ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΟΣΔΕ
ΠΑΣΕΓΕΣ - Ενώσεις καταληστεύουν τους αγρότες

Επέβαλαν «καπέλο» στα χαράτσια που φτάνει και ξεπερνά το 110%!

Ληστρική επίθεση στις επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων έχουν εξαπολύσει ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στην κυριολεξία οι Ενώσεις γδέρνουν τους αγροτοκτηνοτρόφους, που πηγαίνουν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ και ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τηρεί ένοχη σιωπή και στην ουσία εύχεται καλές εισπράξεις...

Η ΠΑΣΕΓΕΣ αναπροσάρμοσε προς τα πάνω τον αρχικό τιμοκατάλογο που είχε ανακοινώσει στις 9/3, κάνοντας τα αρχικά χαράτσια ακόμα μεγαλύτερα. Ο νέος αυξημένος τιμοκατάλογος δε δόθηκε σκοπίμως στη δημοσιότητα για να μη δημιουργηθούν άσχημες εντυπώσεις από τα ΜΜΕ... Βέβαια, οι περισσότερες από τις Ενώσεις αύξησαν τον αυξημένο τιμοκατάλογο της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά πόσο τους έκανε κέφι. Πρόκειται για μια απαράδεκτη μεθόδευση και οι ευθύνες εκτός από τις γαλαζοπράσινες διοικήσεις των Ενώσεων - ΠΑΣΕΓΕΣ βαραίνουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση. Υποτίθεται ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε αρχικά κοστολογήσει τα χαράτσια, μαζί με τον ΦΠΑ που θα εισέπραττε η κυβέρνηση, στα 63,5 εκατ. ευρώ. Οπως όμως φαίνεται, το τίμημα θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο και ήδη εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσό των χαρατσιών στα 150 εκατ. ευρώ! Η κοροϊδία της υπόθεσης είναι ότι στις 12/5 ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ έστειλε επιστολή στις Ενώσεις να μην υπερβούν τον αυξημένο τιμοκατάλογο που τους στάλθηκε στις 20/3. Αλλά τέτοιες κινήσεις δε δίνουν άλλοθι σε κανέναν. Η κατάσταση αυτή αποτελεί ντροπή και για τις Ενώσεις και για την ΠΑΣΕΓΕΣ και για την κυβέρνηση. Και τα χαράτσια του ΟΣΔΕ δε σηκώνουν εκπτώσεις. Μόνο κατάργηση και να αναλάβει το κόστος της συμπλήρωσης των αιτήσεων ΟΣΔΕ και ενεργοποίησης δικαιωμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στις 20/3 η ΠΑΣΕΓΕΣ αύξησε τον τιμοκατάλογο της κατηγορίας 3 (ΕΑΣ εκτάσεις) που αφορούσε 40 Ενώσεις, ορίζοντας αυξήσεις μέχρι και 70%, αλλά κάποιες Ενώσεις όπως για παράδειγμα η ΕΑΣ Βισαλτίας στις Σέρρες επέβαλε αυξήσεις σε σύγκριση με τον αρχικό τιμοκατάλογο μέχρι και 90%, ενώ η ΕΑΣ Αγρινίου μέχρι και 110%! Για παράδειγμα στην κατηγορία 3 για επιδότηση 5.200 ευρώ η αρχική ταρίφα ήταν 95,20 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και η ΠΑΣΕΓΕΣ την πήγε 148,75 ευρώ, ενώ η ΕΑΣ Βισαλτίας την έκανε 172,55 ευρώ και η ΕΑΣ Αγρινίου 190,40 ευρώ. Επιπλέον η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις βγάζουν κι άλλα εισπρακτικά φασούλια. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έβγαλε και τιμοκατάλογο αγροτεμαχίων, ενώ για το χαρτογραφικό η κάθε εγγραφή χρεώνεται με 2,38 ευρώ. Οι Ενώσεις βέβαια χρεώνουν ανάλογα με το πώς βολεύεται η κάθε μία, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες του τιμοκαταλόγου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Παράλληλα, άλλες χρεώνουν ποσοστό επί της ενιαίας ενίσχυσης, άλλες ανάλογα με τον αριθμό αγροτεμαχίων, άλλες χρεώνουν ξεχωριστά τα ζώα. Επίσης χρεώνουν όσο θέλουν τα αγροτεμάχια που δε δικαιούνται ενιαίας ενίσχυσης, χρεώνουν τα ιδιωτικά συμφωνητικά ενοικίασης ή παραχώρησης που παραλαμβάνουν και γενικότερα πάνε να βγάζουν από τους φτωχομεσαίους αγρότες ξίγκι.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να αντιδράσουν δυναμικά και αγωνιστικά και να μην περάσουν τα χαράτσια και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μπορεί να υπάρχει η προθεσμία να κάνουν τις αιτήσεις μέχρι τις 5 του Ιούνη, που επέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά πρέπει και οφείλουν να αντισταθούν. Μπορούν ακόμα να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, όχι μεμονωμένα, αλλά μαζικά. Επίσης, πάλι ομαδικά, μπορούν να πάνε σε δικαστικούς επιμελητές και να τους βάλουν να καταθέσουν αυτοί τις αιτήσεις τους στις Ενώσεις ή στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και να σταματήσουν τα κόλπα με τα χαρτογραφικά, που υποτίθεται ότι τα έχουν μόνο οι Ενώσεις και τα παίρνει κάποιος μόνο αν πληρωθεί το χαράτσι.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απαιτούν αποζημιώσεις για την επανασπορά

Από παλιότερη κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών
Χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιεργειών αναγκάστηκαν να σπείρουν ξανά πολλοί βαμβακοπαραγωγοί στη Θεσσαλία, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η επανασπορά των καλλιεργειών ήρθε να προσθέσει ακόμα ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος φτάνει μέχρι και τα 50 ευρώ το στρέμμα, ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει ποιοτικά το προϊόν. Κάτι που έδωσε ακόμα ένα πλήγμα στο εισόδημά τους, που συρρικνώνεται συνεχώς ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, το ακριβές μέγεθος των ζημιών θα υπολογιστεί μόνο με την άμεση καταγραφή τους, όπως απαιτούν οι πληγέντες αγρότες για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους στο 100% της ζημιάς.

Με δήλωσή του ο Σπ. Τσιοτινός, υποψήφιος δήμαρχος Φαρκαδόνας, όπου προκλήθηκαν, επίσης, μεγάλες ζημιές σε πολλά στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας, τονίζει:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως οφείλει, πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία καταγραφής και, βεβαίως, να καταβάλει δίκαιες αποζημιώσεις για το σύνολο της ζημιάς. Η ζημιά αυτή χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την ήδη δεινή κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, εξαιτίας της πολιτικής ξεκληρίσματος που εφαρμόζει, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Μια κατάσταση που πρέπει να ανατρέψει η φτωχή και μεσαία αγροτιά με τους αγώνες της, συντονίζοντας τη δράση της με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της και προς όφελος του λαού, στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας. Ενα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν την ευκαιρία και μπορούν να κάνουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, καταψηφίζοντας τους συνδυασμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όσων στηρίζουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και την υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών, που υποστηρίζονται στο πλαίσιο της πανελλαδικής συνεργασίας του ΚΚΕ, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών».

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, τονίζεται:

«Σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επερώτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ισχυρίστηκε ότι δε γίνεται καμία παρακράτηση σε βάρος των αγροτών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά τα ποσά που καταβάλλουν οι αγρότες στις ΕΑΣ αφορούν τη συμπλήρωση των αιτήσεών τους επειδή τάχα δεν μπορούν από μόνοι τους να συμπληρώσουν τις αιτήσεις ενεργοποίησης. Ο ισχυρισμός του υπουργού διαψεύδεται από την αναβάθμιση του αντίτιμου που πληρώνουν οι αγρότες που είναι σχεδόν ανάλογο των δικαιωμάτων και δείχνει ότι το ποσό δεν αφορά τη συμπλήρωση των αιτήσεων αλλά τα διαχειριστικά και άλλα έξοδα της ενιαίας ενίσχυσης».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, «οι αγρότες που θα συμπληρώσουν μόνοι τους τις αιτήσεις ενεργοποίησης θα παραλειφθούν δωρεάν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠ ή των ΕΑΣ;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ