ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Συμμαχίες αλλά και αγεφύρωτες διαφωνίες

Επιστολή του Προέδρου του Ιράν προς τον Μπους

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΓΕΝΕΥΗ.--

Επιβεβαίωσε, αργά χτες βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας ότι παρέλαβε από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, επιστολή του Ιρανού Προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με παραλήπτη τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους. Η ελβετική διπλωματική αποστολή στην Τεχεράνη εκπροσωπεί και τις ΗΠΑ, αφού ΗΠΑ και Ιράν έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης το 1979 και την κρίση με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία. Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία, έστω και γραπτή, μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, η επιστολή του Αχμαντινετζάντ εμπεριέχει σειρά προτάσεων «για την εξεύρεση νέων τρόπων διευθέτησης των διεθνών εντάσεων» και μια ανάλυση των απόψεων του Ιρανού Προέδρου για τα αίτια των εντάσεων αυτών. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και επικεφαλής διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, εκτιμούσε ότι «πρόκειται για μια διπλωματική ευκαιρία», τονίζοντας ότι το περιεχόμενό της δεν είναι προς δημοσιοποίηση «μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή». Ο Λαριτζανί επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί «διπλωματική διέξοδο», ότι θέλει «να μην περιθωριοποιηθεί η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» και ότι «δεν εξετάζεται η πιθανότητα αποχώρησής της από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, παρά μόνο σε ακραία περίπτωση».

Πάντως, η αρχική αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν, μάλλον, αρνητική. Ο Τζον Νεγκροπόντε, επικεφαλής του συνόλου των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, εκτιμούσε ότι ο Αχμαντινετζάντ επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή «προκειμένου να επηρεάσει υπέρ της Τεχεράνης τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αλλοι αξιωματούχοι αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι το «βασικό είναι η Τεχεράνη να σταματήσει κάθε διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου».

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Ανάλογη άποψη εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, που συμφώνησαν ότι «πρέπει να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα που θα υποχρεώνει την Τεχεράνη να συμμορφωθεί». Εντούτοις, Σιράκ και Μέρκελ εμφανίστηκαν εξαιρετικά προσεκτικοί στις διατυπώσεις και απέφυγαν κάθε νύξη περί στρατιωτικής λύσης. Και ο Τόνι Μπλερ, χτες, υπογράμμιζε ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής επιλογής απέναντι στο Ιράν, διαψεύδοντας, μάλιστα, ότι οι διαφωνίες του με τον Τζακ Στρο, στο συγκεκριμένο θέμα, στοίχισαν στον δεύτερο το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανοησία» χαρακτήριζαν Ρώσοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου πρέσβη στο Λονδίνο, οποιαδήποτε πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Τόνιζαν ότι η Μόσχα θα έθετε εκ νέου, αργά χτες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου και της Γερμανίας, το αίτημά της για απάλειψη της αναφοράς του σχεδίου ψηφίσματος στο άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ. Και αυτό γιατί «υπάρχουν οι προηγούμενες άσχημες εμπειρίες του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας, όπου πάλι είχε χρησιμοποιηθεί το άρθρο με το πρόσχημα της πίεσης αλλά τελικά κατέληξε σε βομβαρδισμούς».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μαραθώνιος για «κυβέρνηση» μέσα σε κύμα επιθέσεων

Μετά από βομβιστική επίθεση στη βαγδάτη

Associated Press

Μετά από βομβιστική επίθεση στη βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ιδιαίτερα αιματηρό αποδείχτηκε και το Σαββατοκύριακο που πέρασε για τις κατοχικές δυνάμεις ενώ συνεχίζονται οι σκληρές διαβουλεύσεις για το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Ο εντολοδόχος σιίτης πρωθυπουργός, μέλος του ακραίου θρησκευτικού κόμματος «Ντάουα», Νούρι αλ Μαλίκι, είχε, αρχικώς, δεσμευτεί ότι σήμερα θα παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, θέση από την οποία δεν έχει υπαναχωρήσει μέχρι στιγμής.

Κενές παρέμεναν, μέχρι χτες βράδυ, αρκετές κομβικές υπουργικές θέσεις, όπως του υπουργού Εσωτερικών, που ηγείται ισχυρών σωμάτων ασφαλείας που πολλάκις έχουν κατηγορηθεί, τους τελευταίους μήνες, για δράση ως «τάγματα θανάτου». Πληροφορίες ήθελαν τον Αχμάντ Τσαλαμπί να βρίσκεται «κοντά» στη θέση, αν και δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, λόγω του ότι δε συνδέεται με καμία ένοπλη οργάνωση. Χτες, πάντως, ο νυν σιίτης υπουργός Εσωτερικών, Μπάγιαρ αλ Τζαμπρ, ανακοίνωνε τη σύλληψη 17 μελών των σωμάτων ασφαλείας του υπουργείου του, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού, με την κατηγορία της απαγωγής και εκτέλεσης πολιτών, στο πλαίσιο δράσης «ταγμάτων θανάτου».

Μπαράζ επιθέσεων

Κατά τα άλλα, χτες, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Στόχος έγιναν δικαστήρια όπου δικάζονται συλληφθέντες αντάρτες και λεωφορείο του υπουργείου Παιδείας, όπως και 2 δημοσιογράφοι στην πόλη Μαντάιν. Σε βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης ενώ την Κυριακή, στις επαρχίες Ανμπάρ και Ταλ Αφάρ σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

Συνολικά, την Κυριακή, από επιθέσεις παγιδευμένων αυτοκινήτων σε Καρμπάλα και Βαγδάτη σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι και 70 τραυματίστηκαν. Το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα προκλήθηκε από επίθεση σε σταθμό λεωφορείων στην Καρμπάλα, όπου σκοτώθηκαν μόνο πολίτες. Το τελευταίο μόνο 48ωρο στη Βαγδάτη εντοπίστηκαν, επίσης, οι σοροί περισσοτέρων από 50 ανθρώπων με εμφανή σημάδια βασανισμού.

Τέλος, το Σάββατο, συνετρίβη στη Βασόρα βρετανικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 5 Βρετανοί στρατιωτικοί επιβαίνοντες. Δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί η αιτία συντριβής του. Στον τόπο της συντριβής σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Βρετανών στρατιωτών και Ιρακινών ένοπλων πολιτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 πολίτες και να τραυματιστούν 28 καθώς και 1 Βρετανός στρατιώτης.

Μία ημέρα αργότερα, οι τοπικές αρχές της Βασόρα ανακοίνωναν ότι επανατίθεται σε ισχύ η συνεργασία τους με τις βρετανικές δυνάμεις στον τομέα της ασφάλειας. Είχε διακοπεί μετά από τις αλλεπάλληλες συλλήψεις από τους Βρετανούς κατοχικούς Ιρακινών αστυνομικών ως εμπλεκομένων στην αντίσταση.

Κυβέρνηση στις κουρδικές περιοχές

Ενιαία κυβέρνηση έχουν από χτες τα κουρδικά εδάφη, μετά από την έγκριση του προτεινόμενου κυβερνητικού σχήματος από το τοπικό 111μελές Κοινοβούλιο. Με τη νέα κυβέρνηση δίνεται τέλος στο προηγούμενο σύστημα των δύο κυβερνητικών συμβουλίων. Την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο Μασούντ Μπαρζανί, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο Ομάρ Φατάχ, του Πατριωτικού Μετώπου Κουρδιστάν.

Οι δύο παρατάξεις μοιράζονται από 11 υπουργεία ενώ τα 5 εναπομείναντα δόθηκαν σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η συγκεκριμένη κίνηση έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από τις άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ, καθώς εκτιμήθηκε ως άλλο ένα βήμα ενίσχυσης των προσπαθειών περαιτέρω αυτονόμησης των Κούρδων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές συγκρούσεις «Χαμάς» - «Φατάχ»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εκκληση αυτοσυγκράτησης προς όλες τις πλευρές απηύθυνε, χτες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια, τονίζοντας ότι έδωσε εντολές και στον υπουργό Εσωτερικών να «ληφθούν μέτρα επικράτησης ηρεμίας». Οι δηλώσεις Χανίγια έγιναν μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν, χτες, στην αγροτική περιοχή Αμπασάν, κοντά στο Κχαν Γιούνις, στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και της «Φατάχ». Οι συγκρούσεις διήρκεσαν ώρες και σκοτώθηκαν 3 μαχητές (1 της «Χαμάς» και 2 της «Φατάχ»), ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 11 άνθρωποι.

Πρόκειται για τις αιματηρότερες συγκρούσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων, τον τελευταίο καιρό, ενώ η ενδοπαλαιστινιακή ένταση φαίνεται να κορυφώνεται καθημερινά, καθώς μαχητές των οργανώσεων αντάλλασσαν κατηγορίες και αλληλοαπέρριπταν την ευθύνη για τα επεισόδια. Στο επίκεντρο, ουσιαστικά, βρίσκεται η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού (της «Χαμάς») και του προέδρου (της «Φατάχ»), Χανίγια και Αμπάς αντιστοίχως, για το ποιος θα ελέγχει τα Σώματα Ασφαλείας. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τα πνεύματα οξύνονται περαιτέρω από την οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί από ΗΠΑ - ΕΕ και Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και, όπως προειδοποιούσε χτες ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα, έχει, ήδη, προκαλέσει τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν ποτέ ζήσει τα παλαιστινιακά εδάφη. Τα φορτηγά με τρόφιμα που έχουν αποστείλει αραβικές χώρες έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα της Γάζας, ενώ μόλις χτες ο νέος Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, διέταξε την άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ