ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μαζικά την Πέμπτη σε κάθε πόλη
  • Στην Αθήνα: Συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης. Προσυγκέντρωση εργαζόμενων και άνεργων γυναικών στις 7 μ.μ. έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
  • Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Συγκεντρώσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις σε κάθε πόλη

Η αφίσα με το κάλεσμα και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ
Η αφίσα με το κάλεσμα και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ
Στην πρωτοπορία των εργατικών αγώνων για την Κοινωνική Ασφάλιση, οι ταξικές δυνάμεις, με εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και καθημερινές εξορμήσεις, έδωσαν και δίνουν τη μάχη για την πετυχημένη κορύφωση της πολύμορφης δραστηριότητας την Πέμπτη 15 του Ιούνη, μέρα πανελλαδικής δράσης. Δεκάδες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για εκείνη τη μέρα σε όλη τη χώρα, με κεντρική αυτή της Αθήνας στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ομόνοιας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στις 7 μ.μ., εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες όλων των κλάδων προσυγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, χιλιάδες εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συζήτησαν με τις ταξικές δυνάμεις την αναγκαιότητα ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση να πάρει χωρίς καθυστέρηση μαζικά, πανεργατικά χαρακτηριστικά. Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και με την αδιαπραγμάτευτη θέση ότι οι εργάτες δε χρωστάνε σε κανέναν, τους χρωστούν, να δοθεί απάντηση στο κεφάλαιο και τα κόμματά του, που εξαπολύουν ήδη μια ακόμα λυσσαλέα επίθεση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης. Αλλά να οξυνθεί και η αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, που βάζει πλάτες στα αντιασφαλιστικά σχέδια, επιχειρηματολογώντας για την «αναγκαιότητα» να αρθούν οι «αδικίες» στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση

Η βδομάδα που ξεκινάει αύριο, έρχεται να επιβεβαιώσει την αντεργατική συμπαιγνία βιομηχάνων - κυβέρνησης της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, στο πέρασμα των αντιασφαλιστικών σχεδίων. Τις αμέσως επόμενες μέρες, ο υπουργός Απασχόλησης θα καταθέσει στη Βουλή ένα ακόμα νομοσχέδιο - σκούπα για το Ασφαλιστικό, το οποίο προβλέπει νέες χαριστικές ρυθμίσεις για τους εργοδότες μεγαλοοφειλέτες των Ταμείων, στα πρότυπα των προηγούμενων αντίστοιχων ρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Την Τετάρτη 14 του Ιούνη επαναλαμβάνεται στη Βουλή η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικής Προστασίας, ενώ άμεσα προγραμματίζονται και οι επαφές της κυβέρνησης με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τους άλλους «κοινωνικούς εταίρους». Στόχος είναι να δρομολογηθεί ο διάλογος της απάτης σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να ντυθούν με το μανδύα της συναίνεσης οι αντιδραστικές αλλαγές, να καμφθούν οι εργατικές αντιστάσεις.

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν αρκείται σε όσα αντιδραστικά νομοθέτησε. Πιέζει για επιτάχυνση των ανατροπών, στη βάση του 3029/02, ενώ το «αντιασφαλιστικό μανιφέστο» που παρουσίασε πρόσφατα, επιβεβαιώνει την πλήρη ταύτισή του με τη ΝΔ και σ' αυτό το ζήτημα. Η τακτική του ΣΥΝ σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, η επιχειρηματολογία με την οποία στέκεται απέναντι στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ευνοεί αντικειμενικά την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η απάντηση με τις δυνάμεις και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ είναι καθήκον για κάθε εργάτη και υπάλληλο, για κάθε νέα και νέο. Κανένας εφησυχασμός, καμιά ανοχή στα σχέδια της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των «κοινωνικών εταίρων»! Μαζική δράση τώρα!

Συνεχίζεται το πλούσιο πρόγραμμα

Μέχρι και την Τετάρτη προγραμματίζονται από το ΠΑΜΕ οι παρακάτω, ανάμεσα σε άλλες, εκδηλώσεις:

  • Τη Δευτέρα 12 του Ιούνη σύσκεψη του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου με θέμα την προστασία των ανέργων από τα κλειστά καπνομάγαζα και το Ασφαλιστικό των καπνεργατών στο Κιλκίς.
  • Την Τρίτη 13 του Ιούνη, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση των καπνεργατών στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.
  • Επίσης, την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη Εκπαιδευτικών, στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου.
  • Την Τετάρτη 14 του Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του 2ου ορόφου του ΕΚΑ, εκδήλωση με θέμα «Ο στόχος των αντιλαϊκών ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση» από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας».
  • Την ίδια μέρα το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε συγκέντρωση για την Κοινωνική Ασφάλιση, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) στις 6.30 μ.μ. Μεταξύ άλλων, οι ταξικές δυνάμεις θέτουν επιτακτικά την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, όχι στη βάση του παρωχημένου Κανονισμού του ΙΚΑ αλλά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Περ. Κ.

Γυναίκες και νέοι εργαζόμενοι στο στόχαστρο

Συνεχίζοντας στο έδαφος των προηγούμενων νόμων Σιούφα και Ρέππα, η κυβέρνηση στοχεύει στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους

Το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες ανέρχεται τουλάχιστον στο 16%. Στον ιδιωτικό τομέα η πλειοψηφία των γυναικών αμείβεται με το 70% των - έτσι και αλλιώς χαμηλών - αμοιβών που έχουν οι άνδρες συνάδελφοί τους. Δύο στους τρεις εργαζόμενους με τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές και στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία είναι γυναίκες!

Και μόνο αυτά τα στοιχεία - όπως καταγράφηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη γυναικών για την Κοινωνική Ασφάλιση που διοργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ - μαρτυρούν τη δυσμενέστερη θέση της γυναίκας στην παραγωγή, που όμως συνδέεται άρρηκτα και με τη θέση της γυναίκας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, όλο αυτό το διάστημα για την Κοινωνική Ασφάλιση και ιδιαίτερα για τις εργαζόμενες γυναίκες, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται εναντίον τους. Το ΠΑΜΕ επικεντρώνει τη δράση του στην εργαζόμενη γυναίκα, γιατί ήδη η γυναίκα πληρώνει ακριβά τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί στις εργασιακές σχέσεις και κατ' επέκταση στην ασφάλισή της.

Στόχος το βάθεμα της εκμετάλλευσης

Γιατί γίνεται φανερό ότι τα υψηλά ποσοστά μερικής απασχόλησης και η ανεργία στις γυναίκες προσθέτουν επιπλέον εμπόδια στην κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθιστώντας την εντελώς απροστάτευτη από μια ηλικία και πέρα. Ακόμα όμως και όταν οι εργαζόμενες γυναίκες κατορθώνουν να θεμελιώσουν ένα τέτοιο δικαίωμα, κατά κανόνα οι συντάξεις τους είναι στα κατώτερα επίπεδα, αφού η ημιαπασχόληση και οι χαμηλές αμοιβές, που έχουν γίνει πλέον κανόνας, επιδρούν και στο ύψος των συντάξεων.

Για ποια σύνταξη άραγε μπορεί να μιλά η γυναίκα που εργάζεται ωρομίσθιο, τετράωρα ή έχει εποχική απασχόληση; Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι με 100 μεροκάματα το χρόνο, μια γυναίκα θα χρειαστεί 45 ολόκληρα χρόνια, για να κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή να πάρει την κατώτερη σύνταξη. Και όχι μόνο αυτό. Στη σύσκεψη που προαναφέρθηκε, γυναίκα εργαζόμενη μετέφερε την εμπειρία του κλάδου της, όπου επιχειρήσεις «σπρώχνουν» εργαζόμενες ηλικίας 36 ετών σε προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Δηλαδή μια γυναίκα πάνω στον ανθό της ηλικίας της θεωρείται πλέον γερασμένη και περιττή για ορισμένους κλάδους και επιχειρήσεις.

Οπως γεγονός είναι η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας των γυναικών, μέτρων πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού τους και της αναπαραγωγικής δυνατότητάς τους. Να γιατί το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τις εργαζόμενες γυναίκες να μπούνε στον αγώνα μαζικά, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και τη διεύρυνσή τους, δεν είναι τόσο υπόθεση του «αύριο», αλλά ανάγκη του σήμερα.

Οι νέοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Προχωρώντας προς στις 15 Ιούνη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ κάνει πλατύ άνοιγμα στους νέους εργαζόμενους. Και αυτή η κατηγορία εργαζομένων είναι ήδη από πολλά χρόνια στο στόχαστρο. Οι νέοι εργάτες και εργάτριες, ύστερα από τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν τα τελευταία 15 χρόνια, μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία με χειρότερους όρους απ' ό,τι η προηγούμενη γενιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των εισφορών, η χειροτέρευση των υπηρεσιών υγείας είναι η βαριά κληρονομιά της νέας γενιάς από την πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Οι εμπνευστές της «νέας μεταρρύθμισης» δεν κρύβουν ότι ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Οι νέοι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν μπορεί να περιμένουν. Μαζί με όλο το ταξικό κίνημα, έχοντας υπόψη τους πως ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνες, χρειάζεται πιο αποφασιστικά να μπούνε στην ταξική πάλη, με κριτήριο τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες τους.


Γ. ΖΑΧ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλούσια αγωνιστική σοδειά

Συσκέψεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις με εργαζόμενους διαφόρων κλάδων περιλάμβανε το πρόγραμμα της βδομάδας που πέρασε

Από την κατάληψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία των βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την κατάληψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία των βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη
Εβδομάδα αγωνιστικής δράσης και προετοιμασίας για το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τις ταξικές δυνάμεις. Την Τρίτη 6 Ιούνη, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους είπαν ΟΧΙ στον «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης στις απαιτήσεις των βιομηχάνων για αποκαθήλωση και των τελευταίων κατακτήσεων που απέμειναν στην εργατική τάξη. Πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτίριο της εργοδοσίας στη Θεσσαλονίκη όπου στεγάζονται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, που διά στόματος του προέδρου του Γ. Μυλωνά, απαιτεί κατάργηση των ΣΣΕ και επέκταση των διμερών διαπραγματεύσεων, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών κλπ.

ΑμΕΑ και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης απαίτησαν τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των αναπήρων, με μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το 5ώροφο κτίριο που προορίζεται να στεγάσει το Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης (Παραπληγικών κ.ά.) και επί 20 χρόνια παραμένει γιαπί. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και με καπνεργάτριες που αυτή την περίοδο βιώνουν με μεγάλη οξύτητα το πρόβλημα της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας, της επίθεσης στο δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη. Με πρωτοβουλία του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου, την Τρίτη 13 Ιούνη διοργανώνεται συγκέντρωση και πορεία προς το ΥΜΑΘ προκειμένου να καταθέσουν το συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων για την προστασία των ανέργων από τα κλειστά καπνομάγαζα και το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό του κλάδου.

Οπως αναδείχτηκε στη σύσκεψη, η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 40%. Αλλά και όσοι καπνεργάτες καταφέρνουν να δουλέψουν, μετά βίας εξασφαλίζουν 80 - 100 μεροκάματα και αυτά με την εργοδοσία ασύδοτη, να καταστρατηγεί κάθε εργατική κατάκτηση. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση του καπνοβιομηχάνου Μιχαηλίδη, που αυτή την περίοδο στο εργοστάσιό του στο Πολύκαστρο αναγκάζει τους εργάτες να δουλεύουν 48 ώρες την εβδομάδα αντί για 40, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, τους κρατά στη δουλιά ακόμη κι όταν τα μηχανήματα είναι χαλασμένα, όμως δεν τους πληρώνει για τις αντίστοιχες ώρες. Ο ίδιος, χρωστά στους καπνεργάτες που απασχόλησε πέρσι στο εργοστάσιό του στη Σίνδο, αναδρομικά, τριετίες και μέρος από το Δώρο του Πάσχα και των Χριστουγέννων για το 2005.


Α. Α.

Αιτήματα - στόχοι πάλης
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Κατώτερος μισθός 1.300 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 χρόνια για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
  • Υπεράσπιση - διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ.
  • Αμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας - ασφάλισης.
  • Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες εργασίας.
ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Προσπάθειες υπονόμευσης

Αρχίζοντας από το 1990, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε φείδονται προσπαθειών για να υπονομεύσουν το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, να πετσοκόψουν ασφαλιστικά δικαιώματα. Η πρώτη απόπειρα το 1990 με τη σύσταση Επιτροπής δεν έφερε αποτελέσματα. Στη συνέχεια δράση ανέλαβε ο σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Σπράος, ενώ αλλεπάλληλες ήταν προς αυτή την κατεύθυνση οι παρεμβάσεις του ΣΕΒ. Το 2002 με το νόμο 3029 το ΠΑΣΟΚ έβαλε το δικό του λιθάρι στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί. Αυτόν ακριβώς το νόμο, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να αποχαρακτηριστούν επαγγέλματα και ειδικότητες από το καθεστώς των ΒΑΕ θέλει σήμερα να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η επίθεση αυτή αφορά σχεδόν έναν στους τρεις εργαζόμενους, καθώς το καθεστώς των ΒΑΕ, καλύπτει περί τα 90 επαγγέλματα και περίπου 70 ειδικότητες. Τυχόν ανατροπή του, θα σημάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια, αλλά και μείωση των μισθών και των μεροκάματων. Η επιμονή με την οποία η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, βάζουν το ζήτημα των ΒΑΕ, πρέπει να σημάνει συναγερμό στα συνδικάτα. Αυτό το συναγερμό «χτυπάει» σήμερα το ΠΑΜΕ καλώντας όλους τους εργάτες να υπερασπιστούν το καθεστώς τον ΒΑΕ, να διεκδικήσουν την επέκτασή του και ταυτόχρονα να δώσουν τη μάχη για την προστασία της ζωής και της υγείας τους στους χώρους δουλιάς απαιτώντας ταυτόχρονα τη θεσμοθέτηση εισφοράς από τους εργοδότες για τον επαγγελματικό κίνδυνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ