ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Υπαναχώρησε η διοίκηση

Δεν πέρασε η πρότασή της για εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων τεχνικών

Σημαντικό «δίδαγμα» για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ενωμένη δράση των εργαζομένων στο χώρο του θεάματος - ακροάματος αποτελεί το γεγονός ότι η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου υπαναχώρησε από το στόχο της να εντάξει τους τεχνικούς του θεάτρου στον αντιδραστικό - αντεργατικό νόμο περί «διευθέτησης χρόνου εργασίας»!

Οι εργαζόμενοι που θίγονταν από το συγκεκριμένο μέτρο, που θα οδηγούσε σε εξαντλητικά ωράρια, είχαν τη συμπαράσταση και άλλων εργαζομένων στο θέαμα - ακρόαμα (ηθοποιοί, μουσικοί, χορωδοί), αλλά και γενικότερα των εργαζομένων και την ενεργό συμπαράσταση των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος η «αποφασιστική στάση των εργαζομένων ματαίωσε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διευθέτησης Χρόνου Εργασίας. Η μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Εθνικό, οι ομόφωνες αποφάσεις τους, όπως επίσης της ΠΟΘΑ και του ΣΕΗ, για 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, αν το Εθνικό Θέατρο επαναφέρει το αίτημα, η παρουσία του προεδρείου του σωματείου στο ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, όπου εξέθεσε λεπτομερώς το πρόβλημα, η θετική τοποθέτηση των εκπροσώπων των σωματείων και άλλων μελών του ΔΣ, ανάγκασαν τον διευθυντή, Νίκο Κούρκουλο, και το ΔΣ του θεάτρου, να δεσμευτούν ότι δε θα επαναφέρουν το αίτημα και ότι οι εργαζόμενοι θα λειτουργήσουν με ανθρώπινα ωράρια, όπως και σήμερα».

«Η υπαναχώρηση του Εθνικού Θεάτρου, καταλήγει η ΠΟΘΑ, «δείχνει τι μπορεί να πετύχουν ενωμένοι οι εργαζόμενοι στο θέαμα - ακρόαμα ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία».

Ενα «τραγούδι» για τον Μίκη

Αφιερωμένη στη μουσική διαδρομή και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη είναι η εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας, θέλοντας να τιμήσει το καλλιτεχνικό έργο και τους κοινωνικούς αγώνες του συνθέτη. Το αφιέρωμα - καρπός συνεργασίας του Μουσικού, Χορευτικού και Εικαστικού Τμήματος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας καθώς και των Τμημάτων του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης - θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (30/6), στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης).

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης θα είναι παιδιά και έφηβοι της πόλης, οι οποίοι μέσα από τη μουσική, το χορό, το τραγούδι και τη ζωγραφική θα επιχειρήσουν να προβάλουν το διαχρονικό χαρακτήρα του έργου του Μ. Θεοδωράκη. Λαϊκές ορχήστρες, ηλεκτρικές κιθάρες, παραδοσιακός και μοντέρνος χορός και χορωδιακό τραγούδι, με φόντο τα σκηνικά των μικρών δημιουργών του Πνευματικού Κέντρου, θα ταξιδέψουν το κοινό σε ένα μέρος της μεγάλης μουσικής διαδρομής του συνθέτη, με την πεποίθηση ότι αποτελεί ανεκτίμητη και ζωντανή κληρονομιά για το παρόν και το μέλλον. Παράλληλα, θα γίνει μια περιεκτική ιστορική αναδρομή, πλαισιωμένη από φωτογραφικό υλικό, άρθρα και κείμενα του Μ. Θεοδωράκη καθώς και από αναφορές ανθρώπων της τέχνης και της πολιτικής, η οποία θα φωτίσει ακόμη περισσότερο το έργο του, συνδέοντάς το με τη ζωή και τους κοινωνικούς αγώνες.

«Ψηφιακή» Ακρόπολη

ICON

Η δημιουργία αίθουσας «εικονικής πραγματικότητας» στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι η «κύρια δράση» για την ένταξη των εργασιών αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης στο κοινοτικό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ψηφιοποίηση αρχείων κλπ.).

Κατά τον υπουργό Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα έργα στην Ακρόπολη και έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα αυτή θα παρουσιάζεται η ιστορία των αναστηλώσεων του Ερεχθείου, των Προπυλαίων, του Ναού της Αθηνάς Νίκης και του Παρθενώνα.

Στις «λοιπές δράσεις» περιλαμβάνονται: Ψηφιοποίηση του αρχείου της ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης). Δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, με μορφή δικτυακού «τόπου» (portal), για παροχή πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους. Στον ίδιο «τόπο» θα υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου επιστημόνων και κοινού. Εκπαιδευτικές εφαρμογές πολυμέσων (DVD), με θέμα την ιστορία και την αρχιτεκτονική των μνημείων της Ακρόπολης. Εγκατάσταση ηλεκτρονικών, ενημερωτικών περιπτέρων στο χώρο της Ακρόπολης.

Στον καθαρά επιστημονικό τομέα, η ΥΣΜΑ θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το τείχος της Ακρόπολης. Ηδη, ξεκίνησαν μετρήσεις παρακολούθησής του, ενώ πραγματοποιήθηκαν και γεωφυσικές διασκοπήσεις, με τη μέθοδο των ηλεκτρικών τομογραφιών στο νότιο τείχος, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, για να εντοπιστούν οι γραμμές απορροής των ομβρίων και η σχέση τους με τα τείχη.

Για τη διερεύνηση της στατικής κατάστασης του τείχους, «και ιδιαίτερα της νότιας πλευράς του, που παρουσιάζει ρωγμές», θα τοποθετηθεί δίκτυο οπτικών ινών και σύστημα παρακολούθησης των μικρομετακινήσεων του τείχους, με εγκατάσταση γεωδαιτικών σταθμών.

Ο υπουργός δήλωσε: «Είμαστε μέσα στους χρόνους» ολοκλήρωσης των εργασιών και θα υπάρξει απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων, «ανεξάρτητα από το αν το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μπορέσει να εξαντλήσει το σύνολο της δαπάνης που απαιτείται». Σωστά... Αλλωστε, πρόσφατα ο ίδιος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το νόμο περί «χορηγιών»... «που θα βοηθήσει οικονομικά το υπουργείο»...

«Βολπόνε» ή «Αλεπού»

Την κωμωδία του Μπεν Τζόνσον «Βολπόνε», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Η πρεμιέρα δόθηκε στη Λαμία. Ακολουθεί περιοδεία, ενώ στις 4/7 θα παιχτεί στο θέατρο «Πέτρας».

Η ιδέα για το έργο «Βολπόνε» (ή «Η αλεπού») προέρχεται από τις λαϊκές διδακτικές ιστορίες με ήρωες ζώα και πρωταγωνιστές πονηρές αλεπούδες. Κεντρικός ήρωας, ο Βενετσιάνος άρχοντας Βολπόνε, που, βουτηγμένος στη χλιδή και την ηδυπάθεια, ξεχειλίζει από τις αμαρτίες του έρωτα για τον πλούτο. Με βοηθό τον υπηρέτη του Μόσκα, στήνει ένα μηχανισμό εξαπάτησης των συμπολιτών του. Υφαρπάζοντας, με τη θέλησή τους, τις περιουσίες τους, τους οδηγεί στον έσχατο εξευτελισμό. Το θέμα του Τζόνσον είναι η ανθρώπινη απληστία. Οχι ως κήρυγμα εναντίον της, αλλά, με όχημα την κωμωδία, καταδεικνύει εξαιρετικά τη διαβρωτική δύναμή της, αιτιολογώντας έτσι τη δράση του Βολπόνε στη Βενετία, η οποία, από όσους δεν ταξίδεψαν ποτέ εκεί, ήταν συνδεδεμένη με την απληστία και τη διαφθορά.

Τα σκηνικά είναι του Francis Hook, τα κοστούμια της Πηνελόπης Συρογιάννη, η μουσική του Διονύση Τσακνή. Παίζουν επίσης: Πάνος Σκουρολιάκος, Τάσος Παλαντζίδης, Μαρία Γεωργιάδου, Υρώ Λούπη, Χρήστος Ευθυμίου, Λαέρτης Βασιλείου, κ.ά.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και o σολίστ της κλασικής κιθάρας Κώστας Γρηγορέας εμφανίζονται (3/7), στον κήπο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κηφισιάς (Κασσαβέτη και Γεωργαντά, Κηφισιά). Παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό, ατμοσφαιρικό ρεσιτάλ για κιθάρα και φωνή με τίτλο «Μια ιστορία με τραγούδια». Πληροφορίες στο 210- 8085560.

Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο» ανακοίνωσε χθες ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στις 26 Ιουνίου 2006, και μετά από μελέτη των προτάσεων υποψηφιοτήτων που είχαν κατατεθεί, επέλεξε για καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη Γιάννη Διαμαντόπουλο.

Από την Πάτρα ξεκινά την παγκόσμια θερινή περιοδεία του ο Ιταλός Eros Ramazzoti, ο οποίος θα δώσει συναυλία στις 30/6 (9.30 μ.μ.), στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Θα παρουσιάσει τραγούδια του νέου του άλμπουμ «Calma Apparente» και παλιότερες επιτυχίες του.

«Γεύση» από τη «χρυσή εποχή» της Κίνας, τη δυναστεία των Τανγκ (618 - 907 μ.Χ.) θα δώσει το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας (10/7 - 31/8) με την έκθεση «Η Κίνα των Τανγκ - Μια χρυσή εποχή (7ος - 10ος αιώνας)». Η έκθεση (σε συνεργασία με μουσεία της Κίνας) φανερώνει, μέσα από 120 αντικείμενα, χαρακτηριστικές πτυχές της συγκεκριμένης εποχής, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή οικονομική και πολιτιστική ακμή, σημαντικές εφευρέσεις και πολλαπλασιασμό της πολιτικής επιρροής της αυτοκρατορικής Κίνας στην Ασία.

Το παράρτημα Περιστερίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, επανεξέδωσε πρόσφατα το μνημειώδες έργο του μεγάλου διανοητή και δασκάλου Δημήτρη Γληνού «Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)». Το ΔΣ του παραρτήματος, προλογίζοντας το βιβλίο, τονίζει: «Αντλούμε εμπειρίες από τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη δράση του ΕΑΜ, γιατί, τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχει ανάγκη σήμερα να θεριέψει το λαϊκομετωπικό κάστρο μιας μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό». Το βιβλίο διατίθεται στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» και σε συνοικιακά βιβλιοπωλεία της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ