ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΑμΕΑ
Συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων

«Ανθρώπινα πάρκινγκ» για τα ΑμΕΑ ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων. Καταψήφισε την απόφαση η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Την έκθεση για τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΕΑ) δημοσιοποίησε η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή, η οποία «έγινε δεκτή με ευρύτατη πλειοψηφία» όπως αναφέρεται σ' αυτήν.

Η βουλευτής του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής, Βέρα Νικολαΐδου, δεν προσυπέγραψε την τελική έκθεση ούτε τις επιμέρους θεματικές εισηγήσεις των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Το ΚΚΕ ήταν και το μόνο κόμμα που παρουσίασε συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αντίθετο με τη συνέχιση της λειτουργίας της Διακομματικής Επιτροπής ως Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, όπου τα «κόμματα θα υποχρεώνονται να παίρνουν συγκεκριμένη θέση στα προβλήματα των αναπήρων». Ενας απ' τους κυριότερους λόγους που το ΚΚΕ δεν προσυπέγραψε την έκθεση, είναι ότι διαπερνάται απ' τη λογική της συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων των προβλημάτων των αναπήρων και των υπευθύνων για τη δημιουργία τους.

«Επεσαν» οι λεονταρισμοί της ΕΣΑΕΑ

Μέχρι το κατώφλι του κτιρίου του υπουργείου Εργασίας κράτησαν οι λεονταρισμοί και η κάλπικη «αγωνιστικότητα» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) για την ανεργία στους ανάπηρους που φτάνει βάσει των επισήμων στοιχείων το 84%!

Τις προηγούμενες μέρες η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ «απειλούσε» με κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας αγωνιστικές κορόνες, που διευκολύνουν το ΠΑΣΟΚ στο αντιπολιτευτικό του έργο και συγκαλύπτουν τις βασικές αιτίες που δημιουργούν την ανεργία των ΑμΕΑ. Χτες, η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Σάββα Τσιτουρίδη και το όλο σκηνικό άλλαξε μεμιάς. Με τον υπουργό να διαβεβαιώνει ότι προβλήματα που χρόνιζαν οδηγούνται σε «λύσεις» και τον πρόεδρο της ΕΣΑΕΑ να λέει ότι η συνάντηση ήταν θετική και ότι επιλύονται σημαντικά θέματα, που όμως δεν μπορούσε να τα κατονομάσει γιατί... δεν είναι σωστό να κάνει εκείνος τις ανακοινώσεις αντί του υπουργείου! Επί της ουσίας ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω του Ν. 2643 και ότι θα γίνει νέα προκήρυξη το φθινόπωρο.

«Πάρκινγκ» απ' το Δήμο Αθηναίων

«Ανθρώπινο πάρκινγκ» για τα ΑμΕΑ, όπου οι γονείς θα αφήνουν τα παιδιά τους για λίγες ώρες κάποιες μέρες την βδομάδα, προωθεί η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, με τη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Την απόφαση καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

«Ουσιαστικά, οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν - δυστυχώς - ως ανθρώπινα πάρκινγκ», σχολίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής. «Τα προγράμματα αυτά καλλιεργούν ψευδαισθήσεις, αλλά ταυτόχρονα υπεισέρχονται σε αυτά και οι πελατειακές σχέσεις», τόνισε, και κατέληξε: «Η θέση μας είναι ότι η Πρόνοια πρέπει να είναι κρατική. Να είναι ενιαία, δημόσια και δωρεάν»...

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ
Με μισό προϋπολογισμό...

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας χτες από τους εργαζόμενους

«Δωρεάν δημόσια ψυχική υγεία, με αγώνες απαντάμε στην κερδοσκοπία», διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας
«Δωρεάν δημόσια ψυχική υγεία, με αγώνες απαντάμε στην κερδοσκοπία», διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), αλλά και ενάντια στην παράδοση της Ψυχικής Υγείας και της αποασυλοποίησης στους ιδιώτες πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΨΥΕ κατά τη διάρκεια τετράωρης στάσης εργασίας.

«Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι τσιφλίκι ιδιωτικό», «Εξω οι ιδιώτες και η κερδοσκοπία, το υπουργείο βλάπτει την ψυχική υγεία» και «Δωρεάν δημόσια ψυχική υγεία, με αγώνες απαντάμε στην κερδοσκοπία», φώναξαν οι εργαζόμενοι έξω απ' το υπουργείο. Οπως κατήγγειλαν, το υπουργείο ενέκρινε για το 2006 μόλις το 50% του προϋπολογισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του ΕΚΕΨΥΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει δραματική έκπτωση στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, να ανοίγει η κερκόπορτα για τους ιδιώτες που ήδη κάτω από το προκάλυμμα εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λυμαίνονται όλη την αποασυλοποίηση και οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν τη χρηματοδότηση και δημοσιοποίηση του ΕΚΕΨΥΕ που λειτουργεί απ' το 1964 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Σε συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αριστείδη Καλογερόπουλο, ο τελευταίος περιορίστηκε να υποσχεθεί ότι θα υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση του ΕΚΕΨΥΕ, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αναφέρει πόση θα είναι αυτή, αλλά και ότι θα εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων.

Μια ακόμα επικίνδυνη πτυχή των πειραματισμών στην ψυχική υγεία αναδείχτηκε λίγο αργότερα, όταν σε συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε ότι 28 Μη κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν αναλάβει προγράμματα αποασυλοποίησης βρίσκονται πριν το λουκέτο, καθώς τα κονδύλια απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση τελειώνουν και η κυβέρνηση περικόπτει τις επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Συρρίκνωση υποταγμένη στο κοινοτικό πλαίσιο

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική λιτότητας στα δημόσια νοσοκομεία, προχωρά στη συρρίκνωση των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ), οι οποίες αντικατέστησαν τα περίφημα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ)του ΠΑΣΟΚ. Χτες, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, πήρε την έγκριση του πρωθυπουργού για να συνεχίσει το «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα περιορίζονται σε 7 ή 8 οι ΔΥΠΕ από τις 17 που θεσμοθετήθηκαν ως ΠεΣΥ το 2001- και στη συνέχεια μετονομάστηκαν σε ΠεΣΥΠ, γιατί έγινε υπαγωγή και των μονάδων Πρόνοιας, την οποία διέλυσε το ΠΑΣΟΚ. Με τη νέα ρύθμιση, όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα γίνει «οικονομία κλίμακος, καλύτερη ποιοτικά παροχή υπηρεσιών, πιο γρήγορη και ευέλικτη λειτουργία του συστήματος και, βεβαίως, περιορισμός των γραφειοκρατικών εμποδίων». Είναι ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο τότε υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, για να προωθήσει την «αποκέντρωση» μέσω των ΠεΣΥ.

Ο πραγματικός, όμως, λόγος για τη μείωση των ΔΥΠΕ βρίσκεται στην εναρμόνιση με τις νέες Περιφέρειες, στις οποίες έχει καταμεριστεί η χώρα για την άντληση πόρων από το Δ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Βάσει αυτού του σχεδιασμού, θα γίνουν δύο ή θα διατηρηθούν και οι τρεις ΔΥΠΕ στην Αττική. Ο τελικός αριθμός στην Αττική συναρτάται περισσότερο με τις εσωκομματικές ανάγκες της ΝΔ. Από εκεί και πέρα μελετώνται διάφορες εκδοχές, όπως να ενοποιηθούν η Κρήτη με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, να δημιουργηθεί μία ΔΥΠΕ για την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Ελλάδα και άλλη μία ΔΥΠΕ για την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, καθώς επίσης και να ενοποιηθούν η Περιφέρεια Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας με αυτήν της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ή να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές Περιφέρειες εκεί, ξεχωρίζοντας την Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
Μειώνεται με την αύξηση της αιμοδοσίας

Η οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας αφενός θα εξασφαλίσει επάρκεια αίματος αφετέρου θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης ασθενών, που χρειάζονται να κάνουν μετάγγιση αίματος, από λοιμώδη ή άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Μεταγγισιοθεραπείας (ΕΕΜ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά από 19-21 Μάη 2006.

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν σήμερα μόνο το 48% του συνόλου του αριθμού των αιμοδοτών και όπως έχουν δείξει οι μελέτες η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης μεταδιδόμενων λοιμώξεων έχει καταγραφεί στους λεγόμενους «συγγενείς και φίλους» που προσφέρουν αίμα, σε σύγκριση με τους τακτικούς εθελοντές.

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, δεν αρκούν μόνο ο μοριακός έλεγχος και η αύξηση των εθελοντών για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων κατά τη μετάγγιση. Μια άλλη παράμετρος στην οποία η χώρα μας υστερεί είναι η ορθολογική οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, η διακίνηση του αίματος και η πιστοποίηση των υπηρεσιών αιμοδοσίας. Μέχρι σήμερα μόνο δυο ή τρία κέντρα αιμοδοσίας έχουν πιστοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ