ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Υπέρ απευθείας συνομιλιών και ο Ανάν

Εμμένουν στις θέσεις τους Ουάσιγκτον και Τεχεράνη

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Εκκληση στην Ουάσιγκτον να στείλει εκπροσώπους της στις συζητήσεις που θα αρχίσουν, τις επόμενες μέρες, μεταξύ Ευρωπαίων και Ιρανών διπλωματών απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν εκτίμησε ότι η συμμετοχή Αμερικανών στις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν «πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο σοβαρή αντιμετώπιση και από τους Ιρανούς».

Το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, είχε απορρίψει λίγο νωρίτερα, απαντώντας σε ανάλογη έκκληση και του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκολας Μπερνς επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση για σαφή διατύπωση απειλών επιβολής κυρώσεων, αποδεχόμενος τη «μέση λύση» που προωθούν οι Ευρωπαίοι, να δοθούν και ορισμένα ανταλλάγματα στην Τεχεράνη.

Τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ «δε θα εγκαταλείψουν εύκολα τη διπλωματία, αλλά δε θα ανεχτούν να είναι όμηροι ατέρμονων συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Στο θέμα αναφέρθηκε, χτες, και ο Γάλλος Πρόεδρος δηλώνοντας ότι το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «δεν προβλέπει σε καμία περίπτωση αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης».

Χωρίς εκπλήξεις

Σύμφωνα με διαρροές, το κείμενο που απεργάζονται οι Ευρωπαίοι θα εμπεριέχει, πάλι, ξεκάθαρο αίτημα διακοπής κάθε διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης και της έρευνας. Το αίτημα, όμως, θα συμπληρώνεται από εγγυήσεις ότι θα προσφερθεί βοήθεια στο Ιράν για «να αναπτύξει ένα βιώσιμο και απαλλαγμένο από κινδύνους διάδοσης, μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα». Ιρανοί διπλωμάτες είχαν εκφράσει την προθυμία της Τεχεράνης να συμμετάσχει στις νέες αυτές διαπραγματεύσεις, αλλά επέμεναν ότι δε θα εγκαταλείψουν τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές, των οποίων η εθνικότητα δε διευκρινίζεται, υποστήριζαν, χτες, από τη Βιέννη ότι οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ εντόπισαν ίχνη ουρανίου εμπλουτισμένου σε υψηλό επίπεδο σε ιρανική πυρηνική εγκατάσταση, που είχε δηλωθεί ότι έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Αλλες πηγές, πάντως, έσπευσαν να συμπληρώσουν ότι το εύρημα δεν πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, γιατί δεν αποδεικνύει τίποτε απολύτως.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επαναλάμβανε, χτες, ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, ενώ κατηγόρησε τη ΔΕΑΕ για συμπεριφορά «δύο μέτρων και δύο σταθμών σε βάρος του Ιράν», υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται από τις ΗΠΑ - Βρετανία και Γαλλία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκκλήσεις, εισβολές και προβληματισμός εντός «Χαμάς»

Ισραηλινοί στρατιώτες χτυπούν διαδηλωτή ενάντια στο τείχος

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες χτυπούν διαδηλωτή ενάντια στο τείχος
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Σημαντικές» χαρακτήρισε τις πολιτικές προτάσεις, στις οποίες κατέληξαν από κοινού υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο Ισμαήλ Χανίγια πρόσθεσε ότι χρειάζεται «σε βάθος μελέτη τους», αποφεύγοντας να σχολιάσει το ότι και ο αξιωματούχος της «Χαμάς» που συνυπογράφει το κείμενο, τάσσεται, εμμέσως, υπέρ της αναγνώρισης του Ισραήλ μέσα από την πρόταση για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967.

Ο Χανίγια, παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση για παροχή χρηματικής βοήθειας προς τις αραβικές ηγεσίες και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Ανάλογο αίτημα αναμένεται να απευθύνει και προς τον Πρόεδρο Πούτιν ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, τη Δευτέρα. Η Μόσχα, ήδη, χορήγησε, τον τρέχοντα μήνα, 10 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια. Προς το παρόν, πάντως, χτες, άρχισε και πάλι η παροχή καυσίμων προς τα αυτόνομα εδάφη από την ισραηλινή εταιρία «Dor Energy».

Τη διαμορφωθείσα κατάσταση καταδίκασε, μέσα από συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας. Ο Ούγο Τσάβες κατηγόρησε, κυρίως, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι «έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία αποσταθεροποίησης της παλαιστινιακής κυβέρνησης που εκλέχτηκε ελεύθερα και δημοκρατικά, επειδή δεν τους ικανοποίησαν τα εκλογικά αποτελέσματα».

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, ανεπηρέαστος από όλα αυτά, συνέχισε και χτες τις, μικρής διάρκειας, εισβολές του σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις, με το πρόσχημα της σύλληψης «υπόπτων». Μετά την Τζενίν, χτες τα ξημερώματα, εισβολή σημειώθηκε στη Νάμπλους και κατά την ανταλλαγή πυρών, που ακολούθησε, σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος.

Κατηγορίες στους απαχθέντες

Ισραηλινό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 4 μελών του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Ρεαβάμ Ζεεβί, το 2000. Η οργάνωση είχε δηλώσει ότι η δολοφονία ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Αμπού Αλί Μουστάφα, λίγες ημέρες νωρίτερα στη Ραμάλα από τον ισραηλινό στρατό.

Τα μέλη του «Λαϊκού Μετώπου» είχαν απαχθεί από τις φυλακές της Ιεριχούς το Μάρτη κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού. Κατηγορίες δεν απαγγέλθηκαν σε βάρος του ηγέτη του «Λαϊκού Μετώπου», Αχμάντ Σααντάν, που επίσης απήχθη, γιατί «δε βρέθηκαν στοιχεία που να τον συνδέουν άμεσα με τη δολοφονία». Θα κατηγορηθεί, όμως, όπως ανακοινώθηκε, «για γενικότερα ζητήματα ασφαλείας».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μετ' εμποδίων και καταγγελιών οι κυβερνητικές συνομιλίες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων και στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας επέρριψε το βάρος των δυσκολιών που παρουσιάζονται στο σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους. Την ίδια στιγμή, ο σιίτης εντολοδόχος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι δεν έχει, ακόμη, καταφέρει να διασφαλίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ το χρονικό περιθώριο που έχει, τείνει να εκπνεύσει.

Χτες, το μικρότερο σιιτικό κόμμα «Φαντίλα» ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης καταγγέλλοντας «διαρκή ανάμειξη των ΗΠΑ». Εκπρόσωποι του κόμματος κατέστησαν σαφές ότι θα παραμείνουν στο Κοινοβούλιο. Κατά ορισμένους, πάντως, η αποχώρηση του «Φαντίλα» που διεκδικούσε το υπουργείο Πετρελαίου, θα λύσει τα χέρια, μερικώς, στον Νούρι αλ Μαλίκι, που σχεδιάζει να το αναθέσει σε ανεξάρτητο σιίτη βουλευτή. Επίσης, φέρεται να αναζητά ανεξάρτητους βουλευτές, που δεν έχουν καμία σχέση με ένοπλες οργανώσεις, για να τους αναθέσει τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών, που έχουν αμαυρωθεί από τα αιματοκυλίσματα των παραστρατιωτικών ομάδων.

Κατά τα άλλα, χτες οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 4 πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ανμπάρ όταν το θωρακισμένο όχημά τους έπεσε σε ποτάμι, ενώ άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Την ίδια ώρα, με βίντεο που απέστειλε στο δίκτυο «αλ Τζαζίρα», η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Λαός των Παρατάξεων της Αλήθειας» αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κατά θωρακισμένου στρατιωτικού αμερικανικού οχήματος και δύο συμβατικών, πριν από λίγες ημέρες, κοντά στη Νασιρίγια, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 ιδιώτες μισθοφόροι. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η οργάνωση δηλώνει σιιτική και είναι η πρώτη φορά που, επισήμως, σιίτες εμπλέκονται σε αντικατοχικές επιθέσεις.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκρη έκρηξη σε πετρελαιαγωγό...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Δεκάδες Νιγηριανοί χωρικοί (τουλάχιστον 200 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) απανθρακώθηκαν χτες μέσα σε δευτερόλεπτα μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε ελαττωματικό τμήμα πετρελαιαγωγού που διαπερνούσε το χωριό τους, Ιλάντο, σε απόσταση 45 χλμ ανατολικά του Λάγκος. Τα σωστικά συνεργεία ελάχιστους επιζήσαντες μπόρεσαν να βοηθήσουν. Το μεγαλύτερο βάρος των προσπαθειών τους επικεντρώθηκε στο σκάψιμο μαζικών τάφων για τα δεκάδες κορμιά που έγιναν στάχτη...

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η έκρηξη δεν έγιναν άμεσα γνωστές. Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι οι τεράστιες μπάλες φωτιάς ξεπήδησαν την ώρα που δεκάδες χωρικοί περίμεναν στην ουρά προσπαθώντας να πάρουν δωρεάν πετρέλαιο από τμήμα του αγωγού που έσταζε καιρό. Είτε από αμέλεια συντήρησης του δικτύου από πλευράς των πολυεθνικών πετρελαίου, είτε από την εγκληματική συνεργασία των εταιριών με τις νιγηριανές αρχές που έχει ως συνέπεια τη φτώχεια. Φτώχεια που αναγκάζει πολλούς αυτόχθονες στο Δέλτα του Νίγηρα να τρυπούν τους αγωγούς του «μαύρου χρυσού» για να προμηθευτούν, για τις καθημερινές τους ανάγκες, λίγο από τον πλούτο της γης τους, που άλλοι εδώ και δεκαετίες εκμεταλλεύονται.

Υπό παρόμοιες συνθήκες, έχουν σημειωθεί αρκετά ανάλογα περιστατικά στο Δέλτα του Νίγηρα, με πιο χαρακτηριστική την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό το 1998, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.000 νεκρούς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ