ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Διευρύνεται η συνεργασία σε πολλούς τομείς

ΑΒΑΝΑ.--

Στην Κούβα πραγματοποιείται αυτές τις μέρες η συνεδρίαση των μόνιμων Επιτροπών του Κοινοβουλίου της Λατινικής Αμερικής (PARLATINO), όπου 86 αντιπρόσωποι από 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής συζήτησαν θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την αγροτική οικονομία.

Στη συνάντηση αναμένεται επίσης να συζητηθεί και η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε θέματα ιατρικής περίθαλψης καθώς και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Την περασμένη Δευτέρα, η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της που είχε θέμα την «Κατάσταση των φυσικών καταστροφών και προβλήματα υγείας που προκύπτουν από αυτές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Καραϊβική». Στην τελική διακήρυξη της Διάσκεψης αναγνωρίστηκε η σημαντική συμβολή της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρει η Κούβα, ο λαός και η κυβέρνησή της στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και στη Λατινοαμερικανική Σχολή της Ιατρικής και τη Διεθνή Ομάδα Γιατρών ενάντια στις καταστροφές «Χένρι Ριβ». Σημειώνουμε ότι οι γιατροί, στην πλειοψηφία τους Κουβανοί, έχουν συνδράμει στην ανακούφιση χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν στο Πακιστάν μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Προχωράει ο πετρελαιαγωγός

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Οι υπουργοί Ενέργειας και Υδρογονάνθρακα της Βολιβίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας συναντήθηκαν χτες στο Καράκας για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην κατασκευή του Μεγάλου Πετρελαιαγωγού του Νότου, καθώς και για θέματα που αφορούν την ενεργειακή αγορά, τις πηγές και τη διανομή καθώς και το σχεδιασμό δασμών, τον σχεδιασμό εφαρμοσμένης μηχανικής, τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και τη διαχείριση των επικοινωνιακών στρατηγικών.

Ο πετρελαιαγωγός, που σχεδιάζεται, θα είναι μήκους 8.000 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από τη Βενεζουέλα προς την Αργεντινή διαπερνώντας τη Βραζιλία και θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σχέδιο κατασκευής του αναμένεται να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο από τη Βολιβία, η οποία κατέχει την τρίτη θέση στην ήπειρο σε ό,τι αφορά τις πηγές φυσικού αερίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Επιχειρείται εδραίωση της επέμβασης

Υποστηρικτές του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αλκατίρι διαδήλωσαν χτες στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντίλι

Associated Press

Υποστηρικτές του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αλκατίρι διαδήλωσαν χτες στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντίλι
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-

Επιδείνωση της κατάστασης στο Ανατολικό Τιμόρ, προβλέπει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα και αναζητά αφορμές νομιμοποίησής τους, μετά και την παραίτηση του πρωθυπουργού του Μάρι Αλκατίρι, την περασμένη Δευτέρα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πολιτική κρίση στη χώρα.

Ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας δήλωσε ότι δεν μπαίνει θέμα νομιμότητας της «ειρηνευτικής δύναμης», όπως τη χαρακτήρισε, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού του Αν. Τιμόρ. Η ένταση στη χώρα ξεκίνησε στις 28 Απρίλη, μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων σε διαδήλωση συμπαράστασης προς τους 591 στρατιωτικούς που είχαν λιποτακτήσει πριν αποταχτούν από το στρατό του Ανατολικού Τιμόρ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών και σκότωσαν δύο από αυτούς.

Το γεγονός έδωσε την ευκαιρία σε ξένα στρατεύματα και κυρίως αυστραλιανά, να μπουν στη χώρα ως... ειρηνευτικές δυνάμεις και να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα προώθησης των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων στην περιοχή, που φαίνεται να τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά, όταν, περιπολώντας, έπεσαν σε ενέδρα Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σανγκίν, στο νότιο Αφγανιστάν. Στο βορρά, στην επαρχία Κοντούζ, δύο πολίτες σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση κατά γερμανικής στρατιωτικής περιπόλου. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, 2 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όπως και 30 «μαχητές», σε μάχες σε διάφορα σημεία της χώρας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- «Το Ιράν δεν έχει ανάγκη τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ούτε κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον του», εκτίμησε, χθες, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που, όμως, παρέλειψε, έξυπνα, να τοποθετηθεί συγκεκριμένα ως προς το «πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων» όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΑΤΤΑΛΕΙΑ.- Η οργάνωση «Γεράκια για την ελευθερία του Κουρδιστάν» ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη σε εστιατόριο την Κυριακή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και 20 τραυματίες. Οι τοπικές αρχές επέμεναν ότι οφειλόταν σε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Η εφημερίδα «Βατάν» ανέφερε χθες ότι κάμερα κατέγραψε τους τρεις βομβιστές να τοποθετούν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε κάδο απορριμμάτων 20' πριν από την έκρηξη.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ.- Για υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών στη Σρι Λάνκα κατηγόρησε χθες ο Πρόεδρος της χώρας Μαχίντα Ρατζαπάξε, τους Τίγρεις των Ταμίλ, μετά τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας σε αυτοκίνητο στρατηγού με θύματα τον ίδιο και τρεις ακόμα στρατιώτες. Ωστόσο, εκπρόσωπος των Τίγρεων αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ανακοίνωσε χτες πως εγκαταλείπει την πολιτική δράση, πως θα παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική του ιδιότητα για να διδάξει από το φθινόπωρο σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε χτες στο Μάντσεστερ δύο άντρες που θεωρούνται ύποπτοι για κατοχή πληροφοριών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικούς σκοπούς, καθώς πλησιάζει η 7η Ιούλη, πρώτη επέτειος των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Λονδίνο, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 52 άνθρωποι.

ΙΑΣΙΟ.- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Ρουμανία τις δύο τελευταίες μέρες εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.- Στο δρόμο βρίσκονται 47.600 ωρομίσθιοι εργάτες στις αυτοκινητοβιομηχανίες «Τζένεραλ Μότορς» και «Ντέλφι Κορποράσιον», που εξωθήθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση ή αποζημίωση. Η «Τζένεραλ Μότορς», ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απολύσει 30.000 εργάτες από τους συνολικά 113.000 που εργάζονται στις ΗΠΑ, κλείνοντας δεκάδες εγκαταστάσεις της.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Νέος Πρόεδρος και πρωθυπουργός

ΑΝΟΪ.--

Στην εκλογή νέου πρωθυπουργού και Προέδρου του Βιετνάμ προχώρησε χτες το Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

Νέος Πρόεδρος του Βιετνάμ εκλέχτηκε από το Εθνικό Συμβούλιο με ποσοστό 94,12% ο Νγκουγιέν Μινχ Τρίετ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της πόλης Χο Τσι Μινχ, στη θέση του Τραν Ντουκ Λουόνγκ που συνταξιοδοτήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Και νέος πρωθυπουργός εκλέχτηκε από το Εθνικό Συμβούλιο με ποσοστό 92% ο Νγκουγέν Ταν Ντουνγκ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βιετνάμ αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις και την ασφάλεια, στη θέση του Φαν Βαν Κάι που επίσης συνταξιοδοτήθηκε.

Πιέσεις προς ΛΔ Κορέας

ΠΕΚΙΝΟ.-

Σε συμφωνία για την άσκηση πιέσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, προκειμένου να μην επιχειρήσει δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, φαίνεται να ήρθαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και της Κίνας, μετά από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Πεκίνο.

Σε δηλώσεις ο Κινέζος ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες αποφυγής των συγκεκριμένων δοκιμών». Ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας, ζήτησε να εξαντληθεί η επιρροή της Κίνας στη ΛΔ της Κορέας, προκειμένου να ακυρωθούν τα σχέδια των δοκιμών, δέσμευση την οποία και έλαβε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ