ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ
Ατέλειωτη αναμονή με κατάληξη στους ιδιώτες!

Περίπου 13 εκ. ευρώ πληρώνουν το χρόνο οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος, για να έχουν έγκαιρα τα αποτελέσματα

«Καραμπόλα» και στα ραντεβού των εργαστηρίων
«Καραμπόλα» και στα ραντεβού των εργαστηρίων
Λίστες αναμονής που φτάνουν από 28 - 40 μέρες έχουν εμφανιστεί στα 26 απ' τα 39 Βιοπαθολογικά - Μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να ταλαιπωρούνται και να παραδίδονται βορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα που παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ και αποτελούν την άλλη πλευρά των αποκαλύψεων του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας - που έφερε στη δημοσιότητα το χτεσινό «Εθνος». Σύμφωνα με τους επιθεωρητές ένα διαγνωστικό κέντρο με έδρα στο Καλαμάκι - είχε συνάψει σύμβαση με εταιρία που έκανε αιμοληψίες είχε συμβληθεί με ιδιωτική εταιρία που έκανε αιμοληψίες κατ' οίκον για πάσης φύσεως εξετάσεις - ακόμα και για καρκίνο - πληρώνοντας 127 έως 220 ευρώ - ανάλογα αν είναι άντρας ή γυναίκα!

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρήλθε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων δημαγωγικά: «Οσοι, είπε ο υπουργός Υγείας, έχουν μέχρι στιγμής επενδύσει, με βάση τους δικούς τους σχεδιασμούς, στο να εκμεταλλεύονται τον τομέα της Υγείας, καλά θα κάνουν όλα αυτά να τα ξεχάσουν. Η Υγεία προστατεύεται. Τα νομοθετήματα που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα, βάζουν τάξη και νοικοκυρεύουν αυτό το περιβάλλον».

Επί της ουσίας, ο υπουργός Υγείας «ευλόγησε», για μια ακόμη φορά, την ιδιωτική πρωτοβουλία και σ' αυτόν τον τομέα, υποσχόμενος νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ...νοικοκυρέψουν την αγορά (!).

Ημερήσιο χαράτσι 50.000 ευρώ

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ περιέχονται σε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και το οποίο έχει κοινοποιηθεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη και Υγείας Δ. Αβραμόπουλο. Η κεντρική λογική του υπομνήματος είναι ο «έλεγχος της διαχείρισης των πόρων Υγείας» και τεχνοκρατικές επισημάνσεις για τον τρόπο λειτουργίας των τηλεφωνικών ραντεβού για τις αιμοληψίες (184).

Ωστόσο, όμως, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το σύστημα των ραντεβού, αναφέρεται, οργανώθηκε χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής (διαμόρφωση χώρων αιμοληψιών, σύγχρονοι αναλυτές, ενιαίο χρόνο αιμοληψιών κλπ.). Χωρίς στελέχωση και εξοπλισμό είναι οι οχτώ μονάδες - πυρήνες του ΙΚΑ (Αθηνών, Πειραιώς, Νέου Κόσμου, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου και Καλλιθέας).

Τα αποτέλεσμα είναι οι τεράστιες λίστες αναμονής, διαμαρτυρίες, προπηλακισμοί και διαρροές στον ιδιωτικό τομέα. Είναι αποκαλυπτικό ότι το Γενάρη του 2006, ενώ είχαν προγραμματιστεί 2.989 ραντεβού πραγματοποιήθηκαν 2.505 (απόκλιση 19,3%). Πολλοί απ' τους ασθενείς ζητούν να χαρακτηριστούν ως επείγοντα για να πάρουν σειρά ή πληρώνουν απ' την τσέπη τους στα ιδιωτικά εργαστήρια. Με δεδομένο ότι ένα παραπεμπτικό περιέχει 5 - 6 εξετάσεις βγαίνουν απ' τις τσέπες των ασφαλισμένων του ΙΚΑ 50.000 ευρώ τη μέρα και σε ετήσια βάση 13.000.000 ευρώ.

Διακίνηση αίματος με σακούλες σούπερ μάρκετ!

Στα 39 εργαστήρια γίνονται οι περισσότερες των εξετάσεων (αιματολογικές, βιοχημικές, ουρολογικές) ενώ υπάρχει και μια κατηγορία (π.χ. ορμονολογικές εξετάσεις) που γίνονται σε ειδικά κέντρα και γι' αυτό απαιτείται η διακίνηση του αίματος.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, τα δείγματα του αίματος ψύχονται και μετά από δυο μέρες μπαίνουν σε ταχυδρομικούς φακέλους ή σακούλες σούπερ - μάρκετ και στέλνονται στα εργαστήρια όπου ψύχονται για δεύτερη φορά. Αυτή η διαδικασία είναι επιεικώς απαράδεκτη και παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα την απαξίωση των εργαστηρίων του ΙΚΑ και τη διοχέτευση των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας στο Εργατικό Κέντρο.

Ο Στέλιος Καζεπίδης, μέλος της διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, υπογράμμισε ότι «αρχίζει μια σημαντική προσπάθεια που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των αναπήρων, των γονέων και κηδεμόνων τους και των εργαζομένων στο χώρο της Πρόνοιας». Σημείωσε ότι τα προβλήματα στο χώρο της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη οξύνονται. Αναφέρθηκε στο Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης, το οποίο πάνω από δεκαπέντε χρόνια παραμένει γιαπί για να εξυπηρετούνται τα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αποκατάστασης, στα ιδρύματα που λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας, στις πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα ιδρύματα κλπ.

Ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αναπήρων, αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΕΑΝ. Σε σύντομες παρεμβάσεις τους οι συμμετέχοντες, ανέφεραν ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο κίνημα όλων, όσων δρουν και κινούνται στο χώρο της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις των αναπήρων, των γονέων και των εργαζομένων στην Πρόνοια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από αναπηρικούς συλλόγους, σωματείων εργαζομένων ιδρυμάτων, συλλόγων γονέων, του ΠΑΜΕ Υγειονομικών, των συνταξιούχων του ΙΚΑ κ.ά.

ΔΗΜΟΣΙΑ & ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συμπράξεις και στις αιμοδοσίες

Στην επέκταση της επικίνδυνης διαπλοκής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, αλλά και την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων συνολικά των εργαζομένων στην υγεία, κατ' εφαρμογή των αντιδραστικών Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), οδηγεί έγγραφο του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», με το οποίο ζητάει από τρία ιδιωτικά θεραπευτήρια («Ερρίκος Ντυνάν», «Ιατρικό Κέντρο», «Υγεία») να ενισχύσουν με προσωπικό το Κέντρο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου!

«Στα πλαίσια εξορθολογισμού και αξιοποίησης του προσωπικού της Αιμοδοσίας του νοσοκομείου μας, επανεξετάζεται η δυνατότητα υποστήριξης του Θεραπευτηρίου σας από το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε πολύ να παραχωρηθεί προσωπικό πάσης φύσεως που δύναται να προσφέρει έργο είτε με βάση το γνωστικό αντικείμενο της λήψης και επεξεργασίας δειγμάτων αίματος ή λοιπές υπηρεσίες υποστήριξης (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό κλπ. προσωπικό», αναφέρουν τα έγγραφα που έστειλε στις 6.4.2006 ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Ιωάννης Θεόπιστος στα τρία ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η σύμπραξη αυτή στις αιμοδοσίες ανοίγει και επικίνδυνους δρόμους για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της όλης διαδικασίας της αιμοδοσίας και την κοστολόγηση του αίματος από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών.

ΡΟΔΟΣ
Καινούριο νοσοκομείο με παλιές ελλείψεις

Με κενές το ένα τρίτο - τουλάχιστον - των οργανικών θέσεων λειτουργεί το νέο νοσοκομείο Ρόδου, παρότι έρχεται τουριστική περίοδος, κατά την οποία πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του παλιού νοσοκομείου, οι κλίνες ήταν 280, αλλά το νέο νοσοκομείο λειτούργησε με 334 κλίνες. Οι οργανικές θέσεις νοσηλευτών του παλιού οργανισμού ήταν 708 και σήμερα είναι καλυμμένες μόνο οι 454. Δηλαδή, είναι κενές 254, αλλά αν προστεθούν και οι αποσπάσεις τότε συνολικά οι κενές θέσεις του νοσοκομείου φτάνουν σε 271.

Οι ελλείψεις του προσωπικού οδηγούν στην υπερεντατικοποίηση και στη λειτουργία των τμημάτων με οριακή κάλυψη, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος του ιατρικού λάθους. Μια ακόμη συνέπεια είναι η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ηδη η Διοίκηση του νοσοκομείου χρωστά στους εργαζόμενους 4.300 ρεπό και άδειες απ' το 2005(!) και όλες τις άδειες του 2006.

Ετσι οι κάτοικοι της Ρόδου βιώνουν τα αποτελέσματα της υγειονομικής εγκατάλειψης, κυρίως των νησιωτικών περιοχών, λόγω των κοινωνικών περικοπών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και εξακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Γενέθλια του «Νόστου»

Τα 13 χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το θεραπευτικό πρόγραμμα «Νόστος» στα Σελήνια Σαλαμίνας και αύριο Τετάρτη διοργανώνει εκδήλωση για το γιορτασμό των γενεθλίων του στην οποία είναι προσκεκλημένο και θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ