ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ψηφοδέλτιο - εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα

Παρουσιάστηκαν χτες οι πρώτοι 38 υποψήφιοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για τη Νομαρχία Πειραιά

«Η φωνή της ΝΑΣ να φτάσει παντού», ήταν το μήνυμα της χτεσινής εκδήλωσης
«Η φωνή της ΝΑΣ να φτάσει παντού», ήταν το μήνυμα της χτεσινής εκδήλωσης
Ανυπακοή, απειθαρχία και προετοιμασία της αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι αυτά που σηματοδοτούνται μέσα από τη σύνθεση των 38 πρώτων ονομάτων του ψηφοδελτίου, που παρουσίασε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» για τον Πειραιά, χτες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης.

Ψηφοδέλτιο, του οποίου τα χαρακτηριστικά δίνουν την ελπίδα στα εργατικά και λαϊκά στρώματα για την οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Οι 38 υποψήφιοι είναι άνθρωποι του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, νεολαίοι, γυναίκες, άνθρωποι δοκιμασμένοι στο καμίνι των αγώνων των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος. Ομως, εγγύηση για το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο αποτελούν και οι δυνάμεις που το στηρίζουν: το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές.

Η παρουσίαση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΝΑΣ, η οποία εξελίχθηκε σε μαζική εκδήλωση, καθώς η αίθουσα είχε κατακλυστεί ασφυκτικά από εκπροσώπους συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων της πειραιώτικης περιφέρειας και εργαζόμενους.

Να φτάσει παντού η φωνή μας

Ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, ξεκίνησε με αναφορά στην Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, αλλά και στους αγώνες των φοιτητών και σπουδαστών. Αναφέρθηκε στις αιτίες των προβλημάτων της νεολαίας, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, η πολιτική των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκή Ενωση. «Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θυμηθούν μπροστά στην κάλπη ότι οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στους αγώνες τους είναι αυτές που συγκροτούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στη νομαρχία και τους δήμους. Οτι οι εκπρόσωποι στη νομαρχία και τους δήμους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν απέναντι, υπονομεύοντας τους αγώνες και τα συμφέροντά τους, επικροτώντας την επιστράτευσή τους, όπως έγινε με τους ναυτεργάτες». Ακόμα, έκανε σαφές ότι η ψήφος στο ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ δεν αποτελούν ψήφο καταδίκης. «Η μόνη ψήφος για την καταδίκη και την αντεπίθεση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, η μόνη ψήφος που μπορεί να δώσει ελπίδα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η ψήφος στη ΝΑΣ και στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στους δήμους», τόνισε.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, αναφέρθηκε στα μηνύματα που πρέπει να στείλουν αυτές οι εκλογές. Οτι δηλαδή οι εργαζόμενοι «δε συμβιβάζονται άλλο με αυτήν την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ευρωμονόδρομου, που αυξάνει και διογκώνει τα προβλήματα, της ανεργίας, της ακρίβειας, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου πλούτου, της παιδείας, της εμπορευματοποίησης της υγείας. Που χτυπά κατακτήσεις και δικαιώματα, συμπαρατάσσεται με τους ιμπεριαλιστές για το χτύπημα των λαών». Κάλεσε τους εργαζόμενους να αγνοήσουν την αριστερή φρασεολογία του ΣΥΝ, που χρησιμοποιεί για τις προεκλογικές ανάγκες για να προσφέρει στη συνέχεια τις ψήφους του «στην ποδιά της σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ». Απηύθυνε το κάλεσμα, η φωνή της ΝΑΣ, των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, να φτάσει παντού σε κάθε εργαζόμενο.

Ο Παναγιώτης Μαντάς, από το ΔΗΚΚΙ, τόνισε πως αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από την κορύφωση της επίθεσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου, εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που κατέκτησαν μετά τον πόλεμο. Επίθεση που ξεκίνησε από το 1989 με την πτώση των πολιτικών συστημάτων των ανατολικών χωρών. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις, όπως αυτές απορρέουν και από το Ελσίνκι, που οδηγούν το να «κριθεί το μέλλον των ανατολικών μας συνόρων» από δικαστήρια όπως αυτά της Χάγης, που νύχτα δολοφόνησαν τον Μιλόσεβιτς. Και τόνισε: «Τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια πρέπει να θυμίσουν τις καλύτερες από τις στιγμές, τις δυναμικότερες από τις παρουσίες των αγώνων σε αυτό τον τόπο, για την καταδίκη των κομμάτων του νεοφιλελευθερισμού, που περιθωριοποιούν την εργατική τάξη, το σύνολο των μεσαίων στρωμάτων των βιοτεχνών, των εμπόρων. Για να υψωθεί η σημαία της αντίστασης, της εθνικής ανεξαρτησίας, που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο».

Η Αργυρώ Ροδάκη, από την Κομμουνιστική Ανανέωση, χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές ως ένα ακόμα βήμα αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Οι πρώτες υποψηφιότητες

Τα πρώτα ονόματα του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της ΝΑΣ για τη Νομαρχία Πειραιά είναι:

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Μανώλης, αγρότης

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Παντελής, πρώην γραμματέας του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά

ΒΑΓΓΗ Βάσω, εκπαιδευτικός

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Δώρα, πτυχιούχος ΕΜΠ, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, βαλκανιονίκης, προπονητής Εθνικής Ομάδας Στίβου και πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ Γιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Αμμοβολιστών

ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Θανάσης, γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΝ

ΖΕΪΜΠΕΚΟΓΛΟΥ Μαρία, συνταξιούχος, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας

ΚΑΒΒΑΔΑΣ Νίκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ Ιουλία, ιδιωτική εκπαιδευτικός - φιλόλογος

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Λευτέρης, δημοτικός υπάλληλος Δήμου Κερατσινίου

ΚΑΜΑΚΑΡΗΣ Μάριος, μέλος ΔΣ Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων

ΚΑΡΑΦΥΛΑΚΗ Σέβη, ελεύθερη επαγγελματίας

ΚΟΥΛΟΥΡΗ Ντέπη, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό

ΚΡΟΚΟΥ Κάτια, εργάτρια αργυροχρυσοχοΐας, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Κούλα, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά

ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ Γιώργος, μέλος του ΔΣ των Εργαζομένων Δήμου Πειραιά και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ

ΛΑΧΑΝΑΣ Σπύρος, φοιτητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας

ΛΙΑΠΑΚΗΣ Νίκος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

ΜΑΜΑΛΗ Βάσω, πρόεδρος Κλαδικού Συνδικάτου Ιματισμού - Δέρματος

ΜΑΝΤΑΣ Παναγιώτης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ

ΜΠΑΛΛΟΥ Αλεξάνδρα, τραπεζοϋπάλληλος, μέλος του ΔΣ των Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα

ΜΠΑΤΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος, πρόεδρος Σωματείου Καραβομαραγκών

ΝΟΥΦΑΡΙΤΣΗΣ Μιχάλης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

ΠΑΛΛΗΣ Μιχάλης, επαγγελματίας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Χριστίνα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη, νομαρχιακή σύμβουλος

ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Μπάμπης, δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού

ΠΟΛΥΖΟΥ Εύα, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ

ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Σωτήρης, πρόεδρος Σωματείου Μετάλλου Πειραιά

ΡΟΔΑΚΗ Αργυρώ, οικομελισσοκόμος

ΣΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Λευτέρης, συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών

ΣΠΕΗΣ Κώστας, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, φοιτητής, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά

ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ Κώστας, αρχιτέκτονας πολεοδόμος, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά

ΤΖΕΡΜΠΟΥ Αλεξάνδρα, ιδιωτική υπάλληλος, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ

ΤΣΙΚΗ Μαρία, φιλόλογος, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά

ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ Νίκος, αγρότης.

Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΠ, ο Παναγιώτης Μαντάς συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, οι Πειραιώτες Μπάμπης Δεληνταδάκης και Θανάσης Καραμπάτσος, μέλη της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, ο Σπύρος Μουρμούρης, ο Χρήστος Μπαλτζάκης και η Τζένη Βαμβακά από την Οργάνωση Πειραιά του ΔΗΚΚΙ, η Αργυρώ Ροδάκη και η Σέβη Καραφυκάλη από την Κομμουνιστική Ανανέωση, η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με την παράταξη «Πειραιάς Αναγέννηση», ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα», ο Γιάννης Πατσιλινάκος, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», ο Απόστολος Συρίγος, υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα», ο Δημήτρης Μουρίκης, υποψήφιος δήμαρχος επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου», ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία», ο Νίκος Μπεάζογλου, υποψήφιος δήμαρχος επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας», εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς, της Επιτροπής Ειρήνης Κορυδαλλού, του ερασιτέχνη Ιωνικού, της ΠΕΑΕΑ, της ΠΕΣ - ΝΑΤ, του Σωματείου Οικοδόμων, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων -Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Σωματείου Καραβομαραγκών, του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού και του Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ