ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Για «τεχνητή ένταση» μιλά η Τεχεράνη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΑΚΟΥ.-

«Ορισμένες δυτικές χώρες προσπαθούν να προκαλέσουν τεχνητή ένταση, εκεί που δε χρειάζεται να υπάρξει κάτι τέτοιο». Αυτό υποστήριξε, σχολιάζοντας το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ - Γαλλία - Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν υποκύπτει σε εκφοβισμούς και απειλές, αλλά «είναι πάντα έτοιμη για σοβαρές και λογικές συζητήσεις που είναι και η μόνη οδός αποφυγής της κρίσης». Την ίδια ώρα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Αχμαντινετζάντ, σε ομιλία του από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τόνιζε ότι το Ιράν «δεν έχει αντίρρηση να σεβαστεί όρια που θα τεθούν από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αρκεί να γίνεται σεβαστό το αναφαίρετο δικαίωμα του ιρανικού λαού να απολαμβάνει φτηνή πυρηνική ενέργεια».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την άλλη, απηύθυνε, χτες, έκκληση για έναρξη διμερούς διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ - Ιράν, για επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει, εκτιμώντας ότι η διατύπωση μιας τέτοιας πρότασης από την Ουάσιγκτον «μπορεί να γίνει αποδεκτή θετικά από την Τεχεράνη». Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεχίζονται, καθημερινά, οι συναντήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που συζητά το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία, χωρίς, πάντως, μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία, ενδεχόμενο που δε φαίνεται να ευδοκιμεί τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου, τη Δευτέρα.

Χτες, τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, για άλλη μια φορά, επέμεινε στη λύση της διπλωματίας, διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι στόχος όλων των προσπαθειών θα πρέπει να είναι «η ανεμπόδιστη και επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που είναι ειδική και η μοναδική που θα πρέπει να εμπιστευόμαστε».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνονται οι νεκροί Αμερικανοί και η δυσφορία

Μητέρα Αμερικανού σκοτωμένου στρατιώτη, ενώ διαμαρτύρεται στη διάρκεια ομιλίας του υπουργού Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ στην Ατλάντα

Associated Press

Μητέρα Αμερικανού σκοτωμένου στρατιώτη, ενώ διαμαρτύρεται στη διάρκεια ομιλίας του υπουργού Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ στην Ατλάντα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΤΛΑΝΤΑ.-

Αλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, χτες, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου στην πόλη Μαχαουίλ, στην επαρχία της Βαβυλώνας, νότια της Βαγδάτης. Με αυτούς, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου, έχει φτάσει τους 2.411, ενώ 17.874 έχουν τραυματιστεί.

Η ολοένα και πιο άσχημη κατάσταση στο Ιράκ έχει προκαλέσει αυξανόμενη δυσφορία και εντός των ΗΠΑ. Αυτό εκφράστηκε ιδιαίτερα έντονα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην Ατλάντα της Τζώρτζια. Η ομιλία του Ράμσφελντ διακόπηκε αρκετές φορές από αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα. Τρεις θεατές, μεταξύ των οποίων η μητέρα ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ, εκδιώχθηκαν από την αίθουσα όταν άρχισαν να φωνάζουν κατά του Ράμσφελντ.

Ενας άλλος θεατής σήκωσε πανό που κατηγορούσε τον Ράμσφελντ ως «εγκληματία πολέμου», ενώ ένας πρώην αναλυτής της CIA τον ρώτησε ευθέως γιατί είπε ψέματα προκειμένου να γίνει «ένας πόλεμος που δεν ήταν, τελικά, αναγκαίος και έχει προκαλέσει τέτοιες απώλειες». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι οι «απόψεις που εξέφρασε, τότε, ήταν απολύτως ειλικρινείς με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν» και απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις δήθεν πληροφορίες για συγκεκριμένους τόπους με απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ηχηρό ράπισμα στην πολιτική Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Πανωλεθρία», «ταπεινωτική ήττα», «συντριβή»... μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των βρετανικών μέσων που συνόδευσαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μερικών τοπικών εκλογών, που πήραν μορφή «ψήφου εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Και η κάλπη έβγαλε κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών Εργατικό Κόμμα σύμφωνα με τα αποτελέσματα απέσπασε μόλις το 26%, ενώ οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν το 40% των ψήφων και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 27%.

Κάλπες στήθηκαν μόνο στην Αγγλία, όπου πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν για την ανανέωση των συμβουλίων σε 32 περιοχές του Λονδίνου και άλλων μεγάλων πόλεων, όπως το Μάντσεστερ, το Λιντς, το Λίβερπουλ και το Μπέρμιγχαμ. Συνολικά κρίνονταν 4.361 θέσεις στα τοπικά συμβούλια, από τις οποίες οι Εργατικοί έχασαν τελικά 226 θέσεις συμβούλων. Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 36%.

Πάντως ο Μπλερ ήταν προετοιμασμένος για το αποτέλεσμα και έδρασε αστραπιαία ανακοινώνοντας ευρύτατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Εκτός ο υπουργός Εσωτερικών, Τζακ Στρο, ενώ το Φόρεϊν Οφις χωρίζεται στα δύο. Ο Στρο τοποθετείται επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, υπουργική θέση από την οποία παρακολουθείται το κυβερνητικό πρόγραμμα στο Κοινοβούλιο.

Από τους γνωστούς για τη «δράση» τους, ο νυν υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν αναλαμβάνει τα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών ειδικά για την Ευρώπη, ενώ η Μάργκαρετ Μπέκετ αναλαμβάνει υπουργός για τα υπόλοιπα θέματα της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής.

Εκτός ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ, και η υπουργός Υγείας Πατρίτσια Χιούιτ. Ο Τζον Πρέσκοτ παρέμεινε στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλά «με περιορισμένες αρμοδιότητες». Αμετακίνητος ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, που ορέγεται την εξουσία, δήλωσε ότι «πρόκειται για προειδοποιητική βολή» και θα συζητήσει με τον Μπλερ...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα αιματηρή ισραηλινή πρόκληση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αεροπορική επιδρομή πραγματοποίησε, χτες νωρίς το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός, με στόχο εγκαταστάσεις της οργάνωσης «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης», κοντά στην πόλη της Γάζας. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν 4 μαχητές νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι του ηγέτη της οργάνωσης Μουμτάζ Ντουργκμούς, ο οποίος δεν έπαθε τίποτε, αλλά φέρονται να σκοτώθηκαν 2 από τα αδέλφια του.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση, κατηγορώντας την οργάνωση για «αντι-ισραηλινές επιθέσεις με ρουκέτες», ενώ η οργάνωση από την πλευρά της αντέτεινε ότι «το αίμα των μαχητών θρέφει την παλαιστινιακή αντίσταση». Το πρωί, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 1 Παλαιστίνιο και τραυμάτισε ένα δεύτερο στη Νάμπλους.

Είχαν προηγηθεί ογκώδεις διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις τόσο της Λωρίδας της Γάζας όσο και της Δυτικής Οχθης. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από την κυβέρνηση της «Χαμάς», σε μια προσπάθεια να φανεί ότι η οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στα παλαιστινιακά εδάφη δε λειτουργεί όπως επιθυμούν ΗΠΑ - Ισραήλ, προκαλώντας, δηλαδή, αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διενεργήθηκαν και έρανοι για τη συγκέντρωση χρημάτων, ενώ στελέχη της «Χαμάς» διαβεβαίωναν το πλήθος ότι αραβικές χώρες έχουν, ήδη, εκταμιεύσει χρήματα και αναζητείται τρόπος χορήγησής τους στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης των παλαιστινιακών εδαφών επανήλθε, χτες, και η ΕΕ, που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση στους εκπροσώπους του «Κουαρτέτου», προκειμένου να βρεθεί τρόπος υπερσκελισμού της κυβέρνησης της «Χαμάς» για τη διοχέτευση οικονομικών πακέτων στους Παλαιστινίους. Μία λύση, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ, θα ήταν η χορήγηση των χρημάτων κατευθείαν προς την Προεδρία Αμπάς, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ έχει, ήδη, ετοιμάσει ένα έκτακτο «πακέτο» 34 εκατομμυρίων ευρώ. Η ευρωπαϊκή πρόταση, πάντως, δε φαίνεται να ενθουσιάζει την Ουάσιγκτον.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΕΝΙ ΣΤΟ ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Η ... αλεπού στο παζάρι

ΑΣΤΑΝΑ.--

Στο Καζαχστάν βρέθηκε χτες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, συνεχίζοντας την περιοδεία του από τη Λιθουανία (όπου πήρε μέρος στη σύνοδο των ηγετών της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας), προσπαθώντας να βρει «εθελοντές» για τη «συμμαχία των προθύμων» μπροστά στην ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράν. Εκτός από θέματα που αφορούν στην προώθηση των ...δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημαντική θέση στις συνομιλίες αναμενόταν να αποτελέσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον πλούσιο σε ενεργειακές πηγές χώρο της Κεντρικής Ασίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Καζαχστάν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι το Ιράν «θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Καζαχστάν, όταν πριν λίγα χρόνια είχε αποκηρύξει τα πυρηνικά όπλα», και ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον ψάχνει μαζί με άλλους να βρεθεί «μια διπλωματική λύση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ