ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Χορηγοί ... ψηφοθηρίας

Ακόμα και τα Δημοτικά Σχολεία έχουν βάλει στο μάτι διάφοροι υποψήφιοι για προεκλογική εκμετάλλευση
Ακόμα και τα Δημοτικά Σχολεία έχουν βάλει στο μάτι διάφοροι υποψήφιοι για προεκλογική εκμετάλλευση
Οι προεκλογικές ανάγκες αυτοπροβολής μέσω διαφόρων τοπικών εκδηλώσεων που νιώθουν διάφοροι υποψήφιοι δεν τους πτοεί ακόμα κι αν πρόκειται για εκδηλώσεις σχολείου... Βέβαια, στα Ανω Λιόσια κάποιοι υποψήφιοι - νυν δημοτικοί σύμβουλοι - είναι πιο προχωρημένοι και βαφτίζονται ως χορηγοί!

Συγκεκριμένα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανω Λιοσίων την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιούνη πρόκειται να γίνει παιδική εκδήλωση με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Στη σχετική πρόσκληση λοιπόν που μοιράζεται διαβάζουμε τα εξής: «Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς: ΔΕΑΔΑΛ (σ.σ. δημοτική επιχείρηση), Δημοτική Ραδιοφωνία Ανω Λιοσίων X-FM, Παππούς Χρήστος δημοτικός σύμβουλος, Σταύρου Μιχάλης (Δημοτικός Σύμβουλος), World of Auto Καραϊσκάκης (Είδη αυτοκινήτου), Ο ΜΠΟΥΛΗΣ - Συνέπεια και Εξυπηρέτηση (οικοδομικές εργασίες, μεσιτικές εργασίες πωλήσεις οικοπέδων κ.ά.)».

Δηλαδή, εκτός από διάφορους τοπικούς επιχειρηματίες ή επαγγελματίες, έχουμε ως χορηγούς: τη σημερινή δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ, τον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ Χ. Παππού και τον Μ. Σταύρου, προερχόμενο από τη ΝΔ, αλλά είχε στηρίξει την προηγούμενη διοίκηση. Και φυσικά ενόψει δημοτικών εκλογών θα ήταν «κουτό» να πιστέψει κανείς ότι τους έπιασε τώρα ευαισθησία όλους αυτούς να «βοηθήσουν» υλικά το συγκεκριμένο σχολείο.

Οπως επισήμανε και ο Χάρης Κωστόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ανω Λιοσίων της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας», ο οποίος μαζί με μέλη της παράταξης έκανε παρέμβαση διαμαρτυρίας στο σχολείο, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτο το συγκεκριμένο γεγονός: «Μοναδικός τους σκοπός - είπε - είναι η συλλογή ψήφων για να διοικήσουν το δήμο εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αυτή ακριβώς την πολιτική, που τους έμπασε μαζί με τους επιχειρηματίες ως χορηγούς στα σχολεία. Για να καλλιεργήσουν συνειδήσεις στα παιδιά ότι για να καλυφτούν οι ανάγκες στα σχολεία πρέπει να υποτάσσονται στους χορηγούς με την ανάλογη διαφήμιση και ότι το κράτος δεν έχει υποχρέωση για καμία χρηματοδότηση. Και είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα γιατί οι ερχόμενες εκλογές είναι πολιτικές και δεν αφορούν μόνο τις πλατείες και τις λακκούβες, αλλά και μεγάλα ζητήματα όπως αυτό της Παιδείας».

Υπέρογκα παράβολα για υποψηφίους

Σχεδόν διπλασιάζονται τα παράβολα που θα πρέπει να πληρώσουν οι υποψήφιοι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Μπαίνει έτσι ακόμα ένα εμπόδιο στη δράση των παρατάξεων, που έχουν περιορισμένα οικονομικά μέσα, στη μάχη των εκλογών. Το «βαρύ» τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι συνδυασμοί γίνεται κατανοητό, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο ο καθένας ξεχωριστά υποψήφιος δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος δημοτικού διαμερίσματος, πρόεδρος κοινότητας και κοινοτικός σύμβουλος. Αν στο ποσό συνυπολογιστούν και τα παράβολα που θα καταβάλουν και οι υποψήφιοι νομάρχες, πρόεδροι Διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακοί σύμβουλοι, τότε αυτό αυξάνεται σημαντικά.

Σε συνδυασμό με τους όρους της προεκλογικής δράσης, τέτοιοι που στρέφονται σε βάρος των συνδυασμών που δεν έχουν την εύνοια των μεγαλοκαναλαρχών ή επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι προφανές ότι αυτή η αύξηση των παραβόλων «στερεί» από την προβολή των λεγόμενων μικρότερων παρατάξεων και την πληροφόρηση του κόσμου για τις θέσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τα παράβολα των υποψηφιοτήτων, όπως αυτό αποτυπώνεται στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα καταβάλουν το ποσό των 100 ευρώ. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι δημοτικών διαμερισμάτων 50 ευρώ. Οι υποψήφιοι πρόεδροι κοινοτήτων 50 ευρώ. Οι υποψήφιοι κοινοτικοί σύμβουλοι 30 ευρώ. Οι υποψήφιοι για πάρεδροι και τοπικοί σύμβουλοι δεν πληρώνουν παράβολο.

Τα ποσά αυτά δεν είναι οριστικά, καθώς με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών μπορούν να αναπροσαρμοστούν.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ενα κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τους ψηφοφόρους, τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα πριν βρεθούν μπροστά στην κάλπη τον Οκτώβρη είναι η δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των δυνάμεων που στηρίζονται από όλα τα πολιτικά κόμματα. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια υπάρχει ένα πλούσιο έργο, το οποίο σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ήταν ξεκάθαρα αντιλαϊκό.

Οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ έχουν μετατραπεί σε συνδιαχειριστές των αντιλαϊκών επιλογών. Οχι απλά ανέχτηκαν, αλλά στήριξαν από κοινού επιλογές για την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της ΤΑ. Προωθούν ρυθμίσεις οι οποίες κατοχυρώνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως οι «συμβάσεις παραχώρησης». Ενέκριναν το πρόγραμμα «Θησέας», σύμφωνα με το οποίο βασικό κριτήριο για την επιλογή και έγκριση των έργων της ΤΑ είναι η συνδιαχείριση με τους ιδιώτες.

Οι δυνάμεις αυτές προώθησαν τη μερική απασχόληση στην ΤΑ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, στην ΚΕΔΚΕ, πριν ακόμα ψηφιστεί ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μάλιστα με εισηγητή τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ. Προώθησαν και εφαρμόζουν στην πράξη τις αποφάσεις για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΤΑ. Χρησιμοποίησαν την Αυτοδιοίκηση σαν μέσο για τη γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας, σε ευρύτερο πεδίο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Σχολικών Φυλάκων, των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και των Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης.

Και οι τρεις δυνάμεις δείχνουν με κάθε τρόπο την απόλυτη συμφωνία τους στον αντιλαϊκό «μονόδρομο» της ΕΕ. Με απόφαση της ΚΕΔΚΕ, ενίσχυσαν την πολιτική της «σύγκλισης», δίνοντας χρήματα της ΤΑ - δηλαδή χρήματα των εργαζομένων - στο όνομα του «εθνικού στόχου». Το αποτέλεσμα ήταν, στο όνομα αυτής της προσφοράς, να έχουν παρακρατηθεί τεράστια ποσά (υπολογίζονται σήμερα σε 614 εκατ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, δε διεκδικούν τα παρακρατηθέντα χρήματα της Αυτοδιοίκησης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από το 1990 μέχρι σήμερα. Περιορίζονται μόνο σε... επιστολές και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία. Σε καμιά περίπτωση δεν προχωρούν σε αναλυτική ενημέρωση του λαού και πολύ περισσότερο στην κινητοποίησή του για να λυθούν τα προβλήματά του σε όφελός του.

Με προεξάρχουσες τις δυνάμεις του ΣΥΝ, και σε πλήρη συμφωνία με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, προωθούν την ανάθεση στην ΤΑ φορολογικής εξουσίας. Δηλαδή, της επιβολής νέων φόρων στους εργαζόμενους με παράλληλη μείωση ή κατάργηση των πόρων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόλυτης συμφωνίας τους είναι η μετεξέλιξη του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικού μηχανισμού. Αποδέχτηκαν το πλαίσιο και ρόλο της. Αποδέχτηκαν τη λειτουργία της σε ανταποδοτική βάση. Επιπλέον, αποδέχτηκαν τους χαφιέδικους μηχανισμούς των Επιτροπών Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι στο Δήμο της Αθήνας, όλες οι άλλες δυνάμεις, με εξαίρεση αυτή που στηρίζεται από το ΚΚΕ, συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές. Ακόμη και αυτή του ΣΥΝ, που υποτίθεται ότι κόπτεται για τα δικαιώματα των πολιτών.

Οδηγίες για μεταδημοτεύσεις

Εγκαιρα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μεταδημότευσης οι ενδιαφερόμενοι, ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη. Για να ψηφίσει και να θέσει κάποιος ή κάποια υποψηφιότητα σε ένα δήμο ή μια κοινότητα, πρέπει να είναι δημότης του συγκεκριμένου δήμου. Δημότες ενός δήμου ή κοινότητας είναι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο ή τους εκλογικούς καταλόγους. Οποιοι θέλουν να ψηφίσουν σε δήμο ή κοινότητα όπου κατοικούν πάνω από δύο χρόνια και στον οποίο δεν είναι εγγεγραμμένοι, πρέπει να ολοκληρώσουν ΑΜΕΣΑ τη διαδικασία μεταδημότευσης όχι αργότερα από τις 30 Ιούνη, αφού οι εκλογικοί κατάλογοι αναθεωρούνται κατά διαστήματα.

Για τους υποψήφιους σε δήμους ή κοινότητες χρειάζεται να είναι: δημότες στο δήμο ή την κοινότητα που θέτουν υποψηφιότητα, δημότες οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας του ίδιου νομού, στον οποίο ανήκει ο δήμος ή η κοινότητα που θέτουν υποψηφιότητα. Αν δεν είναι δημότες, τότε θα πρέπει να έχουν κάποιες «ρίζες». Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν ισχύουν για τους υποψηφίους των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πρέπει από την 1η Αυγούστου έως και 20 μέρες πριν από τις εκλογές να υποβάλουν, στο δήμο ή την κοινότητα που ενδιαφέρονται, αίτηση - δήλωση ότι θα εκθέσουν εκεί υποψηφιότητα.

Κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Σειρά κινητοποιήσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Συμπαράταξη» και αγωνιστικοί συνδυασμοί στο λεκανοπέδιο της Αττικής, την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα:

- Την Τρίτη 13 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., πικετοφορίες για την Κοινωνική Ασφάλιση θα γίνουν σε Βύρωνα, Καισαριανή, Ελληνικό και Καλλιθέα (πλ. Δαβάκη).

- Την Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., πικετοφορίες θα γίνουν σε Ζωγράφου, Δάφνη και Μπραχάμι, στις 8 το βράδυ στου Γκύζη (αρχή: Αλεξάνδρας και Γκύζη, κατάληξη με συγκέντρωση: Συνδικάτο Οικοδόμων Γκύζη, Κούνδουρου 4). Νωρίτερα, στις 8.30 το πρωί, στη Νέα Φιλαδέλφεια, προγραμματίζονται εξορμήσεις σε τράπεζες και στην εφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ