ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αραβικό «άρωμα»... κερδών

Αισιόδοξος για μπίζνες ελληνικών επιχειρήσεων με το αραβικό μεγάλο κεφάλαιο, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης

Μεγάλες προσδοκίες καλλιεργεί η κυβέρνηση μετά την «αραβική περιοδεία» στις χώρες του Περσικού Κόλπου και την επίσκεψη στην Αίγυπτο. Στο συνολικό απολογισμό που έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, δόθηκε έμφαση στις ενδεχόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να αξιολογεί την πολιτική της με κριτήριο τις θετικές ή μη επιπτώσεις στα κέρδη, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να υποστούν θυσίες για να πολλαπλασιάσουν τα επιχειρηματικά οφέλη.

Η πολιτική στόχευση στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τις αραβικές χώρες ώστε η Ελλάδα να καταστεί πύλη εισόδου των χωρών του Κόλπου και να εγκαταστήσουν τα... στρατηγεία τους. Παράλληλα εξετάζεται η δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών σ' αυτές, η αύξηση των εξαγωγών και η ενεργειακή συνεργασία.

Η ενεργειακή συνεργασία, έγινε πιο συγκεκριμένη μετά την επαφή με την Αίγυπτο, όπου εξετάζεται:

  • η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα διέλευσης αιγυπτιακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του υπό κατασκευή αγωγού Αιγύπτου - Ιορδανίας - Συρίας - Τουρκίας που αναμένεται να λειτουργήσει το 2008
  • εισαγωγή υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου με καράβια
  • σύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο αγωγό, κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες.

Ο Δ. Σιούφας επισήμανε ότι η όποια εξέλιξη δε θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με Ρωσία και Αλγερία, οι οποίες αποτελούν τώρα τους μοναδικούς προμηθευτές φυσικού αερίου της Ελλάδας, ωστόσο πρέπει να διευρυνθούν οι ενεργειακές πηγές, όπως εξάλλου επισήμανε πρόσφατα και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Ράις.

Με την Αίγυπτο αναμένεται συνεργασία και στον τομέα έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου, με τα ΕΛΠΕ να παίζουν ρόλο. Σε 15 μέρες θα ανακοινωθεί επίσης η ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο χωρών. Στην Αίγυπτο, ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε και με τον επιχειρηματία που ελέγχει την πλειοψηφούσα μέτοχο της «Tellas», την ιταλική «Wind», ο οποίος ενδιαφέρεται για ποικίλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα υπάρξουν επίσης ανακοινώσεις για τον τουριστικό τομέα.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 9 του Ιούνη θα συνεδριάσει στην ελληνο-ρωσική επιτροπή για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, υπήρξε και μια ευχάριστη είδηση για ορισμένους ενεργειακούς «σωτήρες» της Ελλάδας, καθώς το Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει με 5,3 εκατ. ευρώ 21 έργα (συνολικού προϋπολογισμού 11,8 εκατ. ευρώ) 20 επιχειρήσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των ειδικών υποδομών στα νησιά.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πακέτα ΑΤΕ και ΤΤ σε «επενδυτές»

Επιλέον 7,18% της ΑΤΕ σε ιδιώτες - «επενδυτές», ενώ ποσοστό 30% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου

Επιταχύνει η κυβέρνηση το πρόγραμμα αποκρατικοίησεων και εκποίησης και νέων μετοχικών πακέτων ιδιοκτησίας Δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Τα προεόρτια έγιναν χτες με την πώληση μετοχικού πακέτο της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ATE), ενώ στις αμέσως επόμενες μέρες σειρά παίρνει και το «Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίο», το οποίο μέχρι σήμερα ανήκει εξολοκλήρου στο Δημόσιο.

Ηδη χτες η κυβέρνηση της ΝΔ πούλησε σε ντόπιους και ξένους μεγαλορεντιέρηδες ακόμη ένα «πακέτο» της ΑΤΕ, το οποίο - όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας- φτάνει στο 7,18% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας. Το πακέτο πουλήθηκε στην τιμή των 5,05 ευρώ ανά μετοχή και το δημόσιο εισέπραξε συνολικά 328,2 εκατ. ευρώ. Ετσι η συμμετοχή του Δημοσίου μειώνεται από 84,5% σε 77,3% και έπεται συνέχεια καθώς στις διακηρυγμένες προθέσεις της κυβέρνησης είναι η συμμετοχή του Δημοσίου να πέσει, σταδιακά, στο... 51%!

Επίσης, μέσα στο Μάη αναμένεται η παράδοση του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ΑΕ» (ΤΤ) σε καραδοκούντες «επενδυτές». Ηδη χτες η διοίκηση του Χρηματιστηρίου έκανε δεκτή την αίτηση για την εισαγωγή του πιστωτικού ιδρύματος στην «κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποιήσης». Σε αυτή φάση οι ιδιώτες -«επενδυτές» αναμένεται να πάρουν ποσοστά της τάξης του 30%.

Σε αυτό πλαίσιο και η «Γιούρομπανκ»- έχοντας εξασφαλίσει και για φέτος τεράστια ποοσοστά κερδοφορίας- ετοιμάζεται και για νέες εξαγορές τόσο στη χώρα όσο και στον «περίγυρω», όπως στα Βαλκάνια και και χώρες της Μεσογείου. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είπε ότι θα αξιολογήσουν την περίπτωση της «Εμπορικής Τράπεζας» εφόσον δημοσιευθούν οι όρoι του διαγωνισμού. Ο τραπεζικός όμιλος του Λάτση ενδιαφέρεται και για εξαγορές στα βαλκανικά κράτη και στην Αίγυπτο. Στόχος που αναμένουν να υλοποιήσουν μέχρι το 2009 είναι η να αυξήσουν τα εκτός Ελλάδας έσοδα της τράπεζας στο 30% των συνολικών εσόδων τους και τα κέρδη τους στο εξωτερικό στο 20% της συνολικής μάζας των κερδών τους.

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ»
Συμφωνίες κυβέρνησης - πολυεθνικών

Στη σύναψη εμπορικού χαρακτήρα συμφωνιών με τα μονοπώλια που ελέγχουν τον κλάδο της πληροφορικής προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της λεγόμενης «ανάπτυξης της καινοτομίας» και των άλλων κατευθύνσεων της διαβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ήταν ομιλητής σε χτεσινή ημερίδα της αμερικανικής εταιρίας «Dell», ενώ είχε και συνάντηση με τον ομώνυμο μεγαλοεπιχειρηματία. Ο υπουργός και οι εκπρόσωποι του μονοπωλίου συμφώνησαν σε «πρόταση συνεργασίας», σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Οικονομίας θα «έχει έκπτωση στις τιμές 25% σε ενδεχόμενη προμήθεια εξοπλισμού χωρίς να υφίσταται δέσμευση προμήθειας».

Πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ - στο πλαίσιο πάντα της «Λισαβόνας» - είχε καλοδεχτεί τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Γκέιτς του πολυεθνικού κολοσσού της «Microsoft» (επίσης αμερικανικών συμφερόντων) με το οποίο συνήψαν συμφωνία «στρατηγικής συμμαχίας», όπως επίσημα τη χαρακτήρισε η κυβέρνηση...

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Προαναγγέλλουν αυξήσεις επιτοκίων

Νέα βάρη στα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά ετοιμάζονται να φορτώσουν οι τραπεζίτες, αξιοποιώντας στο έπακρο και την εφαρμοζόμενη «νομισματική πολιτική» στην ευρωζώνη, τις απανωτές το τελευταίο διάστημα, αλλά και τις επερχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια του ευρώ. Για τις προθέσεις τους προϊδεάζουν και στελέχη της «Γιούρομπανκ» (του ομίλου Λάτση) -όπως και άλλοι τραπεζίτες - που δηλώνουν πως τάχα οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να «απορροφούν» τις αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ που αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατά συνέπεια θα τις περνούν στην πελατεία τους.

Επιχειρήματα σαν και τα παραπάνω, που προβάλλουν οι τραπεζίτες, ελάχιστη ή και καμία απολύτως σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Οι τράπεζες ήδη έχουν ενσωματώσει τις αυξήσεις σε μια μεγάλη γκάμα δανείων, ενώ παράλληλα φροντίζουν να δυναμώνουν την τοκογλυφία και με διάφορα άλλα φέσια, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ποσοστά κέρδους τους.

Ανακαλούνται SUZUKI και VOLVO

Συνεχίζεται ο χορός των ανακλήσεων «προβληματικών» εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Χτες, ανακοινώθηκε επίσημα από τις εταιρίες που αντιπροσωπεύουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, ότι ανακαλούνται:

  • αυτοκίνητα SUZUKI μοντέλο Carry 1.3 για αντικατάσταση του διακόπτη ανάφλεξης. Η ανάκληση αφορά οχήματα παραγωγής 12/1998-09/2000 με κινητήρα τύπου G13A, 1300 κυβικών και εύρος πλαισίων από JSAFDA32V00100865 μέχρι JSFDA32V0012744. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.9988.168.
  • για προληπτικές αντικαταστάσεις εξαρτημάτων αυτοκίνητα VOLVO μοντέλων XC90 και S40/V50. Οσον αφορά στο πρώτο μοντέλο πρόκειται για 531 οχήματα παραγωγής 2003 - 2006, ενώ στο δεύτερο η ανάκληση αφορά 65 οχήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της VOLVO.
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Αύξηση 4% στο α' τρίμηνο

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης παράλληλα με τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, ξεχωρίζουν από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας για το α' τρίμηνο του 2005.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) στο α' τρίμηνο του 2006 συγκριτικά με το α' τρίμηνο του 2005:

  • Το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 4%.
  • Οι επενδύσεις αυξήθηκαν 5,3%.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,5%.
  • Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,2%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ