ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Μηνύσεις με αντικομμουνιστική χροιά

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Αναρμόδιο δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να εξετάσει το ζήτημα της μήνυσης που υπέβαλε το «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» της Πολωνίας εναντίον του Σεζλάου Κίσζακ, τελευταίου υπουργού Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης στη χώρα. Πρόφαση της μήνυσης, τα «εγκλήματα κομμουνισμού που βασίζονται στη συμμετοχή του σε μία οργανωμένη εγκληματική ομάδα στρατιωτικής φύσης και στην επιβολή του στρατιωτικού νόμου».

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, με την οποία η ευρωβουλευτής ζητούσε την καταδίκη τέτοιων ενεργειών «που δημιουργούν κλίμα αντικομμουνιστικής υστερίας, παίρνουν τη μορφή ιδεολογικών διώξεων και στρέφονται τελικά σε βάρος των λαών».

Στην Ερώτησή της, η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε την πράξη αυτή, που «έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων αντικομμουνιστικών εκδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη, με την ανοχή, αλλά και την πρωτοβουλία εθνικών κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «αποτελεί υποκρισία η στάση του Συμβουλίου ότι είναι αναρμόδιο, αφού αρνείται να πάρει θέση για ιδεολογικές διώξεις, που συμβαίνουν σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Πολωνία, τη στιγμή, μάλιστα, που απαιτεί το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε μία σειρά χωρών σε όλο τον κόσμο. Ομως, φαίνεται ότι οι απαιτήσεις της είναι επιλεκτικές.

Η ενέργεια αυτή στην Πολωνία δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αντίθετα έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντικομμουνιστικές ενέργειες σε πρώην σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης - μέλη της ΕΕ ή υποψήφια προς ένταξη στην Ενωση - οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια της γενικότερης αντικομμουνιστικής υστερίας. Είναι ολοφάνερος ο φόβος τους από τις λαϊκές αντιδράσεις στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, γι' αυτό προσπαθούν να ενοχοποιήσουν το σοσιαλισμό, ειδικά στις χώρες που τον έζησαν και έχουν δυνατότητα σύγκρισης.

Οι λαοί πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να παλέψουν ενάντια στην ΕΕ του πολέμου και του κεφαλαίου, που χρησιμοποιεί αντικομμουνιστικές κορόνες κατά των λαϊκών και εργατικών κινημάτων, κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να επιβάλει τη δικτατορία του κεφαλαίου».


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ CIA
Συνένοχη η Ευρωπαϊκή Ενωση

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Επιβεβαιώθηκε ακόμα μία φορά ότι οι εθνικές μυστικές υπηρεσίες και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι μυστικές πτήσεις της CIA με σκοπό την παράνομη μεταφορά «υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες» σε φυλακές-κολαστήρια, γνώριζαν και κάλυπταν την υπόθεση δίνοντας «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι επανέλαβε ότι «πράκτορες εθνικών μυστικών υπηρεσιών συνεργάστηκαν στην παράδοση και τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατική δράση, έχει αποδειχθεί», παραδοχή που περιλαμβάνεται και στο κείμενο που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ορισμένες χώρες εν γνώσει τους βοήθησαν τις ΗΠΑ να διεξάγουν τέτοιου είδους παράνομες επιχειρήσεις, άλλες απλώς τις ανέχθηκαν ή απλώς έκαναν ότι δε γνωρίζουν. Εκαναν μάλιστα όλοι πολλές προσπάθειες ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να παραμείνουν μυστικές».

Σύμφωνα δε με την απόφαση, τίποτα δε νομιμοποιεί τέτοιου είδους κάλυψη και προστασία προς τις ΗΠΑ, ενώ κατηγορεί για «παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων» επτά χώρες: Τις Σουηδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Γερμανία και Τουρκία, ενώ ευθύνες για συνεργία είναι δυνατόν να αποδοθούν και στις Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος επίτροπος, Φράνκο Φρατίνι, παραδέχτηκε το γεγονός των παράνομων πτήσεων, ωστόσο σημείωσε ότι η ΕΕ δεν μπορούσε να αναλάβει δράση, καθώς «δε γνώριζε» τις συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών και των ΗΠΑ, ούτε αν αυτό ήταν παράνομο...

Φυσικά, τα διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναγνωρίζουν την ύπαρξη των μυστικών πτήσεων και τις χαρακτηρίζουν παράνομες μόνο υποκριτικά, αφού η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στις αυξήσεις

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Κίεβο

Associated Press

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απ' όλη την Ουκρανία συγκεντρώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο, για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στις σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού και του αερίου, καθώς και στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις έχουν αργήσει μάλιστα να γίνουν...

Στη συγκέντρωση κάλεσαν συνδικάτα της Ουκρανίας, συνδικαλιστικές οργανώσεις των ανθρακωρύχων, των νοσοκόμων καθώς και των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Παρ' όλες τις χαμηλές συντάξεις και μισθούς που λαμβάνει ο λαός της Ουκρανίας, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει τα τιμολόγια για το φυσικό αέριο κατά 85%, για τον ηλεκτρισμό κατά 25%, ενώ τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς αναμένεται να αυξηθούν κατά 43%.

(Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαδήλωση στο Κίεβο)


ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Ρεσιτάλ υποκρισίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Εν έτη 2006 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θυμήθηκε την ανάγκη καταδίκης της Τουρκίας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές, αναφερόμενο στην περίπτωση τεσσάρων κρατουμένων απεργών πείνας, δύο εκ των οποίων απεβίωσαν, ενώ οι άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι το 2001, μετά από αναστολή έκτισης της ποινής τους...

Η ποινή της Τουρκίας αποδεικνύει την υποκρισία και τη σιωπηλή υποστήριξη του Δικαστηρίου στο καθεστώς αυτό και τη διαιώνισή του, αφού περιορίζεται στην καταβολή... «αποζημίωσης» 1.000 ευρώ στους εν ζωή πρώην κρατούμενους και τους κληρονόμους των νεκρών, χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις...

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά το δέσιμο στα νοσοκομειακά κρεβάτια τεσσάρων κρατουμένων απεργών πείνας, οι οποίοι δεν είχαν καν τις αισθήσεις τους!

Οι αρχές των τουρκικών φυλακών, όταν οι εν λόγω κρατούμενοι - δύο εκ των οποίων έχουν αποβιώσει - ξεκίνησαν την απεργία πείνας το 2000 διαμαρτυρόμενοι για τα «λευκά κελιά», τις φυλακές απομόνωσης, τους έδεσαν με αλυσίδα μήκους ενός μέτρου από τον αστράγαλο στο σκελετό του νοσοκομειακού κρεβατιού. Παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες των δικηγόρων τους, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι το 2001, μετά από αναστολή της έκτισης των ποινών τους.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση: «δεδομένης της κατάστασης των υγείας των ενδιαφερομένων και της ρεαλιστικής απουσίας του κινδύνου να δραπετεύσουν, το Δικαστήριο εκτιμά πως το μέτρο του περιορισμού των κινήσεών τους ήταν δυσανάλογο σε σχέση με τις ανάγκες της ασφάλειας»...

Ετσι η Αγκυρα «καταδικάστηκε» και για παραβίαση του άρθρου 13 της Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από άρνηση για έρευνα στους δεσμοφύλακες του σωφρονιστικού ιδρύματος, με την κατηγορία ότι «χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά τις χειροπέδες». Φυσικά η κατάσταση αυτή δεν αφορά τους 4 κρατούμενους, αλλά χιλιάδες αγωνιστές που βασανίζονται ακόμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ