ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΟΛΙΒΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Συνέχιση της περιφερειακής συνεργασίας

Στήριξη στο μέτρο εθνικοποίησης των φυσικών πόρων από την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες

Οι τέσσερις πρόεδροι Κίσνερ, Μοράλες, Λούλα, Τσάβες

Associated Press

Οι τέσσερις πρόεδροι Κίσνερ, Μοράλες, Λούλα, Τσάβες
ΠΟΥΕΡΤΟ ΙΓΟΥΑΣΟΥ.--

«Οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας, που συναντήθηκαν στο Πουέρτο Ιγουάσου, υπογραμμίζουν ότι η ενεργειακή ολοκλήρωση είναι θεμελιώδες στοιχείο της περιφερειακής συνεργασίας και προς όφελος των λαών», αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη του Πουέρτο Ιγουάσου που υπογράφουν οι πρόεδροι των χωρών που συμμετείχαν, Νέστορ Κίρσνερ, Εβο Μοράλες, Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα και Ούγο Τσάβες Φρίας.

Η Διακήρυξη επίσης εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στην εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της Βολιβίας, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως «ένα ιστορικό βήμα». Εθνικοποίηση που έγινε με το διάταγμα 28071 της Πρωτομαγιάς του προέδρου Εβο Μοράλες. Οι τέσσερις πρόεδροι επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους για «ενεργειακή ολοκλήρωση». Το κλίμα στη Συνάντηση ήταν εξαιρετικά θερμό, ενώ η Διακήρυξη αλλά και οι δηλώσεις των τεσσάρων ηγετών έβαλαν ένα τέλος στις φήμες που σπείρονταν ότι η κρίση σοβεί μετά την απόφαση της Βολιβίας να εθνικοποιήσει τους φυσικούς της πόρους.

Η Σύνοδος του Πουέρτο Ιγουάσου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Τσάβες, είναι ιστορική γιατί εξασφαλίζει την ενότητα αλλά και τη συνεχή ροή του φυσικού αερίου προς Αργεντινή και Βραζιλία. Ενώ για την τιμή θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση, σε διμερές επίπεδο. Το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου απασχολεί ιδιαίτερα τη Βραζιλία και την Αργεντινή, καθώς στη Βολιβία δραστηριοποιούνται δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Νοτίου Αμερικής, η «Petrobras» και η «Repsol-YPF».

«Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η προμήθεια φυσικού αερίου θα συνεχιστεί και το θέμα της τιμής θα συζητηθεί με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο» τόνισε και από την πλευρά του ο Λούλα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κρατική «Petrobras» θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Βολιβία.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών σπεύδει στη Βολιβία προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο Μοράλες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση για εθνικοποιήσεις. Στη Βολιβία δραστηριοποιείται ο ισπανικός κολοσσός «Repsol» με επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο Βολιβιανός υπουργός Σχεδιασμού Κάρλος Βιγέγκας μιλώντας στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Cadena Ser», έδωσε χτες τη διαβεβαίωση ότι η εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων δε θα εμποδίσει τις πετρελαϊκές εταιρίες να λαμβάνουν το «πολύ αποδεκτό» περιθώριο κέρδους 20% επί της παραγωγής. Ο Βιγέγκας διαβεβαίωσε επίσης ότι πέραν των στρατηγικών τομέων των υδρογονανθράκων και των ορυχείων, «δε θα υπάρξει καμία μεταβολή οποιουδήποτε χαρακτήρα» στη Βολιβία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στρουθοκαμηλισμός των ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ.--

Τη γνωστή τακτική, της άρνησης, ακολούθησαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι καταθέτοντας στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι προχώρησαν σε βασανιστήρια κατά κρατουμένων «ύποπτων για τρομοκρατική δράση», σύμφωνα με όσα κατέθεσε χτες στην Επιτροπή του ΟΗΕ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μπάρι Λόουενκρον.

Συνολικά τριάντα αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας κατέθεσαν ήδη και αναμένεται να καταθέσουν στην ανοιχτή ακρόαση της Επιτροπής στη Γενεύη. Επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών είναι ο νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Μπέλιντζερ.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση ξένων υπόπτων για τρομοκρατία σε στρατόπεδα κράτησης στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Γκουαντάναμο και αλλού. Επίσης θα τεθεί το ζήτημα των καταγγελιών περί μυστικών φυλακών της CIA, της μεταφοράς κρατουμένων σε τρίτες χώρες, καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Αμπού Γκράιμπ. Η Επιτροπή θα ζητήσει επίσης να μάθει τον ακριβή αριθμό και τις εθνικότητες των κρατουμένων από αμερικανικές αρχές ασφαλείας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Η κυβέρνηση συνέστησε νομική επιτροπή που θα ερευνήσει και θα ασκήσει διώξεις σε βάρος των υπευθύνων για το θάνατο τουλάχιστον 19 και τους τραυματισμούς άλλων 6.000 διαδηλωτών στις 19 ημέρες των πρόσφατων κινητοποιήσεων στο Νεπάλ, έγινε χθες γνωστό από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

ΝΤΑΚΑ.- Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε διαδήλωση κατοίκων της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές που διαμαρτύρονταν κατά της έλλειψης υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Από το Γενάρη, η αστυνομία έχει «σκοτώσει 18 διαδηλωτές» στην πόλη σε κινητοποιήσεις για το ίδιο θέμα, μετέδωσε χθες το Ασοσιέιτεντ Πρες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο Ιταλοί κατοχικοί της δύναμης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν χθες όταν μια βόμβα έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν, νότια της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν χθες δύο άνδρες και κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών σε περιοχή του νότιου Αφγανιστάν. Κατά τις αρχές του Πακιστάν, οι ύποπτοι φέρονται να ανήκουν στη Λασκάρ-ε-Τζάνγκβι, μια εκτός νόμου σουνιτική ένοπλη παράταξη.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τεχνητή βροχή προκάλεσαν χθες Κινέζοι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας 7 ρουκέτες με χημικά στον ουρανό του Πεκίνου, προσπαθώντας να ανακουφίσουν την πρωτεύουσα της χώρας από την ξηρασία, μετέδωσε χθες το Νέα Κίνα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο επικεφαλής της CIA, Πόρτερ Γκος, αποτελεί πια παρελθόν, καθώς χθες ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε την παραίτησή του. Πρόκειται για μία παραίτηση στο πλαίσιο του ανασχηματισμού - διάσωσης για το Λευκό Οίκο.

ΙΤΑΛΙΑ
Ψηφίζουν για Πρόεδρο της χώρας

ΡΩΜΗ.--

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Ιταλίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπου ο λεγόμενος «κεντροαριστερός συνασπισμός» του Ρομάνο Πρόντι αναμένεται να προτείνει τον πρόεδρο του κόμματος «Δημοκρατικών της Αριστεράς», Μάσιμο ντ' Αλέμα και ο συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κυκλοφόρησε χτες το όνομα του πρώην επιτρόπου της ΕΕ, Μάριο Μόντι. Την προηγούμενη μέρα, κατά τη διάρκεια πρώτης συνάντησής του με τον Ρομάνο Πρόντι, ο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει το όνομα του Τσιάνι Λέτα που εκτελούσε καθήκοντα υπουργού Προεδρίας για το αξίωμα του Προέδρου.

Σημειώνεται ότι στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες, απαιτούνται τα τρία τέταρτα των ψήφων της Βουλής και της Γερουσίας, αριθμό που δε συγκεντρώνει η «Ενωση» του Ρ. Πρόντι. Στην τέταρτη όμως αρκεί η πλειοψηφία που διαθέτει η λεγόμενη «κεντροαριστερά», για να εκλέξει τον Ντ' Αλέμα.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Αδιέξοδος ο τέταρτος γύρος

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ναυάγησε και ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ στη Βιέννη, καθώς Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί διαπραγματευτές απλώς κατέγραψαν τις σημαντικές διαφορές τους πάνω στον αριθμό και τα κριτήρια συγκρότησης νέων ή ενίσχυσης παλιών κοινοτήτων όπου θα κατοικούν Σέρβοι και άλλες μειονότητες. Ο (δεύτερος τη τάξει απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο) Αλμπερτ Ρόχαν απέφυγε να μιλήσει για ναυάγιο, αρκούμενος να δηλώσει πως «δεν επιτεύχτηκε συμφωνία σ' όλα τα θέματα». Ανακοίνωσε πως ο επόμενος, πέμπτος, γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στις 23 του μήνα και πως νωρίτερα (και σίγουρα πριν το τέλος του μήνα) ο επικεφαλής απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι θα επισκεφθεί Βελιγράδι και Πρίστινα για να ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης (έστω και της παραμικρής...) συμφωνίας...

Στο Βελιγράδι, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έστησαν επί ώρες μπλόκο στη γειτονιά όπου βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας του (Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού) Ράτκο Μλάντιτς, τρομοκρατώντας τους περιοίκους της ευρύτερης περιοχής σε μία απόπειρα να δείξουν έξωθεν πως είναι «αποφασισμένοι» να πετύχουν τη σύλληψη του ε.α. στρατηγού «μέσα στις επόμενες μέρες»...

ΣΟΥΔΑΝ
Καταλήχθηκε ειρηνευτική συμφωνία

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.- Η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση του Νταρφούρ, το «Σουδανικό Απελευθερωτικό Κίνημα» συμφώνησε χτες να υπογράψει το τροποποιημένο σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει αφοπλισμό των αραβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, την ενσωμάτωση μερικών χιλιάδων ανταρτών στο σουδανικό στρατό και εξασφάλιση της πλειοψηφικής εκπροσώπησης των ανταρτών στα τρία κοινοβούλια της δυτικής σουδανικής επαρχίας. Ωστόσο, το κείμενο συμφωνίας δεν υπέγραψαν οι δύο μικρότερες αντάρτικες οργανώσεις του Νταρφούρ: το ισλαμικό «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας» και η ομάδα ανταρτών του Μουχάμεντ Ελ Νουρ που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρησή της από το «Σουδανικό Απελευθερωτικό Κίνημα»...

Η συμφωνία υπεγράφη νωρίς χτες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο του Νιγηριανού προέδρου Ολουσενγκούν Ομπασάντζο, που επί δύο χρόνια φιλοξένησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των ανταρτών του Νταρφούρ, της σουδανικής κυβέρνησης και τους διαπραγματευτές της Αφρικανικής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ