ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
Οι ελλείψεις κερκόπορτα για ιδιωτικοποιήσεις

Κάλεσμα αγώνα από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ)

Ελλείψεις προσωπικού και ιδιωτικοποιήσεις είναι το δίπτυχο της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ στα νοσοκομεία
Ελλείψεις προσωπικού και ιδιωτικοποιήσεις είναι το δίπτυχο της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ στα νοσοκομεία
Με το μόνιμο έλλειμμα 25.000 κενών θέσεων νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκει και φέτος τη χώρα μας η 12η του Μάη, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή. Η θέση των νοσηλευτών χειροτερεύει απ' τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει τη λιτότητα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας χρησιμοποίησαν τις ελλείψεις ως μέσο απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και στη συνέχεια παρουσίασαν «ως λύση» την εκχώρηση βασικών τομέων (φύλαξη, σίτιση) στους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ένα ακόμα βήμα παραπέρα και με αιτιολογία την έλλειψη κρεβατιών ειδικών μονάδων προχώρησε σε συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές για τα νεογνά και για κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια ώρα όμως κρατά κλειστά 150 πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι προσλήψεις όλων των κατηγοριών των εργαζομένων και των γιατρών στα νοσοκομεία την περίοδο 1996- 2005 ήταν συνολικά 31.379 (14.540 νοσηλευτές και 5.464 γιατροί).

Η αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνεται και στο νέο μισθολόγιο. Ο μεικτός βασικός μισθός είναι: Για πρωτοδιοριζόμενους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) 629 ευρώ, για Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) 736 ευρώ, Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) 824 ευρώ και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) 862 ευρώ. Αλλά και γι' αυτούς που έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας οι βασικοί μισθοί είναι: ΥΕ 1.088 ευρώ, ΔΕ 1.273 ευρώ, ΤΕ 1.425 ευρώ και ΠΕ 1.491 ευρώ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών»

Η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και για σήμερα έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι μέχρι 3 μ.μ.).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή της για τη 12η του Μάη επισημαίνει ότι η απόφαση πάρθηκε «κάτω από την όξυνση των προβλημάτων των υγειονομικών και την πίεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ», και καλεί τους εργαζόμενους από κοινού να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα: Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε ο βασικός να φτάσει 1.300 ευρώ, αναγνώριση των χώρων της Υγείας ως ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη όλων των υγειονομικών, αποκλειστικά δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Συντάξιμες αποδοχές στο 80% του τελευταίου μισθού, κ.ά.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ ΟΤΑ
Απαιτείται αλλαγή των συσχετισμών

Ο Λουκάς Κωτσαδάμ, στέλεχος του Κόμματος, χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ την έναρξη των εργασιών

Την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο ανέδειξε ο Λουκάς Κωτσαδάμ, μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, στην έναρξη του 35ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, που άρχισε προχτές και ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο.

Ο Λ. Κωτσαδάμ επισήμανε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τη δημόσια διοίκηση συνολικά, σε μοχλό κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων, της φοροληστείας και της καταστολής. Ο προσανατολισμός και η αποτελεσματικότητα των αγώνων, τόνισε, συνδέονται όλο και πιο καθοριστικά με την αποδυνάμωση του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Κατέληξε λέγοντας ότι η συγκρότηση του λαϊκού μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, η διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, είναι ο μοναδικός δρόμος αντίστασης και προοπτική για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός στο χαιρετισμό του. Αναφερόμενος στην επίθεση των κουκουλοφόρων απεργοσπαστών κατά των απεργών στη Θεσσαλονίκη, στην πρόσφατη απεργία του κλάδου, ισχυρίστηκε εμμέσως ότι φταίνε οι ταξικές δυνάμεις που στη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών ψήφισαν άκυρο - λευκό, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογή του δημάρχου της ΝΔ, Β. Παπαγεωργόπουλου!

Εναρξη σήμερα για ΟΜΕ ΟΤΕ

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τη γραμμή της συναίνεσης, να οργανώσουν και να αναπτύξουν τους αγώνες τους για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΚ ΟΤΕ, μπροστά στο 31ο Εκλογικό Συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται μεθαύριο, Κυριακή.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ επισημαίνει ότι τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που υπαγορεύονται από το κεφάλαιο και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις με στόχο την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών. Σε αυτό αποβλέπουν, μεταξύ άλλων, και ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ, ο νέος «διάλογος» για το Ασφαλιστικό, η κατάργηση της μονιμότητας στον ΟΤΕ, κ.ά. Πολιτικές που αποτελούν συνέχεια εκείνων που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στη βάση των αποφάσεων της Λισαβόνας και οι οποίες διευκολύνονται στην υλοποίησή τους από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΟΜΕ ΟΤΕ.

ΕΣΚ ΑμΕΑ
Κάλεσμα για τις 16 του Μάη

Την τριακοστή επέτειο της μεγάλης κατάληψης του τότε Οίκου Τυφλών από τους ανάπηρους που διεκδικούσαν δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και δουλιά, που ξεκίνησε στις 2 Μάη του 1976, τίμησαν χτες σε εκδήλωση - σύσκεψη στελέχη, μέλη και φίλοι της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ» (ΕΣΚ ΑμΕΑ). Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, που θα γίνει στις 16 Μάη στο υπουργείο Παιδείας για θέματα Ειδικής Αγωγής.

Την προηγούμενη βδομάδα, στελέχη της ΕΣΚ ΑμΕΑ συμμετείχαν σε συνάντηση φορέων και παρατάξεων των τυφλών με θέμα τις εκδηλώσεις για την τριακοστή επέτειο. Μετά τη συνάντηση και ενώ η «Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΔΣ), παράταξη του ΠΑΣΟΚ στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ), για μέρες απέφευγε την επικοινωνία για τη συγκεκριμένη συζήτηση, ανακοίνωσε κινητοποίηση για τις 16 του μήνα. Μάλιστα, η απόφαση εμφανίζεται να έχει παρθεί από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ), αλλά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είχαν καν ερωτηθεί!

Η ΕΣΚ ΑμΕΑ ξεκαθαρίζει ότι η ΠΔΣ εξήγγειλε την κινητοποίηση για να διευκολυνθεί το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολιτευτική του τακτική, για να συγκαλυφτεί η ταύτιση της πλειοψηφίας του ΠΣΤ με την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και η συμβιβασμένη στάση που έχει κρατήσει σε όλα τα κρίσιμα θέματα της εκπαίδευσης των τυφλών.

Η ΕΣΚ ΑμΕΑ, που χρόνια τώρα παλεύει για την Ειδική Αγωγή με αγωνιστικό περιεχόμενο και αιτήματα, καλεί τους τυφλούς, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η πλειοψηφία, να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας της κινητοποίησης στα δικά τους χέρια. Την Τρίτη 16 του μήνα και ώρα 12 το μεσημέρι, να δώσουν μαχητικά το «παρών» στην προσυγκέντρωση των αγωνιστικών δυνάμεων των τυφλών, στη γωνία Σωκράτους και Χαλκοκονδύλη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα του λιμανιού

Να συντονίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στο ξεπούλημα και του λιμανιού καλεί το ΠΑΜΕ όλους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τους οδηγούς φορτηγών που εργάζονται καθημερινά στο χώρο του λιμανιού, όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με την τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη με συνοδεία ξένων «επενδυτών», ο υπουργός Ναυτιλίας Κεφαλογιάννης, επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει έτσι το έργο του ΠΑΣΟΚ που προετοίμασε αυτή την εξέλιξη με τη μετατροπή του Οργανισμού Λιμένος σε Ανώνυμη Εταιρεία, όπως έγινε και με όλες τις άλλες πρώην δημόσιες επιχειρήσεις. Και όλα αυτά με τη σιωπή, ανοχή και σύμπραξη των τοπικών εκπροσώπων τους στην ΤΑ της πόλης. Η χρήση ακόμα και τώρα του λιμανιού από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα του Κοσσόβου, οι εξελίξεις στο Αιγαίο με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθιστούν αυτή την εξέλιξη επικίνδυνη για τα εθνικά ζητήματα. Η παράδοση του λιμανιού σε ιδιώτες που άρχισε εδώ και χρόνια με την παράδοση υπηρεσιών του σε εργολάβους με ταυτόχρονη αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει το κόστος των υπηρεσιών και της μεταφοράς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ