ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στο πόδι νησιά και ναυτεργάτες

Στο πόδι ξεσηκώνει νησιά και ναυτεργάτες η επέλαση που ετοιμάζουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, τροφοδοτούμενοι από την αντιλαϊκή, αντεργατική, πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, για την ολοκληρωτική μετατροπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε ξέφραγο αμπέλι προς όφελος των συμφερόντων τους. Την Πέμπτη στις 11 του Μάη, στις 10.30 το πρωί, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών, όπου θα καθοριστεί το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης. Την ίδια μέρα, στις 8 το βράδυ, η Πανικάρια Συντονιστική Επιτροπή για την Ακτοπλοΐα διοργανώνει συγκέντρωση στο λιμάνι του Ευδήλου. Αντίστοιχη συγκέντρωση διοργανώνεται και στη Λήμνο, στη 1.30 μ.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.

Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει, με ανακοίνωσή της, και η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους - σημειώνει - όλους τους νησιώτες και το λημνιακό λαό, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει με επάρκεια τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και με φθηνό εισιτήριο για το λαό. Να συστρατευτούν σε κοινό αγώνα για ριζικές αλλαγές, για δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου ενιαίου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ολοι με το ΠΑΜΕ στην απεργία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και συσπείρωσης με τη γραμμή της σύγκρουσης, απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μπολιάσουν με ταξικά αιτήματα τον απεργιακό τους αγώνα
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μπολιάσουν με ταξικά αιτήματα τον απεργιακό τους αγώνα
Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σε Δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ, Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και την Πολεμική Βιομηχανία στην απεργία στις 10 Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, αποτελεί τη μόνη απάντηση στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, στις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που στηρίζουν και διευκολύνουν αυτή την επίθεση. Στην Αθήνα το ΠΑΜΕ οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Αχειροποιήτου. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Ομόνοια καλούν και οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.

Η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, σημειώνουν οι ταξικές δυνάμεις, εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα μέσα από τις πολιτικές λιτότητας, τη γενίκευση της εμπορευματοποίησης στοιχειωδών κοινωνικών τομέων και υπηρεσιών, την απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, μεταφορών και του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της παραπέρα συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στις τράπεζες και συνολικά, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, την ένταση των μηχανισμών χειραγώγησης και πειθαναγκασμού των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε αυτή πιο αποτελεσματικά να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και άλλα.

Μόνη απάντηση σε αυτά είναι οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν και να απομονώσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ, προτάσσοντας το διεκδικητικό πλαίσιό του στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική και τους φορείς της.

Απεργιακές συγκεντρώσεις, στα πλαίσια της απεργίας των εργαζόμενων σε Δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, στις 10 Μάη, διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Λάρισα, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο και στο Βόλο στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις.

Ωράριο «λάστιχο» και στο Δημόσιο

Την αντεργατική επίθεση σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων εντείνει η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρώντας, σύμφωνα με χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Απογευματινής», στην καθιέρωση ευέλικτου ωραρίου στο Δημόσιο. Η σχετική ρύθμιση, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνεται μέσα στη συνολικότερη νομοθετική ρύθμιση για την αναπροσαρμογή των ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στο Δημόσιο, και η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούλη.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση - όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα - δε θα υπάρχει διάκριση μεταξύ θερινού και χειμερινού ωαρίου και οι ώρες εργασίας θα είναι 8.30 με 16.00 ή 09.00 με 16.30. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για επιβολή ευέλικτου ωράριου εργασίας, καθώς ύστερα από απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου φορέα μπορεί το προσωπικό «να κατανέμεται σε πρωινή και απογευματινή βάρδια ή σε συνεχές εναλλασσόμενων βαρδιών ή διακεκομμένο ωράριο» ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΕΚΙΔΕ: Σε πανελλαδική σύσκεψη με στόχο να συντονιστεί ο αγώνας για την προστασία των ανέργων και απολυμένων του κλάδου καλεί σήμερα τα συνδικάτα του κλάδου η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), στις 12 μ., στα γραφεία της. Η σύσκεψη αποκτά μεγάλη σημασία σε μια περίοδο που, ειδικά στον κλάδο, πληθαίνουν τα εργοστάσια που κλείνουν και τα ποσοστά της ανεργίας καλπάζουν.

«ΑΡΕΒΑ»: Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του εμπορικού ακολούθου της γαλλικής πρεσβείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της επιχείρησης γαλλικών συμφερόντων «ΑΡΕΒΑ». Διαδηλώνοντας «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, θέλουμε εργοστάσια σε λειτουργία», «Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, όλα τα πληρώνει ο λαός» και αγνοώντας το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιέργησαν αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες έστειλε η κυβέρνηση να... φυλάνε το κτίριο, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως θα κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στις 102 απολύσεις που προωθεί η εργοδοσία.

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό του εμπορικού σταθμού από την Πύλη 16, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες οι οδηγοί φορτηγών. Το Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Μακεδονίας - Θράκης «ΕΡΜΗΣ» και αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές κατήγγειλαν πως εξαιτίας της υποβάθμισης των υπηρεσιών και των διαρκώς αυξανόμενων ελλείψεων σε προσωπικό - χειριστές για τη φόρτωση και εκφόρτωση των κοντέινερ - υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις που τελικά αποβαίνουν σε βάρος των οδηγών, στα ωράρια απασχόλησής τους και στις αμοιβές. Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρίας ISTOS CONSTRUCTIONS AND CONSULTANTS ΕΠΕ που δουλεύουν στο εργοτάξιο της πλατείας Συντάγματος. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα ενός δεκαπενθημέρου που τους χρωστά η εργοδοσία.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: Στις κάλπες προσέρχονται οι εργαζόμενοι μηχανικοί, αύριο Κυριακή, για την ανάδειξη νέων οργάνων στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων και το Σύλλογο Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Βόρειας Ελλάδας. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη, από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, καλεί τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της και να δώσουν απάντηση στις πολιτικές που εφαρμόζονται και οδηγούν σε επιδείνωση των όρων εργασίας και της ζωής τους.

Εκδήλωση για την 1η Μάη

Στα πλαίσια των Πρωτομαγιάτικων δραστηριοτήτων, η Τομεακή Οργάνωση Θριασίου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 7 Μάη στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας με θέμα: «Εργατική Πρωτομαγιά η ιστορία και το επίκαιρο μήνυμά της». Η εκδήλωση, εκτός από τις ομιλίες, θα περιλαμβάνει και αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Κυβερνητική εμμονή στον περιορισμό

Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό του συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος σε εννιά μόνο κέντρα αιμοδοσίας της χώρας, καθώς και ο αποκλεισμός του κέντρου αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Νίκαιας και η υπολειτουργία του Εθνικού Κέντρου Παραγώγων Αίματος στους Θρακομακεδόνες.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Γιαννόπουλος υπερασπίστηκε την πολιτική της συρρίκνωσης του συγκεκριμένου συστήματος ελέγχου του αίματος. Η Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι κυριαρχεί μια λογική συρρίκνωσης των κέντρων αιμοδοσίας και μάλιστα μέσα σε είκοσι μέρες τα 14 κέντρα περιορίστηκαν σε 9. Αναφερόμενη στο νοσοκομείο της Νίκαιας είπε ότι η δραστηριότητα του εκεί κέντρου ήταν και είναι πρωτοποριακή και μάλιστα σε μια περιοχή που καλύπτει πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους. Οσο δε για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, αυτό υπολειτουργεί, αφού δεν έχει προβλεφτεί η στελέχωσή του. Η βουλευτής εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον κίνδυνο να δραστηριοποιηθούν στο χώρο ιδιωτικές εταιρίες και ζήτησε να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, το οποίο θα πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατικό και χρηματοδοτούμενο εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ