ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αλισβερίσια στις πλάτες ναυτεργατών - νησιωτών

Με την αναστολή του λοκ άουτ που είχαν κηρύξει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές για τις 16 του Μάη έληξαν χτες στις 9 το βράδυ οι απανωτές μυστικές συναντήσεις της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, και τον υπουργό Αιγαίου, Αρ. Παυλίδη, που ήρθε χτες το μεσημέρι εσπευσμένα από τη Λέσβο για να παραστεί στο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές. Η αναστολή του λοκ άουτ, αλλά και το γεγονός ότι ακριβώς εδώ και μέρες, με αποκορύφωμα τη χτεσινή στο ακτοπλοϊκό πλοίο ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, εφοπλιστές και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν σε συνεχή διάλογο, αποδεικνύει ότι οι αξιώσεις των εφοπλιστών για την πλήρη απορύθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και την απρόσκοπτη εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή την επιβολή του απόλυτου «νόμου των εφοπλιστών» στις θαλάσσιες μεταφορές, βρίσκονται «προ των πυλών».

Οι εφοπλιστές αξιοποιώντας την εφοπλιστόδουλη πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εφοδιασμένοι με τον κανονισμό 3577 της ΕΕ, τον οποίο συνδιαμόρφωσαν αυτά τα κόμματα και στήριξε ο ΣΥΝ, έχουν εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου έφοδο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και το λαϊκό εργατικό εισόδημα. Χωρίς περιστροφές έχουν κάνει σαφές ότι «τα θέλουν όλα» και το απέδειξαν όταν δήλωσαν ανοιχτά ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση των ναύλων επιβατών και οχημάτων προς και από το λιμάνι του Πειραιά δεν τους ικανοποιεί. Επιγραμματικά οι εφοπλιστές αξιώνουν - και όπως αποδεικνύεται η κυβέρνηση μέσω των δύο υπουργών έχει συμφωνήσει, απλώς αναμένεται να βρουν τη φόρμουλα να εφαρμοστούν - πλήρη απελευθέρωση, εκτός από τα ναύλα που έχουν εξασφαλίσει, στη δρομολόγηση και αποδρομολόγηση των πλοίων, στο όριο ηλικίας των πλοίων και στις οργανικές συνθέσεις και όλα αυτά να ισχύσουν και στις πορθμειακές γραμμές.

  • Η ΝΕ Καβάλας και η ΑΕ Θάσου του ΚΚΕ, διοργανώνουν αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - Το νέο θεσμικό πλαίσιο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» στο Λιμένα της Θάσου. Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει ο Σάββας Τσιμπόγλου, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.
ΝΑΟΥΣΑ
Συλλαλητήριο στις 18 του Μάη

«Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν έχουν ανάγκη από τις "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης" των κομμάτων του ευρωμονόδρομου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας

Στους δρόμους ξανά στις 18 του Μάη εργαζόμενοι και άνεργοι της Νάουσας

Motion Team

Στους δρόμους ξανά στις 18 του Μάη εργαζόμενοι και άνεργοι της Νάουσας
Με πανναουσαϊκό συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη, 18 του Μάη, που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της πόλης κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της παροχής νέων κινήτρων και προνομίων στο κεφάλαιο. Για την ίδια μέρα, στο πλαίσιο του συντονισμού των εργαζομένων του κλάδου για την ανεργία, η ΟΕΚΙΔΕ έχει ήδη εξαγγείλει πανελλαδική κινητοποίηση στη 1.30 μ.μ. στην πλατεία Βάθης και πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης.

Από τη συνεδρίαση του ΕΚΝ, όπου αποφασίστηκε η πανναουσαϊκή κινητοποίηση, αποχώρησε η ΔΑΚΕ, υπερασπιζόμενη την κυβερνητική επιλογή να υπαναχωρήσει από την αρχική της δέσμευση για συνταξιοδότηση μερίδας των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών και να προχωρήσει τελικά σε αδιευκρίνιστης διάρκειας επιδότησή τους. Οι εκπρόσωποι της (Π)ΑΣΚΕ, που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν προκαταβολικά για τη «γενναιότητα» της κυβέρνησης και τελικά εκτέθηκαν και από την τελική απόφαση αλλά και από τους προσωπικούς τους χειρισμούς μέσα στα εργοστάσια, αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν. Μάλιστα, κατήγγειλαν τη ΓΣΕΕ και όσους εναντιώθηκαν στην τροπολογία της πρόωρης συνταξιοδότησης και έστρωσαν το έδαφος για την υπαναχώρηση.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας σημειώνει: «Καταδικάζουμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης καθώς και τα παιχνίδια τα οποία παίχτηκαν στις πλάτες των εργαζομένων και ήταν σε πλήρη σύμπλευση με τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΓΣΕΕ, που πολέμησαν από την αρχή την τροπολογία της πρόωρης συνταξιοδότησης, βοηθώντας έτσι την κυβερνητική υπαναχώρηση. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν έχουν ανάγκη από τις "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης" των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που υπαγορεύει η ΕΕ με τη στρατηγική της Λισαβόνας».

Και ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Νάουσας με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο συνεχίζουν τον αγώνα διεκδικώντας: Πλήρη σταθερή δουλιά για όλους, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, επιδότηση όλων των ανέργων με 1.050 ευρώ το μήνα για όσο είναι άνεργοι, αναγνώριση του χρόνου της ανεργίας ως συντάξιμου, πλήρη συνταξιοδότηση όλων των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας με 7.500 ένσημα.

ΚΕΡΑΝΗΣ
ΟΧΙ στην «εκκαθάριση» των εργαζομένων

«Ο αγώνας που κάνουν οι εργαζόμενοι της ΚΕΡΑΝΗΣ δε δικαιώνεται με την "εκκαθάρισή τους". Δεν πρέπει να δεχτούν την ένταξή τους στις λίστες της ανεργίας». Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η παράταξη της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης, καλώντας τους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, αποκρούοντας την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει την εταιρία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, σύμφωνα με το άρθρο 46α του νόμου 1892/90.

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να απομονώσουν τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΕΚΠ, γιατί συνέβαλαν ενεργά και στήριξαν τις κυβερνητικές επιλογές, υπονομεύοντας ανοιχτά τον αγώνα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές οι παρατάξεις, έφτασαν στο σημείο να καλούν τους εργαζόμενους, σε συγκέντρωση την ερχόμενη Δευτέρα 15 του μήνα στο υπουργείο Εργασίας, για να επικυρώσουν με την παρουσία τους την υπογραφή του σχετικού πρακτικού για την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 46α!

Η παράταξη απαιτεί τη Δευτέρα να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για την καταδίκη της κυβερνητικής απόφασης και για να παρθεί απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ: Αγωνιστικό κάλεσμα ενόψει της αυριανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν από κοινού στο δημοτικό σχολείο του Κάβου στις 7 μ.μ. απευθύνουν τα ταξικά σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Κέρκυρα. «Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι και να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στον αντεργατικό κατήφορο. Μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για την άμεση ανατροπή της αυθαιρεσίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης» τονίζουν τα συνδικάτα.

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ - 3 μ.μ) και συγκέντρωση στις 12 μ. μπροστά από το υπουργείο Υγείας εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μάη οι εργαζόμενοι του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής. Καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των περικοπών απ' το υπουργείο Υγείας το Κέντρο αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν ακόμα τη μεταβολή του Κέντρου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, με θέμα την κλαδική Σύμβαση, καλεί τα μέλη της η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, την Τρίτη 16 Μάη, στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

Στα σκουπίδια τα «οράματά» τους

Με δεκατέσσερις νεκρούς, 14 παλικάρια, πλήρωσε η εργατική τάξη το «εθνικό όραμα» των Ολυμπιακών Αγώνων. Με, ποιος ξέρει, πόσους θα πλήρωνε και το νέο «όραμα», αυτό της Γιουροβίζιον, αν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που αυτές τις μέρες δουλεύουν στο γήπεδο μπάσκετ, στης Καλογρέζας όπου θα στηθεί το «υπερσόου», δεν προλάβαιναν να απομακρυνθούν και να γλιτώσουν από τους τόνους σίδερο που θα έπεφτε πάνω τους, όταν εξέδρα ύψους 20 μέτρων κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Οσον αφορά, βέβαια, στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν εκεί μέσα, είναι τουλάχιστον απάνθρωπες. Ωράριο δεν υπάρχει, οι πληροφορίες λένε ότι οι εργαζόμενοι Ελληνες και αλλοδαποί, δουλεύουν μέχρις εξάντλησης, όσο αντέχει ο καθένας, ενώ γίνεται λόγος και για «όργιο» «μαύρης» εργασίας. Να, πώς «στήνονται» τα ...«οράματά» τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ