ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Να μην υποκύψουν οι αγρότες στα χαράτσια

Κάλεσμα στους αγρότες να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις την κατάργηση των χαρατσιών που καλούνται να πληρώσουν κατά την υποβολή των αιτήσεών τους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, απευθύνει η γραμματεία της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας.

«Με το χαράτσωμα αυτό, ο κρατικός προϋπολογισμός όχι μόνο θα απαλλαχτεί από το αντίστοιχο κόστος, αλλά θα βγάλει και μερικά εκατομμύρια ευρώ κέρδος από το ΦΠΑ που θα πληρώσουν οι αγρότες, επί το ποσό που εκβιαστικά καλούνται να καταβάλουν κατά την υποβολή των αιτήσεών τους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Επισημαίνει τα δικολαβικά επιχειρήματα της κυβέρνησης - διαμέσου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τους εκβιασμούς της και να αποδείξει ότι τα έξοδα διεκπεραίωσης των αιτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ δεν αποτελούν δημόσια δαπάνη αλλά πρέπει να καταβληθούν από τους δικαιούχους αγρότες.

«Προκλητικές απειλές και οι εκβιασμοί του γενικού γραμματέα προς τους δικαιούχους αγρότες ότι θα χάσουν τα δικαιώματά τους, αν δεν υποταχθούν στους παράνομους εκβιασμούς του, απορρέουν και από παρόμοια πρακτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η γραμματεία της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας επισημαίνοντας τη στάση συνεργού, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους αγρότες, από τη Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εγγυήσεις δημοσίου έναντι ... ψήφων!

Αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση δανείων σε σεισμόπληκτους (Κυθήρων, Αντικυθήρων και Λακωνίας) και για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις των Σερρών

Οσο πλησιάζει η ημερομηνία των δημοτικών εκλογών, τόσο πιο εντατικά δουλεύουν οι ψηφοθηρικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και δύο νέες αποφάσεις, που δημοσιοποιήθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες χορηγείται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων σε σεισμοπλήκτους των Κυθήρων, Αντικυθήρων και Λακωνίας καθώς και για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις του Νομού Σερρών.

Σύμφωνα με τις χτεσινές υπουργικές αποφάσεις - που έρχονται να προστεθούν σε άλλες παρόμοιες που δημοσιοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που θα δοθούν:

  • Σε κατοίκους του Δήμου Κυθήρων, της Κοινότητας Αντικυθήρων, καθώς και των Νομών Λακωνίας και Χανίων, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών οι οποίες προκλήθηκαν από το σεισμό που σημειώθηκε στις 8 του Γενάρη 2006
  • Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Νομό Σερρών από 1-1-2006 έως 31-12-2006, για κεφάλαιο κίνησης.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο αποφάσεων είναι ότι ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των εγγυήσεων τίθεται τα δάνεια να παρέχονται με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Ειδικά, όμως, για τα δάνεια στις επιχειρήσεις του Νομού Σερρών, θα ...απαιτείται και η σχετική έγκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

Ετσι, στην περίπτωση των δανείων που προορίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών σεισμοπλήκτων, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ρητά ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε λήψη προσημείωσης υποθήκης Α΄ σειράς, που θα υπερκαλύπτει κάθε φορά το ύψος της εγγυημένης οφειλής. Στη δε περίπτωση της χορήγησης εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις του Νομού Σερρών, τίθενται μία σειρά προϋποθέσων, όπως: Η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και η λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων (τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη θα αξιολογούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), η εγγύηση να μην υπερβαίνει το 80% του ποσού του δανείου και έως 300.000 ευρώ, ενώ το σχετικό ποσό (του δανείου) θα αποτελεί κεφάλαιο κίνησης πενταετούς διάρκειας, εξοφλούμενο σε εξαμηνιαίες δόσεις με το ισχύον επιτόκιο της αγοράς.


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Διαγκωνισμοί για το θεαθήναι

Συνεχίζονται οι θεατρινισμοί των ηγεσιών (πολιτικών και συνδικαλιστικών) του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ γύρω από την υπόθεση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ από τη μια πλευρά αξιώνουν την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο, από την άλλη κόπτονται για την «ορθότητα» των επιλογών, για λειψή ενημέρωση, για αβεβαιότητες και άλλα αντίστοιχα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων της ΕΤΕ συναντήθηκαν χτες με τον διοικητή της Τράπεζας Τ. Αράπογλου, ζητώντας «περισσότερη ενημέρωση». Παράλληλα με το αίτημα για «διαφάνεια», υπέβαλαν και έγγραφο με 14 ερωτήματα - κυρίως χρηματιστηριακού περιεχομένου - στα οποία φαίνεται να εξαντλείται και ο όποιος «προβληματισμός» τους.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις όποιες κορόνες της, η... αλά ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση ψαρεύει στα θολά νερά. Αλλωστε, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, συμπλέουν απόλυτα με την κυβέρνηση στο «στρατηγικό στόχο» επιχειρηματικής διείσδυσης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπέρμαχος ακριβών τουριστικών υπηρεσιών

Σε καθοριστικό παράγοντα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με αυτές των πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών της ΕΕ, ανήγαγε τον... τουρισμό η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλη Πετραλιά σε ομιλία της σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Η υπουργός αγνόησε εντελώς το γεγονός ότι πρόκειται ταυτόχρονα για μια εύθραυστη οικονομική δραστηριότητα, εκτεθειμένη σε πολύμορφους κινδύνους, πολιτικούς έως και... κλιματολογικούς! Παράλληλα, η υπουργός συνέδεσε την τουριστική ανάπτυξη της Μακεδονίας με την ...«αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας του ΕΟΤ στη Βόρεια Ελλάδα», με άλλα λόγια την παράδοσή της στο κεφάλαιο.

Για το συγκεκριμένο θέμα επισήμανε ειδικότερα: «Στο χαρτοφυλάκιο της τουριστικής περιουσίας του ΕΟΤ που διαχειρίζεται η ΕΤΑ, υπάρχουν πολλά και σημαντικά ακίνητα στη Β. Ελλάδα. Οι εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων στη Χαλκιδική, στην Αγ. Τριάδα, οι μαρίνες στη Θεσσαλονίκη, κάμπινγκ, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κ.ά. Παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν, το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας θα προχωρήσει. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα και στο επίπεδο αυτό».

Μετά από τη συνάντησή της με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γ. Καλατζή, η υπουργός έκανε λόγο και για κυβερνητική συνεργασία στην κατεύθυνση «ωρίμανσης των επενδύσεων» στην περιοχή. Οσο για το πρόβλημα ενός σημαντικού τμήματος εργαζομένων και των οικογενειών τους να κάνουν διακοπές ή τις διακοπές που θα ήθελαν, λόγω οικονομικής αδυναμίας, η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και απόλυτα ταγμένη στις επιδιώξεις του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου: «Το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν είναι το φτηνότερο και δεν πρέπει να είναι το φτηνότερο» είπε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να είναι και το καλύτερο.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Νέα άλματα το πρώτο τρίμηνο

Κέρδη που ξεπερνούν και τις προσδοκίες τους αποκομίζουν οι μεγάλες εταιρίες του πετρελαϊκού κλάδου, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν με δυσκολία τις πολύ υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων και τις συνεχείς ανατιμήσεις που εκ του αποτελέσματος οφείλονται και εξυπηρετούν αποκλειστικά την υπερκερδοφορία των επιχειρήσεων. Μετά τα ΕΛΠΕ, έρχεται η σειρά της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ να «θαμπώσει» με τα οικονομικά αποτελέσματά της το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 47,73% και έφτασαν τα 42,9 εκατ. ευρώ από 29,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2005! Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 46,3% και έφτασε τα 948,5 εκατ. ευρώ έναντι 648,3 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες

Σε νέα ύψη εκτοξεύτηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2006 τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα των τραπεζών. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), σύμφωνα με τον ισολογισμό της, έφτασαν σε 47,7 εκατ. ευρώ (από 35,9 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2005) με αύξηση 33%. Αντίστοιχα διαμορφώνεται και η κερδοφορία για την «Τράπεζα Αττικής», η οποία εμφανίζει κέρδη ύψους 4,1 εκατ. ευρώ (από 2,8 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 45,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ