ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2006
Σελ. /40
Κοινωνικοπολιτικά τραγούδια στη Ζώνη

Ηχοι, νότες, φωνές πλημμυρίζουν για δυο βραδιές τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν τα Σωματεία της Ζώνης, σήμερα στις 9 το βράδυ, θα δώσει συναυλία ο Μίλτος Πασχαλίδης με το συγκρότημα «ΒΩΞ». Αύριο (9μμ), στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι. Δημιουργίες, που έχουν σφραγίσει με το λόγο τους ο Μπρεχτ, ο Χικμέτ, ο Ρίτσος κ.ά. και με τη μουσική τους συνθέτες όπως οι Θεοδωράκης, Λοΐζος, Μαρκόπουλος, Λεοντής, Μικρούτσικος κ.ά. θα ερμηνεύσουν οι Στέφανος Ψαραδάκος, Γιάννης Θωμόπουλος, Γιάννης Λάρδης, Βασίλης Λέκκας, Στέλιος Μυλόβας και Εύα Κυριαζοπούλου. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη μεγάλη εικαστική και φωτογραφική έκθεση, με τη συμμετοχή 80 καλλιτεχνών και φωτογράφων, η οποία εγκαινιάστηκε στις 28/4 και ολοκληρώνεται αύριο. Η έκθεση περιλαμβάνει δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο, «ψηφίδες» της προσπάθειας να «συνομιλήσει» η σύγχρονη προοδευτική τέχνη με την καθημερινή, δύσκολη και, ενίοτε, ματωμένη πραγματικότητα της εργατικής τάξης.



Μουσικές προσκλήσεις

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται σήμερα στο «Οξυγόνο Live» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, μεταξύ Καλλιρρόης και Συγγρού, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9240740), όπου θα βρίσκεται και στις 19-20, 26-27/5. Μαζί του οι «1550», Τάνια Κικίδη, Hannibal (Αλεξ Μπαλακάκης) και Μαρλέν Αγγελίδη, σ' ένα μελωδικό ταξίδι γεμάτο ένταση και ευαισθησία. Οι εμφανίσεις του σηματοδοτούν την έναρξη της καλοκαιρινής περιοδείας του.

  • Ο Λάκης Χαλκιάς συνεχίζει τις εμφανίσεις του «Στου Μοστρού» (Μνησικλέους και Λυσίου 22, Πλάκα), κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο.
  • Ο Γιάννης Χαρούλης τραγουδά και σήμερα στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5203661). Μαζί του η Δανάη Παναγιωτοπούλου.
  • O Βασίλης Λέκκας και ο Γιάννης Σπάθας συναντώνται και σήμερα «Στον Αέρα» της Πετρούπολης, προσφέροντας όμορφα τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Τρανταλίδη και Σπάθα.
  • Οι «Χαΐνηδες» εμφανίζονται και απόψε στην ««Εξέδρα» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη - τηλ. 210-9849101). Παρουσιάζουν το νέο εξαιρετικό δίσκο τους και τραγούδια που τους έχουν καθιερώσει ως ένα αξιόλογο μουσικό σχήμα με ευδιάκριτο μουσικό στίγμα.
  • Στον ίδιο χώρο, ο Γιώργος Μυλωνάς και ο Πάνος Μουζουράκης ερμηνεύουν τραγούδια της ελληνικής και διεθνούς ροκ σκηνής για δύο διήμερα (15-16, 22-23/5).
  • Ο Haig Yazdjian παρουσιάζει συνθέσεις του και διασκευές αρμένικων και αραβικών παραδοσιακών τραγουδιών, σήμερα στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210-7560102).
  • «Ο Χορός στην Ελληνική Παράδοση και η Διδασκαλία του» τιτλοφορείται το βιβλίο του Γιάννη Πραντσίδη, που παρουσιάζεται αύριο (12 μ), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1, Αέρηδες - Πλάκα). Θα μιλήσουν: Λάμπρος Λιάβας, Ρένα Λουτζάκη, Χαράλαμπος Μούτσελος και θ' ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
  • Στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270628), σήμερα και αύριο πραγματοποιείται αφιέρωμα στη μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τη συμμετοχή των σχημάτων «Encardia» και «Sed Nove», αντίστοιχα. Τη Δευτέρα ο Γιάννης Λεμπέσης παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλιά «Καρδιοφτερουγίσματα», με τη συμμετοχή της Μαριώς, του Παναγιώτη Λάλεζα κ.ά.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Συζήτηση για θέματα Πολιτικής Οικονομίας στην ΕΣΣΔ στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης» -Συλλογικό
  • «Ενενήντα τρία» -Β. Ουγκώ
  • «Μακρόνησος. Ιστορικός τόπος» (τόμος γ΄) - Συλλογικό
  • «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» - Μ. Ιλιν - Ε. Σεγκάλ

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργο της Χρ. Βουδούρογλου
Εργο της Χρ. Βουδούρογλου
Συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Αγ. Τρύφωνος 12, Κηφισιά), η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κελαϊδή. Η δημιουργός παρουσιάζει μία ενότητα έργων μεικτής τεχνικής, όπου τα ερεθίσματα από τις μνήμες, η αφαιρετική εικαστική αντίληψη του γεωγραφικού χώρου και τα ρεαλιστικά στοιχεία των επιμέρους θεμάτων, συνθέτουν μία σειρά πολυεπίπεδων εικόνων. Ετσι, τα τοπία που προκύπτουν, μετατρέπονται σε αφηγήσεις για μια διαχρονική καθημερινότητα.

Εκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο «Κάππαρες» φιλοξενείται (έως 10/6) στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Αμερικής 13).


μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Μεράντζας, πήρε την απόφαση, όχι αβασάνιστα, να εγκαταλείψει τη μουσική σκηνή. Ομως, την ερωτική σχέση με το τραγούδι τη διατήρησε πάντα ζωντανή, στα «συλλείτουργα» της Παρασκευής, τις συναντήσεις με αγαπημένους φίλους σε ταβερνάκια... Με την προτροπή ανθρώπων που τον αγαπούν, ο Γ. Μεράντζας αποφάσισε να αφήσει για λίγο το καταφύγιό του - τον ξενώνα που δημιούργησε στις κορφές των Τζουμέρκων - και να εμφανιστεί σε μια και μόνη βραδιά για τους φίλους. Τη Δευτέρα (10.30μμ) τραγουδά στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. κρατήσεων 210 3241610), συντροφιά με τους Θάνο Μικρούτσικο, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Διονύση Τσακνή, Χρήστο Θηβαίο, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιάννη Κούτρα και Κώστα Θωμαΐδη.


ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρεις όπερες παρουσιάζει σήμερα και στις 13,14,16,17/5, η Πειραματική Σκηνή της Λυρικής, στο Στούντιο της ΕΛΣ (Πειραιώς 199, είσοδος από Αλκμήνης 68), με ελεύθερη είσοδο. Τις «Κέρινες Φιγούρες» του Καρλ Αμαντέους Χάρτμαν - θέμα της η πολιτικοκοινωνική ζωή του δυτικού κόσμου. Σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία: Τζένη Αρσένη, μουσική διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου, σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Πολίτης, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Αποστόλου, Γιώργος Κυριαζής, Βαγγέλης Μανιάτης, Μανώλης Παπαδάκης, Μίνα Πολυχρόνου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Γιάννης Φίλιας.

Επίσης τις μονόπρακτες όπερες: «Φαρμακεύτριαι» - μουσική και λιμπρέτο Γιώργου Χατζημιχελάκη, με πρωταγωνιστές τους Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Κατερίνα Κασιούμη, Μανώλη Παπαδάκη - και «Απιστία ή το Χάρτινο Φεγγάρι», σε μουσική και λιμπρέτο Φίλιππου Τσαλαχούρη και σκηνοθεσία Σέργιου Γκάγκα. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Καθαρίου, Μανώλης Παπαδάκης.


ένας ΔΙΣΚΟΣ

Εκτενές αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, συνοδευόμενο με ένα cd με 24 μεγάλα τραγούδια του μεγάλου δημιουργού του ρεμπέτικου στα χρόνια 1932-1947, περιλαμβάνει το 2ο τεύχος του τρίμηνου περιοδικού «Pop Eleven» (τιμή 6 ευρώ) των εκδόσεων Φαληρέα (Αμφείας 28, Γκύζη, 210-6400255). Το τεύχος περιλαμβάνει και άλλα ενδιαφέροντα μουσικά θέματα. Να σημειώσουμε όμως και την έκδοση ενός ακόμη cd από τις εκδόσεις Φαληρέα, με τίτλο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΟΥΡΟΣ - To φωνητικό φαινόμενο». To cd συνοδεύεται με ομότιτλο δίγλωσσο βιβλιαράκι, το οποίο περιλαμβάνει τους στίχους των τραγουδιών, κείμενα για τον Νούρο και το σμυρναίικο τραγούδι και σπάνιες φωτογραφίες. Ο Κων. Νούρος υπήρξε ένας από τους σπουδαίους τραγουδιστές αμανέδων της γενιάς των Μικρασιατών μουσικών, που έζησαν και ηχογράφησαν τραγούδια στην Αθήνα του μεσοπολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ