ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής συντονισμός κατά των βάσεων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ με θέμα: «Βάσεις - Πτήσεις της CIA στην Ευρώπη - στρατιωτικοποίηση της ΕΕ»

Ο ρόλος των αμερικανικών και των ΝΑΤΟικών βάσεων ως ορμητηρίου εδραίωσης της «νέας τάξης», καθυπόταξης των λαών και επιβολής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αλλά και ως παράγοντα για εσωτερικές παρεμβάσεις στις χώρες που τις φιλοξενούν, αναδείχτηκε παράλληλα με την ανάγκη ανάπτυξης του κινήματος για την απομάκρυνσή τους και το διεθνή συντονισμό, κατά την εκδήλωση με θέμα «Βάσεις - Πτήσεις της CIA στην Ευρώπη - στρατιωτικοποίηση της ΕΕ», που διοργάνωσε χτες η ΕΕΔΥΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα έπαιξαν πάντοτε εξαιρετικά αντιδραστικό ρόλο και σήμερα υπηρετούν το δόγμα του προληπτικού πολέμου. Ειδικά για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισήμανε ότι το δόγμα ασφάλειας που έχει υιοθετήσει ταυτίζεται πλήρως με το αμερικανικό δόγμα. Ωστόσο, στο ερώτημα εάν υπάρχει ελπίδα, τόνισε ότι η απάντηση είναι θετική και βρίσκεται στα χέρια των λαών, στο συντονισμένο αγώνα τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο αγώνας, είπε, για την απομάκρυνση των βάσεων είναι επείγουσα ανάγκη.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος μίλησε διεξοδικά για το ρόλο των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων κατά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς του 1999 κατά της χώρας του. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε, ότι η επίθεση αυτή διεξήχθη από τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις γειτονικές χώρες». Αναφέρθηκε ακόμα στις μακροχρόνιες συνέπειες των βομβαρδισμών στην ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σερβικού λαού απέναντι στον ελληνικό λαό για τη στάση του και τη βοήθειά του. «Δε θα ξεχάσουμε, είπε, ούτε τα θύματα, ούτε τους φίλους». Για να προσθέσει με έμφαση: «Η Σερβία δεν έχασε τον πόλεμο. Χαμένος είναι ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Βαλκανική με τις 22 ξένες βάσεις κατέχει παγκόσμια πρωτιά, ενώ η ίδια η Σερβία αποτελεί στο σύνολό της μια βάση των ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη συμφωνία ΗΠΑ και Σερβίας για την ανεμπόδιστη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή. Μια συμφωνία που παραπέμπει στο «πρωτόκολλο συναντίληψης» μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ, το οποίο έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση. Ο ίδιος προειδοποίησε για τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή από τυχόν ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Καταλήγοντας επισήμανε ότι η διασπορά των αμερικανικών βάσεων υπηρετεί την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Οι βάσεις στοχεύουν στην προστασία των συμφερόντων του πολυεθνικού καπιταλισμού που στα πλαίσια μιας νέας αποικιοκρατίας προκαλεί στους λαούς πολέμους, φτώχεια, ανεργία και έκπτωση αξιών.

Ο Στεφάν Γκαϊντάντιεφ, από το Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης Βουλγαρίας, αναφέρθηκε στο πλέγμα αμερικανικών βάσεων που αναπτύσσονται στη χώρα του και τόνισε χαρακτηριστικά ότι κοντά στο Μπουργκάς δημιουργείται η πρώτη αμερικανική βάση στη Μαύρη Θάλασσα. Από τις βάσεις αυτές θα μπορούν, σημείωσε, να επεμβαίνουν στις γειτονικές χώρες αλλά και στο εσωτερικό της Βουλγαρίας.

Ο Αριέλ Ντακάλ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ» της Κούβας, αναφέρθηκε στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο και μίλησε ιδιαίτερα για την ανάγκη διεθνούς συντονισμού του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και τόνισε ότι για να είναι αυτός αποτελεσματικός πρέπει να στρέφεται ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Αν επιτύχουμε στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας θα έχουμε καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα κατά των βάσεων. Για να προσθέσει ότι η Κούβα και η Βενεζουέλα προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν επίθεση από τις ΗΠΑ.

Μίλησαν ακόμα ο Τομπίας Πφλίγκερ, ευρωβουλευτής από τη Γερμανία, και ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Η. Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Αύξηση της δυσαρέσκειας στις πολιτικές της ΕΕ

Μάλλον δυσοίωνη είναι για το θεσμό της ΕΕ η έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στις Βρυξέλλες, για... το «Μέλλον της Ευρώπης». Σε ερωτήσεις όπως ποια ιδέα πιστεύετε, ότι θα ενδυνάμωνε το θεσμό της ΕΕ, οι ερωτηθέντες των 25 κρατών - μελών, φαίνεται να μην βρίσκουν κοινούς τόπους, ενώ στο επίμαχο θέμα της «Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης», μόνο το 25% των ερωτηθέντων το θεωρεί ως στοιχείο ενοποίησης της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες χάνουν έδαφος στη συνείδηση των πολιτών, όσον αφορά την αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων...

Το ευρώ συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά δυσαρέσκειας, τόσο στην ΕΕ των 25, όπου το 57% πιστεύει ότι δεν επέφερε μείωση τιμών, όσο και στην Ελλάδα που το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 71%.

Η ΕΕ βαθμολογείται χαμηλά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ το 63% του Μέσου Ορου (ΜΟ), θεωρεί ότι περαιτέρω διεύρυνση θα αυξήσει την ανεργία, με τους Ελληνες να συμφωνούν με την άποψη αυτή στο 72%. Αντίστοιχα το 56% των ερωτηθέντων στο ΜΟ βαθμολογεί τις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας κάτω του μετρίου, με τους Ελληνες στην ερώτηση αυτή να απαντούν κατά 69% ότι οι προσπάθειες δεν είναι ικανοποιητικές.

Χαμηλά στην εκτίμηση του δείγματος είναι η δράση της ΕΕ, όσον αφορά την «προστασία της γεωργίας», αφού το 49% των Ελλήνων τη βαθμολογεί κάτω από τη βάση, ενώ με την άποψη αυτή συμφωνεί και το 32% του ΜΟ.

Ακόμα οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν ανικανότητα στην προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το 42% των Ελλήνων και το 39% στους 25.

Σε λάθος δρόμο βαδίζουν οι Βρυξέλλες και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπου το 40% των Ελλήνων βαθμολογούν κάτω από τη βάση, όπως και το 30% του ΜΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνες αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την έρευνα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, αφού το 58% δηλώνει δυσκολία να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, σε αντίθεση με το αντίστοιχο 37% της ΕΕ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί την Παγκοσμιοποίηση απειλή για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στη χώρα τους, με τα ποσοστά να φτάνουν στο 72%, έναντι του 47% του Μέσου Ορου.

Καταλήγοντας οι Ελληνες θεωρούν κατά ποσοστό 44%, έναντι 33%, ότι τα πράγματα στη χώρα τους βαδίζουν σε λάθος δρόμο, ενώ όσον αφορά την πορεία της ΕΕ, απαντούν κατά 41% έναντι 29%, ότι πάει καλά...

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προκλητικές οι προσδοκίες που μας πλασάρουν

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής και τις επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους της πόλης

«Η λύση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία του νομού δε βρίσκεται στην ενσωμάτωσή τους στα οράματα της άρχουσας τάξης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», με αφορμή τις αποφάσεις και τους στόχους της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής, που μόνο νέα δεινά προμηνύουν για τους λαούς της περιοχής, νέες επεμβάσεις και απειλές, αφού κινούνται στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των βαλκανικών χωρών στις ευρωατλαντικές δομές, στην άρση των κάθε λογής εμποδίων για την ελεύθερη δράση των πολυεθνικών.

Η ΝΑΣ τονίζει πως «οι εργαζόμενοι όμως και η νεολαία της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν από την εμπειρία τους, ότι η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στις διαδικασίες της ΕΕ και η υλοποίηση των πολιτικών που σχεδιάζει, από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι που ευθύνονται για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στο νομό, το χτύπημα της αγροτικής παραγωγής, την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της υγείας, την καταστροφή των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος».

Σημειώνει πως δεν πείθουν πια κανένα οι διακηρύξεις περί «αναβάθμισης» του ρόλου της Θεσσαλονίκης στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας άλλωστε η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα.

Και δείχνει το δρόμο: «Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση είναι επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσουν οι αγώνες που θα έχουν στο επίκεντρο τις ανάγκες του εργαζόμενου και της λαϊκής οικογένειας στοχεύοντας συνολικά σ' έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ