ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
«Παράθυρο» για συμβάσεις ληστείας

Μοχλός για την εφαρμογή τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Βροχή» θα πέφτουν τα «χαράτσια» στον ελληνικό λαό, από τα μικρά και μεγάλα έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ, κατά τα πρότυπα της Αττικής Οδού...

Eurokinissi

«Βροχή» θα πέφτουν τα «χαράτσια» στον ελληνικό λαό, από τα μικρά και μεγάλα έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ, κατά τα πρότυπα της Αττικής Οδού...
Ολοι ξέραμε ότι η εκτέλεση κοινωφελών δημοσίων έργων με τη μέθοδο των «Συμπράξεων» Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα προσθέσει νέα δυσβάσταχτα «χαράτσια» στο λαό, ενώ θα εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για το τραπεζικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Σήμερα, ακόμη και οι δυνάμεις εκείνες που υποστηρίζουν την εκτέλεση των έργων με αυτή τη μέθοδο ομολογούν ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε για την εφαρμογή της μεθόδου αυτής αφήνει ορθάνοιχτο το «παράθυρο» για συμβάσεις ληστείας σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και μάλιστα για έργα που θα ιεραρχούνται, όχι με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά με το συμφέρον των ιδιωτών.

Αυτό προέκυψε και από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ), της ΚΕΔΚΕ και του ΤΕΕ, με αφορμή σχετική ημερίδα που θα γίνει στην Αθήνα (ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ») στις 24 Μάη. Ειδικότερα:

  • Πρέπει να υπάρξει έλεγχος της πολιτείας ώστε οι συμπράξεις αυτές να μην οδηγούν σε ληστρική εκμετάλλευση και σε βάρος του περιβάλλοντος, είπε ο πρόεδρος του ΙΟΚ Θ. Βουδικλάρης, ομολογώντας ότι κάτι τέτοιο από την υπάρχουσα νομοθεσία δε διασφαλίζεται. Επίσης ο ίδιος δήλωσε ότι όσοι έχουν ανησυχίες για υπερκοστολογήσεις και υπερτιμολογήσεις των έργων αυτών, καλώς τις έχουν...
  • Ο νόμος 3389/2005 για τις ΣΔΙΤ δεν προβλέπει τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στα όργανα που αποφασίζουν και ελέγχουν τα έργα αυτά, είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ, ως εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Χ. Παλαιολόγος, διεκδικώντας προφανώς ακόμη ενεργότερο ρόλο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εκτέλεση έργων με το ληστρικό αυτό τρόπο.
  • Επιφυλάξεις για την ποιότητα των έργων που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και για το πόσο δε θα βλάψουν το περιβάλλον, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος - στέλεχος του ΣΥΝ - παρότι, όπως είπε, «δεν είμαστε θεωρητικά κατά των συμπράξεων».

Χαρακτηριστικά, για το πού οδηγούν τους ίδιους τους δήμους οι «Συμπράξεις», είναι στοιχεία που δόθηκαν για τα έργα που έχουν ενταχτεί μέχρι τώρα στο πρόγραμμα «Θησέας» για τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, από τα 87 έργα τα οποία έχουν ενταχθεί, τα 40 (46%) αφορούν αναπτύξεις ακινήτων κυρίως για τουριστικές χρήσεις, δηλαδή πρόκειται για έργα που μεταβάλλουν τους δήμους σε... ξενοδόχους! Από την άλλη πλευρά, είναι λογικό οι ιδιώτες να σπεύσουν να διεκδικήσουν κατά προτεραιότητα τέτοια έργα που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Δεύτερη κατηγορία με 23% (20 συνολικά έργα) αφορούν την κατασκευή υπόγειων γκαράζ, καθώς δημιουργούν εξασφαλισμένο «χαράτσωμα» από την εκμετάλλευση της ανάγκης του λαού για χώρους στάθμευσης...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεργασία με σκοπό τον αποπροσανατολισμό

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» που απαντά στις κοινές δηλώσεις Χρ. Γιαταγάνα και Β. Παπαγεωργόπουλου

Την προσωπική επιλογή της να αποχωρίσει από τη δημοτική κίνηση «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» και να συνεργαστεί με την παράταξη του Β. Παπαγεωργόπουλου ανακοίνωσε η Χρυσούλα Γιαταγάνα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει τη συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, που επιχειρήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Η προσπάθεια του κ. Β. Παπαγεωργόπουλου να παρουσιάσει την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποίησε όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο Θεσσαλονίκης ως ευρύτερα αποδεκτή και χωρίς "χρώμα", με την προαποφασισμένη συνεργασία του με την κ. Χρυσούλα Γιαταγάνα, είναι μια προσπάθεια να κρύψει την πραγματικότητα και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους. Δυστυχώς, σ' αυτή την προσπάθεια βρήκε συμπαραστάτη», σημειώνει η δημοτική παράταξη.

«Βάση αυτής της συνεργασίας - συνεχίζει - αποτελεί η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, που μετέτρεψε το Δήμο Θεσσαλονίκης σε έναν φορομπηχτικό μηχανισμό, εμπορευματοποίησε τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως π.χ. τα υψηλά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, μέχρι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του δήμου και τη συνεργασία του με το ιδιωτικό κεφάλαιο».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Χρ. Γιαταγάνα, που επικαλέστηκε τα «εθνικά θέματα» ως βάση συνεργασίας, σημειώνει ότι τέτοια επιχειρήματα «πείθουν μόνο τους αφελείς». Σε σχέση με την αντιδημοκρατική «μη παραίτηση» της Χρ. Γιαταγάνα από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ είχε εκλεγεί με την παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» και την αποδοχή των πρακτικών αυτών από τον Β. Παπαγεωργόπουλο, σημειώνει ότι «φαλκιδεύουν την εκφρασμένη θέληση του λαού της πόλης και τον καθιστούν συνυπεύθυνο». «Ο καθένας επιλέγει το δρόμο του και πάει εκεί όπου ανήκει» σημειώνει η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ», υπογραμμίζοντας ότι «ο λαός της πόλης θα την κατατάξει εκεί όπου κατέταξε ανάλογες στο παρελθόν».

«Η δύναμη της παράταξης βρίσκεται στις θέσεις της, αλλά και στη δράση της για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όφελος του λαού και της πόλης και όχι στις προσωπικές επιδιώξεις των εκάστοτε προσωπικοτήτων. Αυτή μας η δύναμη θα εκφραστεί ακόμη πιο ισχυρή στο ψηφοδέλτιο και στο αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ Διονύσης Χατζηδάκης

Εκλέχτηκε με τη στήριξη της ΝΔ και έχει επιδείξει άψογη συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο και «σιγήν ιχθύος», όσον αφορά στην παραχώρηση οικοπέδων - «φιλέτων» για μεγαλοεργολάβους και επιχειρηματίες...

  • Τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν μέσα σε μια τετραετία πάνω από 15%.
  • Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ξεκινούν από 30 ευρώ το μήνα και αυξάνουν ανάλογα με το εισόδημα των γονιών, ενώ από την τσέπη των γονιών πληρώνονται και τα «έξτρα» έξοδα της λειτουργίας των σταθμών (παιχνίδια, γραφικά υλικά, μεταφορές, εκδρομές κλπ).
  • Χωρίς καμιά αντίδραση από πλευράς δημοτικής αρχής, χωρίς καμιά ενημέρωση στους δημότες και χωρίς ίχνος διεκδικητικής διάθεσης, το οικόπεδο ιδιοκτησίας Ριζαρείου, στο τέρμα της λεωφόρου Συγγρού, παραχωρήθηκε με αντιπαροχή σε μεγαλοεργολάβο και τώρα χτίζονται εκεί δύο μεγαθήρια για εμπορική χρήση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο μεγαλοεργολάβος Μπ. Βωβός θα δώσει στο Δήμο 500.000 ευρώ ως «αντίτιμο» προκειμένου να λάβει τις «ευλογίες» της δημοτικής αρχής.
  • Η μαρίνα Αλίμου παραχωρήθηκε από το κράτος στην εταιρία συμφερόντων Λάτση «Lamda Development». Κι ενώ ακόμα ένας χώρος πρασίνου θυσιάστηκε στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου για να χτιστούν εμπορικά κέντρα και ιδιωτικά γκαράζ, το δημοτικό συμβούλιο παραιτήθηκε από προσφυγή που είχε καταθέσει για το θέμα αυτό!
  • Η δημοτική αρχή έχει κλείσει τα μάτια μπροστά στην τσιμεντοποίηση του ρέματος της Πικροδάφνης, που προκαλεί μεγάλες πλημμύρες, και μάλιστα μπροστά στην πρόταση για μετατροπή του ρέματος σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, έχει «αντιπροτείνει» το πέρασμα του τραμ πάνω σε αυτό.
  • Το αντιπλημμυρικό κανάλι που είχε προγραμματιστεί (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Φάληρο), δεν έγινε.
Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Σήμερα, Πέμπτη 18 Μάη

- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ και ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη, θα περιοδεύσουν στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στο Ρέντη, στις 9.30 π.μ.

- Ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει στο καφενείο του Βενιζέλου στη Σφενδάμη Πιερίας, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές», στις 8.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ