ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Τα παιδιά της ... Βουλής

Ω! τι φριχτός λαϊκισμός! Τι εμπορευματοποίηση των αισθημάτων, της παρτίδας, της ανθρωπιάς, της ιστορικής ευθύνης αυτής καθαυτής! Η κυρίαρχη πολιτική της περηφάνιας και του κομπασμού ότι ανήκουμε στο φονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ και το χρηματιστήριο καπιταλιστικών υπερσυμφερόντων της ΕΕ, αυτή η ίδια πολιτική που στέλνει τα παιδιά του τόπου στο θάνατο προς υπεράσπιση ακόμη και αλλοτρίων εδρών εταιριών (Κόσσοβο, Βοσνία, Αφγανιστάν) έρχεται και υιοθετεί τα τέκνα των πεσόντων. Κατ' επιλογήν και κατά περίσταση βολική για θεαματική μικροπολιτική θανατολάγνα φιέστα.

Ποιος δε θυμάται τη μετατροπή του ελληνικού ΥΠΕΞ σε νονό του παιδιού του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους εισβολείς και κατέχοντες τη μισή Κύπρο; Τώρα χωρίς καν την αιδώ, τη σεμνότητα, την ταπεινότητα του έχοντος τύψεις, βγαίνουμε και διατυμπανίζουμε (!) πως η Βουλή υιοθετεί τα δυο παιδιά που άφησε πίσω του ο γενναίος κι άμοιρος Κώστας Ηλιάκης στο Αιγαίο. Οχι πως δε θα 'πρεπε η πολιτεία, η πατρίδα να φροντίζει και τα παιδιά και τα εγγόνια του κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Ομως όχι έτσι κι όχι κατά περίσταση. Εδώ μιλάμε για εκτόξευση πυραύλου καθηκοντικής ελεημοσύνης. Που τραβάει μια χαρακιά ανάμεσα στα Ελληνόπουλα παιδιά του πιλότου και τα παιδιά του ναυτεργάτη που εξατρώθηκε στην πυρκαγιά του σαπιοκάραβου και τα άλλα του οικοδόμου που γλίστρησε απ' τη σκαλωσιά κι έπεσε, σωρός από σάρκα κι αίμα απροστάτευτος και καθόλου ήρωας της ανταγωνιστικότητας, της ευελφάλειας, της χοάνης των κερδών των αφεντικών.

Στην ίδια Βουλή λαμβάνονται οι αποφάσεις που στέλνουν τους πατεράδες και τις μανάδες των παιδιών στο λιγότερο ή περισσότερο επιφανή θάνατο. Στην ίδια Βουλή χωρίζονται με επικοινωνιακά κι απόλυτα κυνικά ταξικά κριτήρια και τα παιδιά που ορφανεύουν. Ετσι ώστε κι ο μισθός του πιλότου κι ο μισθός του εργάτη, η ασφάλιση, οι συντάξεις τους, οι ώρες δουλιάς τους, η ανασφάλειά τους ν' αποτελούν πηγή εσόδων για τους εντολείς κι εργοδότες τους.

Εθνικό θέμα δεν ήταν και η ...Ολυμπιάδα, ορέ σύντροφοι; Ποια... Βουλή, που ενέκρινε τις επενδύσεις της, τη μεταολυμπιακή χρήση των κτισμάτων της, τους χορηγούς κλπ., υιοθέτησε τα παιδιά των νεκρών εργατών που θάφτηκαν στα εργοτάξια και τα ικριώματα του ολυμπιακού πανηγυριού; Γιατί, αυτά τα παιδιά δεν ήταν «άξια» υιοθεσίας; Ναι, δεν είχαν απέναντί τους το ...πιστόλι του ΝΑΤΟικού συμμάχου υποψήφιου ευρωεταίρου και εθνοτικού «εχθρού» «γείτονα» Τούρκου. Είχαν τον εκβιασμό - πιστόλι του ταξικού εχθρού. Του αφεντικού δουλέμπορα.

Ομως, οι τύψεις αρμόζουν σ' ανθρώπους που δεν εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους. Εκεί ανθίζει η ουσιαστική πολιτική και κοινωνική αλληλεγγύη. Οχι σε ανάγκες της στιγμής ν' ανακαπεί και να αποφορτιστεί το κλίμα οργής και γενικευμένου πόνου καθώς δεν απαντάται το ερώτημα «για ποιον η θυσία μιας ζωής; Για την υιοθεσία εκ Βουλής;»

Δεν έχει τύψεις η άρχουσα τάξη. Δεν το 'κανε για να εξιλεωθεί για την επιλογή της, να συνεργάζεται με την τουρκική, την αμερικανική την όποια αστική τάξη και να στέλνουν τους πιλότους τους στις φριχτές συγκρούσεις στον αέρα. Το ...ευεργέτημα της κάλυψης των εξόδων ανατροφής των παιδιών του καθενός επιλεγμένου πεσόντος έρχεται ως εύλογη «χορηγία» - αναλγητικού τύπου. Να ξεχαστεί το ερώτημα του λαού «για τίνος την πατρίδα πάνε τα παλικάρια».

Αλλιά απ' την κορούλα του ψαρά που πνίγηκε στο μεροκάματο του άλλου Αιγαίου. Αυτού που δεν το υιοθέτησε κανείς και το διαφεντεύει ο περατατζής με ακριβό εισιτήριο κι εποπτεία του έκτου στόλου... Ορφανά ειδικής ταξικής ανάγκης!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Συνοδοιπόροι στο ύπουλο αντι-ΚΚΕ παιχνίδι

Η ουσία της πολιτικής τους είναι ταυτόσημη. Θα διέφεραν στο ύφος και το ήθος; Συνοδοιπόροι στην προβοκάτσια. Συνοδοιπόροι και στη συκοφαντία.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενοι από το ροζ παρακλάδι τους, αφού δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι διαφέρουν, έφτασαν να κάνουν σημαία τους το «όλοι ίδιοι είμαστε». Αλλά με έναν και μόνο στόχο: Να τσουβαλιάσουν μέσα σε αυτό το «όλοι ίδιοι είναι» (τους) και το ΚΚΕ!

Η αντι-ΚΚΕ επίθεση είναι συντονισμένη. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ξεκινώντας από τις ιδιαίτερες κομματικές τους αφετηρίες, συναντιούνται στον κοινό τους στόχο: Να ανακόψουν τον απεγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων από το «μονόδρομο», να «φρενάρουν» τη δυναμική των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Εχουν μοιράσει τους ρόλους. Η ΝΔ πρωτοστατεί σε ένα ύπουλο πολιτικό παιχνίδι, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής προβοκάτσιας. Εμφανίζεται να υποστηρίζει επιλεκτικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας, στην προσπάθειά της να θολώσει τα νερά, να ρετουσάρει το προφίλ της, να υποκλέψει αριστερές ψήφους.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Επιδίδονται σε ένα όργιο συκοφαντίας, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, διασπείροντας ισχυρισμούς περί «συμφωνιών κάτω απ' το τραπέζι» του ΚΚΕ με τη ΝΔ, οι «παπαγάλοι» τους μιλούν για «ανίερες συμμαχίες».

Ειδικά ο ΣΥΝ επιδίδεται σε μια χυδαία προπαγάνδα: «Αφού εμείς συνεργαζόμαστε και συναλλασσόμαστε με το δικομματισμό και το ΠΑΣΟΚ, θα λέμε ότι συνεργάζεται και το ΚΚΕ με το δικομματισμό και με τη ΝΔ, για να συμψηφίσουμε τα πράγματα» (!), είναι η μετάφραση της άθλιας τακτικής της Κουμουνδούρου.

Πρέπει εξ αρχής να τονιστεί το αυτονόητο. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια μάχη γενικού πολιτικού χαρακτήρα.

Οταν η ΝΔ μιλάει για «αυτοδιοικητικά κριτήρια» βάσει των οποίων - υποτίθεται - κάνει τις επιλογές της, ένα επιδιώκει: Να συγκαλύψει την αντιλαϊκή πολιτική της, που την εφαρμόζει παντού το ίδιο, και στους δήμους, και στις νομαρχίες και σε όλη την επικράτεια.

Οταν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ βαφτίζουν «τοπικού» χαρακτήρα τη σύμπλευσή τους σε μια σειρά δήμους και νομαρχίες, θέλουν να κρύψουν τη γενική σύμπλευσή τους, μέσα από τη δήθεν «τοπική» της κάθε φορά έκφραση.

Αλλά τα κόμματα του «μονόδρομου», όσο αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζουν στη Βουλή, άλλο τόσο αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζουν στο δημαρχείο και τη νομαρχία. Οσο περισσότερες δυνάμεις έχουν σε δήμους και νομαρχίες τόσο ευκολότερα μετακυλίουν στα λαϊκά στρώματα των «τοπικών κοινωνιών» την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν στο κοινοβούλιο.

Το ΚΚΕ είναι κρυστάλλινο: «Μαύρο» στους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «μαύρο» στους συνεργάτες τους, παντού, σε πρώτο και δεύτερο γύρο!

Απέναντι σε αυτό το κρυστάλλινο μήνυμα αντιτάσσουν την πολιτική απάτη.

Η ΝΔ για να αποφύγει την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας, για να δανειστεί «ανοχή» στο φόντο των επόμενων βουλευτικών εκλογών ψάχνει να στηρίξει τον εαυτό της με την προβοκατόρικη τακτική ότι στηρίζει έναν κομμουνιστή εδώ ή έναν υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ υποψήφιο εκεί! Στόχος της να εξαργυρώσει την καπηλεία και τον πολιτικαντισμό της στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η απάντηση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη: «Και στους δύο γύρους μαύρο στη ΝΔ»! (Αλέκα Παπαρήγα, 24/5/2006).

***

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ ξεκινούν εκεί που τελειώνει το ύπουλο παιχνίδι της ΝΔ. Ελπίζουν να πλαγιοκοπήσουν το ΚΚΕ, να αποκόψουν την εμφανή μετακίνηση χτεσινών τους ψηφοφόρων προς το Κόμμα, κατασυκοφαντώντας το.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το ΚΚΕ για «συνεργασία» με τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ! Ενα κόμμα τόσο όμοιο με τη ΝΔ, που μόλις προχτές ο Κ. Μητσοτάκης ζητούσε να προχωρήσουν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας! Που λίγες μέρες πρωτύτερα ο Θ. Πάγκαλος εισηγήθηκε, η δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για δημιουργία κοινού κυβερνητικού συνασπισμού, να κατοχυρωθεί ακόμα και στο Σύνταγμα! Που το 1998, πριμοδότησε στον α΄ γύρο με εκατοντάδες ψήφους τον υποψήφιο της ΝΔ, ώστε να μην περάσει στον β' γύρο ο υποψήφιος του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης!

Η επιστολή προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, της Ευγ. Αποστόλου - Ζέρβα, πρώην στελέχους της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, είναι μνημειώδης απόδειξη πολιτικής αλητείας του ΠΑΣΟΚ: «Κατόπιν εντολής "άνωθεν" μου δίνατε γραμμή να μην ψηφίσω τον Ανδρέα Καράβολα (σ.σ.: υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ), αλλά τον "απερχόμενο" κατά εσάς σήμερα Ευάγγελο Φλωράτο (σ.σ.: υποψήφιος της ΝΔ)»!

Ο δε ΣΥΝ, το κόμμα που έχει ψηφίσει (μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) όλες τις αντιλαϊκές επιλογές στην ΚΕΔΚΕ, σε μια άνευ αρχών κατηφόρα, προκαλεί θυμηδία με την κατάντια του. Προσέξτε:

Στις νομαρχίες «υπάρχει συνεργασία (σ.σ.: ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) στην Πρέβεζα και στα Τρίκαλα ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της συνεργασίας στη Σάμο και τη Φλώρινα». «Από τις 54 πρωτεύουσες νομών έχει αποφασιστεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ στις 27 (...) στις 4 θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ (...). Στις υπόλοιπες 27 πρωτεύουσες νομών, που δεν έχουν κλείσει οι υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αρκετές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ». «... υπάρχει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: στη Β' Αθήνας) σε εφτά δήμους (σ.σ.: Ζωγράφου, Πετρούπολη, Πεντέλη, Λυκόβρυση, Ν. Χαλκηδόνα, Αγ. Δημήτριος, Χολαργός)...».

***

Τα παραπάνω στοιχεία για τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ δημοσιεύτηκαν στην ...«Αυγή» την περασμένη Κυριακή. Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει η διθυραμβική δήλωση του υπεύθυνου του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ Β. Αποστόλου: «Οι επιδιώξεις μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν γίνει πραγματικότητα»!

Κι όμως! Ο κ. Αποστόλου και ο ΣΥΝ, μετά την προβοκάτσια της ΝΔ ότι στηρίζει τον Χρ. Τέγο στην Καρδίτσα, έσπευσε με «ΠΑΣΟΚειον ήθος» να καταγγείλει «συμμαχίες» του ΚΚΕ με τη ΝΔ!

***

Αλλά, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που τοποθετήθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ την ενέργεια της ΝΔ ως

  • επιχείρηση «να κλέψει αριστερές ψήφους» (Αλ. Παπαρήγα, ομιλία στην Καρδίτσα, 20/5/2006),
  • που κάλεσε «να μην παρασυρθεί κανένας σοβαρός άνθρωπος» (Αλ. Παπαρήγα, δήλωση 22/5/2006) από την τακτική της Ρηγίλλης,
  • που τα στελέχη του απάντησαν στην προβοκάτσια της Ρηγίλλης ότι «συνεργασία με τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δεν μπορεί να υπάρχει» (Χρ. Τέγος, Καρδίτσα, 24/5/2006)
  • και τόνισε ότι αντίστοιχες προβοκάτσιες - που προγραμματίζει η ΝΔ αυτή τη φορά στην Πάτρα - δε θα γίνουν ανεκτές καθώς συνιστούν «ύπουλο πολιτικό παιχνίδι σε βάρος του λαού και του ΚΚΕ» (Αλέκα Παπαρήγα, 24/5/2006),

από το ΣΥΝ δεν είδαμε καμία ανακοίνωση ενάντια στις κοινές του υποψηφιότητες με το ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο, φυσικά. Είδαμε τον ΣΥΝ να πανηγυρίζει, επειδή η επιδίωξή του (να είναι συνεταίρος του δικομματισμού και του ΠΑΣΟΚ) «έχουν γίνει πραγματικότητα»!

Μάλιστα, αμέσως μετά τις συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, ο ΣΥΝ ανακοίνωσε κι άλλες κοινές υποψηφιότητες με το ΠΑΣΟΚ, σε Παλλήνη, Ελευσίνα, Αγιο Ιωάννη Ρέντη και Βριλήσσια...

Η τακτική όλων τους είναι κατάπτυστη. Εξω από κάθε όριο θεμιτής πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα επιπλέον κριτήριο καταψήφισής τους.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ