ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ»
Απλώνουν τα πλοκάμια τους παντού

Εχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις συνολικού ύψους 548 εκατομμυρίων ευρώ

Τα πλοκάμια του ιδιωτικού κεφαλαίου - μέσω του θεσμού των περιβόητων «Συμπράξεων» - απλώνονται παντού. Στην Παιδεία, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί η κατασκευή από ιδιώτες 27 σχολικών μονάδων στην Αττική, στην Υγεία με την εισβολή των ιδιωτών στις κατασκευές, στην Πρόνοια, στη Δικαιοσύνη, αλλά και σε τομείς όπως η στέγαση φορέων του Δημοσίου, τουριστικές και περιβαλλοντικές υποδομές.

Αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, σε ημερίδα για τα «ΣΔΙΤ», που διοργάνωσε το γραφείο γνωστού δικηγόρου Α. Λυκουρέζου (;) σε συνεργασία με οικονομική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη μέχρι χτες είχαν υποβληθεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ προτάσεις συνολικού ύψους 548 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται εντός του μήνα η υποβολή νέων προτάσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ... Φαίνεται ότι οι ιδιώτες «επενδυτές» μυρίστηκαν «ψητό» και σπεύδουν να πάρουν θέση, ενώ, αν κρίνουμε από την πρωτοβουλία Λυκουρέζου, επικερδείς δουλιές φαίνεται ότι ανοίγουν και για τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία προφανώς θα αναλάβουν το σχεδιασμό και κατάρτιση των συμβάσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Την προηγούμενη Τετάρτη, εξάλλου, σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Δικαιοσύνης Γ. Αλογοσκούφης και Α. Παπαληγούρας, συζήτησαν και το θέμα των ΣΔΙΤ στο χώρο της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα την προοπτική κατασκευής φυλακών από ιδιώτες, τις οποίες στη συνέχεια θα εκμισθώσουν στο κράτος, έναντι αδράς αμοιβής...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΏΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Αγωνιστική και ενιαία απάντηση

Εκδήλωση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ στα Γιάννενα

Απέναντι στην ενιαία αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μέσα από προσχηματικό διάλογο - απάτη επιδιώκουν το παραπέρα πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, εργαζομένων, συνταξιούχων χρειάζεται ενιαία και η αγωνιστική απάντηση από όλους όσοι θίγονται από τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις, με στόχο την προάσπιση και ενίσχυση του δημόσιου, καθολικού και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και Υγείας - Πρόνοιας. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της προχτεσινής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στα Γιάννενα η Ομοσπονδία ΕΒΕ του νομού για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Τασούλας αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην αντιασφαλιστική πολιτική που έχουν εφαρμόσει εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπονομεύοντας τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και στο ρόλο των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ και τη γενικότερη συμφωνία τους στις κυβερνητικές αντιασφαλιστικές προτάσεις, μια τακτική που την υιοθετεί ουσιαστικά και η πλειοψηφία του Επιμελητηρίου στα Γιάννενα.

«Μαζί με το αγωνιστικό ριζοσπαστικό, συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα για τη σύγκρουση και απόκρουση της νέας επίθεσης. Τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που είναι τα στηρίγματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Ολοι μαζί επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα» ήταν το κάλεσμα που απεύθυνε στους παρευρισκόμενους.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων η Τερέζα Βασιλείου, η οποία επισήμανε την ανάγκη κοινής συμπόρευσης και συστράτευσης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε από το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ ο Π. Μπαλάφας. «Οι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία ΕΒΕ είναι συγκοινωνούντα δοχεία» σημείωσε και κάλεσε σε αντίσταση στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οδηγούν στον αφανισμό και την εξαφάνιση των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων.

Αποκαλυπτικός για άλλη μια φορά ήταν ο ρόλος των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΕ, που δίνοντας υποκριτικές διαστάσεις υπερκομματικού χαρακτήρα και χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για «ενότητα», επιχείρησαν να κρύψουν την πλήρη σύμπλευση και συναίνεση με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, αφήνοντας παράλληλα στο απυρόβλητο τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν.

ΔΗΚΕΒΕ
Σύσκεψη για τα Επιμελητήρια

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» των ΕΒΕ, που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, καλεί τους υποψήφιους των ψηφοδελτίων για τις εκλογές στα Επιμελητήρια σε σύσκεψη, με θέμα «Οργάνωση της δουλιάς για τις αρχαιρεσίες στα Επιμελητήρια», τη Δευτέρα 22 του Μάη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Ανακαλούνται τύποι της OPEL

Διαδικασία ανάκλησης αυτοκινήτων OPEL μοντέλου Vectra C και Signum για επιδιόρθωση βλάβης του θερμαινόμενου μπεκ ψεκασμού του συστήματος πλύσης του μπροστινού παρμπρίζ ξεκινά η εταιρία GM ΕΛΛΑΣ ΑΕ, γενική εισαγωγέας της συγκεκριμένης μάρκας στην Ελλάδα. Η ανάκληση αφορά 568 οχήματα παραγωγής 2004 - 2006, τα 386 από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί σε καταναλωτές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210. 6164700.

ΕΦΟΡΙΑ
Τρέχουν οι προθεσμίες

Σήμερα, Παρασκευή 19 Μάη λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και για τους μισθωτούς - συνταξιούχους με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 7. Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ (αναγράφεται στην παρένθεση με έντονο γράμμα), οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι και:

  • 19 Μάη (7)
  • 23 Μάη (8)
  • 25 Μάη (9)
  • 29 Μάη (10, 20, 30, 40 και 50)
  • 31 Μάη (60, 70, 80, 90 και 00).

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 200.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις (Ε1).

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με αγωνιστικό ψηφοδέλτιο οι ΕΒΕ

Η όξυνση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ανάγκη για αλλαγή συσχετισμών, με σαφή προσανατολισμό στην πάλη για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων και της εργατικής τάξης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την κάθοδο της «ΔΑΣΕΒΕ» (Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων), στις εκλογές του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ύστερα από πολλά χρόνια.

Οι αρχαιρεσίες θα ξεκινήσουν στις 5 και θα ολοκληρωθούν στις 7 Ιούνη, και συμμετέχουν, συνολικά, πέντε συνδυασμοί. Επικεφαλής του συνδυασμού της «ΔΑΣΕΒΕ» είναι ο Νίκος Σαλούστρος, έμπορος και στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν 17 υποψήφιοι από το χώρο των Επαγγελματοβιοτεχνών και το βιομηχανικό κλάδο.

Στη διακήρυξή του ο συνδυασμός τονίζει ότι, ενώ τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ ΚΑΙ ΑΣΚΕΒΕ κάνουν ό,τι μπορούν να μείνουν οι ΕΒΕ εγκλωβισμένοι στις ψευδαισθήσεις τους, στις αυταπάτες των δήθεν ίσων ευκαιριών της «ελεύθερης αγοράς». Γι' αυτό το λόγο, όπως υπογραμμίζουν, επιβάλλεται η στήριξη του ψηφοδελτίου της «ΔΑΣΕΒΕ», για να σταματήσουν να αποτελούν αυτές οι παρατάξεις τους ιμάντες μεταβίβασης των κυβερνητικών επιλογών, στο χώρο μας που είναι οι εντολές του μεγάλου κεφαλαίου. «Μπορούμε και πρέπει να αντιπαρατεθούμε μαζικά με το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό των Επιμελητηρίων», υπογραμμίζεται.

ΟΟΣΑ - ΜΜΕ
Διάσκεψη στην Ελλάδα

Τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης του ΟΟΣΑ στις 6 - 8 του Νοέμβρη στην Αθήνα, με θέμα «Εξάλειψη των εμποδίων πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές», ανέλαβε η Ελλάδα. Αρχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας είχε προτείνει στον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ να αναλάβει η Ελλάδα τη διεξαγωγή της επόμενης διυπουργικής διάσκεψης για το θέμα (η τελευταία είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη), ωστόσο οι... ευχαριστίες του ΟΟΣΑ συνοδεύτηκαν από την επισήμανση ότι... δεν προβλέπεται τέτοια σύσκεψη στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης η Ελλάδα κλήθηκε παρ' όλα αυτά να αναλάβει... «πρωτεύοντα ρόλο σε δραστηριότητα του ΟΟΣΑ για τη διεθνοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχει στην εκπόνηση μελέτης για το θέμα και θα διοργανώσει τη διάσκεψη.

Η κυβερνητική πολιτική είναι αυστηρά προσηλωμένη στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για στήριξη ενός πολύ συγκεκριμένου και ειδικού τμήματος επιχειρήσεων που θεωρητικά εντάσσεται στις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Αφορά την υποστήριξη επιχειρήσεων που δεν είναι μεγάλες, αλλά το αντικείμενό τους, τα κέρδη και η γεωγραφική δράση τους απέχουν εξαιρετικά από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εγκρίθηκαν 145 επιχειρηματικά σχέδια

Η ένταξη 145 επιχειρηματικών σχεδίων στον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών ποιότητας» του ΕΠΑΝ εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο αριθμός των εγκριθέντων σχεδίων αποτελεί το 81,9% του συνόλου εκείνων που υποβλήθηκαν και είναι συνολικού προϋπολογισμού 245,6 εκατ. ευρώ από τα οποία επιδοτούνται τα 116,6 εκατ. Αξιολογήθηκαν, ακόμα, άλλα 18 επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού 14,5 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις που τα υπέβαλαν είναι επιλαχούσες και θα υπαχθούν στην ίδια δράση με νεότερη υπουργική απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ