ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2006
Σελ. /32
Ανηφορίζοντας προς το Γράμμο

«Γράμμε βουνό της Ελλάδας/ Γράμμε βουνό της ελπίδας/ Ω Γράμμε φρούριο, της γενιάς καμάρι/ Δόξα του αγώνα ελεύθερης ζωής/ Βόλια, Αμμούδα και Αλεβίτσα/ Απαρτα κάστρα της λευτεριάς»

Για όσους φτάσουν τις επόμενες μέρες, είτε στην κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο, είτε στη Λυκόρραχη, στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ένα μόνο θέλουμε να σημειώσουμε: Δεν υπάρχει μέτρο γης σ' αυτόν τον τόπο που να μην αξίζει να το περπατήσεις με προσοχή, ναι, μ' ευλάβεια. Τα «ρεπορτάζ» από τις μάχες εκείνων των ημερών, που συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε σήμερα, αφορούν σε μια τεράστια έκταση. Μα περισσότερο, μιλούν για τον μαχητή, τη μαχήτρια, γι' αυτό που ήταν η «ψυχή» του ΔΣΕ, για μια προσφορά, μια θυσία πέρα για πέρα συνειδητή.

***

...το τάγμα μας πολεμά δύο μερόνυχτα χωρίς ανάπαυλα. Τις βραδινές ώρες της 26ης του Ιούνη εξουδετερώνει τις εχθρικές προσπάθειες κύκλωσής του και συμπτύσσεται κανονικά.

Το ύψωμα Κόπανετς στο Γράμμο το υπεράσπιζε μια διμοιρία μας. Οι μισθοφόροι έριξαν χιλιάδες βλήματα και ρουκέτες. Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις του εχθρού αποκρούστηκαν αποτελεσματικά απ' την ηρωική διμοιρία μας. Οι μισθοφόροι, για να επαναλάβουν την επίθεσή τους, ζήτησαν ξανά τη βοήθεια του πυροβολικού. Ο Αμερικανός, όμως, παρατηρητής και ουσιαστικός διοικητής τους δεν τους χορήγησε άλλα βλήματα και οι υποτακτικοί του του υπέδειξαν να πάει αυτός να καταλάβει το ύψωμα. Αυτά μας διηγήθηκε αιχμάλωτος που πιάστηκε από τη διμοιρία μας.

Τα βράδια ομάδες μας πλησιάζουν τις εχθρικές θέσεις και μιλούν με τους τηλεβόες στους φαντάρους. Τους καλούν σε συναδέλφωση, τους διαβάζουν «Δελτία ειδήσεων» της δράσης του ΔΣΕ και τους καλούν να πάψουν να σκοτώνονται για τα αμερικάνικα συμφέροντα. Μια καταπληκτική σιγή επικρατεί την ώρα του διαβάσματος

...σ' αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε αντιμετωπίζοντας έναν πανίσχυρο εχθρό με όλα τα μέσα σου, σοβαρό ρόλο παίζουν οι πολιτικοί επίτροποι από ταξιαρχία μέχρι διμοιρία. Πάντα μαζί με τους μαχητές και μαχήτριες στα χαρακώματα συζητούν πλάι - πλάι μαζί τους. Τους εμπνέουν την πίστη και τη μαχητικότητα στο δίκαιο αγώνα μας, την τόλμη και την αφοσίωση στην εκπλήρωση του καθήκοντος στην ηθικοπολιτική ενότητα και το επαναστατικό ατσάλωμα όλων μας.

...σοβαρό ρόλο παίζουν, επίσης, οι πεταχτές συνεδριάσεις των κομματικών πυρήνων, που υπογραμμίζουν στους κομμουνιστές τον πρωτοπόρο ρόλο τους και ότι πρέπει να είναι το υπόδειγμα της μαχητικότητας των τμημάτων μας, με την προσωπική τους αυτοθυσία.

*Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο του Θανάση Γεωργίου Ανάγνου «Στα κάστρα του αγώνα», έκδοση «Σύγχρονη Εποχή».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΑΝΕ...

Ο ΕΧΘΡΟΣ: Με την υπεροχή των δυνάμεών του επιδιώκει να δημιουργήσει γύρω απ' τις δυνάμεις μας ένα πέταλο για να αποκλείσει κάθε διαφυγή των τμημάτων μας. Προς το σκοπό αυτό εντείνει τις επιχειρήσεις προς δύο κατευθύνσεις: προς Αλεβίτσα - Γκίνοβα και την άλλη Κάμενικ - Γκόλιο.

***

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Η 16η Ταξιαρχία επικεφαλής των τμημάτων του Γράμμου, με τμήμα κρούσης το τάγμα Αλευρά και άλλα τμήματά της, έχουν αποστολή να δημιουργήσουν αστραπιαία ρήγμα στην εχθρική διάταξη στον αυχένα Αλεβίτσας - Γκίνοβας - Χελώνας, εξοντώνοντας κάθε εχθρική αντίσταση να καταλάβουν το ισχυρό φυλάκιο Γκίνοβα και απομονώνοντας τις εχθρικές δυνάμεις Αλεβίτσας - Αμμούδας να διασφαλίσουν τον ελιγμό στο Βίτσι όλων των τμημάτων του Γράμμου.

***

ΣΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ωρα 11 το βράδυ, δίνεται το σύνθημα σε όλα τα τμήματα για εκκίνηση (...) Βαδίζουμε στην κατεύθυνση Μονόπυλου - Γκίνοβας - Αυχένα Αλεβίτσας και πιο πέρα Διποταμιά - Κορφούλα.

***

ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΑΛΕΥΡΑ: Με θυελλώδη επίθεση στο εχθρικό οχυρό Γκίνοβα αιφνιδιάζει και εξοντώνει τον εχθρό και το καταλαμβάνει. Αλλα τμήματα της 16ης Ταξιαρχίας χτυπούν και απομονώνουν τις εχθρικές δυνάμεις στον αυχένα Αλεβίτσας - Γκίνοβα - Χελώνας. Δημιουργείται το ρήγμα, διασπάται ο εχθρικός κλοιός, τα τμήματα με γοργό ρυθμό περνούν προς το Βίτσι.

***

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΟΡΩΝΙΣ»: Ο εχθρός που πανηγύριζε για την κατάληψη του Γράμμου και τη βέβαιη εξόντωσή μας μέσα στον κλοιό, έτριβε τα μάτια του για τη διάσπαση του κλοιού (...) το σχέδιο «Κορωνίς» τινάχτηκε στον αέρα.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΧΕΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ από φοιτητές - εργαζόμενους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγώνας αντοχής οι μεταρρυθμίσεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ και τον Ιούλιο στα ΑΕΙ

Η ΑΥΓΗ: Μυστικά και ψέματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΑΡΚΩΜΕΝΗ πολιτεία - κοινωνία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρόωρες εκλογές «μυρίζουν» οι δημοσκοπήσεις

ΤΑ ΝΕΑ: Ζητούν δανεικά από τους βουλευτές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

ΕΘΝΟΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ στο ωράριο των τραπεζών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε διπλό μέτωπο τώρα η μάχη των τραπεζών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 10 υπουργοί στο «εδώλιο» για τη διαφθορά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ 5 τύποι δανείων για όλες τις τσέπες

...ο Κλέφτης έγινε κάστρο άπαρτο της Λευτεριάς

(...) οι μάχες διεξάγονται σκληρά μέρα - νύχτα. Ο εχθρός έριξε κατά του απόρθητου Κλέφτη ολόκληρο το Α` Σώμα Στρατού. Η αεροπορία του και το πυροβολικό ισοπεδώνουν τα πάντα, ρίχνοντας χιλιάδες βλήματα και βόμβες.

***
Η γιγαντομαχία κορυφώνεται

Να πώς περιγράφει τη μάχη ο Δ. Χατζής, ανταποκριτής του πρακτορείου «Ελεύθερη Ελλάδα»: « Αν ήταν δυνατό να γκρεμίζονταν τα βουνά με τις βόμβες και τις οβίδες, ο Κλέφτης θα είχε γκρεμιστεί».

***
...ένας κουρνιαχτός με κάπνα και φωτιές...

...καλύπτει όλο το μέτωπο. Οι μαχητές και μαχήτριές μας κολλημένοι πάνω στα αυτόματά τους, τα όπλα τους, τα οπλοπολυβόλα και πολυβόλα τους μέσα στα οχυρά τους, σκουπίζουν τις σκόνες τους, καθαρίζουν γρήγορα τα όπλα τους και περιμένουν τον εχθρό.

***
Τα τμήματα του εχθρού

Βέβαια ότι ύστερα απ' αυτή την κοσμοχαλασιά δεν υπάρχει ίχνος ζωής, βαδίζουν ομαδικά σαν ανοργάνωτα μπουλούκια. Οι μαχητές μας τους αφήνουν να ξεγνοιαστούν και να φτάσουν κοντά τους, στα 30 μέτρα. Μια βροχή από σφαίρες και βλήματα πέφτει πάνω στους μισθοφόρους του Τρούμαν και τους σωριάζουν καταγής.

***
...στη σημερινή μάχη...

...ξεχωρίζει κανείς τον άνθρωπο με τα ανώτερα ιδανικά που μάχεται με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, τον άνθρωπο αγωνιστή, επαναστάτη και τον άνθρωπο που σκοτώνεται άβουλα για ξένα συμφέροντα, που πολεμά με τη βία και την τρομοκρατία. Πολλοί εκτελούνται απ' τους αξιωματικούς τους κι επίλεκτους φασίστες, όταν μπροστά στην ατσάλινη αντίσταση των τμημάτων μας, τα πετάνε όλα και τρέπονται σε φυγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ