ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στη βουλή η νέα «κυβέρνηση»

Στη δεύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στο κόσμο με την κατοχή υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων

Associated Press

Στη δεύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στο κόσμο με την κατοχή υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το Σάββατο αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, σιίτη, Νούρι αλ Μαλίκι. Οπως ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου, Χαλίντ αλ Ατίγια, σχετικό αίτημα σύγκλισης κατέθεσε προς το Σώμα, ο αλ Μαλίκι και η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει νωρίς το πρωί.

Παρ' όλα αυτά, δεν έγινε γνωστό αν το Σάββατο ο Μαλίκι θα παρουσιάσει πλήρη τη σύνθεση της κυβέρνησής του, καθώς μέχρι και την Τρίτη το βράδυ κενές παρέμεναν οι θέσεις των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών. Για τους θώκους ερίζουν σιίτες και σουνίτες, ιδιαίτερα μετά την ένταση που έχει προκληθεί από την ανεξέλεγκτη δράση ταγμάτων θανάτου που δραστηριοποιούνται στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας που διαθέτουν τα δύο συγκεκριμένα υπουργεία. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η σιιτική θρησκευτική παράταξη «Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία», που έχει διασφαλίσει και την πλειοψηφία των εδρών, θα καταλάβει 15 υπουργεία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται από το νέο «σύνταγμα», η βουλή θα κληθεί να ψηφίσει για καθέναν υπουργό χωριστά και για την κυβέρνηση ως σχήμα. Μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες μαραθώνιων διαβουλεύσεων και υπαναχωρήσεων, πολλοί στρέφουν το βλέμμα πλέον προς τη συνεδρίαση του Σαββάτου, ευελπιστώντας ότι, τουλάχιστον, θα δώσει ένα τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις.

Κατά τ' άλλα, επιβεβαιώθηκε, χτες, η απαγωγή ενός 28χρονου διπλωμάτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αργά το βράδυ της Τρίτης από αγνώστους ενόπλους. Χτες, αραβικά δίκτυα φιλοξενούσαν εκκλήσεις απελευθέρωσής του. Τέλος, χτες, συνεχίστηκε για τρίτη μέρα η επανάληψη της «δίκης» του Σαντάμ Χουσεΐν και των συνεργατών του για την υπόθεση της σφαγής δεκάδων σιιτών στο χωριό Ντουτζάιλ το 1982, με την έναρξη των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διαξιφισμοί πριν το δημοψήφισμα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Η ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής όξυνε χτες τις ρητορικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους πολέμιους και υπέρμαχους της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου.

Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, Μίλο Τζουκάνοβιτς (που πρωτοστατεί εδώ και χρόνια στις προσπάθειες ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου) κάλεσε τη Σερβία να σταματήσει την «ηγεμονική στάση» και τα «λάθη» του παρελθόντος ζητώντας δηκτικά από το Βελιγράδι «να μην προστατεύσει τους Σέρβους του Μαυροβουνίου, όπως προστάτευσε τους Σέρβους σε Βοσνία και Κροατία»... Ισχυρίστηκε δε ότι εάν επικρατήσει το «ναι» σε ποσοστό πάνω από το 55%, τότε θα ανοίξουν οι κρουνοί της «ευημερίας» και θα επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ...

Ο επικεφαλής του μπλοκ των κομμάτων που στηρίζουν την Ενωση με τη Σερβία, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, αντέταξε ότι η ΕΕ «είναι καλύτερα να συνομιλεί με έναν παρά με δύο» και ότι η διατήρηση της Ενωσης με τη Σερβία είναι προς το πραγματικό συμφέρον του μαυροβούνιου λαού.

Ο Μαυροβούνιος πρόεδρος, Φίλιπ Βουγάνοβιτς, (που επίσης υποστηρίζει την ανεξαρτησία) είπε στο εκλογικό σώμα πως έχουν «το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα στην ύπαρξη ενός κράτους και την εξαφάνισή του».

Παράλληλα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα κάλεσε τον πληθυσμό του Μαυροβουνίου να πει «όχι» στη διάλυση της ένωσης, υποστηρίζοντας πως «Σερβία και Μαυροβούνιο είναι αχώριστες και έχουν αναρίθμητους δεσμούς που διαπλέκουν τις ζωές των λαών μας». Κατέληξε πως «η διχοτόμηση μιας χώρας και η διάλυση αυτής της μαζικότητας δε θα ωφελήσει κανέναν από τους δυο».

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ, καμώθηκε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στο Μαυροβούνιο «δε θα έχει καμία επίπτωση» στις συνομιλίες της Βιέννης για το Κοσσυφοπέδιο... επειδή τάχα «πρόκειται για δύο ξεχωριστά ζητήματα που δε συνδέονται»!

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αιματηρή επίθεση στο ΣτΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του οπλοφόρου, ενός Ασλάν Αλπασλάν, 29 ετών, ο οποίος εισήλθε χτες το πρωί στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της χώρας και άνοιξε πυρ εναντίον των δικαστών του, τραυματίζοντας πέντε, εκ των οποίων ο ένας, ο Μουσταφά Γιουτζέλ Οζμπιλγκίν, εξέπνευσε αργότερα παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Αλλοι δύο βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση αλλά εκτός κινδύνου.

Ενας από τους δικαστές είχε δεχτεί κριτικές και - σύμφωνα με ορισμένες πηγές - απειλές κατά της ζωής του διότι είχε αποφανθεί εναντίον της ένδυσης με μαντίλα των Τούρκων δασκάλων. Ο δράστης της επίθεσης, που πιστεύεται ότι είναι δικηγόρος, βάσει των εγγράφων που μετέφερε, συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Πριν ανοίξει πυρ, φέρεται να φώναξε προς τους δικαστές το σύνθημα «ο Αλάχ είναι μεγάλος», γεγονός που ερμηνεύτηκε από αναλυτές ως σοβαρή ένδειξη ότι είναι ισλαμιστής φανατικός. Σύμφωνα με μαρτυρία ενός από τα θύματα της επίθεσης, του δικαστή Τανσέλ Τσολασάν, ο Αλπασλάν φέρεται επίσης να κραύγασε «είμαι στρατιώτης του Θεού».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέντ Νετσντέντ Σεζέρ, πρώην ανώτατος δικαστής ο ίδιος, καταδίκασε την επίθεση ως ενέργεια που στρέφεται εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Την επίθεση έσπευσε να καταδικάσει και ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης του οποίου έχει ισλαμιστικές ρίζες. Φυσικά ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, έσπευσε να εκμεταλλευτεί την επίθεση λέγοντας ότι υπεύθυνες για την ενέργεια «είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κουβανέζικοι ρυθμοί στη «Φοιτητική Εβδομάδα»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η πολιτιστική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας κι Αλληλεγγύης στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων της «Φοιτητικής Εβδομάδας» του ΑΠΘ προχτές το βράδυ. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρέσβης της Κούβας, Χ. Ε. Ερνάντες.

Εκ μέρους της διπλωματικής αποστολής της Κούβας στην Ελληνική Δημοκρατία κι εκ μέρους του λαού της Κούβας ο Χ. Ε. Ερνάντες σημείωσε ότι η παρουσίαση του καλλιτεχνικού σχήματος «Τρίτος Κόσμος» είναι μέρος σειράς εκδηλώσεων της κουβανικής κουλτούρας προς όλο τον κόσμο, τονίζοντας τη σημασία και τη δυναμική του πολιτιστικού κινήματος στην Κούβα πλάι στα μεγάλα επιτεύγματα στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Αθλητισμό της σοσιαλιστικής Κούβας. Κλείνοντας υπογράμμισε την ανάγκη της ενδυνάμωσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών με το Νησί της Επανάστασης, γιατί, όπως τόνισε, η Κούβα δίνει τη μάχη για το μέλλον.

Ακολούθησαν οι παραδοσιακοί κουβανέζικοι ρυθμοί από το συγκρότημα «Tercer Mundo» («Τρίτος Κόσμος») με έντονη τη συμμετοχή του κοινού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο στόχαστρο μυστικών υπηρεσιών δημοσιογράφοι

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας έδωσαν διαταγές στις τρεις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να μην κατασκοπεύουν μελλοντικά τους δημοσιογράφους, ακόμα και σε περίπτωση που πρόκειται να εξακριβώσουν αν στις γραμμές των τριών υπηρεσιών υπάρχουν πληροφοριοδότες προς τους δημοσιογράφους. Οι τρεις υπηρεσίες είναι η BND (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών), η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και η MAD (Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκοπίας).

Στο μεταξύ στο χτεσινό Τύπο (17/5) δημοσιεύονται πληροφορίες ότι οι δημοσιογράφοι είναι στο στόχαστρο και της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, NSA (National Secuviry Agency), που από το 2001 τηρεί λίστα με τα προσωπικά δεδομένα Γερμανών δημοσιογράφων με τον κωδικό τίτλο «First Fruits».

Οι γερμανικές εφημερίδες επικαλούνται ειδήσεις του γερμανικού πρακτορείου DDP σύμφωνα με τις οποίες στη λίστα καταγράφονται τα ονόματα κριτικών δημοσιογράφων, γνώμες και δηλώσεις τους και άρθρα τους. Στην ίδια λίστα αναφέρονται ονόματα και Αμερικανών δημοσιογράφων. Το περιεχόμενό της είναι «περιορισμένα προσιτό» και σε «φιλικές υπηρεσίες πληροφοριών» π.χ. αγγλικές και ισραηλινές.


Θ.Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ