ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
«Οι παρεμβάσεις δεν έφεραν καλό»

Ο κυπριακός λαός έχει το κράτος του, τα δομημένα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι κυρίαρχος να αποφασίζει τα του οίκου του. Αυτό τόνισε χτες ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο, που φέρουν πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα να υπονομεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι όσες φορές υπήρξαν παρεμβάσεις από οποιουσδήποτε παράγοντες από την Ελλάδα στα εσωτερικά της Κύπρου, «αυτές δεν έφεραν κανένα καλό στον τόπο». Στα δημοσιεύματα, πρόσθεσε ο Δ. Χριστόφιας γίνεται αναφορά στο όνομα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, όχι ως φορέα αυτών των απόψεων, αλλά ως αποδέκτη. Ωστόσο, ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι γνωρίζοντας τον Κάρολο Παπούλια, το ήθος, τους αγώνες και την πολιτική του σκέψη, είναι σίγουρος πως σε καμιά περίπτωση, εφόσον υπήρχε τέτοιο θέμα, «δε θα συνηγορούσε, αλλά θα υπερασπιζόταν την Κυπριακή Δημοκρατία και τους θεσμούς της».

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής τόνισε παράλληλα πως εξ όσων ο ίδιος γνωρίζει, οι σχέσεις της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση στηρίζονται στη βάση της ισότητας και του αλληλοσεβασμού και στη βάση αυτή θα συνεχιστούν. Σε παρατήρηση ότι στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για εύνοια των κύκλων αυτών προς τον ίδιο, ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι οι θέσεις του και οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι γνωστές, ενώ σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να ψέξει τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, ο οποίος χτες το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δήλωσε, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ότι οι τουρκικές δυνάμεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ποιοτικά και αριθμητικά, έχουν προωθημένη διάταξη και για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν μια σταθερή και διαρκή απειλή.

Ο Φ. Κλόκκαρης ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα είναι «η αλληλογνωριμία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δύο υπουργείων, θέματα που πηγάζουν από την ειδική σχέση αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου». Ερωτηθείς, εάν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα υφίσταται και ενισχύεται, ο υπουργός Αμυνας απάντησε πως το Δόγμα «υφίσταται από τον καιρό που διακηρύχτηκε μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας».

Μετά τη συνάντηση, ο Β. Μεϊμαράκης δήλωσε: «Επιβεβαιώσαμε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα». Παράλληλα, εξέφρασε τη διαβεβαίωση της Ελλάδας ότι η στήριξή της «στην Κύπρο είναι αμέριστη, πολυεπίπεδη και η ενεργός συμμετοχή της Αθήνας στα θέματα ασφάλειας της νήσου, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να εξευρεθεί βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση για την επανένωση της νήσου, είναι δεδομένη».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 θίγει την... ΕΕ!

Κάλεσμα προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ουσιαστικά απευθυνόταν στο ΠΑΣΟΚ, να αποτρέψει, με τη δυνατότητα που του παρέχει η κοινοβουλευτική του παρουσία, την αναθεώρηση του Συντάγματος στην κατεύθυνση των προτάσεων της ΝΔ, απηύθυνε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η προτεινόμενη αναθεώρηση υπηρετεί ένα πολιτειακό πρότυπο «που απορρίπτει κάθε ιδέα σοβαρής λογοδοσίας των κυβερνώντων, δυσπιστεί προς τα θεσμικά αντίβαρα και θέλει την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να κυβερνά κατ' ουσίαν ανέλεγκτη».

Οπως δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος, την «αναγκαία συμπόρευση» των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ενάντια στα σχέδια της ΝΔ δεν τη διευκολύνει «η συναίνεση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ζητήματα, όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του απαρίθμησε ορισμένες όπως «η διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και ο εκδημοκρατισμός των εργασιακών σχέσεων με πρωταρχική επιδίωξη την πλήρη απασχόληση», «η ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η αναγνώριση νέων που έχουν γεννήσει οι νέες συνθήκες», «η μεταφορά εξουσιών από την κυβέρνηση στη Βουλή και σε άλλα αντιπροσωπευτικά όργανα του κράτους και κυρίως στην αυτοδιοίκηση».

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις έρχονται σε αντιπαράθεση με προβλέψεις ευρωενωσιακών συνθηκών, τις οποίες και ο ΣΥΝ έχει ψηφίσει. Επιδίωξη εξάλλου της κυβέρνησης είναι και ο εναρμονισμός του ελληνικού Συντάγματος με το περιβόητο «κοινοτικό κεκτημένο», κατά συνέπεια είναι τουλάχιστον αβάσιμη η μομφή του Ν. Κωνσταντόπουλου πως «η πρόταση της ΝΔ για νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν αντιμετωπίζει το ευρύ και σύνθετο θέμα των σχέσεων εθνικού Συντάγματος και ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Χαρακτηριστική της επίμονης προσπάθειας της ηγεσίας του ΣΥΝ να εμφανίσει την ΕΕ σαν «αθώα περιστερά» που τίποτα δε γνωρίζει και σε τίποτα δεν ευθύνεται για τη σαρωτική επίθεση σε βάρος δικαιωμάτων του λαού, είναι η άποψη του Αλ. Αλαβάνου πως «η τροποποίηση της συνταγματικής διάταξης για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ θα αποστερήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση από τη λειτουργία πανεπιστημίων ικανών να συγκροτούν ένα πεδίο συλλογικού, επιστημονικού και κοινωνικού αναστοχασμού, αναγκαίο για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου»!!! Τίποτα δεν έχει ακούσει ο ΣΥΝ για την Μπολόνια, τη Λισαβόνα, το Μπέργκεν; Τίποτα δεν έχει ακούσει για την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Παιδείας απ' άκρη σ' άκρη της Ευρωένωσης του κεφαλαίου; Γνωρίζει, αλλά η ευρω-λαγνεία, του επιβάλλει την προσποιητή άγνοια.

Τέλος, έχει μια αξία να παραθέσουμε και την ανησυχία (απόρροια κι αυτή της θεσμο-λαγνείας τους) της ηγεσίας του ΣΥΝ, όπως εκφράστηκε χτες από τον Αλ. Αλαβάνο για το ανεπανόρθωτο πλήγμα που δέχεται το κύρος του Συντάγματος από τις συχνές αναθεωρήσεις. Αλλά και την έγνοια του Ν. Κωνσταντόπουλου που δεν ανοίγει ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας, αφού όπως διαπίστωσε «δεν προτείνουν αναθεώρηση των διατάξεων που παραπέμπουν στον εσωτερικό πυρήνα εξουσίας της απόλυτης πλειοψηφίας ενός κόμματος (άρθρ. 37, 38 κ.λ.) και επιβάλλουν τον λεγόμενο πλειοψηφικό κοινοβουλευτισμό (...). Ούτε θίγουν τη στρέβλωση της πρωθυπουργοκεντρικής διακυβέρνησης. Οι αναθεωρήσεις επί αναθεωρήσεων του Συντάγματος επιβάλλουν έναν καθεστωτικό δικομματισμό πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού».

ΒΟΥΛΗ
Τιμά τους νεκρούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας

Το τελευταίο τραγικό θύμα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης

Eurokinissi

Το τελευταίο τραγικό θύμα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης
Φόρο τιμής αποδίδει σήμερα η Βουλή στους χαμένους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας «προς απόδοση τιμής στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους». Στη συνεδρίαση αναμένεται να παρευρεθούν και να απευθύνουν χαιρετισμό ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από το 1990 μέχρι και το 2006 έχουν χάσει τη ζωή τους σε δυστυχήματα αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και πυροσβεστικών αεροσκαφών 139 άνθρωποι.

Πριν από τον τραγικό θάνατο του πιλότου Κ. Ηλιάκη, σε 64 μείζονα αεροπορικά ατυχήματα σκοτώθηκαν 48 αεροπόροι, ενώ εάν στον αριθμό αυτό προστεθούν και οι 64 νεκροί του «C-130» που το 1991 έπεσε στο όρος Οθρυς, ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 112. Η τραγική λίστα μεγαλώνει αν προστεθούν και οι νεκροί σε δυστυχήματα που έχουν γίνει με ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων. Από πτώσεις ελικοπτέρων «Χιούι» έχουν χάσει τη ζωή τους 5 πιλότοι, ενώ από την πτώση του ελικοπτέρου «Σινούκ» στις 11/09/2004 κοντά στο Πόρτο Κουφό της Χαλκιδικής, σκοτώθηκαν τα 5 μέλη του πληρώματος, καθώς και ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας και 12 μέλη της συνοδείας του. Επίσης το καλοκαίρι του 2000 έχασαν τη ζωή τους 4 πιλότοι πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου «Καναντέρ» κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών στο Πήλιο και την Κέρκυρα.

Συνδικαλισμός στο στρατό;

Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία για συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς απόφαση του Εφετείου, η οποία ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί, ανάβει το «πράσινο φως» για την ίδρυση σωματείου και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή». Τα όποια δικαστικά μέτρα είχαν ληφθεί από την πλευρά του ΓΕΕΘΑ για προσβολή της απόφασης του Πρωτοδικείου, προκειμένου να εμποδιστεί η ίδρυση του σωματείου, τελικά δεν απέδωσαν. Ετσι, σύντομα το συνδικαλιστικό σωματείο με την επωνυμία «Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων» θα μπορεί να κάνει την παρουσία του στις Ενοπλες Δυνάμεις και μάλιστα με δικαστική βούλα και να εφαρμοστεί ο ιδιότυπος συνδικαλισμός στο στρατό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ