ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διδάξτε στα παιδιά την επιστημονική αλήθεια!

Δήλωση - παρέμβαση στη συζήτηση για τη Δημιουργία και την Εξέλιξη της ζωής 67 Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών

Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση στη συζήτηση των τελευταίων χρόνων που αφορά στη δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη κάνουν 67 Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, ανάμεσά τους και η Ακαδημία Αθηνών, στον αντίποδα ιδεαλιστικών θεωριών, οι οποίες σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία και αποδίδουν τη δημιουργία της ζωής σε κάποιο «υπέρτατο ον».

Αξίζει να παραθέσουμε αποσπάσματα της κοινής τους δήλωσης, με την οποία παροτρύνουν γονείς και διδασκάλους να παρουσιάζουν στα παιδιά τα πραγματικά γεγονότα για τη δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Η δήλωση, την οποία συνέταξαν μέλη της Διακαδημαϊκής Κοινότητας (InterAcademy Panel), τονίζει: «Στα μαθήματα φυσικών επιστημών που διδάσκονται σε ορισμένα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα, αποκρύπτονται, διαψεύδονται ή συγχέονται επιστημονικά γεγονότα, δεδομένα και επιβεβαιωμένες θεωρίες, οι οποίες αφορούν στην αρχή της δημιουργίας και την εξέλιξη της ζωής στη Γη, με θεωρίες μη επιστημονικά τεκμηριωμένες».

Και συνεχίζει: «Παροτρύνουμε τους υπευθύνους για τη λήψη αποφάσεων, τους διδασκάλους και τους γονείς να διδάξουν σε όλα τα παιδιά τις επιστημονικές μεθόδους και ανακαλύψεις και να ενισχύσουν την κατανόηση της επιστήμης της φύσης. Η γνώση του φυσικού κόσμου στον οποίο ζουν προσφέρει τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις ανάγκες του ανθρώπινου είδους και να προστατεύουν τον πλανήτη».

«Αποδείξεις που στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα σχετικά με την αρχή της δημιουργίας, τις γεωλογικές αλλαγές και την εξέλιξη της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη έχουν τεκμηριωθεί βάσει πολυάριθμων παρατηρήσεων και ανεξάρτητων πειραματικών αποτελεσμάτων των θετικών επιστημών. Ακόμη και αν υπάρχουν πολλά θέματα ανοιχτά σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες των εξελικτικών μεταβολών, οι επιστημονικές αποδείξεις ποτέ δε διέψευσαν αυτά τα αποτελέσματα».

Παραθέτοντας δεδομένα η δήλωση αναφέρει ότι η Γη σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου και ότι η ζωή εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια τουλάχιστον. Αναφορικά με την εξέλιξη, σημειώνει: «Από την πρώτη της εμφάνιση στη Γη, η ζωή πήρε πολλές μορφές, οι οποίες εξακολουθούν να εξελίσσονται, με τρόπους που η παλαιοντολογία και οι σύγχρονες βιολογικές και βιοχημικές επιστήμες περιγράφουν και επιβεβαιώνουν, ανεξάρτητα η μία από την άλλη, με συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια».

Και η δήλωση συνεχίζει: «Κοινά στοιχεία στη δομή του γενετικού κώδικα όλων των οργανισμών που ζουν σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, υποδεικνύουν με σαφήνεια την κοινή αρχική τους καταγωγή». Η δήλωση αναγνωρίζει ότι «η ανθρώπινη κατανόηση των εννοιών της αξίας και του σκοπού εκφεύγει των ορίων των θετικών επιστημών» και ότι «σε αυτήν συμβάλλουν μια σειρά από παράγοντες - επιστημονικοί, κοινωνικοί, φιλοσοφικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί και πολιτικοί».

Και προσθέτει καταλήγοντας: «Αυτοί οι διαφορετικοί τομείς οφείλουν να έχουν αμοιβαίο σεβασμό και ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν πλήρως τόσο τους δικούς τους τομείς δράσης όσο και τους περιορισμούς τους».

ΒΟΥΛΗ
Παρατείνονται οι εργασίες της Ολομέλειας

Την παράταση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής αποφάσισε η κυβέρνηση και έτσι δε θα προωθήσει το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της και την έναρξη λειτουργίας των θερινών τμημάτων. Η επίσημη εξήγηση για τη λήψη της απόφασης αυτής ήταν ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δε θα παραγραφούν τυχόν αδικήματα που έγιναν από πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της προμήθειας των ρωσικών όπλων TOR/M1 για την οποία είχε συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα εάν έληγαν οι εργασίες της Ολομέλειας και άρχιζε η λειτουργία των θερινών τμημάτων, τότε θα παραγράφονταν οριστικά όλα τα τυχόν αδικήματα που έγιναν τη χρονική περίοδο 2000 - 2004, που λειτούργησε η προηγούμενη Περίοδος της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της προμήθειας των ΤΟΡ/Μ1 αφορά αυτήν ακριβώς τη χρονική περίοδο.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση για την παράταση των εργασιών της Ολομέλειας και σε χτεσινή της συνεδρίαση καθόρισε το πρόγραμμα της καλοκαιρινής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση ο Γ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης (ήταν ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την προμήθεια των TOR/M1) είπε ότι εκκρεμεί το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία, που αφορά ποσά που διακινήθηκαν για τα «αντισταθμιστικά οφέλη» της προμήθειας των ρωσικών όπλων.

Με αντιφατικές θέσεις πάνω στο θέμα εμφανίστηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής συμφώνησαν με την παράταση των εργασιών της Ολομέλειας προφανώς για να μην κατηγορηθούν ότι θέλουν να κρύψουν κάτι στην υπόθεση της προμήθειας των ρωσικών όπλων. Ωστόσο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σαφή πρόθεση της ΝΔ «να θέσει σε προεκλογική ομηρία το ΠΑΣΟΚ. Ο δε Γ. Παπαντωνίου αναφέρει ότι ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας «σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο από την ερευνώμενη περίοδο» και κατηγορεί τη ΝΔ «για ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων».

  • «Η κυβέρνηση δε θα εκδώσει το διάταγμα για τη λήξη της Συνόδου», ανακοίνωσε ο Ευ. Αντώναρος, παραπέμποντας έμμεσα στην υπόθεση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων TOR/M1. «Εχουμε πει επανειλημμένως, ότι ως κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να αποφευχθεί παραγραφή τυχόν αδικημάτων», συμπλήρωσε.
Συνεχιζόμενη εκλογολογία

Σε παρατεταμένο γύρο αποπροσανατολιστικής εκλογολογίας με άγνωστη ημερομηνία «εξόδου», εισέρχεται η πολιτική ζωή του τόπου, με ευθύνη των ηγεσιών του δικομματισμού που «τρέφονται» από αυτήν.

Το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2007, που βγήκε στον αέρα ξανά την περασμένη Κυριακή από ελληνικές εφημερίδες, «αναπαρήγαγε» χτες ο «Εκόνομιστ». Σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, είναι «πολύ μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τον Οκτώβρη του 2007», τις οποίες «βλέπει» να κερδίζει πάλι η ΝΔ. Οπως έχει ήδη γράψει ο «Ρ», το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενθαρρημένο και από τη «διεύρυνση της διαφοράς» που αποκτά η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, έχει εξεταστεί και το ενδεχόμενο των «δίδυμων» εκλογών τον Οκτώβρη (μαζί με τις δημοτικές), αλλά υπάρχει το μείζον ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, η διαδικασία για το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2007, οπότε και «μετρά αντίστροφα» ο χρόνος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ηδη, τα στελέχη της ΝΔ μιλούν για «δεύτερη τετραετία», επικαλούμενα τα τελευταία γκάλοπ, ο «κύκλος» των οποίων ολοκληρώνεται σήμερα με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της «Metron Analysis».

Σύμφωνα με το σενάριο του «Εκόνομιστ», που στηρίζεται περισσότερο στις εξελίξεις στην οικονομία, «αν η οικονομία συνεχίσει να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μειωθεί η ανεργία, είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να ξανακερδίσει τις εκλογές».

Οσον αφορά στην οικονομία, ο «Εκόνομιστ» θεωρεί ότι ο στόχος του 3% για το έλλειμμα φέτος θα επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει αύξηση της ροής των εσόδων.

Οι προβλέψεις του «Εκόνομιστ» κάνουν λόγο για 3,2% φέτος και διατήρησή του κάτω από το 3% από το 2007 και μετά.

Ανοιχτή πληγή για την ελληνική οικονομία το δημόσιο χρέος, το οποίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Εκόνομιστ», τα επόμενα χρόνια θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το όριο του 60% του ΑΕΠ, που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Αίτηση για άρση της ασυλίας Μαντούβαλου

Νέα αίτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου ζητά με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Εφετών, ο εφέτης ανακριτής Γιάννης Σίδερης, με το σκεπτικό ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις με τον προφυλακισμένο πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση και τον επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση, καθώς και άλλες καταγγελίες για εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Πέτρου Μαντούβαλου με υποθέσεις του λεγόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος».

Ταυτόχρονα ο ανακριτής ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Π. Μαντούβαλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων, για απάτη και για εκβίαση. Οι καταγγελίες κατά του ανεξάρτητου βουλευτή έχουν γίνει πρόσφατα στην Εισαγγελία Εφετών, μετά την πρώτη υπόθεση με τα επτά εκατομμύρια δρχ. που είχε καταθέσει σε λογαριασμό του Καλούση συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου του.

Σε δήλωσή του ο Π. Μαντούβαλος αποφεύγει να πει το παραμικρό για την ουσία της υπόθεσης και περιορίζεται να θέσει ερωτήματα για το «ποιοι κατευθύνουν αυτή την αθλιότητα και με ποιους σκοπούς» και «ποιοι έχουν συμφέρον να διατηρείται αυτό το ιδιότυπο καθεστώς πολιτικής ομηρίας». Επίσης θεωρεί ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επιλέχτηκε για να εκδηλωθεί αυτή η κίνηση εναντίον του, επειδή μπροστά είναι οι Δημοτικές εκλογές και «η διαδικασία επανένταξής του» στη ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ