ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
Σελ. /48
Εχε το νου σου!

για σένα ετοιμάζουν νέους «Παρθενώνες»

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Πάνε να μας σαλέψουν εντελώς;

Με εμφανώς μοιρασμένους ρόλους το ένα «ρεπορτάζ» «δίνει», περίπου ονομαστικά, κάποιον 30χρονο που η αντιτρομοκρατική διοχετεύει ότι τον θεωρεί επικεφαλής κάποιας ομάδας. Εχουν στοιχεία; Αν έχουν, γιατί δεν πράττουν τα δέοντα; Αν δεν έχουν, από πού κι ως πού ο δημοσιογράφος σε ρόλο άτυπου γραφείου Τύπου της Ασφάλειας στοχοποιεί οποιονδήποτε;

Στο αμέσως επόμενο κείμενο, ένας δήθεν «αναλυτής», ένας απλός συνδαιτυμόνας του «πρωινού καφέ» του Μαξίμου, προειδοποιεί ότι όσοι καταγγέλλουν τον Βουλγαράκη για το θέμα των Πακιστανών, θα πρέπει σε λίγο να απολογηθούν, γιατί κάναν τα ίδια και χειρότερα όταν κυβερνούσαν. Δηλαδή, όποιος κατήγγειλε την απαράδεκτη απαγωγή των Πακιστανών, είναι ομοτράπεζος του Χρυσοχοΐδη; Ε! λίγο κράτει.

Γιατί, με τη λογική του Τράγκα, θα βρεθούν «αθώοι του αίματος» και ο Ραυτόπουλος για το πραξικόπημα στη ΓΣΕΕ και ο Πολυζωγόπουλος για τα 77 λεπτά του ευρώ αύξηση στους μισθούς. Από πού κι ως πού η κριτική, ναι και η πολεμική, για κάθε πουλημένο που τσακίζει εργάτες, είναι ταυτόσημη με τη δράση πρακτόρων που - κοινό μυστικό πλέον - εξορμούν από τα υπόγεια της ΚΥΠ, παριστάνοντας τους «κοινωνικούς αγωνιστές»;

Είναι «προπύργιο της δημοκρατίας» ο Βουλγαράκης και θα μείνει στο απυρόβλητο της πολιτικής και ιδεολογικής κριτικής για τη συνέπεια, με την οποία εφάρμοσε την πολιτική Χρυσοχοΐδη, δηλαδή το ένα και το αυτό μοντέλο αστυνομικού κράτους, χαφιεδισμού και προβοκάτσιας;

Αντε ρε μαζευτείτε...

Νέους τρομονόμους ετοιμάζετε. Ενα εργατικό κίνημα που δε χαρίζει κάστανα θέλετε να αντιμετωπίσετε. Το Αιγαίο παζαρεύετε και ξέρετε πως αυτό δε θα περάσει χωρίς συνέπειες για την πολιτική σας. Εχετε ήδη πουλήσει τους εργάτες, έχετε γονατίσει τους συνταξιούχους, τσακίζετε τα παιδιά μας πριν ακόμα σταθούν στα πόδια τους. Εκπορνεύετε καθημερινά τις γυναίκες και τις κόρες μας. Εχετε κάργα λερωμένη τη φωλιά σας, το ξέρετε και παίρνετε μέτρα για κείνη τη στιγμή που η λαϊκή οργή θα γίνει ποτάμι να σας πάρει και να σας σηκώσει. Και θα 'ναι μέρα μεσημέρι!

Στο σκοτάδι μόνο εσείς κινείστε. Μόνο εσείς έχετε ανάγκη στρακαστρούκες, για να μπορείτε μετά να κυνηγάτε όποιον αμφισβητεί την εξουσία σας ως τρομοκράτη.

«Αϊ σιχτίρ», που λένε και οι γείτονες...


ΕΠΙΕΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ

ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟ; «Επί μήνες μέρος του έντυπου και ηλεκτρονικού Tύπου είχε στοχοποιήσει τον Γ. Βουλγαράκη, με σειρά αρνητικών σχολίων και δημοσιευμάτων και άδικη επικοινωνιακή εκστρατεία εις βάρος του, γεγονός που όπως φαίνεται κινητοποίησε τους εγχώριους τρομοκρατικούς πυρήνες» (η εκτίμηση στη ΧΩΡΑ του Τράγκα!).

ΤΟ ΕΝΑ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ; «Βόμβα μεγάλου μεγέθους θα σκάσει τις προσεχείς ημέρες και θα φέρει σε δύσκολη θέση όλους όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συνεργάστηκε με ξένες υπηρεσίες για την υπόθεση των Πακιστανών. Η αποκάλυψη θα αφορά τη "17 Νοέμβρη" και το πλαίσιο στο οποίο έγινε η συνεργασία μεταξύ μυστικών υπηρεσιών στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς να υπάρχει κανένας μανδύας νομιμότητας. Περισσότερα δεν μπορώ να γράψω. Θα έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τότε το εξής: Ολοι αυτοί που ωρύονται σήμερα εναντίον του Βουλγαράκη και τον υποδεικνύουν ως στόχο τι θα έχουν να καταλογίσουν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στους υπουργούς της και στους πρωθυπουργούς της;» (ο Μανώλης Κοττάκης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΛΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ ΠΟΥ ΚΟΥΤΣΑΙΝΕΙ; «Eνας 30χρονος, ο οποίος θεωρείται ότι κινείται στον αντιεξουσιαστικό χώρο προσήχθη για ανάκριση, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο που να δικαιολογεί τη σύλληψή του - η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τον θεωρεί ως έναν από τους επικεφαλής του Επαναστατικού Αγώνα. Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αυτό ήταν ενδεχομένως και το λάθος των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής, καθώς θεώρησαν ότι με την προσαγωγή του νεαρού είχαν δώσει το μήνυμα "στοχοποίησης" των ηγετών της οργάνωσης, που, όπως πίστευαν, θα την οδηγούσε σε αδρανοποίηση. Ωστόσο, το χθεσινό χτύπημα διέψευσε αυτή την εκτίμηση» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οικονομική «ΑΦΑΙΜΑΞΗ» της λαϊκής οικογένειας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε δοκιμασία οι αγορές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιβεβαιώνεται η διένεξη μετόχων της Finansbank

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αίνιγμα η βόμβα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΒΟΜΒΑ ξύπνησε εφιάλτες

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΔΕΙΞΗ δολοφονικής ισχύος

ΝΕΑ: Βόμβα - πρόκληση από... εγγόνια της 17Ν

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΤΥΦΛΟ» τρομοκρατικό χτύπημα

Η ΧΩΡΑ: Ηθελαν αίμα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΕΚΡΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΟ τον Βουλγαράκη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΛΑΦΚΑ: Η πρώτη δόση για 640.000 δικαιούχους, ΕΚΑΣ: το ξαναπαίρνουν 60.000 δικαιούχοι

Η ΑΥΓΗ: Ακυρη η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για το φακέλωμα των ταξιδιωτών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κανένα «χάσμα», μία είναι η μηχανή, ένας ο ιδιοκτήτης

«Η ελευθερία του Τύπου, φρούριο δημοκρατίας, δεν έχει παύσει να ανήκει στα συνταγματικά κατοχυρωμένα θεμέλια του κράτους δικαίου. Στην εξουσιαστική κατάχρησή του όμως ο Τύπος γίνεται φρούριο - φυλακή. Χειραγωγεί και υπονομεύει την πολιτική ζωή, καθώς και τα ατομικά δικαιώματα (...) μια εξήγηση που κυριαρχεί στο "παγκόσμιο χωριό" είναι ότι ο δημοσιογραφικός λόγος προσαρμόζεται βασικά στις δηλωμένες ή στις εικαζόμενες θέσεις των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής επικοινωνίας, των διαφημιστών και άλλων ισχυρών χορηγών (...) η εποχή όπου οι δημοσιογράφοι ενέπνεαν την κατασκευή φανταστικών ηρώων (από Τεν τεν έως Σούπερμαν) παρήλθε. Τώρα υπάρχουν ακτινοβόλα είδωλα που εκπέμπουν αύρα εξουσίας, οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής. Δίπλα τους βέβαια βρίσκονται οι σεμνοί αχθοφόροι της είδησης και της κριτικής που φθάνουν κάποτε σε αυταπάρνηση ζωής. Ανάμεσά τους υπάρχει χάσμα, ακόμη κι αν εδρεύουν στο ίδιο γραφείο» (ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ/ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Πού να δεις πόσα βγάζει το αφεντικό του...

«Ενας θυρωρός στο Μπέλφαστ κερδίζει 200 ευρώ την εβδομάδα. Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Μίκαελ Μπάλακ, που θα παίζει από τη νέα περίοδο στην Τσέλση, θα κερδίζει το ίδιο διάστημα 190.000 ευρώ. Μήπως κάτι δεν πάει καλά;» (η ερώτηση από τον Μιχάλη Μητσό στα «ΝΕΑ»).

Ελα, που δεν ξέρει, όμως, ο φίλος...

«Η ψυχαγωγία δεν είναι μόνο Eurovision όπως θέλουν να μας πείσουν. Οι καλλιτέχνες δεν είναι μόνο σαλόνια και κοσμηματοπωλεία. Το μυαλό δεν είναι μόνο άχυρα. Η μουσική δεν είναι μόνο τέρατα. Η εικόνα δεν είναι μόνο χα χα χου χα. Φίλε να ξέρεις. Μεγεθύνουν τα σκουπίδια, για να σκοτώσουν την ελπίδα. Πριμοδοτούν τη μαζική υστερία για να δολοφονήσουν την ατομική σου ελευθερία. Γελάνε και χλευάζουν, αλλά στο βάθος τρέμουν στην ιδέα να συνειδητοποιηθείς και να τους πετάξεις στον ζωολογικό κήπο της Ιστορίας» (ο Δημήτρης Δανίκας στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ