ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Ξεπέρασε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Στο 3,5% διατηρήθηκε και τον Απρίλη ο μέσος πληθωρισμός, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα

Σταθερά πάνω από τις ψευτοαυξήσεις που πήραν οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις για το έτος 2006 συνέχισε και τον Απρίλη του 2006 ο επίσημος πληθωρισμός, γεγονός που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο «δείκτης τιμών καταναλωτή» σε μέσα επίπεδα έτους (Απρίλης 2006 - Απρίλης 2005) αυξήθηκε σε ποσοστό 3,5%, αρκετά πάνω από τις αυξήσεις 3,1% που εμφανίστηκαν στα δυο προηγούμενα 12μηνα. Από τη σύγκριση των τιμών Απρίλη 2006 με Απρίλη 2005 προκύπτει αύξηση 3,3%. Σε κάθε περίπτωση οι ψευτοαυξήσεις τόσο της εισοδηματικής πολιτικής όσο και της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην οποία έβαλε τις πλάτες της η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποδείχνονται χαμηλότερες ακόμη και από τον επίσημο τιμάριθμο, αν συνυπολογιστεί η πρόσθετη φοροαφαίμαξη των λαϊκών τάξεων από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας του έτους 2006.

Να σημειωθεί πως από τον Απρίλη του 2006, η επίσημη μέτρηση της διακύμανσης των τιμών γίνεται στη βάση του νέου αναθεωρημένου δείκτη τιμών καταναλωτή (έτος βάσης: 2005). Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκη οι διαφορές μετρήσεων σε σχέση με τον προηγούμενο δείκτη διαμοφώνονται το πολύ σε 0,1 ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω. Ετσι κι αλλιώς ο επίσημος πληθωρισμός, όπως καταγράφεται στη λογική των μέσων όρων, είναι πέρα για πέρα ξεκομμένος από την πραγματικότητα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της χώρας, τα οποία είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στα απολύτως απαραίτητα. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλη του 2006, πάνω από το μέσο όρο αύξησης του επίσημου πληθωρισμού, αυξήθηκαν οι υποομάδες του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, που αφορούν σε είδη και υπηρεσίες «στέγασης» (6,8%), «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» (3,8%) κ.ά.

Το επίσημο κύμα της ακρίβειας του Απρίλη 2006 συγκριτικά με τον Απρίλη του 2005 είναι εμφανές και στις παρακάτω ανατιμήσεις που κατέγραψε η ΕΣΥΕ:

  • Λάδι: 24,1%
  • Πατάτες: 25,1%
  • Πετρέλαιο: 26,1%
  • Ταξί: 16,1%
  • Αστικές συγκοινωνίες: 9,6%
  • Καύσιμα αυτοκινήτου: 8,9%
  • Πακέτο διακοπών: 6,1%
  • Δίδακτρα ιδιωτικού (α΄ βαθμίδας): 6%
  • Δίδακτρα β΄ βαθμίδας: 4,9%

Σε μέσα επίπεδα 12μηνου ο «εναρμονισμένος» πληθωρισμός - χρησιμοποιείται για τη σύγκριση των τιμών στα κράτη της ΕΕ - έτρεχε με 3,4%.

Τσουχτερές αυξήσεις στα εισαγόμενα

Ραγδαίες ανατιμήσεις καταγράφονται και στα εισαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα, γεγονός που προαναγγέλλει και νέες ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το μήνα Μάρτη του 2006 σε μέσα επίπεδα 12μηνου ο «δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία» παρουσίασε αύξηση 8,7% έναντι αυξήσεων 5,2% και 0,4% που σημειώθηκαν στα δυο προηγούμενα 12μηνα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώσεις για περισσότερα προνόμια

Μετά τις προκλητικά απαξιωτικές δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας Γ. Μυλωνά για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας αποφάσισε να παραστεί στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου και άκουσε τα αιτήματά τους και επίσημα. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, αποφεύχθηκαν οι αναφορές στα εργασιακά, προφανώς λόγω μη αρμοδιότητας του υπουργού Ανάπτυξης, κάτι που θα ήταν πολύ ανακουφιστικό και για τον ίδιο.

Οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας ζήτησαν ενίσχυση των ευπαθών κλάδων της βιομηχανίας, ίδρυση ινστιτούτου «Τεχνολογίας Μηχανουργικών Μορφοποιήσεων και Μεθόδων Παραγωγής», συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη των «συμβουλίων ανταγωνιστικότητας» των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενίσχυση της πάταξης του αθέμιτου ανταγωνισμού, μείωση της φορολογίας στα βιομηχανικά καύσιμα, «ορθολογικοποίηση» των τιμολογίων φυσικού αερίου για τη βιομηχανία, μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Δ΄ ΚΠΣ κ.ά. Πρόκειται για παιχνίδι σε διπλό ταμπλό, όπου η αξίωση για μεγαλύτερη ενίσχυσή τους προβάλλεται παράλληλα με την απαίτηση για μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τακτική που επιβραβεύεται και με την παρουσία του υπουργού.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Προσοχή στις αγορές προϊόντων με «δώρο»

Την προσοχή των καταναλωτών όταν αγοράζουν προϊόντα με την προσθήκη δώρου εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ). Με σχετική ανακοίνωσή της, η ΓΓΚ αφού επισημαίνει ότι συνήθως τα «δώρα» είναι πολύ μικρής αξίας και συχνά αμφίβολης ποιότητας, στη συνέχεια καλεί τους καταναλωτές:

  • Να μην παρασύρονται στην αγορά ενός προϊόντος από την ύπαρξη και μόνο του συνοδευτικού δώρου, αλλά να αποφασίζουν με γνώμονα την πραγματική τους ανάγκη για την αγορά του κύριου προϊόντος.
  • Να συγκρίνουν πριν την αγορά την τιμή του προϊόντος χωρίς το δώρο και την τιμή του στη συσκευασία με το δώρο.
  • Να προτιμούν την αγορά προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση στην αναγραφόμενη τιμή.
  • Να εξετάζουν την ποιότητα του παρεχόμενου δώρου. Εάν πρόκειται για ηλεκτρική συσκευή, πρέπει να φέρει την ένδειξη CE και το όνομα του κατασκευαστή ή του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά και να συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης και προφύλαξης στα ελληνικά.
  • Να μην πραγματοποιούν αγορές μεμονωμένων προϊόντων στα οποία αναγράφονται ενδείξεις όπως «δώρο - παρέχεται δωρεάν» ή «η συσκευασία αποτελεί μέρος προσφοράς και δεν πωλείται μεμονωμένα» κλπ., γιατί πρόκειται για προϊόντα προσφοράς των εταιριών για τα οποία δε δικαιολογείται η καταβολή αντιτίμου.
Οχι στα χαράτσια

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Να μην πληρώσουν τα χαράτσια για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ καλεί τους αγρότες της περιοχής ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας Φθιώτιδας. Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζεται η οργή και αγανάκτηση, για την παράνομη και καταχρηστική παρακράτηση επί των αγροτικών επιδοτήσεων από την ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως είναι γνωστό, ο γενικός κανονισμός 1782/2003 αρ. 28 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύει οποιαδήποτε παρακράτηση από τις αγροτικές επιδοτήσεις, γιατί τα έξοδα διαχείρισης της ενιαίας ενίσχυσης αποτελούν δημόσια δαπάνη. Ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από τους συλλόγους τους, να ατσαλώσουν την ενότητά τους και δυναμικά να αντιδράσουν στους εκβιασμούς των γαλαζοπράσινων συνδικαλιστών της ΠΑΣΕΓΕΣ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΕΗ ΑΕ
Γεννήτριες για τα νησιά

Με γεννήτριες θα καλύψει η ΔΕΗ τις αυξημένες ανάγκες των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ηλεκτρικό ρεύμα την περίοδο του καλοκαιριού, προκειμένου να αποφύγει ένα νέο μπλακ άουτ. Μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ και παρά την έγκαιρη διαπίστωση των προβλημάτων ηλεκτρικής επάρκειας, που κύριο σκοπό φαίνεται ότι είχε να καταδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα παραμένει και οξύνεται μόνο και μόνο επειδή η ανάπτυξη της ΔΕΗ υπονομεύτηκε για να δημιουργηθεί ζωτικός χώρος στους... καθυστερημένους ιδιώτες.

Η συνολική ισχύς των ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών είναι 85,7 MW και σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα θα διασφαλίσουν «τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των νησιών αυτών σε ηλεκτρική ενέργεια». Κατά τα άλλα, η αγωνία της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ εστιάζεται κυρίως στο θέμα της αύξησης των τιμολογίων με το επιπρόσθετο χαράτσι της «ρήτρας καυσίμου» και στο πλαίσιο της λογικής ότι πρέπει να αυξηθούν τα κέρδη της επιχείρησης για τους μετόχους. Πρόκειται για τη νομιμοποίηση και επιβράβευση της μετακύλησης στους εργαζόμενους κάθε κόστους, την ώρα που οι μισθοί τους μειώνονται, ώστε να ευημερεί η «οικονομία» και να δυστυχούν όσοι δουλεύουν σκληρά και παράγουν τον πλούτο των λίγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ