ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
«Ψήνουν» την οδηγία της διευθέτησης

Επανήλθε χτες στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης

Με θέμα την οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το δικαίωμα των κρατών - μελών να αυξάνουν κατά βούληση τα όρια του χρόνου εργασίας, συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης. Η συζήτηση θα ολοκληρωνόταν αργά το βράδυ. Μια οδηγία που προέβλεπε την κατάργηση του ανώτατου ορίου εργασίας των 48 ωρών, επεκτείνοντάς το μέχρι και τις 65 και έβαζε ζήτημα διαχωρισμού του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», έτσι ώστε ο εργοδότης να έχει στη διάθεσή του τον εργαζόμενο, επί 24ώρου βάσεως, αλλά να τον πληρώνει μόνο όταν υπάρχει «καθαρή» παραγωγή. Στην περίπτωση των γιατρών (π.χ. στην εφημερία), αν δεν παρουσιαστεί περιστατικό δε θα θεωρείται εργάσιμος χρόνος, παρά το γεγονός ότι ο εργαζόμενος υποχρεούται παρουσίας και επομένως εργάζεται...

Το θέμα τέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και «τροποποιήθηκε», υπό το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Το γεγονός, ωστόσο, ότι το θέμα επανέρχεται προς συζήτηση και αναζητείται «πολιτική συμφωνία», δείχνει ότι η ΕΕ αναζητά τρόπους να το περάσει πάση θυσία.

Εναρμονισμένος με αυτήν την τακτική, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, δήλωσε μεν ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε το κοινωνικό μοντέλο, προδιέγραψε όμως τη συναίνεση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι τέτοια ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση του χρόνου εργασίας πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων»...

«ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ» ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
Μικρά άσυλα και απλήρωτοι εργαζόμενοι

Από την προχτεσινή κοινή κινητοποίηση των εργαζομένων στις δομές Υγείας και Πρόνοιας, των υγειονομικών και των ΑμΕΑ
Από την προχτεσινή κοινή κινητοποίηση των εργαζομένων στις δομές Υγείας και Πρόνοιας, των υγειονομικών και των ΑμΕΑ
Επικαλούμενος τη νομοθεσία της ΕΕ για την αποασυλοποίηση όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας που γέμισε μικρά άσυλα τις γειτονιές και τις τσέπες διάφορων ιδιωτών που νέμονται το χώρο, ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Γιαννόπουλος απέκλεισε την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του συγκεκριμένου τομέα από το Δημόσιο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους εργαζόμενος στους χώρους της Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι μάλιστα μένουν απλήρωτοι για αρκετό διάστημα. Ο Θ. Γιαννόπουλος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εναρμονίζεται με τη νομοθεσία της ΕΕ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση που αποτελεί «μια επιστημονική διάσταση σύγχρονη».

Σχολιάζοντας την αναφορά του υφυπουργού στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Π. Κοσιώνης τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του: «Κάθε φορά που έρχεται ένα τέτοιο θέμα που είναι ευαίσθητο επικαλείσθε όλοι την ΕΕ. Δείτε όμως τι έχει γίνει με την αποασυλοποίηση, από τις ΗΠΑ μέχρι την ΕΕ, σε συγκεκριμένα προγράμματα που είχαν ημερομηνία λήξης και τελείωσαν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε τρωγλοδύτες».

Το θέμα που καίει σήμερα, είπε, είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα κέντρα αποασυλοποίησης και στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής που έχουν να πληρωθούν μήνες ολόκληρους και πρόσθεσε: «Εχουν διαπιστωθεί επιστημονικές απόψεις που λένε ότι θέλουν παρακολούθηση αυτά τα άτομα και όταν μιλάμε για προστατευόμενα εργαστήρια αυτά υπάρχουν για να δίνεται η δυνατότητα σε αυτά τα άτομα που πέρασαν από αυτά, να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. Γιατί αποκατάσταση των ατόμων αυτών είναι ακριβώς να μην είναι παραγνωνισμένα, αλλά να μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία και να γίνονται ισότιμα με τις άλλες κοινωνικές ομάδες».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Στο πόδι ξεσηκώνει σήμερα και την Αίγινα η «απελευθέρωση» της ασυδοσίας των εφοπλιστών. Η Επιτροπή Αγώνα για την Ακτοπλοΐα, που έχουν συγκροτήσει φορείς του νησιού, καλεί όλους τους κατοίκους σε συγκέντρωση στο λιμάνι (προβλήτα Αγίου Νικολάου) στις 6 το απόγευμα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ: Τη μεθοδευόμενη από την κυβέρνηση απαξίωση και δυσλειτουργία του Ταμείου Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών, μετά την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ και της κυβερνητικής εκπροσώπου, από το Δεκέμβρη του 2005, αλλά και άλλων δυο εκπροσώπων που διορίζει η κυβέρνηση, καταγγέλλει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Απασχόλησης «δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σ' έναν υγιή Ασφαλιστικό Οργανισμό, που στέκει γερά στα πόδια του» και προειδοποιεί για αποφασιστική απάντηση.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τρίωρη στάση εργασίας στα Δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Η στάση έγινε μετά από απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ: Σε εικοσιτετράωρες απεργίες στις 6, 9 και 14 Ιούνη και 48ωρη απεργία στις 21-22 Ιούνη προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, διεκδικώντας την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων μονίμων γιατρών του ΙΚΑ, ασφάλιση από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ των συμβασιούχων γιατρών, επιστημονικό βαθμολόγιο, επιδόματα.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ: 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη, 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις 22 Ιούνη και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι το ίδιο το πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ είναι αυτό που υπονομεύει τις κινητοποιήσεις και τα συμφέροντα των εργαζομένων και ενθαρρύνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Πρότειναν 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 15 Ιούνη με ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο, συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις και πορείες και νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου για εκτίμηση και κλιμάκωση κινητοποιήσεων.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Πειραιά και δέχτηκε τις αγωγές 173 εργαζομένων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, οι οποίοι ζητούσαν να κριθούν άκυρες οι καταγγελίες των συμβάσεων και να τους καταβληθούν μισθοί υπερημερίας. Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο είχε κρίνει ότι οι καταγγελίες των συμβάσεων ήταν έγκυρες, με το σκεπτικό ότι είχε διακοπεί οριστικά η λειτουργία της επιχείρησης «Συνεταιριστικά Λιπάσματα ΑΕ».

Χωρίς απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα

Διαβεβαιώσεις χωρίς όμως σαφή δέσμευση ότι δε θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη για την κατάρτιση μόνο 7% Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στη Σχολή του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι περιέχει η απαντητική επιστολή του Διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργου Βερναδάκη προς την εφημερίδα μας, που την Τετάρτη είχε ρεπορτάζ για την ανησυχία των μαθητών.

Στο νόμο 2956/2001 - που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι στη σχολή στο Γαλάτσι - τη μοναδική στην Ελλάδα - εκτός απ' τα ΑμΕΑ θα γίνεται κατάρτιση σε ποσοστό 93% και άλλων ευπαθών ομάδων όπως, λόγου χάρη, των παλιννοστούντων. Οι μαθητές, χωρίς να έχουν καμιά αντίθεση με τις ευπαθείς ομάδες, υπογραμμίζουν ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση και - εν τέλει - στον αποχαρακτηρισμό της σχολής με αρνητικές επιπτώσεις στην κατάρτιση των ΑμΕΑ. Ο Διοικητής αποφεύγει αυτή την πλευρά, υποστηρίζοντας ότι η σχολή έκλεισε επειδή συμπληρώθηκαν οι ώρες κατάρτισης - αν και οι βεβαιώσεις των αποδοχών αποδείχνουν το ακριβώς αντίθετο καθώς υπολείπονται των... συμπληρωμένων ωρών.

Στην επιστολή του, ο Γ. Βερναδάκης σημείωνε ανάμεσα σε άλλα: «Σας διαβεβαιώ ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με τη λειτουργία της παραπάνω Σχολής (σ.σ. ΚΕΚ ΑμΕΑ), αφού η ύπαρξη και η περαιτέρω αναβάθμισή της επιβάλλεται από την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες και την κοινωνική ευαισθησία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και εμού προσωπικά. Από εκεί και πέρα, οι αναφορές για "πρόωρο κλείσιμο" της Σχολής και σχετική "συζήτηση" στο ΔΣ του ΟΑΕΔ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, θα ήθελα να σας τονίσω ότι η Σχολή έκλεισε για φέτος αφού συμπλήρωσε τον ετήσιο προβλεπόμενο αριθμό ωρών (η φετινή σχολική χρονιά, μάλιστα, ξεκίνησε 15 ημέρες νωρίτερα), εναρμονιζόμενη με τις υπόλοιπες Σχολές του ΟΑΕΔ, ενώ δεν προβλέπεται καμία "συζήτηση" στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, καθώς δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα με τη λειτουργία της Σχολής».


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ