ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
Στο δρόμο ενός αγώνα που δεν τέλειωσε

Την Κυριακή, στη Λυκόρραχη, η κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕ. Από την Παρασκευή, στο Νεστόριο, το 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Με μια μεγάλη εκδήλωση, πάνω στα χώματα που χαράχτηκαν από τον ηρωισμό και τη θυσία των μαχητών και των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 2 Ιούλη, στις 2 το μεσημέρι, στο χωριό Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη). Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα γίνει αποκάλυψη ενός λιτού μνημείου προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

Αυτή η τρίχρονη εποποιία αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το κόμμα μας, το ΚΚΕ, τη νεολαία του, την ΚΝΕ, για το εργατικό κίνημα και τους συμμάχους του. Σήμερα, σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, μπορούμε να διδαχθούμε από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των μαχητών του ΔΣΕ, των χιλιάδων ανθρώπων, που πολύμορφα στήριξαν αυτόν τον αγώνα, για να βγει νικηφόρος από την άνιση μάχη κόντρα στις υπέρτερες δυνάμεις των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Ηταν ένας αγώνας ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός, που δόθηκε κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Τροφοδότρα δύναμη τα ιδανικά, για τα οποία μάχονταν, το δικαίωμα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να απολαύσουν τον πλούτο που παράγουν και τους ανήκει.

Σ' αυτόν το δρόμο, της ανυπότακτης πάλης, δεκαετίες τώρα μέσα από αγώνες και θυσίες χτίζεται η λεωφόρος που θα οδηγήσει στο μέλλον που οραματιζόμαστε. Σ' έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Οπου ο λαός θα πάρει το τιμόνι της εξουσίας. Σ' αυτόν το δρόμο συνεχίζουν να βαδίζουν οι κομμουνιστές και αυτό το μήνυμα του ανειρήνευτου αγώνα ενάντια στους πλουτοκράτες, ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων, θα στείλουν οι χιλιάδες κομμουνιστές, που θα κινήσουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να προσκυνήσουν τα χώματα που είναι σπαρμένα με τα λείψανα των ηρώων. Και εκεί πάνω να δώσουν τον όρκο του σύγχρονου μαχητή για «αγώνα - ρήξη - ανατροπή» μέχρι τη νίκη, μέχρι τον κόσμο του μέλλοντός μας, το σοσιαλιστικό.

Ανηφορίζοντας για το Κάμενικ με αφετηρία την Πυρσόγιαννη
Ανηφορίζοντας για το Κάμενικ με αφετηρία την Πυρσόγιαννη
Σ' αυτές τις πλαγιές, του Γράμμου, θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν και οι χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα που θα ανταμώσουν στο 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που ξεκινά την Παρασκευή, στις όχθες του Αλιάκμονα, στο Νεστόριο της Καστοριάς. Εκεί, πρόσωπο με πρόσωπο με τους ζώντες ήρωες να θυμούνται και να διηγούνται, θα διδαχθούν την Ιστορία. Μέσα από ένα διήμερο που πλαισιώνεται από συζήτηση, μουσική, χορό και τραγούδι.

Η κατασκήνωση, ήδη, στήθηκε στις όχθες του Αλιάκμονα και από αύριο θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες. Οι αφίξεις θα ξεκινήσουν από το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στο χώρο της κατασκήνωσης από το πρωί της Παρασκευής, θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες από την 3χρονη εποποιία του ΔΣΕ, έκθεση βιβλίων και αντικειμένων.

Από το ύψος αυτού του αλπικού λιβαδιού στα 2.300 μ., ο όγκος του 2.520 φαντάζει άπαρτο κάστρο. Και ήτανε ως την τελευταία ώρα
Από το ύψος αυτού του αλπικού λιβαδιού στα 2.300 μ., ο όγκος του 2.520 φαντάζει άπαρτο κάστρο. Και ήτανε ως την τελευταία ώρα
Εδώ, σ' αυτά τα σκεπασμένα απ' το χρόνο χαλάσματα, κάτω από το βράχο της Πέτρα Μούκα, μέσα στο δάσος της οξιάς, ήταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου
Εδώ, σ' αυτά τα σκεπασμένα απ' το χρόνο χαλάσματα, κάτω από το βράχο της Πέτρα Μούκα, μέσα στο δάσος της οξιάς, ήταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου
Αναχωρήσεις από παντού

Από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Λεκανοπέδιο, δρομολογούνται πούλμαν για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο στο Νεστόριο και στο Γράμμο:

Την Πέμπτη, στις 10 βράδυ, αλλά και την Παρασκευή στις 10 το βράδυ, από το Μουσείο (Πατησίων). Για κρατήσεις θέσεων και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αθήνα (τηλ. κέντρο 210.5282.500) και στα γραφεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε κάθε περιοχή.

Αντίστοιχα, οργανώνονται οι αναχωρήσεις των Οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.

Από τη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή: Στις 9 το πρωί και στις 7.30 το βράδυ, αναχωρούν πούλμαν από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Από τη Θεσσαλία το μεσημέρι της Παρασκευής: Από Λάρισα, στις 2 το μεσημέρι από την Ανθιμου Γαζή. Από Βόλο, στις 3.30 μ.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ. Από Καρδίτσα, στις 2 μ.μ. από το άγαλμα του Καραϊσκάκη. Από Τρίκαλα, στις 2 μ.μ., από τα γραφεία του ΚΚΕ.

Από Γιάννενα 8 το πρωί και 5 απόγευμα Παρασκευή από τη νομαρχία.

Από τη Στερεά Ελλάδα το πρωί της Παρασκευής: Από Χαλκίδα, στις 9 το πρωί, από το Λιμάνι. Από Λαμία, στις 11 το πρωί, από την πλατεία Πάρκου

Από την Πελοπόννησο το πρωί της Παρασκευής: Από την Πάτρα στις 8 π.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων. Από την Καλαμάτα, στις 6.30 π.μ., από την κεντρική πλατεία. Από το Ναύπλιο, στις 7 το πρωί από την κεντρική πλατεία.

Από τη Βόρεια Ελλάδα το πρωί και το μεσημέρι της Παρασκευής: Από την Κοζάνη, στις 9 π.μ., από την κεντρική πλατεία. Από τα Γρεβενά, στις 9.30 π.μ. από την κεντρική πλατεία. Από τον Εβρο, στις 3 μ.μ. από το Δημαρχείο. Από την Κομοτηνή στις 9 π.μ. από την κεντρική πλατεία. Από την Ξάνθη, στις 10 π.μ. από την πλατεία Ελευθερίας. Από την Καβάλα, στις 11 π.μ. από το Δημοτικό Κήπο.

Από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου: Από τα Χανιά, στις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Από το Ηράκλειο, στις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Από τη Χίο, την Πέμπτη, στις 10 το βράδυ. Από τη Μυτιλήνη, στη 1 το ξημέρωμα της Παρασκευής. Από τη Λήμνο, στις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Πούλμαν απ' όλη τη χώρα

Οσοι επιθυμούν να παραστούν στην κεντρική συγκέντρωση που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής στη Λυκόρραχη και δεν έχουν δικό τους μεταφορικό, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, σ' όλη τη χώρα. Πούλμαν δρομολογούνται απ' όλες τις περιοχές.

Το πρόγραμμα στο Νεστόριο

Παρασκευή 30 του Ιούνη

8 μ.μ. Εκδήλωση στην Πλατεία στο Νεστόριο με προβολή ντοκιμαντέρ για το μεγάλο ελιγμό και την ανακατάληψη του Γράμμου. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

12 μεσάνυχτα. Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι στην κατασκήνωση με την Ιροντίνα Κάντραλη.

Σάββατο 1 του Ιούλη

10 π.μ. Αγώνες μπάσκετ

7.30 μ.μ. Επίσημο άνοιγμα των εκδηλώσεων με χαιρετισμό από την Ελένη Γκόγκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

7.45 μ.μ. Θεατρικό σκετς για το ΔΣΕ από τη θεατρική ομάδα Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

8.15 μ.μ. Αφιέρωμα στα 60 χρόνια του ΔΣΕ με προβολή ντοκιμαντέρ για τις μάχες στην περιοχή του Γράμμου, ανάγνωση κειμένων, ποιημάτων κλπ.

10 μ.μ. Παραδοσιακό αντάρτικο τραγούδι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

11 μ.μ. Ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

Κυριακή 2 του Ιούλη

12 το μεσημέρι. Αναχώρηση για τη Λυκόρραχη

2 μ.μ. Εκδήλωση στη Λυκόρραχη (Κεφαλοχώρι). Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

ΠΕΑΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ ΔΣΕ στο Γράμμο

Τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) πραγματοποιούν τριήμερη αποστολή - προσκύνημα στο Γράμμο, στα πλαίσια της εκδήλωσης για τα 60χρονα του ΔΣΕ που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στη Λυκόρραχη.

Η αποστολή πραγματοποιείται από 30/6 έως 2/7/2006 και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Αναχώρηση Παρασκευή 30/6 ώρα 8 π.μ. από πλατεία Κάνιγγος για Κόνιτσα με διανυκτέρευση στην πόλη.

- Σάββατο 1/7 μετάβαση στο Νεστόριο και επίσκεψη στην κατασκήνωση της ΚΝΕ. Ξενάγηση στο βράχο της Κοτύλης - Χάρο (ομιλία από ιστορικό), επιστροφή στην Κόνιτσα.

- Κυριακή 2/7 μετάβαση στο Πευκόφυτο - Γράμμουστα, Λυκόρραχη. Συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ. Ωρα 4 μ.μ. αναχώρηση για Αθήνα.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι έγκαιρα να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8225.407, από 8 το πρωί έως τη 1 μ.μ. καθημερινά. (Τιμή 90 ευρώ, περιλαμβάνονται μετακινήσεις και 2 διανυκτερεύσεις).

  • H ΠΕΑΤΑΘ ΔΣΕ συμμετέχει στην εκδήλωση στο Γράμμο. Πούλμαν θα αναχωρήσουν το Σάββατο 1/7 ώρα 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.3220.183 και 210.5817.384.

«Η δράση του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Το αστικό κράτος γνώρισε τον πιο μεγάλο μέχρι σήμερα κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή του. Αυτά τα γεγονότα καταδείχνουν και τις μεγάλες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο ΔΣΕ.

Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός. Πέραν των άλλων, έβαλε το δικό του βάρος υπέρ του αγώνα των λαών, σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλισμός είχε ξεκινήσει το λεγόμενο ψυχρό πόλεμο.

Η πάλη του ΔΣΕ αποπνέει μόνο δίκιο και ακατάβλητη ηθική, επειδή δίκιο και ηθική αποπνέει ο αγώνας της εργατικής τάξης, ο αγώνας του ΚΚΕ, είτε έφερνε νίκες είτε έρχονταν πικρές οι ήττες».

(απόσπασμα από τη διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 60χρονα του ΔΣΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ