ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Αντεργατικά διαπιστευτήρια από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή τη σύμβαση στον ΟΣΕ διαγκωνίζονται για το ποιος χτυπάει πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων

Μια νέα άθλια δικομματική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ - με την επικουρία του φιλικού προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τύπου - αυτή τη φορά με αφορμή τις αυξήσεις πείνας που χορηγούνται, μετά την υπογραφή της διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, στους εργαζόμενους του ΟΣΕ.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα μερίδας του φιλικά προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ Τύπου ότι οι συμφωνηθείσες αυξήσεις είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες στη σχετική κυβερνητική εγκύκλιο για τις ΔΕΚΟ, ο... θιγόμενος υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, με χτεσινές του δηλώσεις, έσπευσε να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει αντεργατικά. Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς - των εργαζομένων στον ΟΣΕ - δεν υπερβαίνουν το 3% για το 2006 και το 4% για το 2007, ενώ η συνολική αύξηση των αποδοχών και δαπανών προσωπικού δεν υπερβαίνουν το 5% και το 6% αντίστοιχα»...

Προκαλούν τους εργαζόμενους

Ως μνημείο αθλιότητας και βάναυσης πρόκλησης σε βάρος συνολικά των εργαζομένων - και όχι μόνο των εργαζομένων του ΟΣΕ - αποτελεί ανυπόγραφο κείμενο έξι σημείων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας, με το οποίο επιχειρηματολογεί για το πόσο αντεργατική είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως αναφέρει: Η μεσοσταθμική αύξηση που συμφωνήθηκε είναι εντός των κυβερνητικών πλαισίων, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις κατά την προηγούμενη τριετία ήταν σαφώς υψηλότερες... κατά μέσο όρο 8,2%! Αναφέρει επίσης ότι ο ΟΣΕ ποτέ δεν έχει κλείσει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) κάτω από τα επίπεδα της ΓΣΕΕ και ότι ποτέ δεν έχει υπογράψει διετή ΣΣΕ... Ωμά και κυνικά ομολογούν - έκτο σημείο - ότι οι δευτερεύουσες απολαβές (κυρίως υπερωρίες) έχουν ήδη μειωθεί κατά 8% περίπου για το πρώτο 4μηνο του 2006, δηλαδή κατά 1,4 εκατ. ευρώ...

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Επαμ. Κούκος είχε δηλώσει πρόσφατα δημόσια για την προτεινόμενη από τη διοίκηση ΣΣΕ ότι «δεν μπορεί να συμφωνήσει με την πρόταση αυτή». Εντούτοις - κατά το αναμενόμενο - συμφώνησε και παρασυμφώνησε με την εργοδοτική πρόταση.

Καταψήφισε η ΔΕΣΚ - ΟΣΕ

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ καταψήφισαν τη Σύμβαση, καταγγέλλοντας ότι βρίσκεται πίσω ακόμα και από την περσινή. Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣ και στέλεχος της ΔΕΣΚ Σωτ. Ραυτόπουλος, με δηλώσεις του στο «Ρ», υπογραμμίζει ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ «βάζουν πλάτη» για να περάσει η κυβερνητική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, όπως θα συνεχίζουν να αβαντάρουν την κυβέρνηση για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με τη συμμετοχή τους στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό και τη συμφωνία τους για τη θυγατροποίηση του ΟΣΕ και το διαχωρισμό της υποδομής από την εκμετάλλευση. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, ενισχύοντας τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ», καταλήγει ο Σωτ. Ραυτόπουλος.

Οι συμβάσεις στις πρώην ΔΕΚΟ

Για λόγους εντυπωσιασμού, το υπουργείο Οικονομίας δημοσιοποίησε χτες πίνακες, σύμφωνα με τους οποίους σε υπογραφή συλλογικής σύμβασης έχουν καταλήξει σε 28 πρώην ΔΕΚΟ, δεν έχει επέλθει συμφωνία σε 14, ενώ σε μια εταιρία στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν υπογράψει σύμβαση τα 2 από τα 5 σωματεία. Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι στους μεγάλους συγκοινωνιακούς φορείς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης διαμήνυσε στις χτεσινές του δηλώσεις ότι έως τη σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ που θα προσδιοριστεί την επόμενη βδομάδα, υπάρχουν ακόμα κάποια μικρά περιθώρια...

Μεταξύ των εταιριών που έχουν υπογράψει αναφέρονται η ΕΑΒ, ο ΟΣΕ και δύο θυγατρικές του (ΓΑΙΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ), η ΕΤΑ, η ΔΕΘ, ο ΟΣΚ κλπ. Στις επιχειρήσεις όπου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία υπογραφής σύμβασης περιλαμβάνονται οι συγκοινωνιακοί φορείς ΕΘΕΛ, ΟΑΣΑ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αττικής κλπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γην και ύδωρ» στους φαρμακοβιομηχάνους

«Αν δεν υπήρχαν οι πολυεθνικές εταιρίες ο μισός πληθυσμός της γης δε θα υπήρχε» ισχυρίστηκε σε χτεσινή ημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος

Η υπόκλιση της κυβέρνησης στο «φαρμακερό ανταγωνισμό» και τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων εκδηλώθηκε χτες σε ημερίδα που πραγματοποίησαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA) με τίτλο: «Πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα».

Αποκαλυπτικός των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθ. Γιαννόπουλος, ο οποίος επιχείρησε να καθαγιάσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των φαρμακοβιομηχάνων λέγοντας ότι: «Αν δεν υπήρχαν οι πολυεθνικές εταιρίες, ο μισός πληθυσμός της Γης δε θα υπήρχε»! Στο εύφορο έδαφος που δημιουργεί η υπόκλιση της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο, οι φαρμακοβιομήχανοι αξίωσαν την απελευθέρωση και επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση και τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων, αφού, όπως ειπώθηκε, από την έγκριση ενός φαρμάκου έως την κυκλοφορία του στην αγορά μεσολαβούν 335 μέρες. Και ο υφυπουργός Υγείας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το ΣΦΕΕ «θεσμικό συνομιλητή» και τους φαρμακοβιομηχάνους «βοηθούς» και «συνεργάτες» για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής, που θα είναι «σύγχρονη και χωρίς τους αποκλεισμούς που δημιουργούσαν στρεβλή αγορά». Στην άριστη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τον ΣΦΕΕ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Βαγιωνάς.

Εμφαση δόθηκε στην ημερίδα και στον ανταγωνισμό της φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, αφού σήμερα οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην αγορά έναντι των ευρωπαϊκών εταιριών σε όλους τους τομείς. «Κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιτάχυνση της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστικός επενδυτικός τόπος, και σε αυτόν τον τομέα η βιοτεχνολογία και τα φάρμακα αποτελούν σημεία - κλειδιά», επισήμανε ο επίτροπος Κρίστιαν Σέμπερτ. Σ' αυτό το πνεύμα και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της EFPIA Μαρί Κλερ Πίκαρετ, που ζήτησε να αρθεί ο έλεγχος των τιμών σε φάρμακα που δεν καλύπτονται από το κράτος. «Σήμερα οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης. Ελπίζουμε ο νέος νόμος για τα φάρμακα να το λύνει αυτό», συμπλήρωσε.

Οι δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα

Στην ημερίδα δόθηκε και μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σύμφωνα με αυτή, η συνολική δαπάνη Υγείας της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα 16,4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 54% αφορά σε δημόσια και το 46% σε ιδιωτική δαπάνη Υγείας. Μάλιστα -όπως σχολιάζει η έκθεση- η ιδιωτική δαπάνη της Ελλάδας προσεγγίζει μεγέθη ιδιωτικών συστημάτων Υγείας, όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου το αντίστοιχο ποσοστό το 2003 διαμορφώθηκε στο 55,6%. Αντίστοιχα η φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μέση ετήσια αύξηση 12,6% την περίοδο 2000 - 2004, με το 78% της δαπάνης αυτής να είναι δημόσια και το 22% ιδιωτική.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
«Επικουρικά» μπαλώματα...

Ούτε μια κουβέντα για προσλήψεις στο Νοσοκομείο Ρόδου, παρότι υπάρχουν 254 κενές θέσεις, δεν είπε χτες ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου. Ο υφυπουργός Υγείας παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος και υποστήριξε ότι για τη λειτουργία των υπηρεσιών του νοσοκομείου «υπάρχει ένας αριθμός γιατρών επικουρικών», χωρίς να αναφερθεί σε θέματα προσλήψεων.

«Επικουρικό προσωπικό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το αφαιρείτε από κάποιο άλλο νοσοκομείο», ανταπάντησε παίρνοντας το λόγο η Βέρα Νικολαΐδου και υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει ερωτήσεις για το νοσοκομείο Ρόδου παίρνοντας ως απάντηση αόριστες υποσχέσεις. Αναφερόμενη συνολικά στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας, είπε ότι «συνεχίζετε την ίδια τακτική με την προηγούμενη κυβέρνηση, τα κενά εμείς πιστεύουμε ότι μένουν, αν θέλετε επίτηδες, γιατί έτσι διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε πρώτα με την καθαριότητα, στη συνέχεια με τη φύλαξη και τη σίτιση, τώρα με τις συμβάσεις με άλλα νοσοκομεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ