ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Βασικός στόχος οι «αλλαγές» στα Πανεπιστήμια

Η επιβολή των αντιδραστικών αλλαγών και της «μεταρρύθμισης» στα Πανεπιστήμια είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και σε αυτό το στόχο συγκεντρώνει την προσοχή και τις δυνάμεις της.

Αυτό ξεκαθάρισε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση του «Εκόνομιστ», όπου επιχείρησε να εξωραΐσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα των επιδιωκόμενων «αλλαγών» μέσω του προσχεδίου για τα ΑΕΙ αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα. «Βασικός στόχος μας, για το επόμενο διάστημα, είναι η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης», τόνισε και παρέθεσε σειρά από τερατώδη ψέματα για να στηρίξει τις ταξικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Είπε συγκεκριμένα: «Σχεδιάζουμε μεταρρυθμίσεις που οδηγούν, με σταθερά βήματα, από τη συντήρηση στην πρόοδο. Μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για μια συνεχή άνοδο του επιπέδου των σπουδών σε όλα τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Και συνέχισε ανερυθρίαστα: «Μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν πτυχία για δουλιά. Που εξοπλίζουν τα νιάτα της χώρας μας με περισσότερες δυνατότητες επιτυχίας και προόδου, στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Που εγγυώνται περισσότερες ευκαιρίες σε όλες τις νέες και όλους τους νέους μας»...

Δεν έκρυψε ότι οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια εντάσσονται στο όραμά του για την Παιδεία που τη βλέπει «ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης». Η περιγραφή που έκανε στη συνέχεια σ' αυτή την «ανάπτυξη» δεν αφήνει κανένα περιθώριο ψευδαισθήσεων για το ποια Παιδεία θέλει και γιατί η κυβέρνηση. «Θεμελιώσαμε - είπε - και βελτιώνουμε συνεχώς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα». Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται συνολικά οι «μεταρρυθμίσεις» στην οικονομία, στο κράτος, στην Παιδεία, στην Υγεία, «που εγγυώνται ισχυρή και ανταγωνιστική Οικονομία, σ' ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον». Ολα αυτά γιατί «χτίζουμε ισχυρές προϋποθέσεις για μια άνοιξη επιχειρηματικότητας».

Κατά τα λοιπά ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών κρατών στην οποία όπως είπε «η χώρα μας υπήρξε και παραμένει πρωταγωνιστής στο δρόμο αυτό». «Οι Ελληνες, προσβλέπουμε στην ολοένα πιο στενή και αποδοτική συνεργασία», είπε, εννοώντας τους Ελληνες επιχειρηματίες, την επέλαση των οποίων στη «βαλκανική ενδοχώρα» εκθείασε και στήριξε ακόμα μια φορά. Καυχήθηκε για την παρουσία 3.500 επιχειρήσεων στην περιοχή, τη δεύτερη θέση των «επενδυτών» στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τις τράπεζες που συμμετέχουν με ποσοστό 20% στο τραπεζικό σύστημα της ευρύτερης περιοχής κ.ο.κ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πάνω απ' όλα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

Την ανάγκη για προώθηση των «απαραίτητων αλλαγών» με «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις με την παράλληλη «οικονομική προσαρμογή» της χώρας στις «νέες συνθήκες», ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία «ανταγωνιστική», προέβαλε χτες ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο συνέδριο του «Economist».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σαν γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων της μεγάλου κεφαλαίου, στήριξε την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ενώ την ίδια στιγμή άνοιξε το δρόμο για την παραπέρα διείσδυση της ντόπιας πλουτοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, τονίζοντας τον ενεργό ρόλο που πρέπει να παίξει η χώρα μας ώστε η ΕΕ «να συνεχίσει χωρίς ενδοιασμούς την προοπτική της διεύρυνσης».

Αυτό βέβαια που προέχει για το ΠΑΣΟΚ, όπως εξάλλου το επισήμανε και ο Γ. Παπανδρέου, είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο διεθνή ανταγωνισμό και να μεγιστοποιεί τα κέρδη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης... ύμνησε τις «επενδύσεις» των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες, όπως ανέφερε, δημιούργησαν «χιλιάδες θέσεις εργασίας». Την ίδια στιγμή, υποστηρίζοντας την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη στον ανταγωνισμό μιας «διεθνούς παγκόσμιας οικονομίας», έκανε λόγο για «αλλαγές με κάποια ευελιξία» που όπως ισχυρίστηκε θα «διασφαλίσουν την εργασιακή ειρήνη». Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε ότι για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον «ανταγωνισμό» πρέπει να αναπτύξει «τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα οποία είναι ο τουρισμός, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τα εναλλακτικά αγροτικά προϊόντα, οι υπηρεσίες, η ναυτιλία, ο πολιτισμός και οι επενδύσεις στην καινοτομία».

Μιλώντας για τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν υπέρ μιας ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θέλει μια εικονική υποψηφιότητα της Τουρκίας, αλλά θέλει να δώσει την πραγματική ευκαιρία στην Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ». Αφού, όπως υποστήριξε, έτσι θα εξασφαλιστεί και ο «σεβασμός των συνόρων που τελικά μέσα στην ΕΕ δε θα έχουν και ιδιαίτερο ρόλο». Παράλληλα ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για τη διαμόρφωση μιας «νέας εθνικής στρατηγικής».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Μαθήματα ... μεταρρυθμίσεων προς Βαλκάνιους

Από το βήμα του συνεδρίου του περιοδικού «Economist», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παρέδωσε μαθήματα ...μεταρρυθμίσεων, στις δύο προς ένταξη χώρες στην ΕΕ, ενώ κάλεσε τους ομολόγους του να μελετήσουν την ελληνική εμπειρία μεταρρυθμίσεων... «Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις, αλλά και για να αποφύγουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν ορισμένες από τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες - ανέφερε ο Γ. Αλογοσκούφης - οφείλουμε να διαμορφώσουμε και να εφαρμόσουμε μέσα στην επόμενη πενταετία πολιτικές, που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την εσωτερική ζήτηση». Κατά τον υπουργό Οικονομίας, τέτοιες πολιτικές συνιστούν η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, μέσα από την υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων συμβατών με τη Στρατηγική της Λισαβόνας.... Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές επιβάλλουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε ένα μεγάλο εύρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και, στα πλαίσια αυτά, κάλεσε τους ομολόγους του από τις δύο χώρες να μελετήσουν την ελληνική εμπειρία προώθησης των μεταρρυθμίσεων... Ανέφερε, τέλος, ότι οι ελληνικές επενδύσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία πλησιάζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, αφού επισήμανε ότι το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών είναι μικρό, συγκρινόμενο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, εκτίμησε ότι ο αριθμός τους τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί λόγω νέων επερχόμενων εξαγορών, συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμμαχιών που θα ακολουθήσουν με στόχο πάντα την αύξηση του μεγέθους τους. Και αυτό, παρά την επισήμανσή του ότι ο βαθμός συγκέντρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι ήδη υψηλός, δεδομένου ότι οι 5 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, με κριτήριο το Ενεργητικό τους, καλύπτουν το 65% της αγοράς. Ως προς το βαθμό διείσδυσης του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου στις βαλκανικές αγορές, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες έχουν στις χώρες των Βαλκανίων 18 θυγατρικές τράπεζες με 6 υποκαταστήματα και με περίπου 1.000 υπηρεσιακές μονάδες, στις οποίες απασχολούνται 15.000 εργαζόμενοι, ενώ παράγουν το 6% των κερδών τους, ποσοστό το οποίο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί.

ΠΑΣΟΚ
Μεγάλωσε η λίστα με τους «αντάρτες»

Με φόντο το πλήθος των «αντάρτικων» ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, που έχουν συγκροτηθεί ενόψει τον επικείμενων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσία του Γ. Παπανδρέου.

Παρά τις τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και διαγραφές για τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δε θα στηρίξουν τις επιλογές της «Χαριλάου Τρικούπη» και θα κατέβουν με δικούς τους συνδυασμούς, περισσότερα από 200 τέτοια ψηφοδέλτια υπάρχουν μέχρι σήμερα σε διάφορους δήμους της χώρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, επιχειρώντας με δηλώσεις του χτες να μετριάσει τον αντίχτυπο, ανέφερε ότι «στις νομαρχίες και στους δήμους των πρωτευουσών των νομών, οι οποίες είναι και αρμοδιότητα της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών υπό τον Αλέκο Παπαδόπουλο, είναι δέκα περιπτώσεις τέτοιων ψηφοδελτίων, πέρα απ' αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, έχω την εντύπωση ότι θα βρει μάλλον περισσότερα τέτοια ψηφοδέλτια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ