ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Αύξηση φόρων - καρατόμηση δαπανών

Πάνω 6,7% τα φορολογικά έσοδα στο 5μηνο Γενάρη - Μάη 2006. Πτώση 2,1% εμφανίζουν οι δαπάνες

Η υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και η καρατόμηση δαπανών (κοινωνικού χαρακτήρα κυρίως), αποτελούν τα βασικά εργαλεία της κυβέρνησης για τη μείωση των ελλειμμάτων και του κρατικού προϋπολογισμού 2006. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο φετινό πρώτο πεντάμηνο, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα φορολογικά έσοδα τρέχουν με ρυθμό 6,7% (είναι πάνω και από στόχο 6,5% που έβαλε η κυβέρνηση). Από την άλλη πλευρά με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολιτική καρατόμησης δαπανών, αφού στο ίδιο διάστημα οι κρατικές επιχορηγήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη εμφανίζουν πτώση 3,5%. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση εμφανίζει σημαντική μείωση του ελλείμματος σε ποσοστό 41,2%.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2006, προκύπτει ότι:

  • Τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) φτάνουν σε 18 δισ. ευρώ, έναντι 16,3 δισ. ευρώ πέρσι (αύξηση σε 10,5%). Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 18,4 δισ. ευρώ (από 17,25 δισ. ευρώ) με αύξηση 6,7%, που είναι υπερδιπλάσια του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού. Είναι φανερό ότι προέρχονται και από την αυξημένη παρακράτηση φόρου που εφαρμόζεται φέτος πάνω στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Οι δαπάνες ανήλθαν στο ποσό των 21,36 δισ. ευρώ, από 21,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 2,1%. Οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζουν αύξηση 4,1% στα 15,78 δισ. ευρώ από 15,15 δισ. ευρώ πέρσι. Το κονδύλι των τόκων εμφανίζει μείωση 16,2%, γεγονός που έχει να κάνει με τις διαφορετικές ημερομηνίες πληρωμής τόκων σε σχέση με πέρσι.
  • Το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 3,63 δισ. ευρώ (από 6,16 δισ. ευρώ πέρσι) καταγράφοντας - προς το παρόν - μείωση 41,2%.
ΧΙΟΣ
«Λουκέτο» στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το κλείσιμο του συνεταιριστικού εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος Χίου είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Αγγ. Τζέκης. Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Στη Χίο δημιουργήθηκε, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Χίου, το 2001, μέσω της αναπτυξιακής εταιρίας της ΕΝΑ - ΧΙΟΥ, η εταιρία ΠΕΛΙΝΑΙΟ ΟΡΟΣ ΑΕ με σκοπό τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση αιγοπρόβειου γάλακτος, που παράγεται από τους κτηνοτρόφους της Βόρειας Χίου, όπου και η έδρα της εταιρίας. Μέτοχοί της ήταν οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων και η ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ και η παραπάνω εταιρία εντάχθηκε σε αναπτυξιακά προγράμματα. Το 2003, ο έλεγχος της πλειοψηφίας των μετοχών πέρασε σε τρεις ιδιώτες και αποφασίζεται η αλλαγή του σκοπού της για συγκέντρωση και επεξεργασία αγελαδινού γάλακτος, ενώ αποφασίζεται η μεταφορά της έδρας της στη θέση Καρδαμάδα Χίου σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος του συνεταιρισμού των αγελαδοτρόφων Χίου».

Συνεχίζοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «η έγκριση της εγκατάστασης του εργοστασίου της ΠΕΛΙΝΑΙΟ ΟΡΟΣ ΑΕ δόθηκε από το Δήμο Καμποχώρων υπό την προϋπόθεση ότι δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στο εργοστάσιο του Συνεταιρισμού. Με την έναρξη λειτουργίας του, το νέο εργοστάσιο απορρόφησε μέρος του εξειδικευμένου προσωπικού του συνεταιριστικού εργοστασίου και μέρος των παραγωγών, που ορισμένοι ήταν μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν το κλείσιμο του συνεταιριστικού εργοστασίου και οι εναπομείναντες μικροπαραγωγοί να αδυνατούν να διαθέσουν το προϊόν τους και οι πέντε εργαζόμενοι σ' αυτό να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Με ποια κριτήρια ενέκριναν την αλλαγή των σκοπών της εταιρίας από επεξεργασία αποκλειστικά αιγοπρόβειου γάλακτος σε επεξεργασία αγελαδινού.
  • Γιατί εγκρίθηκε η επιχορήγηση της παραπάνω επένδυσης τη στιγμή που υπήρχε σε λειτουργία αντίστοιχη μονάδα και εφ' όσον οι παραγόμενες ποσότητες δεν επέτρεπαν τη λειτουργία δύο μονάδων.
  • Τι μέτρα θα πάρουν για τους κτηνοτρόφους αιγοπρόβειου γάλακτος που γι' αυτούς ξεκίνησε η επένδυση και οι οποίοι έχουν διαθέσει κεφάλαια και παραμένουν παρατηρητές στις εξελίξεις.
  • Τι μέτρα θα πάρουν για την επαναλειτουργία του συνεταιριστικού εργοστασίου, ξεπερνώντας την αδυναμία του να καλύψει τις υποχρεώσεις του στους παραγωγούς, τους εργαζόμενους και τους πιστωτές του.
Προς πώληση και η «Ροδόπη»;

Ακόμη ένα συνεταιριστικό εργοστάσιο της Βόρειας Ελλάδας φαίνεται πως βαδίζει στο δρόμο της εκποίησης, αφού έτσι αποφάνθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - η Αγροτική Τράπεζα, η οποία κατέχει το 70% των μετοχών της εν λόγω επιχείρησης. Πρόκειται για το εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος «Ροδόπη», το οποίο απασχολεί περισσότερους από 100 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ απορροφά το σύνολο σχεδόν της παραγωγής γάλακτος του νομού Ξάνθης, αλλά και των γύρω νομών.

Οι κυοφορούμενες πληροφορίες για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη» προκάλεσαν έντονες ανησυχίες τόσο στους κτηνοτρόφους και εργαζόμενους στην επιχείρηση όσο και σε άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα ανησυχούν για τις προθέσεις της ΑΤΕ, αφού θεωρούν ότι πιθανή πώληση των μετοχών της επιχείρησης επεξεργασίας γάλακτος «Ροδόπη» σε ιδιώτες (ανάμεσα σε άλλους, η πολυεθνική εταιρία «Φρίστλαντ - ΝΟΥΝΟΥ» - ενδιαφέρεται για την αγορά του εργοστασίου) θα επέφερε εκτός των άλλων και αλυσιδωτές συνέπειες στα επίσης συνεταιριστικά εργοστάσια της περιοχής, ΣΕΒΑΘ και ΣΕΚΑΠ, στα οποία η «Ροδόπη» κατέχει ποσοστό μετοχών.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΕΟΤ
Οι επιχειρήσεις που μετέχουν στα προγράμματα

Ολοκληρώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) η κατάρτιση των καταλόγων με τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του 2006.

Για το Πρόγραμμα 8ήμερων Διακοπών (7 διανυκτερεύσεις) καταρτίστηκαν δύο κατάλογοι: Ο πρώτος περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ και ο δεύτερος τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα και τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Οσο για το Πρόγραμμα Εκδρομών καταρτίστηκε κατάλογος με τα τουριστικά γραφεία που οργανώνουν 3ήμερες ή 5ήμερες εκδρομές.

Τα δύο αυτά προγράμματα θα εφαρμοστούν από 1η Ιούλη έως 31 Δεκέμβρη 2006 και τα δελτία κοινωνικού τουρισμού θα αρχίσουν να χορηγούνται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών από αύριο 28 Ιούνη.

Οι κατάλογοι με τις επιχειρήσεις που μετέχουν στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.gnto.gr.

Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την Τρίτη Ηλικία (διαρκεί από την 1η Οκτώβρη μέχρι τις 10 Δεκέμβρη) μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στον ΕΟΤ μέχρι τις 15 Ιούλη.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Προαναγγελία νέων αυξήσεων

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια του ευρώ προαναγέλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης στο όνομα του ελέγχου των πληθωριστικών πιέσεων. Τη νύφη για μια ακόμη φορά θα πληρώσουν τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά, που ήδη επιβαρύνονται από τις τρεις διαδοχικές αυξήσεις (από 0,25 μονάδες η κάθε μια) που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σωρευτικά το κόστος μέχρι σήμερα φτάνει στις 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Επεται όμως και συνέχεια.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργάνας προϊδέασε για τα περαιτέρω, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επιταχύνει ακόμη περισσότερο, δευκρινίζοντας πως δε θα απέκλειε αύξηση μεγαλύτερη και από τις 25 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εμπορικές τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και πέρασαν το σύνολο των αυξήσεων στους πελάτες επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις δόσεις στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο καθώς και στα κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ