤ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις του πρόσφατου σχετικού νόμου της ΝΔ.

ΕΚΑΒ: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

ΟΕΚΙΔΕ
Συντονισμένη δράση για τους άνεργους

Σύσκεψη το Σάββατο στα γραφεία της Ομοσπονδίας

Σε πανελλαδική σύσκεψη, με στόχο το συντονισμό του αγώνα για την προστασία των ανέργων και απολυμένων του κλάδου, καλεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) μεθαύριο Σάββατο, 6/5, στις 12μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Η πρωτοβουλία αφορά στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, αλλά ιδιαίτερη σημασία αποκτά - λόγω των εξελίξεων - η συμμετοχή των εργαζομένων απ' τη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», τη ΦΑΝΚΟ, την ΗΛΤΕΞ, την ΚΟΡΤΑΚ, τα βαφεία της Θεσσαλονίκης, τα Κλωστήρια της Πρέβεζας, τους Ομίλους ΗΛΙΑΔΗ και ΗΛΙΟΦΙΝ.

«Επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή θέτουν σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, άλλες τελικά κλείνουν σπρώχνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους. Ολοι αυτοί οι συνάδελφοι, μετά από 15 - 20 - 25 χρόνια δουλιάς σε αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται στο δρόμο με τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας (320 ευρώ για ένα χρόνο) χωρίς καμία δυνατότητα να βρουν δουλιά», τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία.

Και καταγγέλλοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη μάστιγα της ανεργίας που καθόλου δεν «εξαφάνισαν» τα μέτρα που ανακοίνωσε δήθεν για τη στήριξη των απολυμένων της Νάουσας, επισημαίνει: «Η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με την προστασία των ανέργων είναι τα προγράμματα της μερικής απασχόλησης και του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη μέσα από αυτές τις εξελίξεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ