ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ανεμος αγώνα στα νησιά και τον Πειραιά

Συσκέψεις και κινητοποιήσεις χτες, ενάντια στη μετατροπή της θάλασσας σε κερδοφόρο τσιφλίκι των εφοπλιστών

Από τη χτεσινή πικετοφορία στη Σάμο

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Από τη χτεσινή πικετοφορία στη Σάμο
Αγωνιστικός άνεμος πνέει στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, ενώ επί ποδός βρίσκονται και οι ναυτεργάτες στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Χτες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, από την Ακτή Μιαούλη του Πειραιά, τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, την Ικαρία, τη Σάμο και τη Ρόδο, με συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες, συσκέψεις, νησιώτες και ναυτεργάτες έδωσαν την πρώτη τους απάντηση στην αντιλαϊκή, εφοπλιστόδουλη πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών εκφράζεται με την ανάδειξη των εφοπλιστών σε «κράτος εν κράτει». Απαίτησαν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, χειμώνα - καλοκαίρι, 365 μέρες το χρόνο, με πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα, που να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Να πάρουμε τα βαπόρια από τα χέρια τους»

Στον Πειραιά, με πρωτοβουλία των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ - ΝΑΤ, έγινε μαζική σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Τη σύσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, ο οποίος επισήμανε ότι το χτύπημα που δέχονται οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και στο ίδιο το δικαίωμα της δουλιάς είναι μέρος της συνολικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Και τόνισε την ανάγκη συντονισμού δράσης νησιωτών, ναυτεργατών και κλιμάκωσης της δράσης για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, συνδικαλιστικό, τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και πολιτικό.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μανουσογιαννάκης, παίρνοντας το λόγο, είπε ότι πέρα από τα όποια ημίμετρα μπορεί να αποσπάσει ο αγώνας, «δεν έχουμε αυταπάτες. Λύση στο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όσο τα καράβια είναι στα χέρια των εφοπλιστών και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποτελούν εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό, δεν μπορεί να δοθεί». «Να πάρουμε τα βαπόρια από τα χέρια τους, να δημιουργήσουμε Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, στα πλαίσια λαϊκής εξουσίας, λαϊκής οικονομίας, αυτό συμφέρει τους ναυτεργάτες, τους νησιώτες, όλους τους εργαζόμενους». Χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ενωσης Ασυρματιστών Π. Αβραμίδης και ο Δ. Καραλιώκης από την ΠΕΣ - ΝΑΤ. Ακολούθησε πορεία στο ΥΕΝ και στη συνέχεια στην ΠΝΟ, καταγγέλλοντας τη στάση των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών.

Στα νησιά

Στην Ικαρία, το απόγευμα, οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Ευδήλου με ομιλητή τον Ν. Λαρδά αντιδήμαρχο Αγίου Κηρύκου και μέλος της Πανικάριας Συντονιστικής Επιτροπής για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες. Παραβρέθηκαν όλοι οι μαζικοί φορείς του νησιού. Χαιρέτισαν ο δήμαρχος Ευδήλου Στ. Σταμούλος και άλλοι. Από όλους τους ομιλητές αναδείχτηκε η ανάγκη για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Στη Σάμο έγιναν το απόγευμα δύο ταυτόχρονες πικετοφορίες στο Βαθύ και το Καρλόβασι, και μοιράστηκαν ανακοινώσεις για την ενημέρωση των κατοίκων.

Στη Λήμνο έγινε μαζική συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας, όπου μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ Κώστας Μαδυτινός, ο οποίος επισήμανε ότι μοναδική λύση αποτελεί ο ΕΟΑΣ. Ακολούθησε μαχητική πορεία στο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Στη Μυτιλήνη διοργανώθηκε ευρεία σύσκεψη στο Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή πλήθους μαζικών φορέων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού, φοιτητικών συλλόγων και άλλων. Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δ. Σιαμέτης, ο οποίος ανέδειξε το πρόβλημα των πανάκριβων εισιτηρίων (58 ευρώ για Πειραιά) που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και κάλεσε τους παραβρισκόμενους να αγωνιστούν για τη δημιουργία ΕΟΑΣ. Αποφάσισαν να εντείνουν τον αγώνα τους με συλλαλητήριο στο υπουργείο Αιγαίου στις 16 Μάη, τη μέρα δηλαδή που προκλητικά οι εφοπλιστές έχουν ανακοινώσει ότι θα ακινητοποιήσουν τα πλοία τους.

Στη Ρόδο έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον πρόεδρο του Κέντρου Ι. Σαρικά. Παραβρέθηκαν ο αντινομάρχης κ. Ζωίδης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι με αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας, Ρόδου και Πεταλούδων Ι. Μαρκάκης και Ι. Περδικάρης αντίστοιχα, ο υποψήφιος νομάρχης του αγωνιστικού ψηφοδελτίου Τ. Κότσος, ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Λ. Κωτσαδάμ. Αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στημένος ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό

Την κατηγορηματική αντίθεσή της «στον στημένο κοινωνικό διάλογο με τα προαποφασισμένα αποτελέσματα, που είναι η κατεδάφιση σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση», δηλώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) σε ανακοίνωσή της.

Καταγγέλλει επίσης «την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει και στο συγκεκριμένο θέμα την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα, είτε σαν κυβέρνηση είτε σαν αξιωματική αντιπολίτευση, με νόμους και άλλα διατάγματα, αλληλοσυμπληρώνονται στο πώς πιο γρήγορα θα κατεδαφίσουν το κοινωνικοασφαλιστικό μας σύστημα. Ευθύνη έχει και το κόμμα του Συνασπισμού, όπως και οι πλειοψηφίες των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων και ΕΒΕ (ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ), που βάζουν πλάτη σε αυτή την πολιτική συμμετέχοντας στους στημένους, δήθεν κοινωνικούς διαλόγους. Συμφωνούν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη στρατηγική της Λισαβόνας για πιο ανταγωνιστική οικονομία, για περισσότερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο».

Τονίζει ότι «αγωνιστικά και σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος», και καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες με τα σωματεία τους «να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να ορθώσουν το ανάστημά τους και αγωνιστικά να αντιταχθούν σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Στη μέγκενη των εργασιακών ανατροπών

Σταθερή και αταλάντευτη πάλη με τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους εκπροσώπους της που γεννά και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της εργατικής τάξης συνολικά, τα οποία έχουν αντίκτυπο και αντανακλούν στα σοβαρά και οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και προσωπικής τους ζωής, ήταν το κεντρικό μήνυμα της προχτεσινής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν στο Αγρίνιο το Εργατικό Κέντρο και τα τοπικά σωματεία Ιματισμού, Καθαριστριών σχολικών κτιρίων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στην εκδήλωση που είχε θέμα «Η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, οι επιπτώσεις στις εργαζόμενες γυναίκες και οι στόχοι πάλης του εργατικού κινήματος» μίλησε η Σούλα Λουμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Παρ' όλες τις κατακτήσεις, η διπλή εκμετάλλευση της γυναίκας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν άλλαξε γιατί συμφέρει το κεφάλαιο να χρησιμοποιεί τη γυναίκα ως εφεδρική δύναμη και ως "δούρειο ίππο" έτσι ώστε να υλοποιούνται και να γενικεύονται τα μέτρα που αφορούν κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζουν τα κέρδη των καπιταλιστών» σημείωσε η ομιλήτρια, αναφέροντας τη σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει και η οποία αποτυπώνεται στην ανεργία των γυναικών η οποία ξεπερνάει το 16,1% ενώ παράλληλα κυριαρχούν η μερική απασχόληση, η μερική αμοιβή, αυξημένη τρομοκρατία, εξαντλητικά ωράρια, έλλειψη ελεύθερου χρόνου και υπερεκμετάλλευση.

Συζήτηση αύριο στη Ζώνη

Συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό - Κριτήριο ψήφου για τις δημοτικές, νομαρχιακές εκλογές. Η θέση του ΠΑΜΕ», διοργανώνουν τα σωματεία της Ζώνης Περάματος, στο χώρο της έκθεσης εικαστικών τεχνών αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνα - Πειραιά της ΝΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ