ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αγωνιστικό ραντεβού στις 10 Μάη
  • Αθήνα: στις 11 το πρωί, στην Ακαδημίας (στο ύψος της Νομικής)
  • Θεσσαλονίκη: στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου

«Να μη λείψει κανείς!» είναι το σύνθημα των φοιτητών και των σπουδαστών για τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν την Τετάρτη 10 Μάη. Συγκέντρωση στην Ακαδημίας (στο ύψος της Νομικής), στις 11 το πρωί και πορεία με τους εργαζόμενους που απεργούν, με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, διοργανώνουν φοιτητές και σπουδαστές στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ραντεβού είναι στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου. Οι κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών θα συνεχιστούν και την Πέμπτη 11 Μάη με καταλήψεις στις σχολές και πολύμορφες εκδηλώσεις.

Τα Συντονιστικά Αγώνα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αντιδρούν στις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (που ενσωματώνουν την πολιτική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ) για το νέο νόμο - πλαίσιο των πανεπιστημίων και δηλώνουν: «Δε θα περάσει»! Στα αγωνιστικά τους πλαίσια εξηγούν ότι στόχος των προτάσεων για το νέο νόμο - πλαίσιο είναι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, η κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η ενίσχυση των ταξικών φραγμών, μέσα σ' ένα πανεπιστήμιο (το αντίστοιχο θα γίνει και για τα ΤΕΙ) που θα λειτουργεί ως επιχείρηση υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε», δηλώνουν με αποφασιστικότητα φοιτητές και σπουδαστές, που προχωρούν με οδηγό τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά τους για δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία, για σταθερή δουλιά με δικαιώματα. «Μονόδρομος η ανάπτυξη μαζικών αγώνων. Μέσα από τους συλλόγους μας, τις γενικές συνελεύσεις να κλιμακώσουμε την πάλη μας, μαζί με το λαό», τονίζει χαρακτηριστικά το κάλεσμα του Συντονιστικού των ΤΕΙ.

Τα αγωνιστικά διεκδικητικά πλαίσια πάλης φοιτητών και σπουδαστών, προβάλλουν ένα σύνολο αιτημάτων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου, εκπαίδευση που θα είναι δημόσια και δωρεάν για όλους και φυσικά, προσθέτουν τα αιτήματά τους για δουλιά με δικαιώματα.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΟΧΙ Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς

Συγκέντρωση με αφορμή της Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιείται στο νησί

«Η Παιδεία δεν είναι για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Με αυτά τα συνθήματα υποδέχτηκαν φοιτητές και εργαζόμενοι χθες το απόγευμα, την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, όπου πραγματοποιείται η 52η Σύνοδος Πρυτάνεων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά λύκεια, μετά από κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΑΕΙ και του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, ενώ συμμετείχε και αντιπροσωπεία νέων του ΠΑΜΕ, απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Τη χθεσινή κινητοποίηση στήριξε με απόφαση και συμμετοχή του και ο Δήμος Αγιάσου.

Σημειώνουμε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα απασχοληθεί για άλλη μια φορά με το θέμα του επικείμενου νόμου - πλαισίου για τα πανεπιστήμια, για το οποίο έχει συγκληθεί άλλη μια φορά χωρίς να καταφέρει να καταλήξει σε απόφαση. Χθες πάντως, «επιστρατεύτηκε» μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (που κήρυξε την έναρξη εργασιών της Συνόδου), προκειμένου να πει στους πρυτάνεις ότι σήμερα τα πανεπιστήμια πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κεφαλαίου, βαφτίζοντάς τες κοινωνικές ανάγκες: «να παρέχουν εκπαίδευση υψηλής εξειδίκευσης, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Να είναι ανοιχτά σε όλους, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις πολλαπλές όψεις της διά βίου μάθησης. Να συμβάλλουν στη διεθνή συνεργασία».

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Για ένα δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο

«Για ένα δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο της σύγχρονης εποχής, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της έρευνας, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας και της εξέλιξης των επιστημών».

Τα παραπάνω λόγια συμπυκνώνουν το στίγμα της διακήρυξης των προγραμματικών στόχων του υποψήφιου συνδυασμού για τις Πρυτανικές εκλογές στο ΕΘνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις 16 Μάη, με υποψήφια Πρύτανη τη Διδώ Γιόβα, καθηγήτρια Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον Δημοσθένη Μπαρτζώκα και τον Ευάγγελο Γαζή, καθηγητές Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τον συνδυασμό στηρίζουν η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) πανεπιστημιακών, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων ΕΜΠ (στους χώρους των διοικητικών υπαλλήλων, του ΕΤΕΠ και των ΙΔΑΧ) και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.

Στη διακήρυξη του συνδυασμού επισημαίνεται ότι η απόφαση να διεκδικήσουν την Πρυτανική Αρχή, σχετίζεται με τη σταθερή θέληση να αγωνιστούν και να υπερασπιστούν και από τη θέση της Διοίκησης το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αφού σημειώνουν ότι η επίθεση ενάντια στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο βασίζεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και της διαδικασίας της Μπολόνια, υπογραμμίζουν ότι οραματίζονται «ένα πανεπιστήμιο των ρήξεων και των ανατροπών στο πεδίο της διαπάλης των ιδεών, των επιστημονικο-τεχνικών επιτευγμάτων, που θα συγκεντρώνει το πιο πρωτοπόρο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της χώρας, που θα υλοποιεί ώριμες και αναγκαίες, για την ελληνική κοινωνία αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, αποκρούοντας ταυτόχρονα την επίθεση που δέχεται από τις δυνάμεις της αγοράς. Που θα επιτρέπει την πιο πλατιά πρόσβαση της νεολαίας και των εργαζομένων στη μόρφωση».

Στη Βουλή η επιλογή στελεχών

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, που συνεχίζει (όπως και τα προηγούμενα κείμενα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας) να κινείται στη λογική της «ημετεροκρατίας», με την έννοια ότι δεν καθιερώνει 100% αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια για την επιλογή των στελεχών, αλλά διαμορφώνει το πλαίσιο επιλογής των πλέον προσαρμοσμένων στη λογική των αναδιαρθρώσεων στελεχών. Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά διατάξεις για άλλα θέματα, κυρίως διαχειριστικού τύπου.

ΜΑΘΗΤΕΣ 2ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Φεστιβάλ ενάντια στον πόλεμο και το ρατσισμό

Μαθητικές εκδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο, στο ρατσισμό και τα ναρκωτικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ, που διοργανώνουν οι μαθητές του 2ου Ενιαίου Πειραματικού Λυκείου Αμπελοκήπων και θα γίνει στον πεζόδρομο (οδός Τιμολέοντος Φιλήμονος).

Ωστόσο, ένταση δημιουργήθηκε χθες το πρωί, όταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, ενώπιον της διευθύντριας του σχολείου, ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές «παρανομούν», τους κατηγόρησε για «παραποίηση αρχής»(!) και ότι δεν τήρησαν τις πρέπουσες διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι το δεκαπενταμελές του 2ου Ενιαίου Πειραματικού Λυκείου Αμπελοκήπων έστειλε αίτηση στο Δήμο για την παραχώρηση του χώρου του πεζόδρομου δίπλα στο σχολείο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ και έλαβε από το Δήμο θετική απάντηση. Η διευθύντρια, επικαλούμενη ότι το σχολείο έχει ευθύνη (παρά το ότι οι εκδηλώσεις γίνονται εκτός ωρών λειτουργίας και εκτός του χώρου του σχολείου!), ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει.

Ομως, οι μαθητές καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ γίνεται εδώ και δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δέχονται απειλές και πιέσεις για να μην προχωρήσουν στις εκδηλώσεις, αντί να ενθαρρύνονται γι' αυτήν την πολιτιστική - κοινωνική τους ευαισθησία.

Καταστατική γενική συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Κυριακή 7 Μάη στις 10.30 πμ το Σωματείο Καθηγητών Ξένων Γλωσσών στα Φροντιστήρια «Ο Βύρωνας», στα γραφεία του σωματείου (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος). Το ΔΣ τονίζει τη μεγάλη σημασία αυτής της γενικής συνέλευσης και καλεί τους καθηγητές να πάρουν μαζικά μέρος προκειμένου να συζητήσουν για τα σοβαρά προβλήματα που η αντιλαϊκή πολιτική έχει συσσωρεύσει τα τελευταία 20 χρόνια και για τα οποία απαιτείται ενιαία απάντηση όλων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ