ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Εξι εγκλήματα σε τρεις μέρες

Ενας νεκρός οικοδόμος στα Τρίκαλα και άλλοι πέντε εργάτες τραυματίες από το Σάββατο μέχρι και χτες

Κάτω από αυτό το «βουνό» από μαδέρια και σίδερα, βγήκε σακάτης ένας οικοδόμος στο εργοτάξιο των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, το Φλεβάρη του 2005. Οπως ο Αιγύπτιος συνάδελφός του, το περασμένο Σάββατο...
Κάτω από αυτό το «βουνό» από μαδέρια και σίδερα, βγήκε σακάτης ένας οικοδόμος στο εργοτάξιο των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, το Φλεβάρη του 2005. Οπως ο Αιγύπτιος συνάδελφός του, το περασμένο Σάββατο...
Τελευταίο μεροκάματο χτες για έναν ακόμη οικοδόμο, που έχασε τη ζωή του στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλιάς. Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στα Τρίκαλα, σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή, στη συνοικία Σαράγια, στις 11.30 π.μ., όταν ο οικοδόμος Κωνσταντίνος Αντ. Πατραμάνης, 62 ετών από το χωριό Πρίνος, έπεσε στο κενό, την ώρα της δουλιάς, από τον 4ο όροφο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Οσον αφορά στο νομό Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, την πενταετία 2001 - 2005, σημειώθηκαν 278 εργατικά «ατυχήματα», εκ των οποίων τα 5 θανατηφόρα, τα 32 σοβαρά και τα 241 ελαφρότερα. Από τα 278 εργατικά «ατυχήματα», τα 76 έγιναν σε οικοδομές και εργοτάξια και τα 200 σε διάφορους, άλλους, εργασιακούς χώρους με τους άνδρες να κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά των θυμάτων (82%). Τα περισσότερα απ' αυτά καταγεγραμμένα μόνο «ατυχήματα» σημειώθηκαν μετά το 2003, γεγονός που συμπίπτει με την περίοδο μεγάλης υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στα Τρίκαλα.

Σακατεύτηκαν άλλοι πέντε εργάτες

Το περασμένο Σάββατο, τρεις νεαροί οικοδόμοι από την Αίγυπτο τραυματίστηκαν την ώρα που υποχώρησε το υποστύλωμα, καθώς ξεκαλούπωναν σε οικοδομή στο Ιλιον, στην οδό Αράτου 28. Σοβαρά τραυματισμένος είναι ο Ραμαντάνι Αργκούν, 32 χρόνων, τον οποίο καταπλάκωσαν δύο περίπου κυβικά μέτρα ξύλα. Επίσης, ο Μαχμούτ Μπαντί, 31 χρόνων, και ο Μοχάμεντ Μαχμούτ, 28 χρόνων, εκ των οποίων ο ένας επίσης καταπλακώθηκε από ξύλα και ο άλλος έπεσε από ύψος περίπου τριών μέτρων. Αποκαλυπτικό της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι ότι το «ατύχημα» έγινε μέρα που κανονικά είναι αργία και δε χορηγείται άδεια στις οικοδομές για εργασίες.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ένας χειριστής μπουλντόζας στα έργα για την εκτροπή του Αχελώου στο νομό Αρτας, σώθηκε από τύχη, όταν χτυπήθηκε από μπάζα την ώρα που εκτελούσε χωματουργικές εργασίες. Ανάμεσα στα μπάζα και με ευθύνη της εργολήπτριας εταιρίας είχε στοιβαχτεί και ένας σιδερένιος σωλήνας που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση δυναμίτη στο έδαφος. Η μια άκρη του σωλήνα «πιάστηκε» στον κουβά της μπουλντόζας και λόγω της ελαστικότητάς του τίναξε τα μπάζα στην καμπίνα του οδηγού, τραυματίζοντάς τον στο πόδι.

Το Σάββατο, επίσης, ένας ναυτεργάτης που εργαζόταν με δίμηνη σύμβαση σε πλοίο μεταφοράς κάρβουνου χτύπησε στο κεφάλι, την ώρα που προσπαθούσε να ανάψει τις ηλεκτρογεννήτριες του πλοίου μέσα στα σκοτάδια, στο κάτω μέρος της πλώρης, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μετά από λίγα λεπτά, ο καπετάνιος του είπε ότι απολύεται, ενώ δεν είχε λήξει η σύμβασή του. Κι αφού τον απέλυσε χωρίς καμία δικαιολογία, επέβαλε στο πλήρωμα του πλοίου να υπογράψουν χαρτί ότι ο συνάδελφός τους δε χτύπησε(!). Μετά από αρκετή ώρα αναγκάστηκε να τον πάει στο Λιμεναρχείο, αφού είχε ειδοποιηθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από τον «Ρ». Με συνοδεία του πράκτορα της εταιρίας του πλοίου, έφτασε στο ΑΧΕΠΑ για τις απαιτούμενες εξετάσεις. Σε συνάντηση του ΠΑΜΕ με το Λιμεναρχείο, ο λιμενάρχης αναπαρήγαγε τα επιχειρήματα του καπετάνιου...

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΙΝΑΠ
Ψήφο στην «Πανεπιστημονική»

Στις κάλπες σήμερα οι γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά

Η ψήφος στη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» θα ενισχύσει παραπέρα τη συσπείρωση των γιατρών, που στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, με το ταξικό εργατικό κίνημα, διεκδικεί το σύνολο των δικαιωμάτων, τονίζει στη διακήρυξή της η παράταξη με αφορμή τις εκλογές της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που γίνονται σήμερα στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής. Η «Πανεπιστημονική», σημειώνεται στη διακήρυξη της παράταξης, όλο το προηγούμενο διάστημα πάλεψε με βασικό κριτήριο ότι λύση δε δίνουν οι πολιτικές που άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζουν την επιχειρηματική δράση, την εμπορευματοποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εκλογικά τμήματα θα υπάρξουν σε 38 νοσοκομεία, ενώ για - καθαρά - τεχνικούς λόγους θα ισχύσουν οι παρακάτω ρυθμίσεις: Οι γιατροί του Ωνασείου θα ψηφίσουν στο Τζάνειο. Των Αγίων Αναργύρων στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων. Του 1ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ στο Αμαλία Φλέμιγκ. Του Νταού Πεντέλης στο Κρατικό Αθήνας. Του Αιγινήτειου στο Αρεταίειο. Του Σπηλιοπούλειου στο Ελενας Βενιζέλου. Του Ναυτικού Νοσοκομείου στο ΝΙΜΤΣ. Του Οφθαλμιατρείου στην Πολυκλινική. Του 7ου Θεραπευτήριου του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο Πατησίων. Τέλος, οι γιατροί του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και του 251 Νοσοκομείου Αεροπορίας θα ψηφίσουν στο νοσοκομείο Σωτηρία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Κινητοποιήσεις για την Ψυχική Υγεία

Αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις δομές αποασυλοποίησης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με πρώτο σταθμό την αυριανή μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 10.30 π.μ., έχει εξαγγείλει για το επόμενο διάστημα το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, αντιδρώντας στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις δομές για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων συμμετέχουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Επιτροπή Αγώνα Γονιών και Κηδεμόνων ΑμΕΑ.

Το Σωματείο προγραμματίζει ακόμα για την ερχόμενη Παρασκευή 26 του Μάη στις 6 μ.μ. Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις δομές αποασυλοποίησης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν σε αυτή τη φάση στις 31 του Μάη με 5ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.), συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια όλων των ταξικών δυνάμεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας-Πρόνοιας (ΠΑΜΕ) και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Θα ακολουθήσει πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει ότι το κράτος αποποιείται την υποχρέωσή του για την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε όλο το λαό και ιδιωτικοποιεί τον ευαίσθητο αυτό τομέα. Οτι σε πολλές δομές οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τέσσερις μήνες, υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, μερική απασχόληση, ευέλικτα ωράρια, συμβάσεις εργασίας στα όρια της φτώχειας. Και καλεί σε αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και ένταξη των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στο δημόσιο σύστημα.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παλεύουν για μέτρα ασφάλειας

Υπό την πολιορκία των εργαζομένων βρέθηκε χτες από τις 8 έως τις 11 το πρωί το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», στην οδό Β΄ Μεραρχίας στον Πειραιά. Υπάλληλοι του καταστήματος, συνδικαλιστές της ταξικής Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και μέλη της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε η Ενωση, έκλεισαν το κατάστημα δίνοντας απάντηση στην άγρια εκμετάλλευση που έχει επιβάλει η εργοδοσία σε τέτοιο βαθμό ώστε από τον περασμένο Νοέμβρη μέχρι και το Μάη να έχουν καταγραφεί έξι εργατικά «ατυχήματα», που περιλαμβάνουν από κομμένα δάχτυλα, μέχρι σπασμένα χέρια, πόδια και σβέρκους.

Η ομάδα περιφρούρησης είχε πάρει θέση από τις 7 το πρωί στην είσοδο του καταστήματος. Η Διεύθυνση ωστόσο, με τη γνωστή μέθοδο των εκβιασμών, είχε αναγκάσει ορισμένους εργαζόμενους να πιάσουν δουλιά από τις 6, παραβιάζοντας κατάφωρα ακόμα κι αυτό το αντεργατικό ωράριο εργασίας. Πάντως οι περισσότεροι εργαζόμενοι, υψώνοντας το ανάστημά τους, συμμετείχαν στην αγωνιστική κινητοποίηση. Η πρόεδρος της Ενωσης Κούλα Κυριακοπούλου ξεκαθάρισε ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των εργαζομένων για τη λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, εξειδίκευση εργαζομένων από τον τεχνικό ασφαλείας, πρόσληψη τουλάχιστον άλλων δέκα υπάλληλων, τήρηση του οχτάωρου κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ