ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2006
Σελ. /32
Μυθιστορηματική... Σάμος του 20ού αιώνα

Μετά τα εξαιρετικά παιδικά παραμύθια και τη συλλογή διηγημάτων «Γιατρός επαρχίας» («Κέδρος», 2004), η Ερη Ρίτσου εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Μυστικά και αποκαλύψεις», αφιερωμένο στους Καρλοβασίτες και το Καρλόβασι. Η Ερη Ρίτσου, γεννημένη στο Βαθύ, αλλά μεγαλωμένη στο Καρλόβασι, όπου εργαζόταν η αξέχαστη παιδίατρος μητέρα της Φαλίτσα Γεωργιάδου - Ρίτσου, «επιστρέφει» στο Καρλόβασι με το πρώτο της μυθιστόρημα, μεταπλάθοντας λογοτεχνικά τη ζωή των κατοίκων και την ιστορία του στον 20ό αιώνα.

Το μυθιστόρημα παρουσιάστηκε (2/5) με ομιλήτριες τη Σαμιώτισσα συγγραφέα Αλκη Ζέη και την πανεπιστημιακό, μελετήτρια της νεοελληνικής λογοτεχνίας Ερη Σταυροπούλου. Η Αλκη Ζέη, όπως είπε, από παιδί άκουγε «παρόμοιες ιστορίες» για τη Σάμο των αρχών του 20ού αιώνα. Τότε που ήταν «ανεξάρτητη ηγεμονία, με ειδικά προνόμια, ανθοφόρο εμπόριο και εργοστάσια που πλούτιζαν τα αφεντικά. Τα πρόσωπα θα μπορούσαν να είναι οι δικοί μου συγγενείς. Ο τρόπος που μιλούν, συμπεριφέρονται και ντύνονται, μου είναι πολύ οικείος». Η Α. Ζέη σημείωσε ότι μέσα από τα κεντρικά πρόσωπα περνούν συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα, όχι μόνο στη Σάμο, αλλά και στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι «το μυθιστόρημα είναι γραμμένο με αλήθεια, απλά, χωρίς μελοδραματισμούς, χωρίς στόμφο, ανθρώπινα».

«Η Ερη Ρίτσου απέδειξε ότι δεν επρόκειτο να γίνει συγγραφέας ενός βιβλίου», υπογράμμισε η Ερη Σταυροπούλου. Στο «Γιατρός επαρχίας», η Ε. Σταυροπούλου, όπως είπε, «διέκρινε την οξυμένη, δημιουργική παρατηρητικότητα της Ερης Ρίτσου. Το λεπτό χιούμορ, τη δυνατότητα να δίνει μέσα από ένα απλό επεισόδιο μια ολόκληρη ιστορία, ένα χαρακτήρα, το απόσταγμα μιας ανθρώπινης πορείας. Τη διάθεση να βοηθήσει τους αναγνώστες να ισορροπήσουν ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ. Τις ικανότητές της για σύνθεση μεγαλύτερων ιστοριών». Συνοψίζοντας την πλοκή του μυθιστορήματος, η ομιλήτρια τόνισε ότι η Ε. Ρίτσου «με το "Γιατρό επαρχίας" έβαλε τα θεμέλια» της λογοτεχνικής δουλιάς της «και με το μυθιστόρημα άρχισε να κτίζει ένα γερό σπιτικό».

«Χρώματα» της άνοιξης

«Παπαρούνες» του Γ. Βαρλάμου
«Παπαρούνες» του Γ. Βαρλάμου
Γνωστοί ζωγράφοι, παλιότεροι και νεότεροι, συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση «Ελληνική άνοιξη», που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην «Artigraf» (Αριστοτέλους 99). Στην ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Μάη (από το 1981), εκτίθενται έργα που φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες ειδικά για αυτήν την έκθεση, αλλά και παλιότερες δημιουργίες, με θέμα την ευωδιαστή άνοιξη. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται έργα των: Α. Αλκαλάη, Μ. Αναστασίου, Κ. Αργύρη, Γ. Βαρλάμου, Α. Βερούκα, Χ. Γκαλτέμη, Σ. Δασκαλάκη, Σ. Κατσούλη, Δ. Κοκκινίδη, Μ. Κοτσώνη, Σ. Κουρσάρη, Φ. Κουζούνη, Κ. Μαλάμου, Γ. Μιγάδη, Ε. Μιχαήλου, Π. Πρέκα, Μ. Πρέκα, Κ. Παπανικολάου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Α. Ραζή, Δ. Ράτσικα, Π. Σάμιου, Β. Σεμερτζίδη, Δ. Φαμελιάρη, Μ. Φωτέα κ.ά. Παράλληλα, εκτίθενται κολάζ της Λουκίας Βαρλάμου. Τη βραδιά των εγκαινίων θα μιλήσουν η ζωγράφος Μερόπη Πρέκα και ο συγγραφέας Κώστας Ε. Τσιρόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25/5.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Συζήτηση για θέματα Πολιτικής Οικονομίας στην ΕΣΣΔ στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης» -Συλλογικό
  • «Ενενήντα τρία» -Β. Ουγκώ
  • «Μακρόνησος. Ιστορικός τόπος» (τόμος γ΄) - Συλλογικό
  • «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» - Μ. Ιλιν - Ε. Σεγκάλ
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ειρηνοδρομία και εκδήλωση για την Ειρήνη αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Ανω Πετραλώνων και ο τοπικός Εξωραϊστικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος «ΠΕΡΙΚΛΗΣ», αύριο (7μμ). Η Ειρηνοδρομία θα αρχίσει από την οδό Τριών Ιεραρχών (Γέφυρα Πουλόπουλου) και θα καταλήξει στην πλατεία Μελανδρίας, όπου το θεατρικό εργαστήρι «ΚΗΠΟΣ» του συλλόγου θα απαγγείλει αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) και θα αναφερθεί στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά «Μούσα εποίησεν» αύριο (7μμ), στο παλιό Ταχυδρομείο (Φίλωνος 29), συναντώνται ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης με τους Μιχάλη Σουρβίνο (κιθάρα), Νάντια Φιόρου (τραγούδι).
μια ΕΚΘΕΣΗ

Από σήμερα (7.30μμ) έως τις 20/5 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο) παρουσιάζεται αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Θωμαής Κόντου με τίτλο «Διαδρομή 1990-2006». Η έκθεση ξεκινά με τη σειρά «Κυανοπλασίες», ανεικονικά έργα, έντονα εξπρεσιονιστικά, επικεντρωμένα στο χάος που γέννησε τον κόσμο. Επονται οι «Μεταμορφώσεις», εξέλιξη προηγούμενης δουλιάς, ενώ την ενότητα «Κοχύλια και βότσαλα» απαρτίζουν ακουαρέλες. Από άλλες ενότητες αναφέρουμε τις δημιουργίες με θέμα τα «Ρόδια», το σύμβολο γονιμότητας, που κλείνει μέσα του τη ζωή και το θάνατο. Η έκθεση, σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά, ολοκληρώνεται με τη σειρά «Πουκάμισα».

  • Το Ιδρυμα Γ. Ψαροπούλου - Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός), θα παρουσιάσει τη Δευτέρα (έως 19/5) έκθεση του Τούρκου κεραμίστα Μουσταφά Τουντσάλπ, με τίτλο «Ελεύθερα πουλιά».
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο θίασος «ELAN» παρουσιάζει στη σκηνή «Βlack Box» του θεάτρου «Επί Κολωνώ» το έργο «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», σε θεατρική διασκευή Bradley Rand Smith. Το έργο είναι διασκευή του βιβλίου του Αμερικανού σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο, που το 1971 γυρίστηκε σε ταινία. Η διασκευή παρουσιάζει την ιστορία του Τζο Μπόναμ να αφηγείται τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις του από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο 20χρονος Τζο ζει απομονωμένος σ' ένα νοσοκομείο και ο τόπος δράσης είναι «το μυαλό του». Ο Τζο είναι ένας 20χρονος «βετεράνος» στρατιώτης, με ακρωτηριασμένα χέρια, πόδια και πρόσωπο και «δείχνει» τα τραύματα του κορμιού και της ψυχής του, μέσα από το λόγο του. Απόδοση - σκηνοθεσία Ζωή Ζάννα, φωτισμοί Ζαν-Μισέλ Περενού, ήχοι Σπύρος Κόκκας. Παίζει ο Τάσος Ιορδανίδης.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ριζίτικα, άλλα παραδοσιακά της Κρήτης και κομμάτια από τη δισκογραφία του παρουσιάζει ο Γιάννης Χαρούλης, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, 210-5203661). Μαζί του τραγουδά η Δανάη Παναγιωτοπούλου.

  • Ο συνθέτης Μιχάλης Σιγανίδης, μέλος των «Χειμερινών Κολυμβητών» και των «Primavera en Salonico» εμφανίζεται τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, 210-7560102), με ένα μικρό μέρος του «Συγκροτήματος Λαμπράκη». Θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το νέο άλμπουμ του «Sabbath Lift» και παλιότερα κομμάτια του.
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο τραγουδοποιός Σταμάτης Μεσημέρης εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο (όλο το Μάη), στις «Επτά Νύχτες» (Ηρώνδα 6, πεζόδρομος, Καλλιμάρμαρο, 210-7245385). Ξεδιπλώνει τη μουσική παράσταση «Ανάποδες Στροφές» με υλικό από το νέο ομώνυμο δίσκο του. Συμμετέχουν: Δημήτρης Νεονάκης, Χρήστος Δαλιάνης, Αλέξανδρος Αντωνίου.

  • Οι «Χαΐνηδες», στην ωριμότερη ίσως στιγμή τους, μετουσιώνουν συναισθήματα σε μουσική, με συναρπαστικές βραδιές, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στην «Εξέδρα» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη, 210-9849101).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ