ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΕΕ
«Οχι» Αχμαντινετζάντ στα ευρωπαϊκά «κίνητρα»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Απέρριψε, σε πρώτη φάση, το «πακέτο κινήτρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Ιρανός Πρόεδρος κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι αντιμετωπίζουν το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «σαν να είναι 4χρονο παιδί»... «Μας προσφέρουν σοκολατάκια και καρύδια και στοχεύουν να μας πάρουν το χρυσό» υποστήριξε, μιλώντας σε συγκέντρωση στην πόλη Αρακ, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ευρωπαϊκή προσφορά «πυρηνικής τεχνογνωσίας, ακόμη και ενός αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος», σε αντάλλαγμα με τον ολικό τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο Ιρανός Πρόεδρος τόνισε ότι η Τεχεράνη δε θα πέσει πάλι στην ίδια παγίδα, όπως παλαιότερα που είχε διακόψει το πρόγραμμά της για δύο χρόνια, χωρίς να δει κανένα αντάλλαγμα. Επίσης, προειδοποίησε τη Δύση «να μην πιέζει τόσο τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, γιατί μπορεί να αποσύρουν την υπογραφή τους».

Δεν υπήρξαν επίσημες αντιδράσεις από την ΕΕ ή από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι η συνάντηση των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου και της Γερμανίας, για να συζητήσουν τις ευρωπαϊκές προτάσεις, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Λονδίνο την Παρασκευή, αναβλήθηκε προκειμένου «να δοθεί χρόνος σε περαιτέρω διαβουλεύσεις».

Για το ιρανικό πρόγραμμα συζήτησε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τον ΓΓ του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου, ο Ιορδανός μονάρχης. Ο βασιλιάς Αμπντάλα επέμεινε ότι μοναδική λύση είναι ο διάλογος και η διπλωματία.

Τέλος, χτες, η πακιστανική ηγεσία επιβεβαίωσε ότι δέχεται πιέσεις από την Ουάσιγκτον για να αποσύρει τη συμμετοχή της από τα σχέδια κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν προς το Πακιστάν μέσω της Ινδίας, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πακιστανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι, προς το παρόν, δεν αλλάζουν τα σχέδια της κατασκευής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Φωτιές» από το νέο σώμα ασφαλείας και τις δολοφονίες

Από τις προχτεσινές εκδηλώσεις των Παλαιστινίων για την 58η επέτειο της Νάγκμπα (Μεγάλη Καταστροφή)

Associated Press

Από τις προχτεσινές εκδηλώσεις των Παλαιστινίων για την 58η επέτειο της Νάγκμπα (Μεγάλη Καταστροφή)
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη σύσταση νέας δύναμης ασφαλείας ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της «Χαμάς». Αυτό γνωστοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τη δολοφονία από αγνώστους δύο στελεχών της οργάνωσης σε διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας, που επιβεβαίωσαν ότι η ενδοπαλαιστινιακή ένταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη.

Οι μαυροντυμένοι ένοπλοι της νέας δύναμης ασφαλείας αναπτύχθηκαν ήδη σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Λωρίδας της Γάζας. Ελαβαν θέσεις γύρω από τράπεζες, κυβερνητικά και δημόσια κτίρια, ενώ δε δίστασαν να διαλύσουν με πυρά στον αέρα μια ειρηνική διαδήλωση δασκάλων που ζητούσαν δουλιά, έξω από το τοπικό κυβερνείο της Κχαν Γιούνις. Στο σώμα συμμετέχουν 3.000 άνδρες με επικεφαλής τον Τζαμάλ Αμπού Σαμχαντάνα, που καταζητείται από το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση σύστασης του νέου σώματος προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ιδιαίτερα της «Φατάχ». Ο Πρόεδρος Αμπάς, πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της η κυβέρνηση της «Χαμάς», είχε αποπειραθεί να ενισχύσει την εξουσία του επί των σωμάτων ασφαλείας, προχωρώντας σε ένα είδος ενοποίησής τους και διορίζοντας γενικό επικεφαλής στενό συνεργάτη του.

Εχει, επίσης, επανειλημμένως, εναντιωθεί στη σύσταση νέου σώματος ασφαλείας, που ασχέτως δηλώσεων, εκτιμά ότι θα αποτελείται μόνο από ενόπλους της «Χαμάς». Το στοιχείο αυτό τόνιζαν, χτες, αξιωματούχοι της «Φατάχ», καλώντας την κυβέρνηση να ανασκευάσει άμεσα την απόφασή της και να αποσύρει τους ενόπλους του σώματος από τους δρόμους «για να μην προκληθεί περαιτέρω εσωτερική ένταση». Αργά το βράδυ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος φέρεται να έδωσε εντολή να αναπτυχθούν στους δρόμους και οι άνδρες όλων των άλλων σωμάτων ασφαλείας.

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις αγνώστων ενόπλων κατά δύο σημαντικών στελεχών του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», στην πόλη της Γάζας και στο Κχαν Γιούνις. Και τα δύο μέλη της «Χαμάς» σκοτώθηκαν από τα πυρά των αγνώστων, ενώ η οργάνωση επέρριψε την ευθύνη σε μέλη του σώματος Προληπτικής Ασφαλείας, που υπάγεται στον Πρόεδρο Αμπάς και αποτελείται, σε μεγάλο βαθμό, από φίλα προσκείμενους στη «Φατάχ».

Συναντήσεις, εντάσεις και «βοήθεια» υπό όρους

Με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε, χτες, στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, στον οποίο τόνισε ότι προτίθεται «να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει πολιτική λύση με τους Παλαιστινίους, αλλά αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένες κινήσεις από τη "Χαμάς"». Ο Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί συμφώνησε ότι η «Χαμάς» οφείλει να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και τις υπάρχουσες συμφωνίες και, εφόσον αυτό δεν έχει γίνει, τότε δε θα υπάρξουν και συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης. Συμπλήρωσε, όμως, ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τον Πρόεδρο Αμπάς και προειδοποίησε ότι «μονομερείς κινήσεις από το Ισραήλ ούτε θα φέρουν αποτέλεσμα, ούτε θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα».

Την ίδια στιγμή, ανάλογες εκκλήσεις προς τη «Χαμάς» απηύθυνε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας, όμως, ότι είναι «απολύτως σεβαστές οι εκλογικές επιλογές του παλαιστινιακού λαού». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το Πεκίνο προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της «Χαμάς» στη σινο-αραβική σύνοδο που θα φιλοξενήσει στις 31 Μάη.

Τέλος, χτες, η υπηρεσία ανάπτυξης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ USAid ανακοίνωσε ότι αποστέλλει, διά της μη κυβερνητικής οργάνωσης Gare International, σε 17 νοσοκομεία των παλαιστινιακών εδαφών φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό αξίας 800.000 δολαρίων. Τονίζεται ότι είναι μέρος της βοήθειας που υποσχέθηκε η Κοντολίζα Ράις, με παράκαμψη της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΟΗΕ
Νέες πιέσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Στη «σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Λίβανο, στην ανταλλαγή πρέσβεων, στον κοινό προσδιορισμό των συνόρων τους και στην αποσαφήνιση των αβέβαιων και διαφιλονικούμενων ζωνών» ζητά από τη Συρία να προχωρήσει η νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την απόφαση εισηγήθηκαν ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία και ψήφισαν 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, καθώς Ρωσία και Κίνα απείχαν της ψηφοφορίας, εκτιμώντας ότι δε δόθηκε χρόνος σε διαβουλεύσεις και ότι το περιεχόμενό της είναι «μη εποικοδομητικό».

Εντονα αντέδρασε η Δαμασκός, κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι παρεμβαίνει «στα εσωτερικά της Συρίας και στις ελεύθερες διμερείς σχέσεις δύο χωρών». Εκτιμά ότι «η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο για την παρέμβαση στις διεθνείς σχέσεις και στις σχέσεις των χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι ο χαρακτηρισμός «διαφιλονικούμενο έδαφος» αναφέρεται στην περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, που είναι υπό ισραηλινή κατοχή. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι πρόκειται για συριακό έδαφος που καταλήφθηκε το 1967, ενώ η Συρία υποστηρίζει ότι είναι λιβανικό. Στη βάση αυτής της λογικής, η σιιτική «Χεζμπολάχ» συνεχίζει την αντικατοχική ένοπλη δράση της.

Στο ίδιο κείμενο, υπογραμμίζεται ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό μέτρα προκειμένου να υλοποιηθούν τα αιτήματα της απόφασης 1559 που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί». Η αποστροφή αυτή αναφέρεται στον αφοπλισμό των λιβανέζικων ενόπλων οργανώσεων, καθώς το κομμάτι που αφορά στην απομάκρυνση όλων των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο έχει εφαρμοστεί. Κατά πολλούς, η έκκληση προς «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δεν αναφέρεται τόσο στη Συρία όσο στο Ιράν, που έχει στενές σχέσεις με τη σιιτική «Χεζμπολάχ».

ΙΤΑΛΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Ρ. Πρόντι

ΡΩΜΗ.-

Ορκίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας ενώπιον του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μια μέρα μετά την ανάθεση του σχηματισμού της κυβέρνησης στον Ρομάνο Πρόντι.

Συνολικά, η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 17 υπουργούς και 8 άνευ χαρτοφυλακίου και όπως ανακοινώθηκε θα έχει δύο αντιπροέδρους, τον ηγέτη των «Δημοκρατών της Αριστεράς», Μάσιμο ντ' Αλέμα, που αναλαμβάνει και το υπουργείο Εξωτερικών και της «Μαργαρίτας», Φρανσέσκο Ρουτέλι, που αναλαμβάνει και το υπουργείο Πολιτισμού. Τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τομάζο Παντόα - Σκιόπα. Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Τζουλιάνο Αμάτο του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», ενώ ο Κλεμέντε Μαστέλα του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος» αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει ο Τζιουζέπε Φιορόνι από τη «Μαργαρίτα» και το Αμυνας ο Αρτούρο Παρίζι από το ίδιο κόμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ